Top Ad unit 728 × 90





Directions (Q.1.15): Read the following passage to answer the given questions. Some words in the passage are given in italics to help you locate them while answering some of the questions.
Stephen Hawking had a quotation of Einstein on the wall of his office at Cambridge, which said that the “most beautiful experience” one could enjoy is a sense of mystery. When asked to comment on it, Hawking in his characteristic style was forthright, “I completely disagree with that. It seems the secretary found it and thought it would decorate the office. I rather object to it.” When asked why, prompt came Hawing’s sharp reply, “Because it’s mystical and I very much disapprove of mysticism. I think it’s a cop-out. The whole idea of a scientific theory is that it produces definite predictions, But on the other hand, mysticism clouds it with obscurity.” The interviewer then pointed out that even great scientists like Newton and Kepler believed that they were looking at the “logical orderly beautiful mine of God”. Hawking retorted, “We still believe that the universe should be logical and beautiful. We have just dropped the word God.” (Excerpts from the interview quoted by R Weber, Dialogues with Scientists and Sages, Routledge and Kegan Paul, London, 1986)
However, contrary to the impression given by the above remarks of Hawking, Einstein’s position on the questions of science vis-à-vis religion was not of a naïve mystical type; it was instead philosophically profound and much more subtle than to be just dismissed as “clouded with obscurity. “Though Einstein categorically did not believe in personal God and in any conventional form of religion, he had his own concept of so called mysticism, which is often misunderstood. All the deep thinkers “with a passion for comprehension” have something in common, according to Einstein. This he attributes to a “cosmic religious feelings”. What he exactly meant by this can be understood provided one looks at his relevant writings with sufficient care and attention.
It is true that Einstein’s oft-quoted statements such as “God does not play dice”, “The lord is subtle but not malicious”, and “How much choice did God have in creating our universe?” do contain the word “God” or “Lord” which have given rise to misinterpretations of Einstein’s point of view. But, instead of viewing such quotes in isolation, if one takes into account Einstein’s general philosophical framework, it should be clear that the term “God” or “Lord” was essentially used by Einstein to denote in a symbolic form the fundamental forces of nature underlying physical phenomena. These forces are subject to the laws of physics. Nevertheless, all aspects of them may not yet be known to us. It is interesting that even a firm atheist like Stephen Hawking also uses the word “God” in this symbolic sense when he talks about the “mind of God” in his best seller A Brief History of Time.
1. The most beautiful experience one can enjoy is a sense of mystery. Whose view is this?
a) Stephen Hawking’s b) R Weber’s
c) Routledge and Kegan Paul’s d) The author’s e) Einstein’s
2. Why did Hawking have Einstein’s quotation on the wall
a) Because he completely disagreed with it
b) Because mysticism clouds science with obscurity
c) Because the quotation did not bear the word “God”
d) As a decoration and not for its theme
e) None of these
3. What lends authenticity to the quotation episode?
a) The secretary’s endeavour b) The inclusion of Einstein
c) The mentioning of the source d) Hawking’s wit
e) None of these
4. Which of the following is the opposite in meaning of the word characteristic as used in the passage?
a) characterless b) typical c) universal
d) typed e) controversial
5. Which of the following is the same in meaning as the word cop-out as used in the passage?
a) policing b) search c) escape d) defeat e) submission
6. What view does the author take of Hawking’s remarks?
a) Hawking makes a mockery of Einstein
b) Hawking dismisses Einstein’s approach too simplistically
c) Hawking errs in not accepting God
d) He praises Einstein’s devotion to science
e) None of these
7. What did Einstein believe in?
a) Personal God b) Conventional form of Religion
c) Cosmic religious feeling d) All of these e) None of these
8. What is the author’s view of Einstein’s religion?
a) It was an explicit one
b) Einstein’s quotations involving God are rightly interpreted
c) It was naively mystical
d) He believed in Spinoza’s God
e) Its subtlety leads to its being misunderstood
9. Which of the following is the opposite in meaning of the word prompt as used in the passage?
a) delayed b) blunt c) simply d) mystical e) mysterious
10. Which of the following is the same in meaning as the word native?
a) subtle b) straight forward c) smart d) spotless e) clever
11. According to the author, why are Einstein’s quotes misinterpreted
a) They are viewed in isolation from his general philosophy
b) They contradict his philosophical framework
c) They are potentially explosive
d) They belong to the realm of metaphysics
e) None of these
12. What, according to the author, did Einstein use the word “God” for?
a) Laws of physics b) hero of the probability myth
c) creator of the universe d) fundamental forces of nature
e) None of these
13. After reading the passage, how would you describe Stephen Hawking?
a) historian of time b) explorer of God’s world
c) clouded with obscurity d) tradesman of ideas e) atheist to the hilt
14. Which of the following is the opposite in meaning of the word subtle as used in the passage?
a) naïve b) obscure c) profound d) rough e) approximate
15. Which of the following is the same in meaning as the word categorically as used in the passage?
a) freely b) subtly c) evasively d) clearly e) religiously
Directions (Q. 16-20): In each question below, a theme is partially presented in a few sentences. Three possible fillers denoted by A, B and C are given below the partially provided theme. You have to find out which of these can fill up the gap between the given sentences in order to make the theme complete. Study the five alternatives carefully and select the best out of them.
16. As for the other channel that went off the air around the same time as ATN, it is still off the air ________. A meeting of the network’s marketing executives held recently drew the conclusion: if the channel is not back in business by next February, it could be curtains for good.
A. JAIN TV, which suspended transmission early last month, has begun shedding weight.
B. Several employees have quit and some have been asked to go.
C. As panic prevails among the employees, the management is in search of a solution
a) A and B b) A, B and C c) A or B or C d) A and B or C e) C only
17. Liberals call him a racist, a crank and a white wannabe. Black conservatives are outraged by his latest book’s “twisted half-truths” and “dubious assumptions” _____________. At 34, D’Souza has followed up his first bestsellers of 1991, Illiberal Education: The Politics of. Race and Sex of the Campus with another potential success, The End of Racism, that has put him at odds with almost every one.
A. In The End of Racism he argues that liberalism not racism is the true enemy of the blacks.
B. But Bombay born Dinesh D’Souza is not stranger to controversy for he exults in being an iconoclast.
C. He has bashed everything from militant feminism to homosexuality, multiculturalism, affirmative action, and now liberalism.
a) A or B and C b) A and B or C c) A and B d) B and C
e) A, B and C
18. The tall, curvilinear tower of the Jagannath temple in Puri, one of the four Dhaams (holy seats) of Hindu Dharma, on the Bay of Bengal coast, is shrouded in steel scaffolding __________________. The structure, which has evolved to its present form over many centuries and lately has shown sings of wear, is being renovated.
A. In the courtyard, artisans chip away at blocks of stone as devotees mill around.
B. But the great mass of ritual is resisting change ever by natural causes.
C. Work goes on at night too, in the glare of floodlights.
a) A or B and C b) A and B c) B and C d) A and C
e) None of these
19. A striking feature of the 20th century is the ups and downs ideologies have had. _____________ Nationalism is in conflict with ethnicity on the one hand and multi nationalism on the other
A. Communism rose and then suffered a setback, and colonialism fell
B. A world hitherto dominated by the West is watching the ascendancy of Asia
C. The international system, bipolar till recently it transiting through as uncertain uni- polarism multi polarity
a) A only b) A and B only c) B and C only d) A and C only
e) A, B and C
20. Petrochemicals enter as almost unseen and unobserved raw materials into most of the things we use in everyday life _______________. It has introduced and extended their usage in other priority areas like agriculture, forestry and water conservation.
A. IPCL has been operating two complexes and is setting up a third gas based cracker complex.
B. They are so versatile that they substitute scarce natural products and conventional materials.
C. What IPCL has tried is to see that their use is not limited to consumer goods
a) A and B only b) B and C only c) A and C only d) A only
e) B only
Directions (Q. 21-30): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error the answer is (5). Ignore the errors of punctuation, if any.

21. Since the doctors cannot give you 1) a definite guide on how to prevent such disasters 2) it won’t harm you to know about 3) the country’s finest manufacturer of electrical safety devices 4) no error 5)
22. Industry development has always been high 1) on the State’s agenda 2) a reason why its per capita income 3) is the highest in the country 4) No error 5)
23. With its vast resources 1) Gujarat can emerge out 2) as the clear leader in pharmaceutical 3) and bulk drugs production in India 4) No error 5)
24. The first composite mill was established in Ahmedabad 1) as early as in 1858, 2) but the history of the industry in the sate 3) dates even further back 4) NO error 5)
25. It seems that ever since 1973 1) India’s wild life crusade has remained 2) confined to tiger conservation and, 3) in the process, the general biodiversity has been neglected 4) No error 5)
26. At least one person 1) was killed 2) and crops worth lakhs of rupees 3) destroyed in the process 4) No error 5)
27. For 60 years he has been a creative fountain, 1) providing undiluted pleasure 2) to countless millions 3) round the globe 4) No error 5)
28. Approximately the entire procession 1) had crossed the sensitive Ice House mosque junction 2) when a few idols 3) were left behind 4) No error 5)
29. A major cause for the consistent 1) police partiality at riots is the 2) virtual exclusive of Muslims from 3) the police forces since Partition 4) No error 5)
30. Last thing 1) any one can accuse our nuclear hawks of 2) is logic and consistency 3) in argument 4) NO error 5)
Directions (Q 31-40): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (1), (2), (3), (4) and (5). Find out which paid of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.
31. The environment is a life-sustaining system ______________ of both living and non living __________________
a) containing, organisms b) consisting, entities c) commanding, world
d) combination, properties e) blending, particles
32. The ______________ of economic growth itself brings about rapid and _____________ changes
a) pursuit, profound b) pace, gradual c) concept, structural
d) idea, quick e) ground, lasting
33. Love for the living and a strong ___________ to ____________ life are very important for the fire engineer
a) devotion, support b) will, appreciate c) impulse, generate
d) persuasion, survive e) urge, save
34. When development and environment are ____________ it is ______________ that development should be environment friendly
a) friendly, worthy b) sustainable, advisable c) inseparable, evident
d) related, assumed e) connected, suspected
35. The world’s population is increasing _____________ and so are people’s ________________ needs
a) hazardly, unwanted b) rapidly, mounting c) immensely, concerning
d) violently, alarming e) relentlessly, perceived
36. Philosophical ____________ of life teach us to be ____________ with ourselves and with the society
a) norms, obliged b) preaching, adjusted c) principles, grouped
d) dimensions, occupied e) values, content
37. The success of Indian software firms is due in large _____________ to the _______________ of Software Technology Parks of India (STPI).
a) areas, onus b) spectrum, push c) measures, efforts
d) aspect, orientation e) sense, obligation
38. The _______________ during this century will be both economical and ecological ________________ to food.
a) factor, phenomenon b) advent, reach c) hurdle, claim
d) challenges, access e) objective, certainty
39. Food and drinking water _______________ are _________________ to human security
a) availability, urgent b) necessity, meant c) safety, connected
d) resources, viewed e) security, fundamental
40. Water storage tanks and ponds should be _____________ to _______________ breeding of mosquitoes and made mosquito proof
a) sprayed, stop b) disinfected, prevent c) covered, control
d) checked, minimize e) washed, drive
Directions (Q.41-50): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are given below the passage and again each, five words are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Tibet, distant and inaccessible, has always been 41 in mystery. 42 by mountains on three sides – the Himalayas to the south, the Karakoram range to the west, and Kunlun and Tangla ranges in the north – visitors 43 recently were not allowed into the country. So when we were told by friends in Kathmandu that we could visit Tibet, we did not 44.
We got our back packs 45 and camped at the Shangrilla hotel at Kathmandu for our Chinese visas for Tibet, now an 46 region of China. At 6.00 am on Jun 17, we gathered at the travel agency in Kathmandu. My daughter Meghna and I were 47 of a group of seven. Among our companions, there was a cheerful American of Chinese 48. We were excited and full of 49, 50 with books and maps of Tibet.
41. 1) covered 2) cloaked 3) protected 4) silent 5) sitting
42. 1) Hidden 2) Flanked 3) Kept 4) Situated 5) Pursued
43. 1) of 2) upto 3) until 4) still 5) very
44. 1) think 2) decide 3) care 4) hesitate 5) agree
45. 1) launched 2) heavy 3) ready 4) first 5) right
46. 1) inaccessible 2) empty 3) autonomous 4) altitudinous 5) oceanic
47. 1) afraid 2) part 3) informed 4) summit 5) team
48. 1) root 2) colour 3) model 4) origin 5) ascent
49. 1) hope 2) anguish 3) expectation 4) revolt 5) laziness
50. 1) guided 2) armed 3) laden 4) troubled 5) abreast



1.e 2.e 3.c 4.c 5.c 6.b 7.c 8.e 9.a 10.b

11.a 12.d 13.e 14.a 15.d 16.b 17.d 18.d 19.e 20.b

21.b 22.a 23.b 24.e 25.e 26.d 27.b 28.a 29.b 30.a

31.b 32.a 33.e 34.c 35.b 36.e 37.c 38.d 39.e 40.b

41.b 42.b 43.c 44.d 45.c 46.c 47.b 48.d 49.c 100.b



21.A; a definitive guide on
22. A; Industrial development
23. B; Gujarat can emerge

CWE PO - ENGLISH MODEL THREE Reviewed by sambasivan srinivasan on 3:28:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.