Top Ad unit 728 × 90




Please read also questions posted on August 25, 2011
21. Marginal Standing Facility (MSF) has been made effective from which date?
a) May 3 b) May 21 c) May 9th d) May 16

22. Marginal Standing Facility Rate : Under this scheme, Banks will be able to borrow upto ---% of their respective Net Demand and Time Liabilities". The rate of interest on the amount accessed from this facility will be 100 basis points (i.e. 1%) above the repo rate. This scheme is likely to reduce volatility in the overnight rates and improve monetary transmission.
a) 5% b) 10% c) 25% d) 1%

23. Under Marginal Standing Facility -Requests will be received for a minimum amount of Rs. --------- crore and in multiples of Rs. ---- crore thereafter.
a) 10, 1 b) 1,1 c) 2,1 d) 5,1

24. Which of the film actors is proceeding to USA for medical treatment for head pain?
a) Shah Rukh Khan b) Amitabh Bachhan
c) Salman Khan d) Aamir Khan
25. Salman Tasheer, Governor of …..................Province, Pakistan was gunned down by one of his guards in January 2011. His son Shabaaz Tasheet was kidnapped by militants in August 2011.
a) Punjab b) Balochistan c) Sindh d) Islamabad

26. “We will take a view on merger of subsidiary banks in mid 2012” said Mr................., chairman of State Bank of India, after a board meeting addressed by Finance Minister Mr. Pranab Mukherjee recenlty.
a) O.P.Batra b) Chanda Kochar c) Pratip Chaudhuri
d) Hemant Bhatnagar
27. During 2010-11, the Government infused Rs -------- crore in public sector banks. This was done to maintain tier-I Capital to Risk Weighted Asset Ratio (CRAR) at 8 per cent and increase Government equity in some banks to 58 per cent.
a)10,157 b) 30,137 c) 1,157 d)20,157

28. In which of the nationalised banks government holds a higher percentage of share capital of 80%?
a) UCO Bank b) Canara Bank c) Indian Bank
d) Vijaya Bank
29. Launched in ------------, NEFT is an electronic payment system that uses a secure mode of transferring funds from one bank branch to another bank branch. NEFT uses the Public Key Infrastructure (PKI) technology to ensure end-to-end security and rides on the INdian FInancial NETwork (INFINET) to connect the bank branches for electronic transfer of funds. The participating banks, branch coverage and transaction volumes have been continuously increasing, which is reflective of the acceptance and popularity of the NEFT system.
a) October 2001 b) October 2005 c) October 2010
c) October 1969
30. Under NEFT system, walk-in customers can remit upto a maximum of Rs............. from one branch of a Bank to another branch of the bank or other banks within India.
a)Rs.49,999 b) Rs.99,999 c) 19,999
d) Rs.9,999
31. What is the repo rate as on 25th August, 2011?
a) 8% b) 7% c) 6% d) 5%

32. What is MSF rate as on date? (25.8.2011)
a) 8% b) 9% c) 6% d) 4%
33. What is the interest rate on SB Accounts in banks and post offices with effect from 3rd May 2011?
a) 3.5% b) 5% c) 4% d) 3%
34. B.S.Yeddyurappa,....................... attempt to get anticipatory bails failed in the State High Court recently.
a) former Inspector General of Police, Karnataka
b) former chief Minister of Kerala
c) former Chief Minister of Karnataka
d) former Inspector General of Police, Kerala
35. What is the per capital income of Indians in 2010-11?
a) Rs.54835/ b) Rs.64835 c) Rs.74835/ d) Rs.46,835/

36. From the Income tax assessment year 2011-12, where a person receives no other income except salary he need not file income tax return if his income in a financial year does not excess Rs. --- lakhs.
a) Rs.1.80 b)Rs.4.00 c) Rs.5.00 d) 10.00

37. In cases where a person is not required to file income tax return in view of income being less than the specified limit, Form No........... issued by the employer will be treated as Income tax return.
a) 15 H b) 16 c) 15G d) 60

38. German government has agreed to halt nuclear power by the year...............
a) 2015 b) 2032 c) 2014 d) 2022

39. ----------------- President Jacob Zuma flew into Tripoli on May 30, 2011 to try to broker a peace deal with Muammar Gaddafi. Zuma’s previous trip made little progress because Gaddafi has refused to relinquish power.
a) Egyptian b) France c) Chinese d) South African
40. The popularity of Berlusconi was fading in view of his facing a trial in a prostitution scandal. He is a politician in which country.
a) Germany b) Libya c) Italy d) South Africa



21.C 22.D 23.B 24.C 25.A 26.C 27.D 28.C 29.B 30.A

31.A 32.B 33.C 34.C 35.A 36.C 37.B 38.D 39.D 40.C
BANKING RELATED GENERAL AWARENESS - 2011 TWO (EXPECTED QUESTIONS) Reviewed by sambasivan srinivasan on 12:03:00 AM Rating: 5


Arun said...

Waiting for the coming questions in this series...

Sambasivan.S said...

Arun: yes I will be posting one more series today. best wishes

Sambasivan.S said...

Arun: thanks for your comments.

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.