Top Ad unit 728 × 90




Directions (Q.1-5): Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
a.     Ironically, the same parents who are considered to be ignorant are thought to be very enlightened in choosing private schools over state-run ones.
b.     This is all the more reason why we should include them during the planning and implementation of the system.
c.     This is apparent at every stage from policymaking to implementation as critical decisions are made without the participation of the stakeholders, an attitude that can only be described as either arrogance or indifference.
d.     In reality, every parent decides which school is a good one, based on his/her own set of values, perceptions and aspirations.
e.     The root cause of most of the ills that plague our education system is the enormous distance that separates the power centres within the system and the schools where the action takes place.
f.      It is often said in defense of such an approach that poor parents are too ignorant to be partners in a meaningful dialogue.
1.         Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
2.         Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) F
3.         Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
            a) F                  b) D                  c) C                  d) E                  e) A
4.         Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
5.         Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement
            a) F                  b) D                  c) C                  d) E                  e) A
            Directions (Q. 6-16): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.
            Can an experiment conceived, carried out, reported in kids-speak with pencil - coloured figures and hand-written tables by school children aged 8 to 10 years get published in a highly rated international journal following a peer-reviewing process? Twenty-seven school children from a primary school in UK have proved this is 6 - if a simple but novel scientific question raised is 7 in a scientific way. Their paper was published in the Royal Society’s Biology Letters journal. Their 8 was that bumble-bees can use a “combination of colour and spatial relationships in deciding which colour of flower to forage from.” Considering that our understanding of how bees perceive coloured patterns and scenes is inadequate, this inspiring outcome has shown that schoolchildren guided by gifted teachers can think and 9 out experiments like any hard-wired scientist. For these kids, doing science changed their 10 of the subject. Science also became “cool and fun.” This refreshing approach turns the spotlight on the best methods of teaching science. The 11 learning system adopted by most schools in India, even classroom study combined with some laboratory work with pre-defined outcomes, does very little to 12 curiosity and interest in science. Is that one of the 13 why out-of-the-box thinking that produces path-breaking science rarely comes out-of-the-box thinking that produces path-breaking science rarely comes out of Indian laboratories? The children at the UK school had their gifted teacher to guide them. Scientists from India’s space and atomic energy departments and in some other places where serious science is done can take a 14 out of the school’s book and 15 the way in engaging with school pupils and getting them to do real science.
6.         a) done             b) unlikely         c) potential        d) promising      e) possible
7.         a) questioned     b) said              c) retorted         d) answered       e) address
8.         a) question        b) finding           c) methodology  d) result            e) studies
9.         a) wage             b) create           c) execute         d) carry             e) attempt
10.        a) option            b) lives              c) visual            d) demands       e) perception
11.        a) revolutionary b) radical           c) rote               d) adequate       e) bore
12.        a) stimulate       b) simulate        c) make            d) peek            e) judge
13.        a) cause            b) root               c) reasons         d) issues           e) sources
14.        a) thread           b) leaf               c) example        d) look              e) pages
15.        a) lead              b) start             c) deliver           d) paved            e) ahead
            Directions (Q.16-20): In each question below, a theme is partially presented in two sentences. The complete theme comprises four logically arranged sentences. Out of these four the middle two sentences are not given. Three possible fillers denoted by (A), (B) and (C) are given below the partially provided theme. You have to find out which two or none can fill the gap between the two given sentences in the proper order to make the theme complete. Study the five alternatives (answer choices) carefully and select one of them.
16.        All our diverse experiences are manifestations of the mind. _______. ________. The quality of that action depends on whether your mind is disciplined or not.
            A) The internal environment, the individual’s physical body, and the place where it abides, the external environment, arise through the force of action.
            B) Depending on whether our mind is pacified or unruly, positive or negative, actions are committed.
            C) This is why advice about reading someone’s body language is so important.
            a) Only B and A respectively      b) Only C and A respectively
            c) Only B and C respectively      d) Only A and B respectively
            e) Only A and B or C respectively
17.        People of India want more implementation, not more promises and plans. _____. ________. This is because the approach to implementation and skills required must suit what has to be done.
            A) They want executives who can implement and institutions that can get things done.
            B) Aligned plans are required to accelerate progress on many fronts in India.
            C) But first we must understand what is to be implemented
            a) Only A and C respectively      b) Only B and C respectively     
c) Only C and B respectively      d) Only B and A respectively
e) Only A and B respectively
18.        The low and declining share of agriculture in the conomy means a drought in nearly a third of the country would not have a significant impact on GDP growth _______. ______. A big reversal in agriculture this year would, therefore, only knock off about half a percentage point from the GDP growth.
            A) Human suffering is also going to be more
            B) The higher prices of farm produce will partly make up for the lower production of farmers.
            C) Agriculture and allied activities have only 17% share in GDP.
            a) Only A and B respectively      b) Only A and B or C respectively
            c) Only A and C respectively      e) Only C and B respectively
            e) Only B and A respectively
19.        Information sharing plays a critical role in facilitating industrial processes. _______. ________. A strong distribution network in FMCG section is essential to ensure that supplies reach retailers on time and in the right quantities, avoiding either over-supply or under - supply.
            A) This sharing is the first step towards developing a high efficiency supply chain.
            B) In the fast moving consumer goods (FMCG) section, a company’s operations depend largely on the effectiveness and efficiency of its supply chain.
            C) However, this is often one of the most focused industrial aspects, leading to demand forecasting and losses for the company.
            a) Only B and A respectively                  b) Only C and A respectively     
            c) Only B and A or C respectively           d) Only A and B respectively
            e) None of these
20.        Buying a new car is just like a dream come true. _____. ______. Timely maintenance increases its life, dependability and value.
            A) A car depicts the personality of its owner.
            B) Once bought, though, a car involves high investment.
            C) Expenditure on car maintenance becomes imperative.
            a) Only B and A respectively      b) Only B and C respectively     
            c) Only C and B respectively      d) Only C and B respectively      e) None of these
            Directions (Q.21-25): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.
21.        The sun has constantly been ____ and reappearing and that and has got the temperature ___ over the past two days.
            a) vanishing, control       b) hiding, fluctuating       c) appearing,. soaring
            d) going, unpredictable   e) disappearing, unusual
22.        The teacher called upon the students to ______ interest in science and participate in various orientation programmes in order to _____ their scientific skills.
            a) take, learn                 b) place, further             c) develop, hone
            d) generate, mix             e) envision, share
23.        The police commissioner may ______ the state government to close five police stations ______ of poor infrastructure and bad location.
            a) order, in the light        b) request, because       c) ask, reason
            d) plead, due                 e) command, in lieu
24.        Over one lakh aspirants ______ their luck in various examinations _____ to the city on Sunday, which turned out to be a peaceful day.
            a) trying, flocked            b) attempting, gathered               c) challenging, entered
            d) seeing, ventured        e) planning, assembled
25.        The singer certainly _______ up to the sky-high expectations of his audience by ___ them with some of the biggest hits of his career.
            a) lived, wooing b) geared, attracting       c) summed, enticing
            d) met, singing               e) stood, belting
            Directions (Q. 26-35): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5 (Ignore errors of punctuation, if any).
26.        The biggest / health burden that India / is set to face in the coming years / is tackle cancer. / No error
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
27.        Illegal sand mining in the peripheral areas / of the district continues to remain a big problem for / forest-range officers as yet another instance illegal/mining was reported yesterday. / No error.
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
28.        The policemen, who / was deployed heavily / in the area, did nothing to / dissuade the protesters. / No error
a)                     b)                     c)                     d)                     e)
29.        Festivals are prime occasions / for splurging on presents and owing to improved economic situation, / the youths is gung-ho/about breaking all previous records. No error
30.        It is important to recruit personnel at / different levels in the organisation so that / the ensuing human resource gap is bridged / at least for the critical operations. / No error
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
31.        Banks are on the verge / of facing a formidable challenge/of losing over fifty per cent of / their employees due to retirement. / No error
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
32.        Not only has the commerce ministry fixed / extraordinarily high minimum prices for onion exports/but also made licences mandatory / for every consignment. / No error
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
33.        A new study found that while weight loss / via surgery may improve knee pain, in obese patients / there may be permanent damage to the knee / from being severe overweight. / No error
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
34.        In order to streamline / the movement of vehicles during / the festival, traffic police have / chalked out diversion plans. / No error
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
35.        With a view to avoid another caste conflict. / the administration has deployed additional police force / on the village, while the administration as well as police officials / are monitoring the situation. / No error.
            a)                     b)                     c)                     d)                     e)
            Directions (Q.36-47): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you located them while answering some of the questions.
            The price of gold has gone up from $256 an ounce in 2001 to $1,424. Meanwhile, price levels have struggled or crashed with respect to almost all other asset classes. Central banks have slashed interest rates. Yet, gold prices, it has been predicted, may go up and up. The many reasons for this renewed love are convincing. Interestingly, not long ago pundits had predicted the end of gold as the world’s default asset class and were clubbing it with commodities. It appears that the yellow metal is making a comeback to reassert the pre-eminence it has enjoyed for 5,000 years of history.
            Its supply is falling. No new mines have been discovered. The existing ones are getting exhausted, and miners are digging as deep as 5 km. Gold content in ore has come down from almost 12gm a tonne to 2 gm. And it costs more and more to take that out. Environmental concerns have also contributed to mine owners’ problems. The wages of miners are going up; so is the cost of providing them safety and security.
            Emerging economies such as China and India are accumulating gold: China has 1,054 tonnes and India 565 tonnes. No wonder, as emerging economic superpowers, China and India want to add to their reserves. Industrial use of gold is on the rise the world over. With the US economy still drifting with the threat of the dollar losing its undisputed position of reserve currency, the rush to gold is increasing.
            Added to all this is the rekindled investor preference for gold. Money is moving away from mutual funds and equities and the once fashionable and often discredited hedge funds are also getting into gold. Exchange traded funds (ETFs) are channeling ever more funds to gold. Some pension funds are increasing the proportion of gold in their basket of assets. Given all this, gold can go nowhere but up. That is the consensus.
            Everyone seems to be joining the new gold rush. But is everything well with gold? Or is it a bubble building up?
            Consider the conventional wisdom. Money generally gets distributed, though not in any fixed proportion, among assets such as real estate, stocks, cash, government securities, gold, commodities, and in new investments in factories and machinery. There is no state of equilibrium in a global economy. Money gets transferred across geographical boundaries and asset classes based on anticipated gains. As long as the flow is reasonable and is generally in line with the increase in returns, this works well. But when everyone rushes to the same destination, we are looking for trouble. Excess demand, though often artificial, creates excess supply, as in the case of real estate. Excess supply leads to prices crashes.
            Is something similar happening in gold? The general consensus is ‘no’. Gold is different. It has never let anyone down in 5,000 years. It is indestructible. Its supply is limited. The argument in the case of gold is that excess demand cannot create excess supply as the total world supply is limited. But this time it is different. Is it really so? Gold has also gone up and down in the past. It was $ 424 an ounce in 1990 before crashing to $255 in 2001. Still, it moves only within a range and huge fluctuations are not possible in gold, argue some people. Actually, gold gave much better returns in the 1980s, only to stagnate and lose those gains in the 1990s.
            A crash of gold prices could be the ultimate crash, nothing like we have seen. No one has managed to discredit the yellow metal in 5,000 years. But it appears that for the first time in history the ETFs, the hedge funds and the governments are about to do the undoable. The fact that it has not already happened is no guarantee that it will not happen. Look at all the easy money coming into gold. All those who have shifted money from real estate, mutual funds, pension funds, hedge funds and stocks are pouring it into gold. Gold ETFs are the fastest growing investment vehicles today. This is all real quick money, but can evaporate at the click of a key. Of course, governments such China and India are also betting on gold and increasing their reserves. But then whoever said governments can make no mistakes?
            The intrinsic value of gold has not gone up from $255 to $1,424 in 10 years. Gold is not consumed heavily like oil or grain. Industrial use of gold is limited. Gold is the most recycled commodity. Of the annual production of 2,500 tonnes, about 50 per cent goes to make jewellery and it is almost entirely recycled. The rest goes to industrial and other uses, and even here the recycling rate is high. In other words, all that demand is artificial and can be deflated in no time. There is no need to have excess supply to lead to a price crash, unlike other products. The sheer fact that gold is only a hedge instrument and does not serve any practical use by itself, will negate the ‘there-is-new-supply’ theory. Someone somewhere is watching for the perfect moment to disgorge the hoard, to create sudden panic and buy up following a crash.
            There is no sign that a crash is going to come tomorrow, or for that matter next year or the year after. It may still go up for two or five or even 10 years. But crash it will, if we are to go by the economic history of boom and bust. Also, the higher it goes and the longer it stay there, the more painful the crash is going to be, especially for India. Indians sit on an estimated 18,000 tonnes. India has always had the largest gold reserve with individuals. Imagine what will happen to millions of Indians if gold were to crash. A crash of gold will be the cash of the Indian economy.
            That should make us more responsible. That makes it imperative for our economists to track to track gold movement. That makes it important for our financial wizards to prevent a bubble in gold. That should force us to act before it happens. Never in history have we had so much idle money chasing so little gold.
            Gold is losing its respect as the default and fail-safe asset class and becoming a speculative instrument. This shift of gold from being an item of passive wealth to an instrument of speculators and unsuspecting governments. And these predictions are being made by those sitting on gold worth billions of dollars bought at yesterday’s prices.
36.        Which of the following best explains ‘when everyone rushes to the same destination’ in the context of the passage?
            a) Only real estate is invested in by a majority.
            b) A majority invests in everything else except for gold.
            c) Everyone wants to become rich at the same time.
            d) Everyone rushes to the same place in order to buy gold.
            e) Nothing else but gold is invested in by majority.
37.        Which of the following is/are the general opinions about gold?
            A) Its supply, although limited, will be able to meet its demand.
            B) The price of gold will keep on increasing.
            C) It is the best investment at present
            a) Only A and C             b) Only A and B             c) Only A
            d) Only B and C             e) All B and C
38.        What is the author’s opinion about investment in gold? d
            a) It should not be invested in at all.       
b) China should invest more in gold in order to reduce its dependence on dollar.
c) It should be invested in sparingly.
d) It is the only lucrative investment for the future.
e) The government should invest more in gold
39.        Which of the following is true in the context of the passage?
            A) Gold is being increasingly used for industrial purposes the world over.
            B) India has lesser gold reserve as compared to US and China.
            C) Countries like US and China have now stopped investing in gold for fear of its price crashing.
            a) Only A and C             b) Only A and B             c) Only A
            c) Only B and C             e) All A, B and C
40.        What is the author’s fear with regard to gold?
            a) Its limited supply will affect the operations of most industries in India.
            b) Its surging demand will not be met with an adequate supply and will bring about a downturn in the Indian economy.
            c) Its prices will suddenly dip which in turn will adversely affect many people in India.
            d) It will become a commodity so highly priced that no India will be able to buy it.
            e) None of these
41.        Which of the following, according to the passage, is /are the reason/s for the increase in gold prices?
            A) Failure in discovering new mines
            B) Depleting content of gold in ores
            C) Increase in the remuneration of miners.
            a) Only B          b) Only A and C             c) Only C          d) Only B and C            
            e) All A, B and C
42.        Why, according to the author, is the demand for gold artificial?
            a) Most gold that is used is also recycled and there is no need for fresh supply.
            b) Industries demand gold for the purpose of stocking and do not actually use it for any process.
            c) The supply of gold is too little as compared to its demand thereby making it artificial.
            d) The amount of gold actually needed by industries and others is much lower and the amount quoted has been hyped by the government.
            e) None of these
43.        Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage?
            a) Gold and its Uses      b) Government’s Investment in the Yellow Metal
            c) Gold Consumption Worldwide d) The Bubble Around the Yellow Metal
            e) Investments (Q.44-47): Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
44.        Limited
            a) Stopped        b) Finite            c) Incomplete    d) Partial           e) Narrow
45.        Painful
            a) Severe          b) Throbbing      c) Tender          d) Excruciating e) Raw
46.        Concerns
            a) Relations                   b) Distractors                 c) Apprehensions          
d) Organisations            e) Institutes
47.        Consumed
            a) Eaten            b) Used             c) Cleared - up               d) Put-away       e) Devoured
            Directions (Q. 48-50): Choose the word/group of words which is most opposite in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
48.        Exhausted
            a) Started                      b) Revitalize      c) Fresh            d) Replenished  
            e) Tired
49.        Artificial
            a) Genuine        b) Simulated      c) Unadulterated            d) False            e) Valid
50.        Distributed
            a) Assembled                b) Dispersed      c) Disbanded     d) Gets-together
            e) Concentrated


1.a        2.b        3.d        4.b        5.a        6.d        7.a        8.b        9.b        10.d

11.e      12.b      13.b      14.c      15.a      16.d      17.c      18.e      19.a      20.a

21.c      22.d      23.e      24.c      25.a      26.b      27.b      28.a      29.c      30.b

31.d      32.c      33.a      34.d      35.a      36.b      37.b      38.a      39.b      40.a

41.b      42.c      43.e      44.c      45.e      46.c      47.e      48.b      49.a      50.b

 REF 072011THREE
2012 ENGLISH THREE Reviewed by sambasivan srinivasan on 9:30:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.