Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

2012 ENGLISH TWO


English
Directions (1-15): Read the following passage carefully and answer the question given below it. Certain words/phrases in the passage are printed in bold to help you located them while answering some of the questions
            In a country where consumers have traditionally had a raw deal, the Consumer Protection Act was one of the most progressive acts of legislation introduced in 1986. Before this, a shop could get away easily with the line “goods once sold will not be taken back or exchanged” or a car parking contractor with “park at your own risk”. It is not that things have changed now but at least a legislation is in place and a forum is available to seek redressal. One of the basic limitations of this act is its mystification and general ignorance. No consumer agency or group has made its provisions general, nor has any redressal commission or forum. Restricted as it is by a lack of infrastructure and personnel and great verdicts to encourage consumers. The legislation is comprehensive. It gives consumers the right to redress against defective goods, deficient services and unfair trade practices. Consumer courts must deliver their judgments within 40 days, but rarely is this deadline adhered to. This reviewer had a first - hand experience of the chairman of a consumer court in Delhi who adjourned a case against a foreign airline for two years on the grounds that he did not have staff to type the orders. His replacement found the backlog so shocking that he dismissed several cases without applying his mind, in the process working against the interests of consumers. But what is more important is that the law has it that a consumer can approach court on his own without having to pay legal fees. In practice, this does not happen. The chairperson of the National Commission, who is a sitting judge, is so attuned to delivering judgment which can stand scrutiny in a civil court of law that it is insisted upon that a consumer must be represented by a lawyer. If not, cases are adjourned with impunity and set for another day. Girimaji’s attempt is creditable in that it is the first of its kind and has addressed almost all possible angles. She has discussed redressal in complaints about housing, basic telephony, rail transportation, power supply, life insurance and medical negligence. There are even tips on how to file a complaint. But it is mired in the case files of the National/State Commissions of the Consumer Forum. A useful dimension would have been a comparison with the Law of Torts practiced abroad. It is necessary here also, especially in an era of economic liberalization, when the consumer is likely to be swept off his feet by free-market forces.
1.         Why is the consumer likely to be swept off his feet?
            a) He is easily taken in by the deceptive publicity.
            b) He is wooed by the charm of foreign brands readily available in the market.
            c) He is not aware of the Law of Trots as practiced abroad.
            d) He is not aware of the benefits of the consumer rights.
            e) The Consumer Protection Act has been implemented and he can seek redressal.
2.         What does ‘lack of ... verdicts’ imply?
            a) A lack of the basis of the system, trained staff and decisions based on fact.
            b) A paucity of founds, jury and judgement.
            c) A lack of resources, employees and final decision based on facts.
            d) Not having the required manpower, economy and decisive ruling
            e) None of these
3.         Which of the following statements is/are true?
            A) Girimaji’s attempt is comprehensive but could have done with an angle or two more.
            B) Though the Act allows the consumer to approach the court on his own, yet a lawyer to represent him is insisted upon
            C) Despite the Act, much remains the same.
            a) Only A and C             b) Only A and B                         c) All A, B and C
            d) Only B and C             e) None of these
4.         What does the author mean by ‘mystification of the Act’?
            a) The mysterious Act is yet to be resolved.
            b) The consumer is wary of the Act.
            c) The Act is not easily accessible
            d) The consumer remains unaware of his rights and privileges
            e) The plight of the consumer is yet to end
5.         Which of the following best describes the judge’s replacement?
            a) He was partial towards the airline as it was a foreign one.
            b) He never bothered to safeguard the interest of the reviewer.
            c) He dismissed cases without even giving a second thought to what cases came to him.
            d) He was apathetic and uninterested about the direction the case might head in.
            e) He passed irrelevant verdicts indifferently.
6.         What does the Act broadly cover?
            a) It protects the right to redress             b) It is a forum that protects the redresser.
            c) It shields the consumer from deceptive and unfair trade practices.
            d) It enables the plaintiff to fight his case free of cost       e) None of these
7.         Which of the following is a limitation of the Act?
            a) It does not cover the international law of torts.
            b) It is not comprehensive with regard to liberal economy.
            c) No forum or commission has come forward to bring it to light
            d) Its red-tapism                        e) None of these
8.         How has Girimaji’s attempt been creditable?
            a) It has given the Act a new dimension              
b) She has brought all the loopholes in the Act to the consumer’s notice.
c) She has looked at the Act in a very disinterested and impersonal manner.
            d) She has discussed the law in the most explicit manner.
            e) Her implicit dialogue with the consumer has made him aware of his rights.
9.         What is the functionary role of the chairman of the National Commission?
            a) To be the titular head of the commission          b) To be accountable to the public
            c) To prevent any dissent arising out of his verdicts and Acts.      
            d) To adjourn the case with impunity                    e) None of these
            Directions (Q.10-12): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
10.        Forum
            a) Dias              b) Podium         c) Platform        d) Stage            e) None of these
11.        Attuned
            a) Brought into harmony             b) Adjusted         c) Hazardous    d) Out of tune
            e) Malpractice
12.        Adjourned
            a) Stopped        b) Postponed     c) Decided         d) Cleared         e) Pended
            Directions (Q.13-15): Select the word which is most OPPOSITE in meaning of the work printed in bold as used in the passage.
13.        Impunity
            a) Penalised      b) Fine              c) Sentence       d) Freedom from punishment
            e) None of these
14.        Mired
            a) Buried           b) Muddy           c) Steeped        d) Free              e) None of these
15.        Redressal
            a) Plea              b) Justice          c) Sue for compensation            
d) Not to compensate                 e) Put right
            Directions (Q. 16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e, ie No error. (Ignore errors of punctuation, if any).
16.        a) Salma had no other    b) hobby than that          c) of wearing dresses of
            d) the latest design        e) No error
17.        a) Being a rainy day       b) Rakesh decided to stay          c) and work further
            d) on the problem           e) No error
18.        a) A five-star hotel         b) is to build      c) in the centre
            d) of the city                  e) No error
19.        a) The report said           b) that the judge acquitted          c) him of all
            d) the charges               e) No error
20.        a) In spite of being         b) very busy      c) she saves time
            d) for the visitors            e) No error
            Directions (Q.21-30): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, on the which fits the blank appropriately. Find out the appropriate work in each case.
            The researchers 21 tiny bubbles into the beaker, and 22 them with sound waves. The bubbles rapidly expanded and then 23. It caused a momentary shock wave that created high pressure, high temperature and a 24 of light. Achieving 25 nuclear fusion would be a scientific 26 if not the 27. The experiment produced only 28 amount of energy, but scientist feel it might be possible to enlarge the 29 to a commercially 30 scale.
21.        a) poured           b) introduced     c) filled              d) thrust            e) pulled
22.        a) zapped          b) collided         c) hit                 d) axed             e) sunk
23.        a) vanished       b) feel               c) collapsed       d) swooned        e) sunk
24.        a) flame            b) flash                         c) current          d) beam            e) spot
25.        a) sustainable    b) tenable          c) therefore        d) culpable        e) commendation
26.        a) pinnacle        b) landmark       c) milestone      d) earmark         e) commendation
27.        a) final              b) curtain call     c) road              d) finals             e) finality
28.        a) fit                  b) massive        c) sweeping       d) minuscule      e) massive
29.        a) method          b) technology     c) proceeds       d) experimentation e) process
30.        a) success        b) massive        c) manageable   d) marketable    e) viable
            Directions (Q.31-40): In each of the following sentences there are certain blank spaces. Below each sentence there are five options denoted by the numbers a, b, c, d and e. Find out which option can used to fill up the blank in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.
31.        Every human being is ________ to the Almighty
            a) faithful                       b) approachable             c) responsible
            d) accountable               e) None of these
32.        I don’t know where he is, but I could ______ a guess.
            a) suggest         b) attempt         c) estimate        d) give              e) None of these 
33.        We must ______ trade with neighbouring country.
            a) add               b) promote         c) enter             d) deal              e) None of these
34.        Though ____ of many acquaintances, I prefer ____ only with a few.
            a) want, close                b) bunch, intimate          c) fond, intimacy
            d) like, closeness           e) None of these
35.        It is really surprising why my car always has troubles, whenever I _______ to go to the cinema.
            a) imagine         b) decide           c) wanted          d) prefer            e) None of these
36.        He appealed to the president as a last _______.
            a) solution         b) route             c) method          d) resort            e) None of these
37.        She has been ill but now she is back in ______.
            a) circle             b) work              c) motion           d) move            e) None of these
38.        Roshan and his wife were ______ from the hospital.
            a) released        b) relieved         c) left                d) discharged     e) None of these
39.        The cashier, along with his ___, has been indicted in a case of _______.
            a) colleague, speculation            b) subordinate, fraudulent
            c) accomplice, hoax                   d) associate, embezzlement        e) None of these
40.        Appropriate dosage of correct _____ will ______ the pain.
            a) medicine, elude          b) meditation, ameliorate            c) medicine, alleviate
            d) recommendation, lessen                                             e) None of these
            Directions (Q.41-50): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D), and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
            a) I, on my own, cannot make the trip.     b) We do write letters to each other
            c) So, my friends have recently sent me an air ticket
            d) Some of my friends stay in the US
e) Now, the have asked me to come over there.
41.        Which of the following would be the THIRD sentence?
            a) A      b) B      c) C      d) D      e) E
42.        Which of the following would be the FOURTH sentence?
            a) A      b) B      c) C      d) D      e) E
43.        Which of the following would be the FIRST sentence?
            a) A      b) B      c) C      d) D      e) E
44.        Which of the following would be the FIFTH sentence?
            a) A      b) B      c) C      d) D      e) E
45.        Which of the following would be the SECOND sentence?
            a) A      b) B      c) C      d) D      e) E
Directions (Q.46-50): Arrange the parts P, Q, R and S to make a meaningful sequence with the given introductory and concluding parts.
46.        I.   In a setback
            P. the commission has directed
            Q. to the centre
            R. as witness
            S. the government to produce
            II.  those who had signed the affidavit.
            a) PSQR           b) QPSR           c) RQPS           d) PQRS           e) QRPS
47.        I.   An Indo-American scientist
            P. along with an American colleague
            Q. with IIT background
            R. has caused a stir
            S. by claiming to achieve nuclear fusion
            II.  in a table-top experiment.
            a) QRPS           b) SRPQ           c) RQPS           d) PQRS           e) QRPS
48.        I.  She could find herself behind the bars
            P. against the apex court
            Q. its judgement on contempt of court case
            R. when the supreme court delivers
            S. for allegedly raising slogans
            II. at its very gates
            a) QRPS           b) PSRQ           c) RQSP           d) SPRQ           e) RQPS
49.        I.  Having examined the claims
            P. of all political parties
            Q. and realising that none was  
            R. in a position to provide
            S. a stable government to the state
            II. he has recommended the imposition of President’s rule
            a) PQRS           b) RSPQ           c) QRSP           d) SPQR           e) QPSR
50.        I.   A virtual siege
            P. at camps for volunteers
            Q. up to meet the situation  
R. authorities gear themselves
            R. as authorities gear themselves
            S. has been laid
            II. and patrolling has been intensified.
            a) SQPR           b) SPRQ           c) PSQR           d) RQPS           e) QPRS

ANSWERS

1.b       2.b       3.d       4.d       5.c       6.c       7.e       8.d       9.e       10.c

11.b     12.b     13.a     14.d     15.d     16.e     17.a     18.b     19.b     20.e

21.b     22.c     23.c     24.b     25.a     26.c     27.e     28.d     29.e     30.e

31.d     32.b     33.b     34.c     35.b     36.d     37.c     38.d     39.d     40.c

41.e     42.a     43.d     44.c     45.b     46.b     47.d     48.c     49.a     50.b

Explanation

17.a;’It being’    
18.b; is to be built’        
19.b; ‘ the judge had acquitted’
41.e; DBEAC
45.b; DBEAC

REF. 072011TWO

2012 ENGLISH TWO Reviewed by sambasivan srinivasan on 9:29:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.