Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

CWE PO - ENGLISH MODEL TWO

In CWE PO 50 questions in English score only 25 marks. So please do not spend more than 20 minutes for this.



English –PAPER ONE
Directions (Q. 1-6): Read the following passage to answer the given questions. Some words in the passage are given in italics to help you locate them while answering some of the questions.
“We Bengali Hindus,” said my father one day when I was still too young, “have preserved our identity for so may generations in Orissa only because we have held fast to the Dayabhaga School of Hindu Law unlike our Oriya neighbours who are governed by the Mitakshara school.”
As I grew older I came to know that the Hindu fathers of Bengal disinherited their Brahmo sons by virtue of their power under the Dayabhaga school. Many of whom we were proud of as our political and cultural leaders were the disinherited sons of their fathers. Thank God, Michael Madhusudan Dutta’s father, Raj Narayan Dutta, did not disinherit him for embracing Christianity.
In their case there was no question of their losing their Bengali identity. They were all residents of a Bengali-Speaking region. But the position was not the same for Bengalis residing in Orissa or Bihar position was not the same for Bengalis residing in Orissa or Bihar or what is now called Uttar Pradesh for generations without loss of identity. These tiny minorities are bilingual. Bengali spoken at home is not enough of al safeguard. Nowadays their sons and daughters are required to pass a compulsory test in Oriya or Hindi before they are confirmed in Government service, their bread and butter. Forced to choose between bread and speech, the hopeless minorities will normally prefer bread Law. For a Bengali Hindu his Personal Law is inseparable from the Dayabhaga school of Hindu Law. No one will voluntarily sacrifice his traditional identity if the option is left to him.
Let me state the case of a Tamil Brahmin family living in Calcutta. The daughter was a postgraduate student when she was called upon to marry her mother’s younger brother, who was younger than herself. She cried and cried but her parents were adamant. She was warned that is shed did not marry X she would have to marry Y, who was still more young than herself. Being a dutiful daughter, she married X to please here parents. Now this too was an example of identity. A Tamil Brahmin, even if he resides outside Tamil Nadu, is governed by his Personal Law of marriage. He will not voluntarily sacrifice it for the sake of Hindu unity or, still less, Indian unity. Like the Tamil Brahmins, the Reddys of Andhra Pradesh favour marriages between maternal uncles and material nieces.
When we talk of a common civil code for all Indians, we think of the Muslims as the sole antagonists. Let me therefore state what I found among them at Dhaka in 1933 when I was invited to an upper-class Muslim wedding along with other local officials. On a raised platform the function took place in daytime. An elderly gentleman read out a Kabinnama of great length to a visible bridegroom and an invisible bride. The proceedings were in Urdu. I could not follow them. All that I could gather was that it was a civil contract with terms acceptable to the parties to the marriage.
Years later, when I was a District Judge I had opportunities to examine the contents of Kabinnama in Bengali. I was astonished to discover that in some of them the bridegroom specifically empowered the bride to divorce him if she wanted. This was something unknown in Hindu law of marriage except perhaps in Kerala. Those who are agitating to make the post-Independence Hindu law of marriage common for the Muslim citizens of India do not known that the Muslim woman has the right to divorce here husband if she wants to. I understand that she has this right under the Shariat itself, not as a favour from her husband by an entry in the Kabinnama. The right is not ordinarily used. But it is a safeguard which the wife could claim to liberate herself from a ménage where a second or third or fourth wife might be dominant.
1. To what extent does the author approve of his father’s cultural chauvinism?
a) His father’s statement has the author’s unqualified endorsement.
b) The endorsement is restricted is restricted only to the case of Bengali identity.
c) He respects culture-specific Personal Laws.
d) He outright rejects it. e) None of these
2. Why is the author against the disinheritance of Brahmo sons?
a) They were embracing a noble cause. b) They were Bengalis
c) They followed the Dayabhaga school of Hindu Law.
d) They were educated e) they resided in Bengali-speaking regions.
3 According to the passage, which of the following is true?
a) Livelihood is preferable to language.
b) Dayabhaga school is preferable to Mitakshara school
c) Brahmo Samaj was more virtuous than the rest of the Bengalis.
d) Hindus should not turn Christians e) None of these
4. Which of the following is the opposite in meaning of the word fast as used in the passage?
a) Loosely b) slowly c) revel d) shy e) break
. Which of the following is the same in meaning as the word embracing as used in the passage?
a) hugging b) bracketing c) opening d) inheriting e) accepting
6. The Dayabhaga school applies to
a) Bengalis b) Oriyas c) Brahmos d) Bengali Hindus
e) Bengali Brahmins Only ]
7. Which of the following is true of the Tamil Brahmin family mentioned in the passage?
a) The bride may marry here mother’s relatives
b) The groom may be younger c) Both of these d) Either 1 or 2
e) None of these
8. Why did the girl from the Tamil family marry the man her parents chose for her?
a) She lived in Calcutta b) She was a post-graduate student
c) He was a relative of hers d) She was principled. e) She was dutiful.
9. Which of the following in the opposite in meaning of the word voluntarily as used in the passage?
a) by force b) in toto c) willingly d) at random e) cunningly
10. Which of the following is the same in meaning as the world bread given in the passage?
a) loaf b) livelihood c) butter d) money e) flour
11. According to the general belief, a common civil code will be primarily opposed by
a) Bengali Hindus b) Oriyas c) Muslims d) Upper class Muslims
e) None of these
12. What part of the Muslim marriage contract astonished the author?
a) The husband may marry up to four women.
b) The woman may divorce her husband.
c) The woman may marry a man younger than herself d) Only 1 & 2
e) None of these
13. What may have prompted the author to write the above passage?
a) Bengali chauvinism in retrospect b) The outcry for a common civil code
c) Corruption of the judiciary d) Fear of ethnic crisis in India
e) None of these
14. Which of the following is the opposite in meaning of the world adamant as used in the passage?
a) flexible b) weak c) dutiful d) submissive e) steely
15. Which of the following is the same in meaning as the word meanage as used in the passage?
a) suffocation b) system c) law d) household
e) marriage
Directions (Q.16-20) In each question below, a theme is partially presented In a few sentences. Three possible fillers denoted by A,B and C are given below the partially provided theme. You have to find out which of these can fill up the gap between the given sentences in order to make the theme complete. Study the five alternatives carefully and select the best out of them.
16. The dispirited defenders soldiering on inside the crumbling castle may be drinking in the Last Chance Saloon, but there is, I believe, still a chance. You don’t have to be a media Chandraswami to assert that the television bubble is already bursting and the first casualties are on our screens making colourful corpses. ________ We are bound to win.
A) Where is the audience for the 100-plus channels currently whizzing past our eyes, is a question being increasingly posed.
B) All of us who work in the print media must concentrate our minds on our inherent strengths and their manifold weaknesses.
C) The siege of the print media cannot be lifted in a knee-jerk reaction.
a) A or B b) A and B c) A only d) B and C e) All of these
17. Post-70 social science scholarship and historiography have generated new approaches and insights into different aspects of Indian society. ________ Existing categories have been questioned but not changed.
A) A sense of Otherness is conveyed thus
B) Charge, variety and difference have been highlighted under Marxist, New History, Post-modern and subaltern approaches.
D) But research on Muslims in still mired within traditional frameworks.
a) B and C b) Either A or B and C c) A, B and C d) A and C e) C only
18. Seven years down the line, the battle defies an end. Since Sep 1988, when the security forces managed to lay their hands on the first Kalashnikov in the Valley, there has hardly been a day when Kashmir has not been in the news. ______ Yet, platitudes apart, there has been no attempt to make a scientific assessment of the feelings of those who matter the most: the Kashmiris themselves.
A) Contrary to popular notions, the average Kashmiri does not seem worn down by the years of hardship.
B) Thousands of people have perished in the ongoing war of attrition between security forces and various secessionist elements.
C) A solution to the Kashmir problem does not lie within the framework of the Indian Constitution.
a) A and B or C b) B and C only c) B only d) B or C
e) None of these
19. FERA has become a much-feared four-letter word for satellite channel owners. ______ There are apprehensions that the move could be a warning signal to the channels to go soft on political coverage.
A) Star TV was the first to attract the attention of enforcement agencies.
B) Besides grappling with the problem of low viewership and inferior software, television companies are now hard pressed to explain the source of foreign exchange used to hire transponder time on satellites.
C) The Directorate of Enforcement has slapped notice under FERA on nine TV channels and the move has set alarm bells ringing in some quarters.
a) A and B or C b) A and B c) B and C d) A,B and C
e) None of these
20. They were not on the train to death ____ Even the Kashmir issue, they believe, should not stand in the way of peace and economic cooperation.
A) Neither did they witness the air raids and blackouts of three bitterly fought wars.
B) This generation squarely blames politicians on both side of the border for the present state of affairs.
C) They may have their prejudices and subscribe to the “two-nation theory”, but Pakistan’s post - 1971 generation feels it is about time India and Pakistan resolved their differences.
a) A and B or C b) A or B and C c) A and B d) A and C
e) None of these
Directions (Q.21-30): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error the answer is () Ignore errors of punctuation, if any.
21. Young Pakistanis have a culture affinity with India a)/and I retell Bollywood films and music, b)/ but they resent India’s refusal to accept Pakistan c/ as an independent state. d)/No error e)
22. India is our neighbour a)/ and we should improve b)/relations on reasons on reasons c)/ of trade and security. d)/ No error e)
23. Regardless of the worsening inter/government relations, a) on a personal level b)/ Indians and Pakistanis have always displayed c)/ exceptional warmth towards each other. d)/ Nor error e)
24. In reality, however, a)/this may be a perfect win-win solution b)/ that has benefited both parties c)/ and ends the protracted bout of shadow-boxing. e) No error e)
25. Holograms may be a godsend in a market a)/ where fakes eat into company sales b)/ and consumers are saddled c)/ with cheap imitations. d) No error e)
26. The Indian bazaar’s version of virtual reality 1)/ may revolve around optical illusion b)/ but it is hard cash c)/ that is going up as smoke. d)/ No error e)
27. In a surprise development, Japan’s Nissan Motor Corporation a)/ has offered leading-edge technology to potential rival Samsung Group b)/ to help the South Korean conglomerated c)/ in entering the car business. d)/ No error e)
28. Exactly a year ago, a)/ IBM’s bid to buy Apple b)/ had fallen down because the two c)/ could not agree on the price. d) No error e)
29. Across markets and demographic categories, a) consumers are exhibiting a streak of infidelity to brands c)/ they have been using faithfully and unquestioningly c) for years, maybe even decades. d) No error e)
30. The Government realized that a) if carry forward was not reintroduced b)/to bring some liquidity into the market. c)/ the whole disinvestment programme might be a big flop. d)/ No error e)
Directions (Q.31-40): Pick out the most effective pair of words from the given alternatives to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.
31. The attempt to ________ India’s public sector undertakings has entered a ________ stage.
a) uplift, professional b) unite, stumbling c) privatize, decisive
d) compete, viable e) control, yielding
32. Companies that are truly ______ will ______ whether they are startups or expansions.
a) enterprising, expand b) dynamic, result c) motivated, deserve
d) oriented, compete e) innovative, flourish
33. Today’s valuation systems _____ development with economic ____
a) balance, aspect b) equate, growth c) relate, sustenance
d) derive, affairs e) conjure, action
34. The country is on a huge resource ________, and cannot even ______ its present population.
a) crunch, control b) drainage, survive c) abuse, suffice
d) overdraft, sustain e) imbalance, oblige
35. One of the most serious threats to the forest lies in the _______, ________.
a) massive, encroachments b) faint, ecology c) dying, animals
d) smuggling animals e) illegal, hunting
36. The last couple of years have seen an ____ increase in the _____ of air pollution.
a) hectic, sum b) influential, capacity c) amazing, addition
d) enormous, quantity e) alarming, level
37. As the world races towards ___ advancement, natural resources are being ___ by the second.
a) sudden, jolted b) rapid, depleted c) superb, driven
d) continuous, harassed e) tremendous, explored
38. The corridor is being _____ with the assistance and in _______ with reputed international agencies.
a) organized, tandem b) opened, union c) developed, symphony
d) planned, consultation e) equipped, handled.
39. _____ efforts are being made to make available _______ quantity of power for our industries.
a) Immense, large b) High, thorough c) Intense, adequate
d) Various, certain e) Genuine, enormous.
40. There are the institutional ____ who take a _____ in many leading joint ventures.
a) buyers, share b) developers, claim c) bidders slot
d) investors, stake e) dealers, bargain
Directions (Q.41-50): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are given below the passage and against each, five works are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.
The second 41 of the Oslo peace process, 42 by an agreement signed by PLO chairman Arafat and foreign minister of Israel Shimon Peres on Oct 24 at Taba, begins with the 43 of self rule on the West Bank. The 44 to the terms and references of the agreement have been 45. While its critics have 46 both Arafat and the Israeli Govt of selling 47 their respective national interests, the supporters have called it another historical step towards 48 of the Palestinian State.
But it is 49 that the constituency of peace can be extended only by generating an economic 50 of peace.
41. a) term b) point c) match d) phase e) game
42. a) celebrated b) marked c) occasioned d) established e) focused
43. a) incidence b) event c) expansion d) formation e) comedy
44. a) remarks b) comments c) anticipation d) reactions e) passes
45. a) conflicting b) different c) true d) free e) contagious
46. a) praised b) accused c) maligned d) instigated e) declared
47. a) away b) off c) up d) through e) out
48. a) foundation b) laying c) making d) discovery e) unification
49. a) imperative b) true c) assumed d) mandatory e) necessary
50. a share b) reward c) dividend d) bonus e) accompaniment.


******************************

ANSWERS –ENGLISH PAPER ONE



1.c 2.a 3.a 4.a .e 6.d 7.c 8.e 9.a 10.b

11.c 12.b 13.b 14.a 15.d 16.b 17.a 18.c 19.c 20.d

21.a 22.c 23.e 24.c 25.e 26.d 27.d 28.c 29.c 30.c

31.c 32.e 33.b 34.d 35.a 36.e 37.b 38.d 39.c 40.d

41.d 42.b 43.c 44.d 45.a 46.b 47.e 48.c 49.a 50.c

**************************************


EXPLANATIONS

21. 1; a cultural affinity
22. c; relations for reasons
24. c; that benefits both parties
26. d; that is going up in smoke
27. d; enter the car business
28. c; had fallen through
29. c; They have used
30. 3; to bring in some


*************************************************
CWE PO - ENGLISH MODEL TWO Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:03:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.