Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Quantitative aptitude

1, There are 150 weights .Some are 1 kg weights and some are 2 kg weights. The sum of the weights is 260.What is the number of 1kg weights?
a) 56
b) 34
c) 86
d) 40
2. A is driving on a highway when the police fines him for over speeding and exceeding
the limit by 10 km/hr. At the same time B is fined for over speeding by twice the amount by which A exceeded the limit. If he was driving at 35 km/hr what is the speed limit for the road?
a)15 kmph b)18 kmph c)20 kmph d)25 kmph
3. Adhvaitth moves 3 kms east from his starting point . He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east. He then travels towards south by 5 km. How far is A from his starting point?
a)15kms b) 11 kms c)18 kms d)21kms
4. A car travels 12 kms with a 4/5th filled tank. How far will the car travel with 1/3 filled
tank?
a) 9 kms b) 15 kms c)5 kms d) 18 kms
5. The sum of the digits of a two digit number is 8. When 18 is added to the number, the
digits are reversed. Find the number?
a) 35 b)40 c)53 d) 43
6. The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.44 while the cost of five
pencils, four pens and two erasers is Rs.64.How much will three pencils, three pens and
three erasers cost?
a) 44 b)64 c)54 d)45
7. Fathers age is 5 times his son’s age. 4 years back the father was 9 times older than
son. Find the fathers’ present age.
a). 40 years b)55 years c)60 years d)75 years
8. What number should be added to or subtracted from each term of the ratio 17 : 24 so
that it becomes equal to 1 : 2.
a) 5 should be added
b)10 should be subtracted
c) 10 should be added
d)None of these
9. What is the 12th term of the series 2, 5, 8, ….
a)20 b)33 c)45 d) 35
10. If 20 men take 15 days to to complete a job, in how many days can 25 men finish
that work?
a)10 days b) 15 days c) 12 days d) 18 days
11. In a fraction, if 1 is added to both the numerator at the denominator, the fraction
becomes 1/2. If numerator is subtracted from the denominator, the fraction becomes 3/4.
Find the fraction.
a)2/7 b) 3/7 c)1/5 d) 2/5
12. If Rs.1260 is divided between between A, B and C in the ratio 2:3:4, what is C’s
share?
a)Rs.280 b)Rs.340 c) Rs. 560 d)Rs.540
13. A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold it for Rs.500.What is his profit
percentage?
a) 25% b)30% c)35% d)40%
14. What percent of 60 is 12?
a)10% b) 20% c)35% d)40%
15. Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India: Rs.10, Rs.15,
Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17(all figures in crores of course).Find his average
earnings.
a). Rs.16 crore b)Rs. 20 crore c)Rs.18 crore d)Rs.19 crore
16.In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls

A.y/(x + y)
B.x/xy
C.x/(x + y)
D.y/xy

17.What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)

A.16
B.24
C.30
D.64




19.A coffee shop blends 2 kinds of coffee, putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm. If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade, how much will the shop save in blending 100 gms.

A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00

20.There are 200 questions on a 3 hr examination. Among these questions are 50 mathematics problems. It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question. How many minutes should be spent on mathematics problems

A.36
B.72
C.60
D.100

21.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either. How many of these studied both Latin and Greek

A.0
B.3
C.4
D.5

22.If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =

A.1/4
B.1/2
C.1
D.2

23. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then

(A) b < a (B) b > a
(C) b = a
(D) b >= a

24. In June a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?

A. 12
B. 20
C. 24
D. 30

25. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/

A. D/(M-3)
B. MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M)

26. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?

A. 7
B. 8
C. 11
D. 12

27. Two hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 60 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

A. 30
B. 40
C.58
D. 60

28. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?

A.-5
B. 4
C. 2
D. 8

29.The distance between two places A and B is 120 km .If one goes by upwards by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?

a) 48kmph b)52kmph c)45kmph d)54kmph

30. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay students?

a)8% b) 6% c)5% d)10%

1.b
2.a
3.b
4.c
5.a
6.b
7.a
8.b
9.d
10.c
11.b
12.c
13.a
14.b
15.a
16.c
17.d
18.b
19.c
20.b
21.b
22.c
23.a
24.c
25.d
26.c
27.b
28.d
29.a
30.b
Quantitative aptitude Reviewed by sambasivan srinivasan on 12:10:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.