Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

CWE PO - MODEL COMPUTER AWARENESS

1)Please enter your email id in the "Follow by mail" counter. 2) Introduce this blog to your friends. 3) Please download the contents on to your PC/laptop and store. 4) Hindi version can be had by searching in google.co.in in Hindi. 5) Search different topics like Bank related general awareness, computer awareness, QA, Reasoning, English in the blog using labels. Also common searches like CWE PO, CWE CLERKS will get you many blogs. Best wishes.
COMPUTER AWARENESS





1. The word ‘computer’ usually refers to the Central Processor Unit plus
a. External memory b. Internal memory c. Input devices d. Output devices.

2. Where does a computer add and compare data?
a. Hard disk b. Floppy disk c. CPU chip. d. Memory chip.

3. What hardware was used by first generation computers?
a. Transistors b. Valves c. VLSI d. ICs

4. Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have
a. ALU b. Primary storage c. Control unit d. All of these.

5. A collection of eight bits is called:
a. Byte b. Word c. Record d. File

6. The basic components of a modern digital computer are:
a. Input device b. Output device c., Central Processor d. All of the above.

7. Which of the following is a part of the Central Processing Unit:
a. Printer b. Keyboard c. Mouse d. Arithmetic Logic Unit

8. Control Unit of a digital computer is often called the
a. Clock b. Nerve center c. ICs d. All the above.

9. A typical modern computer uses
a. LSI chips b. Vacuum tubes c. Valves d. All the above.

10. An Integrated Circuit (IC) is
a. Fabricated on a tiny silicon chip b. A complicated circuit c. Much costlier than a single transistor d. An integrating device.

11. A computer program consists of
a. System flowchart b. Program flow chart c. Algorithms written in computer’s language d. Discrete logical steps.

12. The term “memory” applies to which one of the following:
a. Logic b. Storage c. Control d. Input device

13. Group of instructions that directs a computer is called
a. Storage b. Memory c. Logic d. Program

14. Which device can produce the final product of machine processing into a form usable by humans?
a. Storage b. Input device c. Output device d. Control

15. Which can read data and convert them to a form that computer can use?
a. Logic b. Storage c. Control d. Input device

16. In a database, information should be organised and accessed according to which of the following?
a) Physical position b) Logical structure c) Data dictionary d) Physical structure
e) None of these

17. References to each file on a disk are stored in a
a) file allocation table b) root allocation table c) linking directory d) root directory
e) directory allocation table

18. A sender must not be able to deny that he sent a specific message when he, in fact, did. This is an aspect of security called
a) privacy b) authentication c) integrity d) non-repudiation
e) None of these

19. A compiler
a) translates machine language into a high level language
b) translates one statement at a time as the program executes
c) translates two statements at a time as the program executes
d) produces object code
e) is less sophisticated than an assembler

20. SMTP, FTP and DNS are applications of the ………. Layer.
a) data link b) network c) transport d) application
e) None of these

21. Which of the following correctly defines the term E-Banking?
I. It is the short form of Efficient Banking which means providing all banking related services to the customers in minimum required time during their visit to the branch
II. E-Banking is providing banking facilities to all the customers through ATMs only which restricts their visits to a bank branch to a bare minimum.
III. E-Banking implies provisions of banking products and services through electronic delivery channels like ATMs, Phone, internet, mobile phones, etc.

a) Only I b) Only II c) Only III d) Only I and II
e) Only I and III


22. Often the term ‘digital-divide’ is used by the critics of the ‘new generation banking’ introduced by major banks in India. What is the meaning of the term ‘digital divide’?
I. This is a social problem where the possibility is that poor may be excluded from new generation banking and also from taking full advantage of the newly emerged financial system.
II. This is a technical term which helps a banker in identifying genuine digital signatures from a forged one.
III. It is an imaginary border line set by most of the banks by which the aggregate two groups—the one which is allowed to use new generation banking from the other one which cannot be allowed to use the same.

a) Only I b) Only II c) Only III d) Only II and III
e) All of these


23. State the correct statement
a. e-mail stands for electronic mail
b. e-mail is one of the most popular features o networks and online
c. In e-mail, messages can be sent as well as received
d. all of these
24. Gopher
a. is a client/server application
b. allows you to browse huge amounts o information by performing FTP transfers, remote logins, archive searches etc.
c. is used to present everything to the end user in the form of menus
d. all of these
25. IMAP
a. stands for Internet Message Access Protocol
b. is a protocol for the storage and retrieval of e-mail
c. is not yet widespread standard
d. all of these
26. INET
a. is an annual conference put on by the Internet Society
a. is an abbreviation for Internet
c. both ‘a’ and ‘b’ d. none of these
27. Mail list
a. is a mail server
b. is a program that automatically responses to mail by sending information or performing functions specified in the incoming mail
c. both ‘a’ and ‘b’ d. all of these
28. Netscape
a. is widely used Web browser
b. is the company that makes Netscape Communicator and other software for the Internet
c. both ‘a’ and ‘b’ d. none of these
29. Packet
a. is any unit of data sent across a network
b. also includes the addresses of the sender and the recipient as well as error-control information
c. normally arrives due to large splitting of piece of data
d. all of these
30. A Web browser
a. is a client software for the WWW b. displays HTML and other documents c. allows the user to follow hypertext links d. all of these

31. Machine language
a. is the language in which programs were first written b. is the only language understood by the computer c. differs from one type of computer to another d. None of the above
32. Assembly language
a. uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language b. is the easiest language to write programs c. need not be translated into machine language d. None of the above
33. A source program is
a. a program written in a machine language b. a program to be translated into machine language c. a machine language translation of a program written in a high-level language d. None of the above
34. Stand-alone programs refer to
a. source program b. object programs c. executable programs d. None of the above
35. Algorithm and flowchart help us to
a. know the memory capacity b. identify the base of a number system c. direct the output to a printer d. specify a problem completely and clearly
36. The steps in an algorithm
a. must follow a prescribe order b. need not follow any order c. will follow a prescribed order sometimes d. will follow a random order
37. When computers are used to implement a task
a. we need not worry about the order of the statements b. we have to give a set o unambiguous statements c. ambiguous statements would get corrected automatically d. ambiguous statements are always highlighted on the display unit
38. To minimize the complexity in a problem
a. the problem is broken into several problems b. such problems are not taken up c. it is solved partially d. we try to think of all possible solutions to the problem
39. The least significant digit is placed at the
a. extreme left b. before decimal c. extreme right d. after decimal
40. The base of the hexadecimal number system is
a. 8 b. 2 c. 10 d. 16
41. The octal system has the following symbols
a. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 b. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 c. 0, 1 d. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F
42. The decimal equivalent of binary number 101 is
a. 5 b. 6 c. 8 d. 10
43. Every piece of information is stored in the computer memory in terms of
a. Character b. Digits c. character and Digits d. Zeros and ones
44. BCD stands for
a. Binary Coded Decimal b. Bits coded Decimal c. Bytes Coded Decimal d. Binary Coded Data
45. EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Data Interchange Code b. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code c. Extended Binary Coded Digits Interchange Code d. Extended Binary Coded Decimal Information Code
46. The decimal equivalent of a octal number 76 is
a. 66 b. 64 c. 62 d. 58
47. ASCII stands for
a. American Standard Code for Information Interchange b. American Standard Code for Information Initiation c. American Standard Code for Initial Information d. Additional Standard Code for Information Interchange
48. EPROM can be used for
a. Erasing the contents of ROM b. Reconstruction the contents of ROM c. Erasing and reconstructing the contents of ROM d. Duplicating ROM
49. Which device can understand the difference between data and programs?
a. Input device b. Output device c. Memory d. Microprocessor
50. The decimal equivalent of hexadecimal number 4B3 is
a. 1200 b. 1230 c. 1203 d. 1215


**********************************************



ANSWERS

1 b 2 c 3 b 4 d 5 a

6 d 7 d 8 d 9 a 10 a

11 c 12 b 13 d 14 c 15 d


16. (d) 17. (a) 18. (d)
19. (d) 20. (c) 21. (c) 22. (a)


23.D 24.D 25.D 26.C 27.C 28.C 29.D 30.D


31. b 32. a 33. b 34. c 35. d 36. a 37. b 38. a 39. c 40. d 41. b 42. a 43. d 44. a 45. b 46. c 47. a 48. c 49. d 50. c



EXPLANATORY ANSWERS(PART B)

21. E-Banking or Electronic Banking is a part of E-Commerce which means making contracts and financial transactions and services over Internet.

22, Digital Divide refers to the virtual wall that is presumed to separate the world’s technology haves and have-nots.
CWE PO - MODEL COMPUTER AWARENESS Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:59:00 PM Rating: 5

4 comments:

Arun said...

Just to confirm.....

In question number 12 i.e. The term “memory” applies to which one of the following.
Answer should be (b) Storage.

Please correct if i am wrong!!

Sambasivan.S said...

Arun: Thanks for informing error in answer relating to question no.12.
since corrected. thanks

Arun said...

Sir,

Could you please confirm if question number 31 (Machine Language) has the right answer. It should be option number (b), though i am not sure....may be because it has only in it.

Please confirm.

Sambasivan.S said...

Arun:

We will opt for choice (b)

Machine code or machine language is a system of instructions and data executed directly by a computer's central processing unit. Machine code may be regarded as a primitive (and cumbersome) programming language or as the lowest-level representation of a compiled and/or assembled computer program. Programs in interpreted languages[1] are not represented by machine code, however, their interpreter (which may be seen as a processor executing the higher level program) often is. Machine code is sometimes called native code when referring to platform-dependent parts of language features or libraries.[2] Machine code should not be confused with so called "bytecode", which is executed by an interpreter.

source:http://en.wikipedia.org/wiki/Machine_code

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.