Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

2012 ENGLISH ONE


English

Directions (Q.1-5): Read the passage carefully and answer the questions given below it.
            It is an old saying that knowledge is power. Education is an instrument which imparts knowledge and, therefore, indirectly controls power. Therefore, ever since the drawn of civilization, persons in power have always tried to supervise or control education. It has been the handmaid of the ruling class. During the Christian Era, the ecclesiastics controlled the institution of education and diffused among the people the gospels of the Bible and religious teachings.
            These gospels and teachings were nothing but a philosophy for the maintenance of the existing society. It taught the poor man to be meek and to earn his bread with the sweat of his brow, while the priests and the landlords lived in luxury, fought duels for the lightest offence. During the Renaissance, education passed from the clutches of the priests into the hands of the princes. In other words, it became more secular. It was also due to the growth of the nation and powerful monarchs who united the country under their rule. Thus, under the control of the monarch, education began to devise and preach the infallibility of its master, the monarch or the king. It also invented and supported fantastic theories like the ‘Diving Right Theory’ and that the king can do no wrong. With the advent of the industrial Revolution, education took a different turn and had to please the new masters. It, now, no longer remained the privilege of the baron class but was still confined to the few elite. The philosophy which was in vogue during this period was that of laissez faire restricting the function of the State to a mere keeping of law and order. While, on the other hand, in practice the law of the jungle prevailed in the form of free competition and survival of the fittest.
1.         During the Christian Era, who controlled the education system?
            a) Government               b) Common people                     c) Church and priests
            d) Monarchs                  e) None of these
2.         What doest ‘the handmaid of the ruling class’ mean?
            a) Private maid of the prince       b) Mistress of the prince
            c) The economy under the authority of the prince
            d) Something which is fully under the control of the ruling class
            e) None of these
3.         Consider the following statements.
            A. During the Renaissance, education became less secular.
            B. Under the laissez faire approach, it was believed that the king can do no wrong.
            Which of the above statement(s) is/are correct?
            a) Only A          b) Only B          c) Both A and B             d) Either A or B
            e) None of these
4.         Whom does the term ‘infallibility’ refer to in this passage?
            a) Kings            b) Scholars        c) Priests          d) Social reformers
            e) None of these.
5.         Which of the following statements is correct?
            a) The poor man was thought to be a messenger of God.
            b) It was thought that the poor man must earn his bread by hard work.
            c) Te approach of survival of the fittest did not prevail.
            d) In the Christian Era, the function of the state was confined only to governance.
            e) None of these
            Directions (Q. 6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
            a) Unfortunately, because of modernization, much of nature is now yielding to towns, roads and industrial areas.
            b) In a few places, some natural reserves are now being carved out to avert the danger of destroying nature completely.
            c) We should preserve nature to preserve life and beauty.
            d) Man will perish without nature, so modern man should continue this struggle to save plants from extinction.
            e) A beautiful landscape, full of green vegetation, will not just attract our attention but will fill us with infinite satisfaction.
6.         Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
7.         Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
8.         Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
9.         Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
10.        Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
            Directions (Q. 11-12): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by the numbers a), b), c), d) and e). Five out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.
11.        To _____ time, please go _______ foot and not by bus.
            a) spend, on                  b) kill, towards               c) utilize, on
            d) gain, on                     e) None of these
12.        There _____ to be an air of peace now _______ in our country.
            a) seems, blowing                      b) looks, flowing                         c) feels, advancing
            d) seem, floating                        e) None of these
13.        Satish reminded him ____ his promise but he was quite indifferent to _____ Satish said.
            a) of, what         b) for, when       c) on, while        d) to, which       e) None of these
14.        What is sauce for the ___is sauce for the _____.
            a) cock, hen                  b) fox, vixen      c) goose, gander            d) duck, doe
            e) None of these
15.        Everyone was _______ by surprise when she ________ her plan to marry that boy.
            a) moved, said               b) taken, announced       c) shaken, declare
            d) dead, asked               e) None of these
16.        ________ my knowledge, Mr Gupta has a prejudice ______ foreigners.
            a) In, for                        b) As, towards               c) For, at
            d) To, against                e) None of these
17.        He was always _____ of the good ________ of others.
            a) irritable, works           b) greedy, thing c) envious, fortune
            d) sorry, luck                 e) None of these
18.        Besides the items ______ form the almirah, documents were ______ all over the floor.
            a) disappearing, thrown               b) missing, strewn          c) deprived, scattered
            d) clear, split                             e) None of these
19.        On account of _______ rainfall, they had to _______ cut in water supply.
            a) inadequate, impose                b) sufficient, enforce      c) heavy, regulate
            d) scanty, lift                             e) None of these
20.        Even if a man is found _______ by a court, he can __ to a higher court.
            a) convicted, onus         b) guilty, appeal             c) wanting, office
            d) derelict, attitude         e) None of these
            Directions (Q. 21-30): In each sentence below, a word/group of words has been printed in bold. From the five answer choices given below each sentence, pick out the one which can substitute the bold word/group of words correctly, without changing the meaning of the sentence.
21.        The editor cut up all the long words from his article.
            a) cut up some              b) cut across all             c) cut out all
            d) cut back all                e) No correction required
22.        However intelligent you may be, you cannot take success for granted.
            a) you are                      b) you could be              c) you should be
            d) might you be              e) No correction required.
23.        Our business firms were full aware of the upcoming crisis.
            a) were fully aware into   b) have been full aware of           c) were fully aware of    
d) had been fully aware at                                               e) No correction required
24.        To finish a long journey, persistent is needed.
            a) persistence is needing                        b) persistence is one what needs
            c) persistence is what one needs            d) one needs to be persisted
            e) No correction required
25.        He likes living in small towns rather than crowded cities.
            a) rather than that in crowded cities         b) rather than in crowded cities
            c) rather crowded cities                          d) better than crowded cities
            e) No correction required
26.        Tansen is occupying an important position in the world of music.
            a) occupies                   b) has occupied             c) has been occupying
            d) is being occupied       e) No correction required.
27.        He is not in a position to use the phone given by you to him.
            a) given to him               b) given by you              c) you have to him        
            d) given by him to you    e) No corrections required
28.        Last fifteen days he has not been attending classes.
            a) In the last fifteen days            b) Fifteen last days        c) Of the last fifteen days
            d) For the last fifteen days          e) No correction required
29.        The toys he bought are too cheap to be good.
            a) are so much cheap                 b) are so cheap that       c) were so cheap
            d) are so cheap              e) No correction required
30.        You should apologise for your inability to attending the wedding.
            a) inability about attending          b) being in able to attending
            c) being unable to attend            d) unability to attend                  
e) No correction required
            Directions (Q.31-40): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) ie No error. (Ignore errors of punctuation, of any).
31.        a) No less than              b) twenty persons          c) were killed in
d) the air crash              e) No error
32.        a) My father                   b) goes to                      c) the office       d) five days week
            e) No error
33.        a) Of all the men            b) known to me, none is             c) less inclined that he
            d) to think ill to others     e) No error
34.        a) No sooner will            b) the holidays begin this            c) beach will
            d) become very crowded                                                 e) No error ]
35.        a) Don’t touch                b) that door        c) as it just has
            d) been painted e) No error
36.        a) we can                      b) have a party              c) some time the next week
            d) can’t we?                   e) No error
37.        a) One day you              b) will repent over           c) what you
            d) have done                 e) No error
38.        a) It is the most                         b) suitable building         c) for you as     
            d) it comprises of four rooms                              e) No error
39.        a) I was             b) surprised that             c) he let out       d) the secret
            e) No error
40.        a) You ca          b) rely on           c) us to do         d) the utmost     e) No error
            Directions (Q.41-50): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
            Delinking of jobs 41degrees is one of the salient 42 of our education 43. There has been a steep 44 in 45 in the academic field in recent years. There is a 46 of degree holders in the country. As a result, university degrees have lost their value and charm while the number of students in colleges and universities of the country has been steadily 47. Consequently, thousands of graduates and postgradutes come out of these institutions and stand in 48 waiting to get some 49 jobs 50 in the country.
41.        a) to                  b) with               c) from              d) by                 e) None of these
42.        a) factors          b) features         c) reasons         d) methods        e) None of these
43.        a) process         b) system          c) procedures    d) policy            e) None of these
44.        a) fall                b) rise               c) down             d) decrease       e) None of these
45.        a) evaluation      b) assessment   c) result            d) competence   e) None of these
46.        a) food              b) growth           c) increase        d) slope             e) None of these
47.        a) falling            b) diminishing    c) rising             d) growing         e) None of these
48.        a) lines              b) long              c) rows              d) queues          e) None of these
49.        a) managerial     b) nice              c) prestigious     d) available        e) None of these
50.        a) vacate           b) posted           c) created          d) available        e) None of these

ANSWERS

1.c        2.d        3.e        4.a        5.b        6.c        7.e        8.a        9.b        10.d

11.a      12.a      13.a      14.c      15.b      16.d      17.c      18.b      19.a      20.b

21.c      22.e      23.c      24.c      25.b      26.a      27.b      28.d      29.e      30.c


41.c      42.b      43.b      44.a      45.d      46.a      47.c      48.d      49.c      50.d

EXPLANATION

31.a; ‘No fewer than’     
32.d; ‘Five days a week.s’         
33.d; ‘ill of others’         
34.b; ‘begin than this’    
35.c; ‘as it has just’       
36.c; Remove ‘the’.       
37.b; Remove ‘over’.     
38.d; Remove ‘of’.

REF.072011ONE
2012 ENGLISH ONE Reviewed by sambasivan srinivasan on 9:28:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.