Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related General Awareness - EIGHT

1)Please enter your email id in the "Follow by mail" counter. 2) Introduce this blog to your friends. 3) Please download the contents on to your PC/laptop and store. 4) Hindi version can be had by searching in google.co.in in Hindi. 5) Search different topics like Bank related general awareness, computer awareness, QA, Reasoning, English in the blog using labels. Also common searches like CWE PO, CWE CLERKS will get you many blogs. Best wishes.
GENERAL AWARNESS 2011 - EIGHT

Latest Policy Based Questions (as of first quearter 2011)
1. SLR has been reduced by RBI wef Dec 18,2010 from ______ to _______ of net demand and time liabilities :
a) 40% to 25% b) 40% to 24% c) 25% to 24% d) 25% to 20%
2. The term headline inflation, represents which of the following
a) wholesale price index b) consumer price index for industrial workers
c) consumer price index for agriculture workers
d) all the above taken together.
3. As per Prevention of Money – laundering (Maintenance of Records of the Nature and Value of Transactions, the Procedure and Manner of Maintaining and Time for Furnishing Information and Verification and Maintenance of Records of the Identity of the Clients of the Banking Companies, Financial Institutions and Intermediaries) Second Amendment Rules, 2010, no banking company, financial institution and Intermediary, as the case may be, shall allow :
a) the opening of or keep any anonymous account
b) account in fictitious names
c) account on behalf of other persons whose identity has not been disclosed or cannot be verified
d) all the above
4. The borrowers under Swarn Jayanti Gram Swairozgar Yojna have the benefit of group life insurance provided by LIC of India. In term of the scheme, in case of natural death of the borrower, the nominee will get _________ :
a) Rs.5000 b) Rs.6000 c) Rs.10000 d) Rs.12000
5. The borrowers under Swarn Jayanti Gram Swairozgar Yojna have the benefit of group life insurance provided by LIC of India. In term of the scheme, in case of death of the borrower due to accident, the nominee will get.
a) Rs.5000 b) Rs.6000 c) Rs.10000 d) Rs.12000
6. A customer has received inward remittance for credit to NRE account through credit push systems like RTGA, NEFT, NECS and ECS. He request for issue of foreign inward remittance certificate (FIRC):
a) the FIRC cannot be issued as per RBI guidelines in such cases.
b) the FIRC cannot be issued as per FEDAI Rules in such cases.
c) the FIRC can be issued if the amount is below USD 10000.
d) the FIRC can be issued if the amount is below USD 100000.
7. A bank branch has received an inward remittance in foreign currency for credit to customer’s NRE account by converting the foreign exchange in to rupees. The customer request for issue of foreign inward remittance certificate (FIRC)
a) the FIRC can be issued as per RBI guidelines in such cases.
b) the FIRC can be issued as per FEDAI Rules in such cases .
c) the FIRC can be issued if the amount is below USD 10000
d) the FIRC can be issued if the amount is below USD 100000
8. A salaried employee working with a multi – national company of repute, wants to open a saving bank account. To comply with KYC requirement he needs to submit (1) letter / certificate issued by the company that he is working with them (2) copy of pass – port or driving licence (3) copy of PAN card or voter identity card:
a) only 1 b) only 1 and 2 c) only 1 and 3 d) 1 and any of 2 or 3
9. Firm A is owned Mr.A and B and Firm B is also owned by Mr.A and B. Both the firms are engaged in manufacturing and have investment in plant and machinery amounting to Rs.4 cr and Rs.3 cr respectively. As per provisions of MSME Dev Act 2006:
a) only one of them can be classified as small enterprise
b) none of these can be classified as small enterprise
c) both of these can be classified as small enterprise independently
d) only firm B having lower investment can be classified as a small enterprise
10. X has a current account with the bank and he agrees to receive a cheque of Rs.10 lac from B and on the strength of this amount of Rs.10lac, he issues 5 cheques of Rs.1.90 each in the name of 5 different persons and retains the balance amount as his commission. Such type of transaction is know as:
a) money agency transaction b) money pipe transaction
c) money mule transaction d) money flow transaction
11. The money mule transactions can be restricted by banks if the banks follow (1) KYC guidelines of RBI (2) Anti – money laundering standards (3) combating of financing of terrorism standards (4) obligations under PML Act 2002:
a) 1 to 4 all b) only 1 and 4 c) only 1 and 3 d) only 1 and 2
12. Which of the following statement regarding non-convertible debentures is not correct:
a) Financial Institutions (FIs) to invest in NCDs of maturity up to one year.
b) NBFCs including Primary Dealers that do not maintain a working capital limit to issue NCDs of maturity up to one year;
c) FIIs to invest in NCDs of maturity up to one year d) none of the above
13. All NBFCs are required to submit a certificate to RBI from Statutory Auditor with respect to the position of the company as on March 31st every year within _____ from the date of finalization of the balance sheet and in any case not later than ____
a) one month, Dec 30th of that year b) one month, June 30th of that year
c) 2 months, Dec 30th of that year d) 2 months, June 30th of that year
14. As per RBI guidelines, NBFCs are required to finalise their balance sheet within a period ____ from the date to within it pertains.
a) one month b) 2 months c) 3 months d) 6 months
Questions on MSEs
15. An enterprise engaged in manufacturing, production or preservation of goods is a micro enterprise, where its investment in ____ is up to ____ :
a) plant and Machinery, up to Rs.10 lac b) Plant and Machinery, up to Rs.25 lac
c) Equipment, up to Rs.10 lac d) Equipment, up to Rs.25 lac
16. An enterprise engaged in providing or rendering of services is a micro enterprise, where its investment in ____ is up to ___ :
a) plant and Machinery, up to Rs.10 lac b) Plant and Machinery, up to Rs.25 lac
c) Equipment, up to Rs.10 lac d) Equipment, up to Rs.25 lac
17. An enterprise engaged in manufacturing, production or preservation of goods is a small enterprise, where its investment in _______ is up to _______:
a) plant and Machinery, above Rs.10 lac up to Rs.200 lac
b) Plant and Machinery, above Rs.25 lac up to Rs.500 lac
c) Equipment, above Rs.10 lac up to Rs.200 lac
d) Equipment, above Rs.25 lac up to Rs.500 lac.
18. An enterprise engaged in providing or rendering of services is a small enterprise, where its investment in ___is up to ____:
a) plant and Machinery, above Rs.10 lac up to Rs.200 lac.
b) plant and Machinery, above Rs.25 lac up to 500 lac
c) Equipment, above Rs.10 lac up to Rs.200 lac
d) Equipment , above Rs.25 lac up to Rs.500 lac
19. An enterprise engaged in manufacturing, production or preservation of goods is a medium enterprise, where its investment in ____ is up to ____ :
a) Plant and Machinery, above Rs.10 lac up to Rs.200 lac
b) plant and Machinery, above Rs.25 lac up to Rs.500 lac
c) Plant and Machinery, above Rs.500 lac up to Rs.1000 lac
d) Equipment, above Rs.500 lac up to Rs.1000 lac
20. An enterprise engaged in providing or rendering of services is a medium enterprise, where its investment in ______ is up to ____
a) Equipment, above Rs.10 lac up to Rs.200 lac
b) Equipment, above Rs.25 lac up to Rs.500 lac
c) Equipment, above Rs.200 lac up to Rs.500 lac
d) Equipment, above Rs.500 lac up to Rs.1000 lac
21. The Investment criteria for Micro, Small and Medium enterprises is as per provisions of :
a) RBI guidelines b) Guidelines a Ministry of Industries, Govt. of India
c) MSME Development Act 2006 d) Companies Act 1956
22. Which of the following activity is also part of the micro and small enterprises (1) small road and water transport operators (2) small business (3) Retail trade (d) self employed persons
a) 1 to 4 all b) 1,2 and 4 only c) 1,3 and 4 only d) 2,3 and 4 only
23. All Advances granted to units in KVI sector, irrespective of size of operations, location and amount of original investment in plant and machinery are to be included in :
a) 40% sub – target of advances to micro enterprises within advances to MSE
b) 60% sub – target of advances to micro enterprises within advances to MSE
c) Overall 10% target for advances to MSE within priority sector
d) such advances are non – priority sector advances
24. Loans to which of the following are not part of advances to priority sector, under MSME sector :
a) loans to micro enterprises b) loans to small enterprises
c) loans to medium enterprises
d) loans to units in KVI sector of their investment in plant and machinery is above Rs.5 cr and they are not located in rural or semi – urban areas
25. Which of the following types of loans are part of indirect to MSEs in priority sector:
a) Persons involved in assisting the decentralized sector in the supply of inputs and marketing of outputs of artisans, village and cottage industries.
b) Advances to cooperative of producers in the decentralized sector viz. artisans, village and cottage industries.
c) Loans granted by banks to NBFCs for on –lending to Micro and Small Enterprises (MSE) sector (manufacturing as well as service)
d) all the above
26. In terms of recommendations of prime Minister’s Task Force on MSMEs, the banks are required to ensure to_______ year on year growth of credit to _____:
a) 20% micro, and small enterprises b) 20% micro, small and medium enterprises
c) 10% micro and small enterprises
d) 10%, micro, small and medium enterprises
27. In terms of recommendations of Prime Minister’s Task Force on MSMEs, the banks are required to ensure a ____ increases in no of accounts for credit to ___ :
a) 10% micro enterprises b) 10% micro and small enterprises
c) 10% micro small and medium enterprises
d) 10% all industry related enterprises
28. In terms of recommendations of Prime Minister’s Task Force on MSMEs, the banks are to have ____% of their advances to MSE sector to micro enterprises, as on Mar 31,2011:
a) 40% b) 50% c)55% d)60%
29. In terms of recommendations of Prime Minister’s Task Force on MSMEs, the banks are to have 55% of their advances to MSE sector to micro enterprises, as on :
a) Mar 31, 2010 b) Mar 31, 2011 c) Mar 31, 2012
d) Mar 31,2013
30. In terms of recommendations of Prime Minister’s Task Force on MSMEs, the banks are to have 60% of their advances to MSE, sector to micro enterprises, which is to be done in stages. Which of the following does not match in this context:
a) 45% should be achieved by 31.03.10
b) 50% should be achieved by 31.03.11
c) 55% should be achieved by 31.03.12
d) 60% should be achieved by 31.03.13
31. What %age of advances to MSE sector should be given by banks to micro enterprises with investment in plant and machinery up to Rs.5 lac or investment in equipment up to Rs.2 lac.
a) 20% b)25% c) 40% d) 60%
32. 20% of advances to MSE sector should be given by banks to micro enterprises with investment in :
a) plant and machinery up to Rs.5 lac or investment in equipment up to Rs.2 lac.
b) plant and machinery above Rs.5 lac or investment in above Rs.2 lac.
c) plant and machinery above Rs.5 lac up to Rs.10 lac or investment in equipment above Rs.2 lac up to Rs. 5 lac.
d) plant and machinery above Rs.5 lac up to Rs.25 lac or investment in equipment above Rs.2 lac up to Rs.10 lac.
33. An MSME sector loan application for an amount up to Rs.5 lac is to be disposed of within:
a) 2 weeks b) 4 weeks c) 6 weeks d) 8-9 weeks
34. An MSME sector loan application for an amount up to Rs.25000 is to be disposed of within :
a) 2 weeks b) 4 weeks c) 6 weeks d) 8-9 weeks
35. An MSME sector loan application is to be disposed of within 8-9 weeks where the amount of loan application is :
a) up to Rs.25000 b) up to Rs.5 lac c) above Rs.5 lac
d) above Rs.25 lac
36. Banks have been mandated by RBI not to accept collateral security in case of MSE loans for an amount up to :
a) Rs.2 lac b) Rs.5 lac c) Rs.10 lac d) Rs.25 lac
37. In case of MSE loan accounts with good track record and financial position, the banks can consider loan proposals for an amount up to Rs. ____, without a collateral security :
a) Rs. 2 Lac b) Rs. 5 Lac c) Rs. 10 Lac d) Rs. 25 Lac
38. A Composite loan limit ___ can be sanctioned by banks to enable the MSE entrepreneurs to avail of their working capital and term loan requirement through Single Window
a) up to Rs.25 lac b) up to Rs.50 lac c) up to Rs. 100 lac
d) up to Rs. 200 lac
39. Banks can categorise their MSME general banking branches as specialized MSE branch provided _____ of their advances in the branch are to MSME sector :
a) 40% or more b) 50% or more c) 60% or more
d) 80% or more
40. A unit is considered as sick MSE unit (1) when any of the borrowal account of the unit remains substandard for more than 6 months or (2) there is erosion in the net worth due to accumulated cash losses to the extent of 50% of its net worth during the previous accounting year and (3) the unit has been in commercial production for at least two years.
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only c) 1 and 3 only d) 1 to 3 all
41. As per RBI guidelines, the rehabilitation package relating to an MSE, unit, should by fully implemented within _____ months from the date the unit is declared as potentially viable / viable.
a) 2 months b) 3 months c) 4 months d) 6 months
42. Under the Credit Linked Capital Subsidy Scheme (CLSS) for Technology Upgradation of Micro and Small Enterprises, the ceiling on loan amount is restricted to :
a) Rs. 25 lac b) Rs. 50 lac c) Rs.100 lac d) Rs. 500 lac
43. Under the Credit Linked Capital Subsidy Scheme (CLSS) for Technology Upgradation of Micro and Small Enterprises, the rate of subsidy is :
a) 12% of the purchase price of plant and machinery
b) 15% of the purchase price of plant and machinery
c) 12% of the loan amount d) 15% of the loan amount
44. Which of the following committee is not associated with lending to MSE sector :
a) Kapoor Committee b) Deepak Mohanty Committee
c) Ganguly Committee d) Nayak Committee
45. Which of the following is to be excluded while calculating the original price of plant and machinery or equipment in case of MSE units: (i) equipment such as tools, jigs, dyes, moulds and spare parts for maintenance and the cost of consumables stores; (ii) installation of plant and machinery; (iii) research and development equipment and pollution controlled equipment (iv) power generation set and extra transformer installed by the enterprise as per regulations of the State Electricity Board;
a) I to iv all b) I, ii and iv only c) ii, iii and iv only d) I, iii and iv only
46. Registration of which of the following group of enterprises, is mandatory under provisions of MSME guidelines:
a) micro, small and medium enterprises
b) micro and small enterprises engaged in manufacturing
c) medium enterprises engaged in manufacturing, production
d) medium enterprises engaged in manufacturing, production and providing service.
47. An ancillary unit in SSI is one that supplies ___% of its production to one or more industrial undertaking :
a) at least 50% b) 50% or more c) max 50% d) 49% or more
CGFT-MSE Guarantee
48. Which among the following borrower is not eligible for CGT – MSE guarantee :
a) new and existing micro & small enterprise b) IT or software industry
c) select activities in case of agri clinics and agri business centres
d) Rehabilitation of SSI units covered under CGF
e) medium enterprises availing loans up to Rs.25 lac
49. The type of loan and the amount of loan, which is eligible for CGTMSE guarantee cover, is one of the following :
a) only fund based working capital limits, up to Rs.100 lac
b) only fund based working capital limits and term loans, up to Rs.100 lac
c) only fund based working capital limits, term loans and bank guarantee, up to Rs.100 lac
d) fund based working capital limits, term loans and non – fund based limits all, up to Rs.100 lac.
50. Guarantee cover under CGTMSE scheme is available: (1) for a period as long as the bank and borrower decide to avail (2) for the term loan repayment period (3) for max 5 years where working capital limit alone is sanctioned (4) maximum for 7 years in all cases
a) only 1 is correct b) only 2 and 3 are correct c) only 4 is correct
d) 2 and 4 are correct
51. The rate of guarantee fee (up front) under CGTMSE scheme in which of the following cases is not stated correctly :
a) general category loans – 1.5% of sanctioned limit
b) loans to SC.ST – 1.0% of sanctioned limit
c) loans up to Rs.5 lac to micro enterprises – 1.0% of sanctioned limit
d) laons to units in NE States – 0.75% of sanctioned limit.
52. The rate of service fee (renewal) under CGTMSE scheme in which of the following cases is not stated correctly :
a) general category loans – 0.75% of sanctioned limit.
b) loans to SC.ST – 0.75% of sanctioned limit
c) loans up to Rs.5 lac to micro enterprises – 0.5% of sanctioned limit
d) loans to units in NE States and women enterprises – 0.50% of sanctioned limit
53. The time limit for payment of guarantee fee and service fee under CGTMSE scheme is as under :
a) guarantee fee within one month from date of first disbursement and service fee within 2 months from 31st Mar
b) guarantee fee within 2 months from date of first disbursement and service fee within 2 months from 31st Mar
c) guarantee fee within one month from date of first disbursement and service fee within 1 month from 31st Mar
d) guarantee fee within 2 months from date of first disbursement and service fee within 1 month from 31st Mar.
54. The guarantee cover under CGTMSE scheme for women enterprises and loans sanctioned in NE states is ____ % of the balance on date of the account identified as NPA as per RBI guidelines (which statement is wrong)
a) up to Rs.5 lac, 85% max Rs.4.25 lac
b) above Rs.5 lac up to Rs.50 lac, 80% max Rs.40 lac
c) above Rs.50 lac up to Rs.100 lac, 50% max Rs.25 lac
d) total maximum cover amount Rs.65 lac.
55. The guarantee cover under CGTMSE scheme for micro enterprises other than the women enterprises and units is NE states is ___% of the balance on date of the account identified as NPA as per RBI guidelines (locate the false statement)
a) up to Rs.5 1ac, 85% max Rs.4.25 lac
b) up to Rs.50 lac, 75% max Rs.37.50 lac
c) above Rs.50 lac up to Rs.100 lac, 50% max Rs.25 lac
d) total maximum cover Rs.65 lac
56. The outstanding balance in a loan to a women enterprise and guaranteed under CTGMSE scheme on date of NPA is Rs.60 lac. what is the amount of claim that bank will be eligible for :
a) Rs.45.00 lac b) Rs. 42.50 lac c) Rs.40.00 lac
d) Rs.37.50 lac
57. The outstanding balance in a loan to a micro enterprises and guaranteed under CTGMSE scheme on date of NPA is Rs. 60 lac. What is the amount of claim that bank will be eligible for :
a) Rs.45.00 lac b) Rs.42.50 lac c) Rs.40.00 lac
d) Rs.37.50 lac
58. In a loan guaranteed under CGTMSE schemes, the bank can claim the amount if the following conditions are satisfied (1) guarantee cover is in force (2) account is classified as NPA (3) loan has been recalled and recovery proceedings have been initiated (4) loan has been written off,
a) 1 to 4 all b) 1 to 3 only c) 1,2 and 4 only d) 2,3 and 4 only
59. Under CGTMSE guarantee scheme the claim can be lodged (1) within 6 months from date of account becoming NPA (2) within 1 year from date of account becoming NPA (3) within 6 months from date of completion of 18 months lock in period (4) within 12 months from date of completion of 18 months lock in period
a) 1 and 4 are correct b) 1 and 3 are correct c) 2 and 3 are correct
d) 2 and 4 are correct
60. Under the CGTMSE guarantee scheme, the payment of eligible claims is made as under by the guarantee fund:
a) 100% amount immediately within 30 days
b) 75% amount within 30 days and balance 25% on conclusion of recovery proceedings
c) 75% amount within 45 days and balance 25% on conclusion of recovery proceedings
d) 50% amount within 30 days and balance 50% on conclusion of recovery proceedings.

**********
ANSWERS—GENERAL AWARENESS EIGHT

1.c 2.a 3.d 4.b 5.d 6.a 7.a 8.d 9.c 10.c

11.a 12.d 13.a 14.c 15.b 16.c 17.b 18.c 19.c 20.c

21.c 22.a 23.b 24.c 25.d 26.a 27.a 28.b 29.b 30.a

31.c 32.d 33.b 34.a 35.c 36.c 37.d 38.c 39.c 40.d

41.d 42.c 43.b 44.b 45.a 46.c 47.a 48.e 49.d 50.b

51.b 52.d 53.a 54.b 55.d 56.a 57.b 58.b 59. 60.b

Banking related General Awareness - EIGHT Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:10:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.