Top Ad unit 728 × 90



Banking related general awareness -62012 one


1.         The Narsimham Committee for financial sector reforms suggested reduction in
            a) SLR and CRR                        b) SLR, CRR and Priority Sector Financing
            c) SLR and Financing to capital goods sector
            d) CRR, Priority Sector Financing and Financing to capital goods sector
            e) None of these

2.         Which of the following constitutes the World Bank?
            A) International Bank for Reconstruction and Development
            B) International Finance Corporation
            C) International Development Association
            D) International Monetary Fund
            a) Only A, B and C                     b) Only A and B             c) Only C and D
            d) Only A and D                         e) All the above

3.         The banks are required to maintain a certain ratio of their cash in hand to total assets. This is called
            a) Statutory Bank Ratio (SBR)                b) Statutory Liquid Ratio (SLR)
            c) Central Liquid Reserve (CLR)              d) Liquidity Adequacy Ratio (LAR)
            e) None of these

4.         The Capital Account Convertibility of Indian rupee implies
            a) that the Indian rupee can be exchanged by the authorized dealers for travel
            b) that the Indian rupee can be exchanged for any major currency for the purpose of trade in goods and services.
            c) that the Indian rupee can be exchanged for any major currency for the purpose of trading financing assets.
            d) that the Indian rupee can be exchanged for the US Dollar for international trade in goods and services
            e) None of these

5.         “White goods” were among the first few segments which were delicensed by the Government of India. “White goods” include
            a) Stainless steel and aluminium utensils b) Milk and milk products
            c) Consumer durable goods
            d) Soaps, detergents and other mass consumption goods
            e) None of these

6.         Which of the following regions of the world supplies the maximum of our imported commodities (in terms of rupee value)?
            a) Africa                        b) America                    c) Asia and Oceania
            d) Europe                      e) South East Asia

7.         The most appropriate measure of a country’s economic growth is its
            a) Gross Domestic Product                     b) Net Domestic Product
            c) Net National Product                          d) Per Capital Real Income
            e) High Industrial Growth

8.         Consider the following
            A) Market borrowing                   B) Treasury bills           
C) special securities issued by RBI
Which of these is/are component(s) of internal debt?
a) Only A                      b) Only A and B             c) Only B and C             d) Only B
e) All A, B and C

9.         Consider the following statements regarding the Reserve Bank of India.
            A) It is a banker to the central government
            B) It formulates and administers monetary policy
            C) It acts as an agent of the Government with respect to India
            D) It handles the borrowing programme of Government of India
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only A and B             b) Only B and C             c) All of the above         
d) Only C and D             e) None of these

10.        Consider the following
            A) Currency with the public                     b) Demand deposits with banks
            C) Time deposits with banks
            Which of these are included in Broad Money (M3) in India?
            a) Only A and B             b) Only A                      c) Only A and C            
d) Only B and C             e) All the above

11.        Recent initiatives for financing inclusion of India include:
            A) “No Frills” accpimt for retail purpose
            B) Simplified Know Your Customer (KYC) norms
            C) Credit Counselling Centres (CCC) facilities
            D) Extension of Smart Cards
            Select the Correct Answer
            a) Only A & B                b) Only B &C                 c) Only C & D               
d) Only A & D                e) All of the above

12.        Consider the following statements:
            A) Sensex is based on 50 of the most important stocks available on the Bombay Stock Exchange (BSE)
            B) For calculating the Sensex, all the stocks in it are assigned proportional weightage
            C) New York Stock Exchange is the oldest stock exchange in the world.
            Which of the statements given above is/are correct?
            a) Only B                      b) Only A and C             c) Only B and C
            d) Only A                      e) Only C

13.        Which of the following companies had started a rural marketing network called “e-chaupal”?
            a) ITC               b) Dabur                        c) Proctor & Gamble      d) Britannia
            e) Hindustan Lever

14.        Which of the following Five Year Plans recognized human development as the core of the all development efforts?
            a) Third Five Year Plan                           b) Fifth Five Year Plan              
c) Sixth Five Year Plan                          d) Eighth Five Year Plan
e) Eleventh Five Year Plan

15.        Which of the following is the largest mutual fund organisation in India?
            a) SBI Mutual Fund                                b) GIC Mutual Fund
            c) IndBank Mutual Fund                         d) Unit Trust of India
            e) Fidelity

16.        Bank rate implies the rate of interest
            a) paid by the Reserve Bank of India on the deposits of commercial banks
            b) charged by banks on loans and advances
            c) payable on bonds
            c) at which the reserve Bank of India discounts the Bills of Exchange
            e) None of these

17.        Which of the following pairs about various international banks is not correct?
            a) UBS - Switzerland                              b) Barclays Bank - UK               
            c) ABN Amro Bank - USA                       d) Kookmin Bank - South Korea
            e) PNB Paribas - France

18.        India is a member of which of the following?
            A) Asian Development Bank                   B) Asia-Pacific Economic Cooperation
            C) Colombo Plan                                   
D) Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)
a) Only A and C             b) Only B and D             c) Only A
d) Only A, B and C         e) All of the above

19.        Which of the following is not a feature of Limited Liability Partnership firm?
            a) Partners should be less than 20.
            b) Partnership and management need not be separate
            c) Internal governance may be decided by mutual agreement among partners
            d) It is a corporate body with perpetual succession
            e) All the above are the features of Limited Liability Partnership firm.

20.        Which of the following is not an objective of financial sector reforms in India?
            a) Creating an efficient, productive and profitable financial sector industry.
            b) Preparing the financial system for increasing international competition.
            c) Opening the external sector in a calibrated manner
            d) Reducing the budget deficit
            e) Promoting the maintenance of financial stability even in the face of domestic and external environment

21.        To create a strong and competitive banking system, reform measures were initiated in early 1990s. The Thrust of these reforms was on:
            a) increasing operational efficiency          b) strengthening supervision over banks
            c) developing technological and institutional infrastructure
            d) All the above                                     e) None of these

22.        Which of the following statements about the Securities and Exchange Board of India (SEBI) is not correct?
            a) The SEBI was established in 1992 by passing of the Securities and Exchange Board Act
            b) This Board was established to protect the interests of investors in securities and to promote the development and regulation of securities market.
            c) It extends to whole of India.
            d) SEBI is headquartered in Mumbai
            e) SEBI is authorized to frame prudential norms for banks

23.        The primary function of a Central Co-Operative Bank is
            a) to mobilise the resources in the district for financing its members
            b) to channelize the flow of funds from the State Co-operative Banks
            c) to mobilise deposits from the state government
            d) None of the above                              e) Both a and b

24.        What are the benefits of Core Banking Solutions (CBS)?
            a) one need not carry the cash from one place to another
            b) One can deposit money anywhere in the country where the bank is situated
            c) Instant updating of the accounts                      d) All the above
            e) None of these

25.        What do you mean by home banking?
            a) Home banking is an extended version of tele-banking
            b) In home banking, the customer is able to access his bank account from his home for availing a variety of services which are made available
            c) Home banking is availed through the customer’s personal computer attached to a telephone line and modem
            d) All the above                                     e) None of these

26.        Who among the following headed a government appointed committee and submitted its report to finance minister Pranab Mukherjee, suggesting a complete overhaul of government accounting norms in order to enforce transparency and better monitoring of public spending?
            a) Vinod Ravi                 b) SR Sundarmurthi                    c) VK Shunglu
            d) A Bakshi                   e) VN Kaul

27.        Recently the Darul Ifta (Fatwa Department) of the Islamic seminary Dar-ul-Uloom has issued which of the following fatwa?
            a) Talaq (divorce) given in a state of drunkenness is valid.
            b) After talaq a woman can remarry her husband.
            c) The talaq (divorce) given in a state of drunkenness is not valid
            d) A divorced women can’t remarry her first husband even after her second husband dies or divorces her.
            e) None of these

28.        Which of the following nations is funding Rs. 7922-crore loan with a repayment period of 30 years for the Delhi Metro’s Phase III rail network?
            a) Japan                        b) China                        c) United States
            d) United Kingdom         e) South Korea

29.        In which of the following countries was the Indo-European Dance Festival 2012 organised where dances from Poland, Germany, France, Spain and India were featured?
            a) Germany                   b) France                      c) Spain            d) Poland
            e) India

30.        Recently US Secretary of Commerce John Bryson has visited which of the following Indian states to work together in infrastructure, energy and road development and is a possibility of investing there?
            a) New Delhi                  b) Madhya Pradesh        c) Rajasthan      d) Uttar Pradesh
            e) Odisha

31.        Which of the following financial institutions has extended loan to Himachal Pradesh in order to enable it to become the ‘country’s first carbon-neutral state’ by 2020?
            a) Asian Development Bank                                b) World Bank              
c) International Monetary Fund                            d) International Development Bank
            e) OPEC Fund for International Development

32.        In the latest consumer price index (CPI) figures issued by the Reserve Bank of India (RBI), which of the following is the costliest city in India?
            a) Bangalore                  b) Mumbai                     c) Delhi             d) Kolkata
            e) Chennai

33.        By what per cent has the Insurance Regulatory and Development Authority revised upward third-party premium rates for different categories of vehicles for 2012-13?
            a) 20 per cent                b) 5 per cent                  c) 10 per cent    d) 15 per cent
            e) None of these

34.        Who among the following has been appointed as Chairperson of the Advisory Board on Bank, Commercial and Financial Frauds?
            a) Janki Ballabh             b) Shyamala Gopinath                c) KP Kumar    
d) Ashok Kumar Goel     e) Vinod Sethi

35.        The Planning Commission of India approved Rs.2250-crore plan allocation for which of the following states for financial year 2012-13 to create investor friendly environment and open up social sector for private investments?
            a) Assam                      b) Manipur                     c) Tripura          d) Darjeeling
            e) Mizoram

36.        Nuclear Security Summit 2012, which was held recently in South Korea, was the second Nuclear Security Summit. In 2014, the next Nuclear Security Summit will be held in which of the following countries?
            a) The Netherlands         b) US    c) India             d) Denmark       e) Hungary

37.        Which of the following Indian universities has recently conferred the Russian President Dmitry Medvedev with the degree of Doctor of Philosophy?
            a) Delhi University                                  b) Indira Gandhi National Open University
            c) Jawaharlal Nehru University                d) Jamia Millia Islamia
            e) None of these

38.        Recently in which of the following states has the wheat bonus been announced, under which a bonus of Rs.100 will be given to farmers for every quintal of wheat sold under the Minimum Support Price (MSP) policy?
            a) Uttar Pradesh                        b) Bihar             c) Rajasthan      d) Haryana
            e) West Bengal

39.        Name the American historian who had spent four decades working on a project of digitization and archival work of freedom fighter and spiritual leader Sri Aurobindo in Puducherry, who wrote the book Lives of Sri Aurobindo, whose visa has recently been cancelled to make him leave the country?
            a) William Dalrymple                  b) James Laine              c) Peter Heehs
            d) Bernard Cohn             e) Chris Bayly

40.        Who among the following has recently been appointed as the General Secretary of the Communist Party of India (CPI)?
            a) D Raja                       b) S Sudhakar Reddy                 c) AB Bardhan
            d) Surjit Singh Barnala    e) MN Govindan

41.        Who has the California – based San Jose University appointed as the visiting professor of Sufism?
            a) Rahat Fateh Ali Khan             b) Abida Parveen           c) Kailash Kher
            d) Hans Raj Hans                       e) Ghulam Ali

42.        Which of the following is a feature of the Judicial Standards and Accountability Bill?
            a) It provides a mechanism for investigation against judges.
            b) This allows judges to make any unwarranted comments.
            c) No investigation is to be instituted against judges.
            d) Any judge who comments against other authorities would not be liable for judicial misconduct.
            e) The bill focuses on judicial independence.

43.        Who has been honoured with the prestigious Skoll Foundation Social Entrepreneurship Award for his work in the informal labour sector?
            a) Arbind Singh              b) Gawad Kalinga           c) Rebecca Onie
            d) Ellen Moir                  e) Madhav Chavan

44.        Which of the following states has banned the import of wheat from other states?
            a) Haryana                    b) Uttar Pradesh                        c) Maharashtra
            d) Punjab                      e) Odisha

45.        Who among the following has been crowned Pantaloon Femina Miss India World 2012?
            a) Prachi Mishra            b) Rochelle Maria Rao                c) Vanya Mishra
            d) Kanistha Dhankha      e) Hasleen Kaur

46.        In which of the following countries FARC guerrillas are fighting against the government and have recently launched a severe onslaught on the government forces?
            a) Venezuela                 b) Colombia                   c) Cuba
            d) Chile                         e) Guatemala

47.        Which of the following countries recently severed relations with the UN Human Rights Council, after it decided to investigate its illegal settlements in the neighbouring country?
            a) Israel                        b) China                        c) Sri Lanka                   d) Syria
            e) Lebanon

48.        Recently the Central government has sanctioned Rs. 130 crore as a special package for the modernization of police force in troubled Tirap and Changlang districts of which of the following states?
            a) Assam                      b) Nagaland                   c) Arunachal Pradesh
            d) Mizoram                    e) Jammu & Kashmir

49.        In which of the following countries has the parliament approved JOBS Act, a rare legislation that will make it easier for some firms to go public, addressing concerns about how country’s tougher financial regulatory requirements are hindering initial public offerings (IPOs)?
            a) France                      b) Germany                   c) Italy              d) US
            e) Greece

50.        Poll Monitoring System was recently implemented for the first time in which of the following states of India?
            a) Punjab          b) Manipur                     c) Uttar Pradesh            d) Uttarkhand
            e) Goa

1.b       2.a       3.b       4.c       5.c       6.d       7.d       8.e       9.a       10.e

11.e     12.a     13.a     14.d     15.d     16.d     17.c     18.a     19.a     20.d

21.d     22.e     23.e     24.d     25.d     26.b     27.a     28.a     29.e     30.c

31.b     32.a     33.a     34.b     35.c     36.a     37.c     38.c     39.c     40.b

41.d     42.a     43.a     44.a     45.c     46.b     47.a     48.c     49.d     50.e

Banking related general awareness -62012 one Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:21:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.