Top Ad unit 728 × 90



Banking related General Awareness --2011FIVE(EXPECTED QUESTIONS)

QUESTION NO. starts from 21
21. Whenever somebody needs foreign-currency against Indian Rupee, banks give equivalent amount of desired currency based on prevalent?
A) Bank Rate
B) Currency rate
C) policy rate
D) exchange rate
E) base rate

22. Banks recover term loan from the parties in EMIs. What the letter 'E' represents in the term?
A) Easy
B) Effective
C) Equated
D) Essential
E) Economical

23. Which of the following is NOT a scheduled Commercial Bank?
A) IDBI Bank
B) Axis Bank
C) HDFC Bank
E) Kotak Mahindra Bank

24. POSCO is a company which manufactures?
A) Cement
B) Penna products
C) Sugar
D) Textiles
E) Steel

25. The financial results of banks and other organizations normally are expressed in quarters. What does Q -1 means?
A) Results of January - March
B) Performance during April-June
C) Profits during July -September
D) The period when the profits were highest
E) None

26. Which of the following certainly is an effort in the direction of Financial Inclusion?
A) Internet Banking
B) Anywhere Banking
C) No-frills Accounts
D) Foreign Currency Accounts
E) All of these

27. Wages to workers of which of the following is now revised and are based on the Consumer Price Index (CPI)?
B) Anganwadi workers
C) Teachers involved in Operation Black Board
D) Health workers in Rural Areas
E) None of these

28. Which of the following Acts is specially launched to facilitate banks in recovery of bad loans?
A) RBI Act
B) Banking Regulation Act
C) Companies Act
D) Income Tax Act

29. The financial assistance or loans of Rs.10,000/- by a bank to a very small borrower will be called?
A) Business finance
B) Govt Finance
C) Micro finance
D) Small finance
E) KYC finance

30. What does letter 'P' denote in the term 'PAN' issued by the Income Tax Department?
A) Provisional
B) Private
C) Personal
D) Permanent
E) Postal

31. The Head Office of the Unique Identification Authority of India is located in ?
A) Bangalore
B) Mumbai
C) New Delhi
D) Chennai
E) Hyderabad

32. Who amongst the following can NOT work as a Business Correspondent, as given in the scheme launched by the banks?
A) Kirana Store
B) Post Office
C) Self Help Group
D) A Bank Officer
E) Cooperative Society

33. Some banks are financing big projects like construction of Roads/Bridges etc. Financing to such projects means banks are helping exactly in?
A) Infrastructure Development B) Project Management
C) Developing Core Sector Industry
D) Financial Inclusion
E) All of these

34. As we know lot of new concepts are being used in the field of banking these days. Which of the following is NOT one such concept/product directly associated with banks?
A) E-payment
B) SMS Alert
C) ATM Debit Card
D) Demat Account
E) Number Portability

35. Which of the following is NOT a Nationalized Bank ?
C) Yes Bank
D) Syndicate Bank
E) Indian Bank

36. As predicted by the World Bank, Indian economy will grow faster than which of the following countries in 2012?
A) China
C) Japan
D) France
E) Germany

37. Inflation has become a major area of concern in India these days. What measures do the Government of India/ RBI norm-ally take to control the same?
1) Fixation of Maximum Prices of the Commodities
2) System of Dual prices
3) Increase in Supply of food grains
4) Control on credit and liquidity in market
A) Only 1
B) Only 2
C) Only 3
D) Only 2, 3 and 4
E) All of these

38. Which state government announced that each village in the State with a population of 250 would be declared a "revenue village" for facilitating its development ?
A) West Bengal
B) Orissa
C) Rajasthan
D) Haryana
E) None

39. The Government of India has set up Price Stabilisation Fund for four commodities. Which of the following is NOT covered by the scheme ?
A) Tobacco
B) Coffee
C) Rubber
D) Tea
E) Jute

40. In which one of the following states, village level marketing platform has been set up for the first time in the country?
A) Haryana
B) Maharashtra
C) Gujarat
D) Bihar
E) Kerala

21.E 22.C 23.D 24.E 25.B 26.C 27.A 28.E 29.C 30.D

31.C 32.D 33.A 34.E 35.C 36.A 37.E 38.C 39.E 40.C

Banking related General Awareness --2011FIVE(EXPECTED QUESTIONS) Reviewed by sambasivan srinivasan on 11:14:00 PM Rating: 5


Aditya said...

good questions........

Sambasivan.S said...

Aditya: Hope you have enrolled your email id for getting updates regularly. thanks for your compliments. best wishes

Arun said...

Hi Sir,
Could u plz check if Q-28 has right answer as Income Tax Act or it should be SARFAESI Act.

Sambasivan.S said...

Arun: Thanks. Yes for Qn28 the answer should be E- SARFAESI Act.

best wishes

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.