Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related General Awareness --2011SIX(EXPECTED QUESTIONS)

Question number starts from 41.


41. While passing the Finance Bill the Finance Minister agreed to withdraw the controversial 'misery tax' on healthcare from the tax proposals. What did this 'misery tax relate to?
A) Expenditure tax for luxury treatment
B) Service tax on air conditioned hospitals and diagnostics
C) Sales tax on expensive healthcare
D) GST on costly hospital and medical treatment
E) None
42. Which of the following nations is considered the originator of the concept of Micro Finance?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) South Africa
(D) Greece
(E)Brazil

43. Which of the following is represented by the letter ‘L' in the abbreviation CAMELS, the rating system used in financial world ?
(A) Loans
(B) Leadership
(C) Liabilities
(D) Liquidity
(E) None of these

44. Repo rate is decided by which of the following organizations?
(A) SEBI
(B) AMFI
(C) All Banks
(D) RBI
(E) IMF

45. Many a times we read a term ‘PPP' in financial dailies/magazines. What is the full form of the same as used in financial world?
(A) Purchasing Power Parity
(B) Per captia Potential Purchases
(C) Public Per captia Power
(D) Present Purchasing Power
(E) Popular Public Preferences

46. The rate of interest on Term Deposits in Banks is stipulated/decided by which of the following?
(A) RBI
(B) Government of India
(C) Indian Banks Association
(D) Banking Codes and Standards Board of India
(E) Individual Banks themselves

47.  Which of the following is not a function of a commercial bank?
(A) Providing project finance
(B) Selling Mutual Funds
(C) Deciding policy rates like CRR, Repo Rates/SLR etc.
(D) Settlement of payments on behalf of the customers
(E) Providing services such as locker facilities, remittances etc.

48. Which of the following carries out ‘Open Market Operations'?
(A) Stock Exchanges in India
(B) Indian Banks' Association
(C) Securities and Exchange Board of India
(D) Planning Commission
(E) Reserve Bank of India

49. Which of the following is the main function of I.M.E.?
(A) Finance investment loans to developing countries
(B) Act as a private sector lending arm of the World Bank
(C) Help to solve balance of payment problems of member countries
(D) Arrange international deposits from banks
(E) None of these
50. Which of the following is not a mode of foreign capital inflow to India?
(A) FDI
(B) FII
(C) NRI Accounts
(D) No Frills Accounts
(E) All these are valid for foreign capital inflow

41.B 42.A 43.D 44.D 45.A 46.E 47.C 48.C 49.C 50.D

FOR OTHER BLOGS PLEASE SEARCH USING LABELS LIKE CWE PO, BANK RELATED GENERAL AWARENESS ETC.
Banking related General Awareness --2011SIX(EXPECTED QUESTIONS) Reviewed by sambasivan srinivasan on 11:40:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.