Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

CWE PO- CWE CLERKS - COMPUTER AWARENESS ONE

COMPUTER AWARENESS ONE


1. Who is called as "Father of Computers''?
(A) Charles Babbage
(B) Blaise Pascal
(C) Hollirth
(D) All of these

2. The first Digital Computer introduced, was named as :
(A) Univac
(B) Mark-I
(C) Eniac
(D) All of these

3. How many generations, computer can be classified?
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 6

4. First Generation Computers contain :
(A) Transistors
(B) Vacuum Tubes
(C) LSI
(D) VLSI

5. II Generation Computers are made of :
(A) Vacuum Tubes
(B) Transistors
(C) LSI
(D) VLSI

6. IV Generation Computers contain :
(A) LSI
(B) Vacuum Tubes
(C) All Technology
(D) Transistors

7. Vth Generation Computers are based on:
(A) Artificial Intelligence
(B) Programming Intelligence
(C) System Knowledge
(D) All of these

8. Computers, combine both measuring and counting, are called :
(A) Analog
(B) Digital
(C) Hybrid
(D) All of these

9. In world today, most of the computers are :
(A) Digital
(B) Hybrid
(C) Analog
(D) Complex

10. In any computer installation, how many elements consists?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 1

11. Physical structure of computer is called :
(A) Software
(B) Hardware
(C) Human ware
(D) All of these

12. A computer can perform, which of the following tasks?
(A) Computation
(B) Communication
(C) Processing
(D) All of these

13. CPU stands for :
(A) Computer Processing Unit
(B) Central Processing Unit
(C) Both (A) & (B)
(D) Communication Processing Unit

14. In which type of computer, data are represented as discrete signals?
(A) Analog computer
(B) Digital computer
(C) both
(D) Digilog Computer

15. Which of the following is available in the form of a PC now?
(A) Mainframe
(B) Microcomputer
(C) Minicomputer
(D) Both (B) & (C)

16. PARAM is an example of :
(A) Super computer
(B) PC
(C) Laptop
(D) PDA

17. Who developed the `analytical engine'?
(A) Jacquard loom
(B) Charles Babbage
(C) Shannon
(D) IBM

18. ENIAC stands for :
(A) Electrical Numerical Integrator and Calculator
(B) Electronic Numerical Integrator and Computer
(C) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(D) Electronic Number Integrator and Calculator

19. First Generation of computer was based on which technology?
(A) Transistor
(B) Vacuum Tube
(C) LSI
(D) VLSI

20. Microprocessor was introduced in which generation of computer?
(A) Second Generation
(B) Fourth Generation
(C) Both (A) & (B)
(D) Third Generation

21. GUI stands for :
(A) Graphical User Interface
(B) Graph Use Interface
(C) Graphical Universal Interface
(D) None of these

22. The time taken by CPU to retrieve and interpret the instruction to be executed is called as :
(A) Instruction cycle
(B) Fetch cycle
(C) Both (A) & (B)
(D) All of these

23. Which of the following is responsible for all types of calculations?
(A) ALU
(B) Control Unit
(C) Registers
(D) BUS

24. Internal memory in a CPU is nothing but :
(A) A set of registers
(B) A set of ALU
(C) Microprocessor
(D) BUS

25. Which of the following is permanent memory?
(A) SRAM
(B) DRAM
(C) ROM
(D) All of these

26. A proxy server is used for the which of the following?
(A) To provide security against unauthorized users
(B) To process client requests for web pages
(C) To process client requests for database access
(D) To provide TCP/IP

27. A repair for a known software bug, usually available at no charge on the internet , is called a (n) ---
(A) version (B) Patch
(C) Tutorial
(D) FAQ

28. In the URLhttp://www.prenhall.com  the portion lebelled http is the ---
(A) host
(B) domain name
(C) protocol
(D) top-level domain

29. Which of the following organizations has recently given a US$ 600 million loan to Power Grid Corporation of India , a Govt. run organization?
(A) Asian Development Bank
(B) World Bank
(C) International Monetary Fund
(D) Bank of America

30. The ability to easily add additional users means that a network is --
(A) Scalable
(B) dedicated
(C) Decentralized
(D) Secure

31. In a database , a field is a --
(A) label
(B) table of information
(C) group of related records
(D) category of information

32. The number of pixels displayed on a screen is known as the screen--
(A) resolution
(B) colour depth
(C) refresh rate
(D) viewing size

33. Word processing , spreadsheet , and photo-editing are example of --
(A) application software
(B) system software
(C) operating system software
(D) platform software

34. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a ---
(A) repeater
(B) router
(C) gateway
(D) switch
35. A---- is approximately a million bytes.
(A) gigabyte
(B) kilobyte
(C) megabyte
(D) terabyte

36. The time it takes a device to locate data and instructions and make them available to CPU is known as --
(A) clock speed
(B) a processing cycle
(C) CPU speed
(D) access time

37. -------- controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users are interact with the computer.
(A) The platform
(B) The operating system
(C) Application software
(D) The motherboard

38. -------- means that the data contained in a database is accurate and reliable.
(A) Data redundancy
(B) Data integrity
(C) Data reliability
(D) Data consistency

39. A(n) ------ is a private corporate network, used exclusively by company employees.
(A) Internet
(B) local area network
(C) peer-to-peer
(D) intranet

40. A characteristic of a file server is which of the following?
(A) Manages file operations and is shared on a network
(B) Manages file operations and is limited to one PC
(C) Acts as fat client and is shared on a network
(D) Acts as fat client and is limited to one PC

*******
ANSWERS—COMPUTER AWARENESS ONE

1.A 2.B 3.B 4.B 5.B 6.A 7.A 8.C 9.A 10.C

11.B 12.D 13.B 14.B 15.B 16.A 17.B 18.B 19.B 20.B

21.A 22.A 23.A 24.A 25.C 26.A 27.B 28.C 29.B 30.A

31.C 32.A 33.A 33.A 35.C 36.D 37.B 38.B 39.B 40.A
CWE PO- CWE CLERKS - COMPUTER AWARENESS ONE Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:56:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.