Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related General Awareness - SIX

1)Please enter your email id in the "Follow by mail" counter. 2) Introduce this blog to your friends. 3) Please download the contents on to your PC/laptop and store. 4) Hindi version can be had by searching in google.co.in in Hindi. 5) Search different topics like Bank related general awareness, computer awareness, QA, Reasoning, English in the blog using labels. Also common searches like CWE PO, CWE CLERKS will get you many blogs. Best wishes.

BANKING GENERAL AWARENESS - SIX


1. Very often we see in the advertisements published by Financing Institutes/Agencies stating that their products are given high or average Ratings. These Rating Agencies classify bonds/investments in how many categories ?
1. Low Risk
2. Average Risk
3. High Risk
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

2. As per the reports published in various newspapers/journals etc. the economic map of the world is being redesigned. What is/are the new emerging trends of this new economic map of the world ?
1. With India and Asia at the forefront the centre of economic gravity has shifted to East.
2. Emerging markets, with India among the leaders, are growing faster than old established markets.
3. Central banks of the countries have recognized that case-by-case liquidity solutions are not the answers and a market wide and globally synchronized approach is needed to solve the present crisis.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

3. As per the decision taken by the Govt. of India, the exporters of which of the following products to USA and European countries will get an incentive of 2% on their exports ?
1. Leather goods
2. Garments
3. Software
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) All 1, 2 and 3


4. Which of the following is/are the key features of Indian Economy which were highlighted during the presentation of the Interim Budget 2009-10 ?
1. Despite global financial crisis the GDP growth rate in current financial year has been 7•1 per cent.
2. Indian economy was adjudged as second fastest growing economy in the world
3. A provision of Rs. 100 crores is made in the annual plan 2009-10 for setting up Unique Identification Authority of India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these


5. Many a times we read a term in financial news papers ‘SEPA’. What is the full form of the term ?
(A) Single Exchange Processing Agency
(B) Single Euro Payments Area
(C) Single Electronic Processing Agency
(D) Super Electronic Purchase Agency
(E) None of these


6. As per the newly launched ‘Indira Gandhi National Widow Pension Scheme’ a monthly pension will be given to the widows. What will be the amount of the pension ?
(A) Rs. 200
(B) Rs. 400
(C) Rs. 600
(D) Rs. 800
(E) None of these


7. As per the decision taken by the Govt. of India all the Public Sector Banks (PSBs) will be recapitalised over the next two years so that they can maintain a Capital Adequacy Ratio (CAR) of ……….
(A) 9%
(B) 12%
(C) 11%
(D) 22%
(E) None of these


8. As per the Industrial Development Report 2009 India’s rank in Industrial Development was 54 on the Development Index. Which of the following organizations/agencies compiles Industrial Development Index of the world ?
(A) International Labour Organisation
(B) United Nations’ Industrial Development Organisation
(C) World Bank
(D) World Trade Organisation
(E) The Economic and Social Council of UNO


9. As per the news published in major news papers/magazines the International Finance Corporation has offered a loan for providing clean drinking water to 30 lakhs people in rural India. What is the amount of the loan ?
(A) 5 million US $
(B) 10 million US $
(C) 15 million US $
(D) 20 million US $
(E) None of these


10. The merger of which of the following two Indian companies took place in recent past which is termed as “Largest ever merger in India’s Corporate History” ?
(A) Nuclear Power Corporation and National Thermal Power Corporation
(B) State Bank of India and its seven associate banks
(C) Hind Aluminium Company and Century Mills
(D) Tata Motors and Ashok Leyland
(E) Reliance Industries and Reliance Petroleum Ltd.


11. We very frequently read about the activities of the Foreign Exchange Market in newspapers/magazines. Which of the following is/are the major functions of the same ?
1. Transfer of purchasing power from domestic to foreign market.
2. Providing credit for financing foreign trade.
3. Power to purchase gold from foreign countries as most of the nations still work on Gold Standards.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) Both 2 and 3 only

12. The Govt. of India recently introduced Money Laundering Bill 2009. Under the bill which of the following agencies is empowered to search the premises after the offence is committed and a case is filed ?
(A) Income Tax Department
(B) Vigilance Department of the Reserve Bank of India
(C) Enforcement Directorate
(D) Central Bureau of Investigation
(E) None of these


13. Which of the following is/are the components of the Fiscal Deficit ?
1. Budgetary Deficit
2. Market Borrowings
3. Expenditure made from Pradhan Mantri Rahat Kosh
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these



14. Which of the following is not a Welfare scheme launched by the Govt. of India ?
(A) Village Grain Bank Scheme
(B) Sampoorna Gramin Rozgar Yojana
(C) Annapurna Scheme
(D) Midday Meal Scheme
(E) Bharat Nirman Yojana


15. Which of the following are the instruments of Credit Control in the hands of the RBI ?
1. Lowering or raising the discount and interest rates.
2. Raising the minimum support price of the major agro products.
3. Lowering or raising the minimum cash reserves maintained by the commercial banks.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) Both 2 and 3 only



16. Which of the following programmes was launched to further improve the facilities of irrigation in rural India ?
(A) National Social Assistance programme
(B) Construction of Kiosks for poor
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Annapurna Scheme
(E) National Watershed Development Programme


17. Many times we read in newspapers that a company is planning to bring a public issue. What does it mean?
A) Shares of the company will be issued only through public sector organizations like banks/Central financial institutions etc.
B) Shares of the company will be issued to general public only through primary market.
C) This means some stakeholders/ promoters are willing to leave the company. Hence they wish to sell their stock to the general public.
a) Only A b) Only B c) Only C d) All A,B&C e) None of these

18. Whenever some people wish to enter into the business world, it is a must for them to approach a bank. What services do banks provide them in this regard?
A) Banks act as payment agents by operating current accounts, paying cheques and receiving payments for them.
B) Maintaining account books for them for their day-to- day activities so that they are not required to appoint account/finance personnel on a regular basis.
C) Lending money by way of overdraft, installment loan, credit or advance for business activities
a) Only A b) Only B c) Only C d) Only A&C e) All of these

19. As we all have noticed, banks these days are giving more emphasis on “Branchless Banking”. What does this really mean?
A) Banks will not have many branches as used to be in the good old days. Instead, the number of branches will be restricted and will conduct only a specified core business.
B) Banks will launch/operate many delivery channels like ATMs, Mobile Banking/ Internet Banking etc sot that people are not required to visit a branch for their usual banking needs.
C) This means banks will issue only debit or credit cards for all types of day-to-day financial transactions. Cheques/cash payments will not be allowed.
a) Only A b) Only B c) Only A&B d) Only B&C
e) All A, B&C

20. Which of the following is NOT a function of a bank?
a) Providing project finance b) Selling Mutual Funds
c) Deciding policy rates like CRR, Repo Rate / SLR etc
d) Settlement of payments of behalf of the customers
e) All of these are functions of a bank


21. How many banks were nationalized in 1969?
(A) 16
(B) 14
(C) 15
(D) 20
(E) None of these.

22. The Reserve Bank of India was established in :
(A) 1820
(B) 1920
(C) 1935
(D) 1940
(E) None of these.

23. The first Indian Bank was :
(A) Traders Bank
(B) Imperial Bank
(C) Presidency Bank of Calcutta
(D) Indian Bank
(E) None of these.

24. The rupee coin was first minted in India in :
(A) 1542
(B) 1601
(C) 1809
(D) 1677
(E) None of these.

25. The Export-Import (EXIM) Bank was set up in :
(A) 1980
(B) 1982
(C) 1981
(D) 1989
(E) None of these.

26. Planning Commission is :
(A) Advisory body
(B) Executive body
(C) Government body
(D) Autonomous body
(E) None of these.

27. The Community Development Programme was launched in :
(A) 1950
(B) 1952
(C) 1956
(D) 1960
(E) None of these.

28. The highest body which approves the Five-Year Plan is the :
(a) Finance Ministry
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) National Development Council
(E) None of these.

29. Which of the following commodities earn maximum foreign exchange for India?
(A) Jute
(B) Iron and Steel
(C) Tea
(D) Sugar
(E) None of these.


30. The one rupee note bears the signature of :
(A) Secretary, Ministry of Finance
(B) Governor, Reserve Bank of India
(C) Finance Secretary
(D) Prime Minister
(E) None of these.

*****************************








ANSWERS – BANKING GENERAL AWARENESS SIX

1.D 2.A 3.D 4.D 5.B 6.A 7.B 8.B 9.C 10.E

11.D 12.E 13.A 14.E 15.C 16.E 17.B 18.D 19.E 20.C

21.B 22.C 23.C 24.A 25.B 26.A 27.B 28.D 29.C 30.C


****************************************************
Banking related General Awareness - SIX Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:07:00 PM Rating: 5

1 comment:

Sambasivan.S said...

Sudha: Thanks.

Qn.30 - option C to be changed as Finance Secretary and it is not Finance Minister.

I am mentioning changes made in comments column so that those who have studied earlier can correct it subsequently

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.