Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related general awareness --1 -1-05-12


2012 BANKING RELATED GENERAL AWARENESS –5-01


1.         Consider the following statements regarding bridge loan:
            A) It is a loan made by a bank for a longer period to make up for permanent shortage of cash.
            B) It is a loan made by a bank for a short period to make up for a temporary shortage of cash.
            Which of the statements given above is/are correct?
            a) Only A                      b) Only B                      c) Both A and B
            d) Neither A nor B          e) Either A or B

2.         What is a stale cheque?
            a) A cheque issued without drawer’s signature
            b) A cheque with only the drawer’s signature
            c) A cheque which has completed three months from its date of issue
            d) A six months post-dated cheque         e) Any one of the above

3.         Which of the following is the most volatile foreign capital?
            a) External Commercial Borrowings                     b) Foreign Direct Investment
            c) Loans from international financial institutions
            d) Foreign portfolio investment                            e) All the above

4.         Consider the following statements with reference to the Special Drawing Rights (SDRs).
            A) It is an international reserve asset created by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves.
            B) It can be considered as a claim on the IMF.
            C) It is kept in book- keeping form.
            a) Only A and C             b) Only A          c) Only C          d) All the above
            e) None of these

5.         Consider the following statements with reference to Shadow Banks.
            A) They do not accept demand deposits and, therefore, are not subject to same regulation.
            B) They carry less risk of failure.
            C) They have no access to central bank funds.
            Which of the statements given above is / are correct?
            a) Only A          b) Only B and C             c) Only A and C             d) All the above
            e) None of these

6.         Recently, the Reserve Bank of India (RBI) has announced that it will purchase government securities worth Rupees Symbol10,000 crore through open market operation. The RBI’s move aims to
            a) ease liquidity             b) have no effect on liquidity
            c) help raise savings from the general public by the way of issue of equity
            d) tighten liquidity           e) None of these

7.         Recently, the Indian government has given permission to have FDI in Limited Liability Partnership (LLP), subject to certain conditions. Consider the following statements with reference to the same.
            A) Investment in LLPs by Foreign Institutional Investors (FIIs) and Foreign Venture Capital Investors has not been permitted.
            B) FDI in LLPs has been allowed through the automatic route.
            C) Initially, FDI in LLPs is to be implemented in ‘open sectors’ where monitoring is not required.
            Which of the statements given above is/are correct?
            a) Only A          b) Only A and B             c) Only B and C             d) Only A and C
            e) None of these

8.         Global Financial Stability report is published by
            a) World Bank               b) Asian Development Bank        c) World Economic Forum
            d) International Monetary Fund                                        e) Reserve Bank of India

9.         Which of the following foreign banks has the highest number of branches in India?
            a) Citibank                                 b) ABN Amro Bank        c) HSBC Ltd     
            d) Standard Chartered Bank        e) ANZ Grindlays Bank

10.        Consider the following statements about Non-Scheduled Banks in India.
            A) The can have a paid-up capital of less than Rupees Symbol5 lakh.
            B) They are free to keep Cash Reserve Ration (CRR) funds with themselves.
            C) They are eligible for loans from the RBI only in emergency situations.
            Which of the statements given above is/are true?
            a) Only A          b) Only A and B             c) Only A and C             d) Only B and C
            e) All the above

11.        What percentage of funds allocated to priority sector lending by the commercial banks in India, as stipulated by the Reserve Bank of India (RBI), goes to agricultural sector?
            a) 40%              b) 18%              c) 10%              d) 8%                e) 4.5%

12.        Which of the following statements about Cash Credit and Overdraft is NOT TRUE?
            a) In Cash Credit facility, an amount of loan is given to the borrower/businessman for his working capital needs.
            b) The rates of interest on overdraft credit is somewhat higher than on cash credit.
            c) For cash credit, the security offered is current assets of the business.
            d) Over draft is a temporary facility
            c) For both cash credit and overdrafts, there is an agreed limit.

13.        Which of the following statements about demand loans and term loans is NOT TRUE?
            a) A term loan is a loan with a fixed maturity, while a demand loan can be recalled on demand.
            b) In both term and demand loans, the whole amount is immediately chargeable to interest.
            c) Generally, the duration in term loan is not longer than ten years.
            d) Banks also use consortium method of financing demand loans
            e) Demand loans are mostly taken by security brokers and others whose credit needs fluctuate.

14.        Which of the following is not one of the criteria fixed by the RBI on the recommendations of the in-house committee set up for the autonomy of the public sector banks?
            a) Net owned funds must be more than Rupees Symbol500 crore
            b) Mandatory capital adequacy requirement of 9%
            c) Maximum Non-Performing Asset (NPA) limit of 9%
            d) Profitability track record of three years.            e) All the above are correct criteria

15.        Consider the following statements about floating rate bond.
            A) They do not have fixed coupon rate
            B) The coupon rate is adjusted annually.
            C) Such bonds are also called
            Which of the above statements is/are not true?
            a) Only B and C             b) Only B          c) Only A          d) All the above
            e) None of these

16.        Which of the following is not one of the objectives of nationalization of banks in India?
            a) To eliminate concentration of economic power in few hands
            b) To diversify flow of credit to agriculture and allied activities
            c) To extend banking facilities in unbanked areas
            d) To create government monopoly in banking sector.
            e) To foster a new class of entrepreneurs.

17.        Consider the following statements about White Label ATMs (WLAs).
            A) WLAs are ATMs owned by non-banking entities.
            B) The WLA operators have to declare one sponsor bank.
            C) Grievance redress is vested with card - issuing bank.
            Which of the above mentioned statements is/are true?
            a) Only C          b) Only A          c) Only A and B             d) Only B and C
            e) All the above statements are true

18.        Which of the following services are regulated by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
            A) Internet service         B) Cable television         C) Broadcasting
            D) Mobile telephony
            a) Only D          b) Only C and D             c) Only B          d) Only A, B and C
            e) All the above

19.        Consider the following statements about Mother and Child Tracking System (MCTS).
            A) It tracks pregnant women all over their pregnancy period and delivers medical services to them as per the WHO guidelines.
            B) It tracks children until they get full immunization.
            C) It facilitates maternal services from conception till 42 days after delivery of children and child health services up to five years of age in case of children.
            Which of the above statements is /are correct?
            a) Only C          b) Only A and B             c) Only B and C             d) Only A and C
            e) All the above

20.        The book titled The World Beneath His Feet is the biography of which of the following sportsmen?
            a) Sunil Gavaskar          b) Viswanathan Anand                c) Nawab Pataudi
            d) Sachin Tendulkar       e) Pulela Gopichand

21.        Newly developed Udyami helpline is for
            a) large capital industries                        b) entrepreneurs in power generation
            c) micro, small and medium enterprises   d) cutting-edge technology
            e) textile industry.

22.        Which of the following is not true regarding the Reserve Bank of India (RBI) guidelines on insurance business?
            A) Net worth should not be less than Rupees Symbol1000 crore.
            B) Capital to risk weighted asset adequacy ratio should not be below 10%.
            C) There should be three years of continuous track record of profits.
            a) Only A          b) Only A and C             c) Only B and C             d) Only A and B
            e) All the above are true

23.        Consider the following statements about features of offshore banking.
            A) It is exempted from statutory minimum reserve requirement.
            B) Discretionary power is given to offer competitive and profitable interest rates.
            C) There is easy entry for foreign banks.
            Which of the above statements is/are true?
            a) Only C          b) Only B and C             c) Only A          d) Only A and C
            e) All the above.

24.        Consider the following statements regarding Nostro account.
            A) It is an account maintained by a bank in India with a bank board.
            B) This account is maintained in US dollars.
            C) All transactions in foreign exchange are routed through the Nostro account.
            Which of the above statements is /are true?
            a) Only C          b) Only A and B             c) Only B          d) All the above
            e) None of these

25.        Which of the following statements about Vostro account is NOT TRUE?
            a) It is an account opened by a foreign bank with a bank in India.
            b) This account is maintained in rupees.
            c) It is governed by rules and regulations applicable to foreign exchange.
            d) Only public sector banks are allowed to operate a Vostro account.
            e) All the above statements are true.

26.        In which city of India has an urban drinking water supply project worth Rupees Symbol740 crore been launched with loan assistance provided by L’ Agence Francaise de development (AFD), the French public institution releasing development finances to various countries?
            a) Delhi             b) Kolkata         c) Lucknow        d) Jodhpur         e) Pune

27.        In which city will the annual summit of the BRICS (Brazil - Russia-India-China-South Africa) be held in March?
            a) Moscow                    b) Beijing           c) New Delhi      d) Rio de Janeiro
            e) Shanghai

28.        Name the website which has former IMF chief economist Raghuram Rajan and entrepreneur Jerry Rao on its advisory board and which is on course to launch a social networking site for mathematics.
            a) Coolmath                               b) HeyMath                   c) Supermaths  
d) Mathworld                              e) Globalclassroom

29.        Who was the chairman of the committee constituted by the Reserve Bank of Indian (RBI) to review issues related to priority sector lending which has recommended lowering the 40% priority sector target set for commercial banks?
            a) HR Khan                   b) V Leeladhar                           c) Usha Thorat  
            d) MV Nair                     e) MC Joshi

30.        Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) estimated Corporate India’s sales to grow by what per cent in 2011 - 12?
            a) 21.6%           b) 20.8%           c) 22%              d) 23.7%           e) 24.2%

31.        The poor performance of National Pension System (NPS) led the Pension Fund Regulatory and
Development Authority (PFRDA) to change the incentive structure for the distributors. Which of the following statements in this regard is/are not true?
            a) The pension regulator, on the basis of the recommendations of the GN Bajpai Committee constituted by PFRDA to review NPS, fixed the incentive at 0.25% of the subscription amount.
            b) As per PFRDA’s measures, a distributor will get a flat Rupees Symbol50 on initial subscription and 0.05% of the initial subscription amount.
            c) Every year, on subsequent investments, the point of presence will be entitled to 0.25% of that amount.
            d) The minimum that a point of presence can charge is Rupees Symbol20 and the maximum Rupees Symbol25000.
            e) All the above are true

32.        The Bangalore - based pharmaceutical major, Strides Arcolab, sold its 94 per cent stake in Ascent Pharmahealth, a subsidiary with operations in Australia and Southeast Asia, to which of the following US - based pharma companies?
            a) Watson Pharmaceuticals        b) Abbott Laboratories    c) Pfizer
            d) Derma Sciences                    e) Aventis

33.        Name the former Romanian Prime Minister who has been sentenced by a court to a two-year sentence for corruption.
            a) Emil Boc                               b) Adrian Nastase          c) Eugen Bejinariu         
            d) Calin Popescu - Tariceanu                                          e) Mugur Isarescu

34.        With which Indian partner is Starbucks, which has coffee shops in almost all big countries, to open its first outlet in India later this year in a joint venture?
            a) Nestle India               b) Unilever         c) Dabur India    d) ITC   e) Tata Group

35.        Name the South African celebrity who has volunteered to promote South African tourism in India as brand ambassador.
            a) Miriam Makeba          b) Nelson Mandela         c) Jonty Rhodes
            d) Basil Rathbone          e) Charlize Theron

36.        With which country has India’s private infrastructure development company Essar Ports signed a concession agreement for development of a port there in the next six months?
            a) Mozambique              b) Afghanistan               c) Sri Lanka      
            d) Namibia                     e) Sierra Leone

37.        Which public sector bank has launched its “Bank on Wheel” project in Nagaland to deliver banking services even where there is no branch?
            a) Syndicate Bank         b) Punjab National Bank             c) State Bank of India
            d) Allahabad Bank          e) Central Bank of India

38.        Which Bollywood star has the Kolkata-based Concast Group with interest in steel, TMT bars, cement, real estate and infrastructure roped in as a brand ambassador for its TMT steel bars?
            a) Imran Khan                b) Shahrukh Khan          c) Amitabh Bachchan
            d) Abhishek Bachchan   e) Anil Kapoor

39.        The Reserve Bank of India (RBI) has, in its latest directive, made all the private sector banks eligible to handle Central or State government business at par with public sector banks. Until now, which of the following private banks was not one of those appointed by the RBI as its agent to carry out limited general banking business?
            a) Kotak Mahindra Bank             b) ICICI Bank                c) HDFC Bank  
            d) Axis Bank                             e) All the above have worked as RBI’s agents

40.        In which country has the State Restructuring Commission presented its report for an eleven - state federal model based on ethnic and linguistic lines?
            a) Myanmar       b) Sri Lanka       c) Nepal            d) Libya             e) Egypt

41.        The annual Surajkund Crafts Mela, organised by the Haryana Tourism Department, was held recently. Which of the following was the theme state this year?
            a) Bihar             b) Assam          c) Madhya Pradesh        d) Meghalaya
            e) West Bengal

42.        At which of the following places in India was the biennial congregation of Navies featuring 14 countries titled Milan 2012, to undertake joint planning in dealing with present - day problems of piracy, drug running and capacity building through maritime cooperation, opened recently?
            a) Chennai         b) Vishakhapatnam        c) Mangalore     d) Kandla          e) Port Blair

43.        Which of the following state - run companies has signed a pact with its trade unions to increase wages of workers by 25 per cent, effective from June 30, 2012?
            a) Gas Authority of India Limited (GAIL)              
b) Steel Authority of India Limited (SAIL)            
c) Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
d) Coal India Limited (CIL)                                  e) Indian Railways

44.        In which city abroad will the Mini Pravasi Bhartiya Divas 2012 be organized in October this year?
            a) Melbourne     b) Dubai            c) London          d) Sydney         e) Abu Dhabi

45.        In which city of India was the 60th All India Police Games held recently?
            a) Lucknow        b) Kochi            c) Meerut          d) Patna            e) Guwahati

46.        According to the latest Quick Estimates of National Income released by the Central Statistical Office (CSO), what was the rate of growth of India’s per capital income during 2010-11 on current prices?
            a) 10.5%           b) 11.7%           c) 13%              d) 15.6%           e) 18.8%

47.        Who among the following has been appointed as the new Lokayukta of Himachal Pradesh?
            a) Justice RA Mehta      b) Justice Lokeshwar Singh Panta          
            c) Justice NK Mehrotra   d) Justice K Sreedharan             e) Justice S Anand Reddy

48.        Famous personality Raj Kanwar, who passed away recently, was a/an
            a) Film director / producer           b) Archaeologist             c) Writer
            d) Classical dancer                    e) Photo journalist

49.        Which state government has proposed a mandatory three-year posting for fresh medical graduates in rural areas in an attempt to ensure availability of doctors at primary health centres?
            a) Bihar             b) West Bengal              c) Chhattisgarh              d) Jharkhand
            e) Orissa

50.        Which Swiss bank has been indicted by the United States on charges that it enabled wealthy Americans to evade taxes on offshore bank accounts?
            a) UBS              b) Luzerner Kantonalbank           c) Pictet            d) Wagelin

e) BKB Group

                                    **************************

ANSWERS—2012 BANKING RELATED GENERAL AWARENESS 5-01

1.b       2.c       3.d       4.a       5.c       6.a       7.d       8.d       9.d       10.e

11.b     12.b     13.d     14.a     15.b     16.d     17.e     18.e     19.e     20.e    

21.c     22.a     23.e     24.d     25.d     26.d     27.c     28.b     29.d     30.a

31.b     32.a     33.b     34.e     35.c     36.a     37.c     38.b     39.a     40.c

41.b     42.e     43.d     44.b     45.d     46.d     47.b     48.a     49.b     50.d

                        ***********************************************

Banking related general awareness --1 -1-05-12 Reviewed by sambasivan srinivasan on 11:57:00 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.