Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related General Awareness - THREE

1)Please enter your email id in the "Follow by mail" counter. 2) Introduce this blog to your friends. 3) Please download the contents on to your PC/laptop and store. 4) Hindi version can be had by searching in google.co.in in Hindi. 5) Search different topics like Bank related general awareness, computer awareness, QA, Reasoning, English in the blog using labels. Also common searches like CWE PO, CWE CLERKS will get you many blogs. Best wishes.
BANKING GENERAL AWARENESS -- THREE

1. Under the National Rural Employment Guarantee Scheme guarantee is provided for
a) One person in the family for 100 days in a year
b) Every person in the family for 100 days in a year
c) One person in the family for the whole year
d) Every person for the whole year e) None of these
2. Devaluation of money means
a) decrease in purchasing power of money
b) increase in purchasing power of money
c) decrease in external value of money
d) decrease in external reserves of the country e) None of these
3. Who has been appointed as the new Chief Information Commissioner (CIC)?
a) AN Tiwari b) Satyanand Mishra c) Wajahat Habibullah
d) Meera Shankar e) None of these
4. Which of the following statement is/are correct about National Rural Employment Guarantee Act (NREGA)?
A) NREGA is applicable to all rural areas of the country.
B) Only construction work shall be given to the workers employed under this Act
C) Every worker is given an amount of 250 per day for an eight-hour shift.
a) Only A b) Only B c) Only C d) Only A&B
e) All, A , B&C
5. Which of the following organizations/agencies controls the monetary policy of our country?
a) SBI b) Central Bank of India c) Indian Bank d) RBI
e) None of these
6. How is dual economy distinguished from other economies? It is mixture of
a) Industrial sector and manufacturing sector
b) Traditional agricultural sector and a modern industrial sector
c) State ownership of the means of production in cooperation with foreign organizations
d) Industrial sector and trading of goods obtained through imports.
e) None of these

7. Which of the following is the name of the organization created specifically to develop small – scale industrial sector in our country?
a) NABARD b) SEBI c) SIDBI d) AMFI e) None of these
8. Who is Nandan Nilekani?
a) Chairman, Unique Identification Authority of India
b) Chairman, Airport Authority of India c) Member, UGO
d) Member, Planning Commissioner e) None of these
9. Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) is a scheme launched by the Ministry of—
(A) Finance
(B) Rural Development
(C) Commerce
(D) Industry
(E) Labour


10. Which of the following organizations maintains the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF)
a) RBI b) NABARD c) SIDBI d) LIC e) None of these

11. Which of the following is / are true about the Competition Commission of India (CCI)?
A) CCI is a regulatory body having quasi-judicial structure.
B) It has been established to replace old Monopolies and Restrictive Trade Practices Act.
C) Its main objective is to create a healthy environment in corporate world.
a) Only A b) Only B c) Only C d) All A, B&C e) None of these

12. According to RBI, which one of the following is the biggest concern of the country?
a) Debt crisis in Europe b) Inflation c) GDP growth
d) Fiscal deficit e) None of these

13. Which of the following organization has recently launched “Farmers Information Service via SMS” to help farmers in Gujarat state?
a) State Bank of India b) SIDBI c) GDP growth d) NABARD
e) None of these

14. Which of the following is NOT a Cash Crop?
a) Tobacco b) Cotton c) Coffee d) Bajara d) Tea

15. The Central Government has approved additional capital infusion of Rs.6000 cr in 10 public sector banks with an objective to raise its holding to a minimum of ----- % in all state run banks.
a) 51 b) 55 c) 58 d) 61 e) none of these.

16. The government had announced infusion of Rs.15000 in the Budget 2010-11 to ensure that the capital adequacy ratio (CAR) of all the public sector banks increase to
a) 7% b) 9% c) 10% d) 12% e) none of these.

17. The RBI has declared to buy Rs.12000 cr ($2.7 billion) of government bonds through ----------------- in a movie to inject liquidity into country’s banking system.
a) Repo b) Open market operation (OMO)
c) reverse repo d) SLR e) CRR

18. Name the institution in which RBI has recently sold its stake to the government.
a) EXIM Bank b) NHB c) IDBI
d) NABARD e) None of these.

19. As we know, the RBI is the apex bank of India. Similarly, the apex bank of USA is called.
a) Federal Reserve b) Federal Bank of US
c) Bank of America d) National Bank of US
e) None of these.

20. ICRA, CRISIL and Standard and Poor’s (S & P) are
a) credit rating agencies b) NGOs
c) Financial institution d) NBFCs
e) None of these.

21. Reverse repo rate is the rate
a. At which the RBI lends short term funds to Banks.
b. At which banks park their short-term funds with the RBI.
c. At which the RBI lends short term funds to Central Government.
d. At which the Central Government lends funds to the RBI.
e. None of these.

22. One of the following banks has its head quarters in Kolkata:
a. IOB b. SBI c. UCO d. BOB

23. The foreign banks have been restrained by a consumer court from charging an interest of more than _______ per cent a year from credit card holders.
a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 e) None of these
24. LLP stands for
a) Limited Liability Partnership b) Limited Loyalty Partnership
c) Liable Limited Partnership d) Lower Level Partnership
e) None of these.

25. The RBI has opposed the setting up of an independent ________ to manage the debt of the government. The argument given has been that currently the govt has a high fiscal deficit, so it is not a good time to set it up.
a) Debt Management Office b) Asset Reconstruction Company
c) Debt Recovery Tribunal d) Debt Management tribunal
e) None of these.
26. NABARD is a
a) Commercial bank b) development bank c) cooperative bank
d) Regional rural bank e) None of these.

27. The headquarters of the World Bank is situated at
a) Washington DC b) Geneva c) New York d) Paris e) none of these.

28. Which Bank has decided to sell its retail and commercial business in India as part of the restructuring exercise, a move that follows the bank recording biggest annual loss of 24 billion pounds.

a) Royal Bank of Scotland b) Citibank
c) HSBC d) Yes Bank e) none of these

29. Which of the following will decrease inflation?
a) Truckers strike b) Rise in the price of manufactured goods
c) Cut in fuel prices d) All of the above e) none of these

30. ESMA stands for
a) Essential Services Maintenance Act b) Essential Supply Maintenance Act
c) Estimated Supply Maintenance Act d) Early Services Maintenance Act
e) none of these.
31. SEBI was established in
a) 1993 b) 1992 c) 1988 d) 1990 e) 1994
32. The working of SEBI includes
a) To regulate the dealings of share market
b) To check the foul dealings in share market
c) To control the insider trading of shares d) All of these
e) None of these.

33. The leader of the Indian money market is:
a. Commercial banks
b. Lead banks
c. Reserve Bank of India
d. SEBI.
e. None of these.

34. Which of the following is referred to as the ‘National Bank’?
a. Punjab National Bank
b. National Housing Bank
c. NABARD
d. IDBI
e. None of these.

35. How many public sector commercial banks are there in India at present?(September 1, 2011)
a. 25
b. 20
c. 22
d. 14
e. None of these.

36. Which of the following activities to be undertaken by a bank require registration under the Securities & Exchange Board of India (Bankers to Issue) Rules & Regulations, 1994?
a. Bankers to public/right issues.
b. Collection of allotment/call monies.
c. Payment of dividend/interest/refund orders
d. All of these.
e. None of these.

37. In terms of section 6(1)(o) of the Banking Regulation Act, as notified by the Government of India from time to time, commercial banks are permitted to undertake the business of:
a. Leasing, hire purchase and factoring,
b. Insurance
c. Mutual funds
d. All of these.
e. None of these.

38. Which of the following guidelines were issued by Reserve Bank of India in January 1993 for the entry of private sector banks in the wake of Narasimham Committee recommendations?
a. The new bank, upon being granted licence under the Banking Regulation Act, by RBI, shall be registered as a public limited company under the Companies Act, 1956.
b. Its inclusion in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act, 1934 shall be subject to Reserve Bank’s decision.
c. Preference would be given to those banks the headquarters of which are proposed to be located in the centre, which does not have the headquarters of any other bank.
d. all of these.
e. None of these.


39. As per the revised guidelines issued by RBI on 3rd January 2001:
a. the minimum paid up capital requirement of a newly set up private sector bank should be at least Rs.200 crore and it should be raised to Rs.300 crore within three years of commencement of business.
b. The minimum capital adequacy ratio for newly set up private sector banks has been fixed at 10 per cent on a continuous basis from the commencement of operations.
c. both a) and b).
d. the minimum paid up capital requirement of a newly set up private sector bank should be at least Rs.50 crore and it should be raised to Rs. 200 crore within three years of commencement of business.
e. none of these.


40. Under Merchant Banking, consultancy services are rendered by banks/merchant bankers for:
a. floating of new companies
b. preparation, planning and execution of new projects
c. giving expert guidance and managing the new floatations of new promotions of industries/enterprises.
d. all of these. e. None of these.

41. Major functions undertaken by merchant bankers are:
a. Issue Management
b. Market maker in capital market
c. capital structuring/restructuring.
d. all of these. e. None of these

42. Merchant bankers also carry out functions such as:
a. private placement of capital.
b. short term working capital from commercial banks.
c. assistance to corporate sector in raising long-term loans in foreign exchange or in rupees from the national state level financial institutions.
d. all of these. e. None of these.

43. Which of the following statements about merchant banking business being conducted by banks are correct?
a. SEBI guidelines prohibit blank forms bearing stamps of other brokers etc. being kept for marketing purposes within the branch premises.
b. SEBI (Bankers to the Issue) Rules & Regulations, 1994 require the bank to provide efficient services to the companies as well as to the investors.
c. Large float funds remain with the bank for around a month.
d. all of these. e. None of these.

44. The term ‘mutual fund’ refers to:
a. contribution by the employees of a business enterprise in the provident fund scheme.
b. the business of acquisition, holding, management, trading or disposal of securities, participation certificates or any other instruments, income or growth participation business and Unit Trust Schemes.
c. fund created by banks and other financial institution for floating new shares in the market to earn a higher profit.
d. all of these.
d. none of these.

45. When the scheme of a mutual fund is considered as close-ended?
a. the corpus is of fixed size with a redemption period.
b. the stocks are listed on the stock exchanges, thus, offering easy liquidity.
c. the market price is always below net asset value.
d. all of these. e. None of these.

46. An offshore fund is:
a. a mutual fund, which is situated at seashore.
b. a fund, which is meant for development of oceans.
c. a fund established outside the country.
d. none of these. e. None of these.



47. The term “back-end load” in mutual fund parlance refers to:
a. too much of load on a ship.
b. load factor added to a currency rate
c. a fee charged from the unit holders at the time of redemption of units.
d. none of these. e. b & c only

48. Leasing is a contract between a lessor and a lessee:
a. for use of specific asset.
b. for a pre-determined period by the lessee.
c. on a specified lease rent payable to lessor.
d. all of these. e. None of these.

49. Banks are permitted to undertake financing of equipment leasing, hire purchase and factoring:
a. through separately established subsidiaries.
b. departmentally
c. only by certain selected branches and this should be suitably publicized for the benefit of bank clientele.
d. all of these. e. None of these.

50. The advantages of leasing are:
a. Unlike term loans (where the borrower has to contribute a margin), it is 100 per cent finance.
b. The leased assets as well as the lease obligations do not figure in the balance sheet of the lessee and thus his debt-equity ratio is not disturbed by availing such finance.
c. Leasing allows the lessee the use of the asset acquired at today’s cost by making payment in future out of future earnings.
d. all of these. e. None of these

*****************************
BANKING GENERAL AWARENESS - THREE
1.A 2.C 3.B 4.A 5.D 6.B 7.C 8.A 9.E 10.B

11.D 12.B 13.D 14.D 15.A 16.D 17.A 18.D 19.A 20.A

21.B 22.C 23.C 24.A 25.A 26.B 27.A 28.A 29.C 30.A

31.C 32.D 33.C 34.C 35.A 36.D 37.D 38.D 39.C 40.D

41.D 42.D 43.D 44.B 45.D 46.C 47.C 48.D 49.D 50.D

*********************************



Banking related General Awareness - THREE Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:56:00 PM Rating: 5

2 comments:

Sambasivan.S said...

sUDHA: Thanks for informing about mistakes in question no.13 and 15.

13. choice c is NABARD

15. answer is a) 51%

I have corrected these.
sorry.

Sambasivan.S said...

Question No.9 changed on 4th September 2011.

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.