Top Ad unit 728 × 90




Directions: Q. 1-10: Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases in the passage are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it, drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of the past regrets or failures, nor in the imagined sorrow of the future, nor in the excitement of the present. And thus bring that entire energy focused into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success.
This is said easily in a second. But in order to train our mind to this attitude it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfections. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.
If each one is given a car to achieve an ideal socialistic pattern and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Everyone of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is, intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to the proper destination.
1. Which of the following is the source of energy?
a. A column that supports a building              b. Stimulation obtained from a set aim.                                  c. Highest creative action                         d. Proper training of the mind to achieve perfection  e. None of these
2. The author's chief concern is
a. establishment of socialistic pattern             b. the car accidents resulting from lack of driving                 c. discovery of a great goal in life                      d. regulation of energy in the proper direction                       e. None of these
3. Which of the following will cause the country to perish?
a. Directing mental energy to the right direction       
b. Driving cars without having proper knowledge and skill
c. Wrong deeds performed without proper knowledge
d. Memories of past regrets and failures
e. None of these
4. Which of the following could lead to success?
a. Cherishing the memories of the past
b. Preparing oneself to face the probable sorrows of the future
c. Bringing all energy into activity
d. Being alert about the excitement of the present
e. None of these

5. What is the effect of wrong training of the mind?
a. To feel that we have become perfect in all aspects of life
b. The art of action is too much emphasized
c. Each of us could become a master artist
d. We could avoid wastage of energy
e. None of these
Directions: Q. 6-9: Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
a. straight        b. correct         c. claim                        d. possession               e. erect
a) serve            b. defeated      c. dedicate       d. leave                                    e. defeat
a. protected     b. certain         c. covered        d. tied                          e. fastened
a. title              b. thinking       c. governing    d. moving                    e. conducting
Directions: Q. 10-12: Select the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.
a. waste                       b. conserve                  c. organize                   d. unite                        e. utilise
a. worthless b. adequate c. insignificant
d. thoughtless e. undesirable
a. useful                       b. fruitless                   c. energetic                  d. cherishing    e. forgettable
Directions: Q. 13-17: Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E, and F, in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
A. While we learn most words from informal conversations, the best way ,of increasing one's vocabulary is by reading good books and referring to the dictionary whenever one comes across a difficult word.
B. But, it is a good habit to look up a dictionary whenever there is some doubt.
C. Sometimes even a subsequent sentence may throw some light on its meaning.
D. Sometimes it is possible to know the meaning of a word by studying the context in which it has been used.
E. The same word may have different meanings depending upon the way it has been used.
F. A good dictionary will usually show the variations in the meaning of a word.
13. Mark the sentence which should come FIRST after rearrangement.
a. A                 b. B                 c. C                  d. D                 e. E
14. Mark the sentence which should come SECOND after rearrangement.
a. B                  b. C                 c. D                 d. E                 e. F
15. Mark the sentence which should come FOURTH after rearrangement.
a. B                  b. C                 c. D                 d. E                 e. F
16. Mark the sentence which should come FIFTH after rearrangement.
a. F                  b. D                 c. C                  d. B                 e. A
17. Mark the sentence which should come SIXTH after rearrangement.
a. F                  b. E                  c. C                  d. B                 e. A
Direction: Q. 18-20: In each sentence below, a word group of words has been printed in the bold. From the five answer choices given below each sentence, pick out the one which can substitute the bold word/group of words correctly, without changing the meaning of the sentence.
18. The guard will stop the train before it entered the station.
a. entered into the       b. entered in                c. enters the                 d. enters to the                                    e. No correction required
19. The book does not have their cover.
a. have not their          b. have not that                       c. has not their                         d. not have its                         e. No correction required
20. The soldier jumps to attention when the colonel went by.
a. jumps in                   b. jumps with              c. jumped into             d. jumped to                            e. No correction required
Directions: Q. 21 - 30: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'e' no error.
21. a. He not only comes there/ b. for swimming but/ c. also for coaching/ d. mew swimmers./ e. No error
22. a. There appears to be/ b. very little liason/ c. among the two of the/ d. various wings of the party./     e. No error
23. a. No king in that period/ b. was so intensely involved/ c. in the welfare of his/ d. people as King Ashoka./ e. No error
24. a. A more irrational world/ b. to this one in which/ c. we presently live/ d. could hardly be conceived./ e. No error
25. a. Glimpses to the/ b. religious side of his/ c. nature appear in majority of his plays./ e. No error
26. a. Everyone of the survivors/ b. of the ill-fated/ c. aircraft have told/ d. tile same story./ e. No error
27. a. He hoped to finish/ b. the work in tile last week/ c. but in fact/ d. he could not./ e. No error
28. a. My neighbour allong with/ b. his children/ c. are going to see/ d. the Taj Mahal at Agra./ e. No error
29. a. His ability to/ b. talk to strangers/ c. is one of his/ d. stronger points./ e. No error
30. a. Soon after their child/ b. was born he/ c. went of leaving/ d. her in the lurch./ e. No error
Directions: Q. 31-40: Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Chose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentences as a whole.
31. I ______feel for ______ who are cruel to their children.
a. sympathy, him         b. contempt, them       c. anger, those                         d. annoyance, everybody        e. None of these

32. The ______ of Muhammad, a prophet, brought ______ social enlightenment among tile Muslims.
a. lessons, for              b. teachings, about      c. messenger, over                   d. works, into              e. None of these
33. The big banyan tree ______ fallen ______ the road.
a. was, on                    b. has, across               c. had, over                 d. were, between                     e. None of these
34. Temples were ______ since early morning with the devotees.
a. surrounded, by        b. flocked, for             c. crowded, with         d. mobbed, by                         e. None of these
35. The bill ______ the Parliament was ______ by forty two votes.
a. of, carried                b. into, accepted          c. at, presented                        d. in, introduced                                 e. None of these
36. After many years in the ______ he ______ to active politics last year.
a. seclusion, coming                b. cold, returned          c. bewilderment, brought                                d. news, restarted                        e. None of these
37. ______ the last decade, terrorism has ______ as a threat to civilised society.
a. from, developed      b. for, come                 c. over, emerged          d. since, evolved                     e. None of these
38. Mr Amitabh Bacchan has once again ______ has mettle by his ______ acting as 'Auro'.
a. set, strong                b. done, star                c. proved, phenomenal                        d. posted, exceptional e. None of these
39. A number of organisations have raised ______voices ______ uses of unclaimed dead bodies for research purposes.
a. their, against                        b. its, for                      c. strong, stopping                   d. much towards         e. None of these
40. Will you please ______ from interfering ______ my affairs?
a. avoid, to                  b. abstain, in                c. stop, of                    d. desist, by                             e. None of these
Directions: Q. 41-50: In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fit the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
That several chemical concerns in and around Mumbai have not (41) to (42) their (43) is well known. Nearly 2000 out of 5000 (44) pay no (45) to the (46) control (47).No wonder that the respiratory and (48) ailments are on the (49) among the (50) of Mumbai.
41. a. intended                        b. agreed                     c. cared                        d. responded               e. anticipated
42. a. close                  b. substitute                 c. stop              d. limit                                     e. consummate
43. a. effluents                        b. process                    c. production   d. procedure                e. products
44. a. firms                  b. concerns                  c. workers        d. unions                     e. institutions
45. a. credit                 b. sanctity                    c. regard          d. courtesy                  e. modesty
46. a. noise                  b. contamination         c. sound           d. explosion                 e. pollution
47. a. rules                   b. conventions                         c. laws             d. for                           e. tools

48. a. liver                   b. eye                           c. intestinal                  d. heart            e. ear
49. a. extension           b. expansion                c. decrease                   d. increase       e. exuberance
50. a. residents                        b. poor                                     c. workers                    d. visitors        e. rich

ANSWERS:     1. b      2. d      3. c      4. c    5. e     6.  c    7.  c    8.  b    9.  d    10. b                                        11. c          12. a    13. a    14. c    15. a    16. a    17. b    18. c    19. d    20. d                                        21. a*  22. c*  23. a*        24. b*  25. a*  26. c*  27. b*  28. c*  29. d*  30. c*                                      31. c    32. b    33. b    34. c    35. e          36. b    37. c    38. c    39. a    40. b                                        41. c    42. d    43. a    44. b    45. c    46. e    47. c          48. d    49. d    50. a

21. a* - 'Comes there not only'          
22. c* - 'between the two'
23. a* - 'No king of
24. b* - ' than this one'
25. a* - 'Glimpses of' 
26. c* - 'has told'
27. b* - 'the work last week'
28. c*- 'is going to see'
29. d*- 'strong points'
30. c* - 'went away'           


ENGLISH – FOR CWE PO/CLERKS Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:57:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.