Top Ad unit 728 × 90



Banking related general awareness--620123


(With Special Reference to Banking Industry)
1.         In the context of Indian economy, consider the following pairs.
                        Term               Most appropriate description
            A. Meltdown              Fall in stock prices
            B. Recession               Fall in growth rate
            C. Slowdown              Fall in GDP
            Which of the pairs given above is / are correctly matched?
            a) Only A        b) Only B and C         c) Only A and C        
            d) All the above                                  e) None of these
2.         With reference to the institution of Banking Ombudsman in India, which of the following statements is not correct?
            a) The Banking Ombudsman is appointed by the Reserve Bank of India.
            b) The Banking Ombudsman can consider complaints from non-resident Indians having accounts India.
            c) The orders passed by the Banking Ombudsman are final and binding on the parties concerned.
            d) The service provided by the Banking Ombudsman is free of any fee
            e) All the above statements are correct
3.         Consider the following statements:
            In India, taxes on transaction in Stock Exchanges and Future Markets are
            A) levied by the Union Government
            B) collected by the states
            C) Future transactions fall into the category of derivatives
            Which of the statements given above is/are correct?
            a) Only A        b) Only B                    c) Only A and C         d) Only A and B
            e) All the above
4.         The International Development Association, a lending agency, is administered by which of the following?
            a) International Bank for Reconstruction and Development
            b) International Fund for Agricultural Development
            c) United Nations Development Programme
            d) United Nations Industrial Development Organisation
            e) International Monetary Fund
5.         In which country are foreign currency denominated bonds, “Bulldog Bonds”, issued?
            a) US               b) UK              c) Japan           d) India           e) France
6.         Which of the following is the first public sector bank to issue capital to public?
            a) Corporation Bank               b) Indian Overseas Bank
            c) Oriental Bank of Commerce           d) Punjab National Bank        e) None of these
7.         In the context of Indian economy, consider the following:
            A) Encouraging Foreign Direct Investment inflows
            B) Privatisation of higher educational institutions
            C) Downsizing bureaucracy   
D) Selling / offloading the shares of public sector undertaking
Which of the above can be used as measures to control fiscal deficit in India?
a) Only A, B and C     b) Only B, C and D
c) Only A, B and D    d) Only C and D         e) All the above
8.         Which of the above can be used as measures to control fiscal deficit in India?
            a) Mutual fund schemes offer, to every investor, security, steady growth, regular income and easy liquidity.
            b) A small investor gets professional expertise of the fund managers of the mutual fund.
            c) It carries tax breaks and  this benefit is passed on to the investors.          
            d) All the above          e) None of these
9.         With reference to India, consider the following statements:
            a) A) Wholesale Price Index (WPI) refers to a mix of agricultural and industrial goods at various stages of production and distribution, including import duties.
            B) The Wholesale Price Index (WPI) in India is available on a monthly basis.
            C) As compared to Consumer Price Index for Industrial Workers (CPI-WI), the WPI gives less weightage to food articles.
            Which of the statements given above is/are correct?
            a) Only B        b) Only A and B         c) Only B and C          d) Only C
            e) All A, B and C
10.       In periods of boom, which leads to economic instability, the Reserve Bank of India (RBI) resorts to
            a) Sale in the market of first-class securities in its possession to reduce the supply of money as a measure of open market operations.
            b) Buying of approved securities in the market as a measure of open market operations.
            c) Hike in the Bank Rate as a measure of open market operations.
            d) All the above                      e) None of these
11.       In order to comply with TRIPS Agreement, India enacted the Geographical Indications of Goods (Registration and Protection Act, 1999. The difference(s) between a ‘Trade Mark’ and a ‘Geographical Indication’ is / are.
            A) A Trade Mark is an Individual or a company’s right whereas a Geographical Indications is a community’s right.
            B) A Trade Mark can be licensed whereas a Geographical Indication is assigned to agricultural goods/products and handicrafts only.
            a) Only A                    b) Only A and B         c) Only B and C
            d) All A, B and C       e) None of these
12.       Which of the following instruments of credit control adopted by the Reserve Bank of India (RBI) does not fall within ‘general’ or ‘quantitative’ methods of credit control?
            a) Stipulation of certain minimum margin in respect of advance against specified commodities.
            b) Open market operations                  c) Bank rate
            d) Variable reserve requirements        e) None of the above
13.       Which reference to the National Investment Fund to which the disinvestment proceeds are routed, consider the following statements:
            A) The assets in the National Investment Fund are managed by the Union Ministry of Finance.
            B) The National Investment Fund is to be maintained within the Consolidated Fund of India.
            C) Certain Asset Management Companies are appointed as the fund manager.
            D) A certain proportion of annual income is used for financing select social sectors.
            Which of the statement(s) given above is/are correct?
            a) Only A and B                     b) Only B        c) Only C and D         d) Only C
            e) All A, B, C and D
14.       The term ‘moral suasion’ refers to
            a) The moral duty of a borrower to deal with only one bank
            b) The banker’s duty of secrecy as regards the affairs and accounts of his customers.
            c) The advice given by the Reserve Bank of India to banks/financial institutions in the matter of their lending and other operations with the objective that they might implement or follow it.
            d) All the above                      e) None of these
15.       The Reserve Bank of India (RBI), with regard to RTGS, has decided that
            a) RTGS would be accessible to all retail customers.
            b) There would be no floor ceiling for routing transactions through RTGS.
            c) Settlement of transactions of the clearing corporation of India and the stock market would be conducted through RTGS.          
            d) All the above                      e) None of these
16.       Consider the following:
            A) Fringe Benefit Tax             B) Interest Tax                        C) Securities Transaction Tax
            Which of the above mentioned is/are direct tax/taxes?
            a) Only A        b) Only A and C         c) Only B and C          d) All A, B and C
            e) None of these
17.       Mark the correct statement/s about the Automated Teller Machine (ATM):
            a) ATM is a computer which is dedicated to perform specific jobs only.
            b) ATM is a user-friendly machine and the customer does not require any training to use it.
            c) ATM is totally menu-driven and it displays instructions to the customer step by step for operating the same.
            d) All the above                      e) None of these
18.       Consider the following statements:
            A) the Baglihar Power Project has been constructed within the parameters of the Indus Water Treaty.
            B) It is built on the river Chenab.
            C) The project was completely built by the Union Government with loans from Japan and the World Bank
            Which of the statements given above is/are correct?
            a) Only A                    b) Only A and C         c) Only A and B
            d) All A, B and C       e) None of these.
19.       Which of the following was the first public sector commercial bank to have launched a mutual fund?
            a) State Bank of India                        b) Canara Bank           c) Indian Bank
            d) Bank of India                     e) Indian Overseas Bank
20.       Bank rate means
            a) the rate of interest charged by commercial banks on advances.
            b) the rate at which commercial banks discount bills of exchange for their clients.
            c) the rate of interest allowed by banks on the deposits.
            d) the standard rate at which the Reserve Bank of India is prepared to buy or rediscount bill of exchange, or other commercial papers eligible for purchase under the Reserve Bank of India Act, 1934.
            e) None of the above
21.       Which of the following pairs is wrongly matched?
            Organisation                                                    Location of head quarters
            a) Asian Development Bank                                       Manila
            b) Asia-Pacific Economic Cooperation                                   Singapore
            c) European Central Bank                                           Frankfurt
            d) Association of South East Asian Nations              Bangkok
            e) South Asian Association for Regional Cooperation           Kathmandu
22.       The term ‘BSR’ refers to
            a) Bank’s Selling Rate                        b) Basic Statistical Returns
            c) Annual returns submitted by banks to RBI in respect of priority sector advances.
            d) Quarterly Statement of advances to agriculture
            e) None of these
23.       The Security Council of the United Nations consists of five permanent members and the remaining 10 members are elected by the General Assembly for a term of
            a) One year                  b) Two years               c) Three years
            d) Four years               d) Five years
24.       Which of the following pairs of books and authors is not correctly matched?
            a) The Audacity of Hope-Bill Clinton
            b) Lucknow Boy – Viond Mehta                     c) An Argumentative Indian – Amartya Sen
            d) The Sense of an Indian – Julian Barnes      e) Sea of Poppies – Amitav Ghosh
25.       Which of the following is not an activity of merchant banking in India?
            a) The management of customers’ securities
            b) The management of portfolio
            c) The management of projects and counselling as well as appraisal
            d) The management of underwriting of shares and debentures.
            e) None of these
26.       Who among the following has been elected as the Speaker of the Uttarakhand Vidhan Sabha?
            a) Govind Singh Kunjwal       b) Harbans Kapoor
            c) Vijay Bahuguna                  d) SS Singhal              e) BC Khanduri
27.       Which Marathi poet and author, popularly known as ‘Grace’, passed away recently?
            a) Namdev Dhasal                  b) Mangesh Padgaonkar         c) Manik Godghate    
            d) Manohar Oak                      e) Varjesh Solanki
28.       Which of the following Indian swimmers has been banned for two years after testing positive for an anabolic steroid?
            a) Sandeep Sejwal       b) Veerdhaval Khade c) Richa Mishra
            d) Amar Muralitharan             e) Surya Prasad
29.       To condemn ethnic cleaning and uphold secularism, which of the following activists has recently joined the ‘Global March to Jerusalem’?
            a) Swami Agnivesh                 b) Sandeep Pande       c) Kiran Bedi
            d) Arundhati Roy                   e) Nafisa Ali
30.       The Government has taken a certain decision regarding MGNREGA. Which of the following decision is true?
            a) The Government will not amend MGNREGA.
            b) The State government will revise the wages.
            c) Wages will vary according to the authority who allots them work.
            d) The wages in every state will be the same.                         e) None of these
31.       Who is the author of the book titled I Too Had a Love Story?
            a) Chetan Bhagat                    b) Ravinder Singh                   c) Preeti Shenoy
            d) Devdutt Pattanaik              e) Amish
32.       Which of the following countries, apart, from India, share water of the river Brahmaputra?
            a) China, Bhutan                     b) Pakistan, Bangladesh
            c) China, Bangladesh              d) Bangladesh, Bhutan                       e) Pakistan, China
33.       According to a new proposal in Budget 2012-13, you can buy bullion and jewellery worth Rs.2 Lakh or more in cash even if you don’t have a PAN Card. Which of the following statements is true in respect to this?
            a) The seller shall collect tax at the rate of one per cent of sale and deposit it with the authority.
            b) Buying jewellery worth Rs.2 lakh is not liable to tax deduction.
            c) It is not the responsibility of the seller to collect tax.
            d) It is the responsibility of the buyer to deposit the tax        e) None of these
34.       Which of the next nation to be exempted by the US from financial sanctions for slashing purchasing of Iranian oil?
            a) Sri Lanka                 b) China          c) India                        d) North Korea
            e) Libya
35.       To promote water-efficient agriculture through sustainable and efficient use of resources, the World Bank has approved 109 million USD to which of the following states?
            a) Punjab                     b) Uttar Pradesh                      c) Bihar
            d) West Bengal                       e) Rajasthan
36.       Which four states have signed memorandum of understanding (MoU) with the Ministry of Statistics and Programme Implementation under the Indian Statistical Strengthening Project (ISSP) for the States and Union Territories?
            a) Kerala, Mizoram, Sikkim and Lakshadweep
            b) Andaman, Manipur, goa and Lakshadweep          
            c) Delhi, Sikkim, Kerala and Nagaland                      d) Mizoram, Sikkim, Assam and Kerala        
            e) None of these
37.       For which religious trust of India are Infosys Foundation chairperson Sudha Murthy and Metroman E Sreedharan among six eminent personalities who have been nominated by the concerned state governor?
            a) Shri Mata Vaishno Devi Trust        b) Ishwari Brahmakumari University, Mount Abu
            c) Lord Venkateswar Temple, Tirupati           d) Sri Sai Baba Sansthan, Shridi
            e) Akshardham Temple, Delhi           
38.       Which of the following global mutual funds giants has recently decided to quit Indian market?
            a) Fidelity                    b) JP Morgan               c) Vanguard
            d) Federal Prime         e) Dodge & Cox
39.       Which of the following states has the World Bank President Robert Zoellick recently visited to see the implementation of the World Bank – funded mangrove conservation efforts and activities under the Integrated Coastal Zone Management Project?
            a) West Bengal                        b) Orissa                      c) Andhra Pradesh
            d) Gujarat                    e) Tamil Nadu
40.       Which state has recently restricted the use of English dailies and some vernacular language newspapers in state-owned or sponsored and aided libraries?
            a) Delhi                       b) Jammu & Kashmir              c) Nagaland
            d) Manipur                  e) West Bengal
41.       With over 567 companies from 32 countries and 60 delegations, Asia’s biggest defence exhibition ‘DefExpo-2012’ was held in which of the following cities?
            a) Mumbai                   b) Delhi                       c) Bangalore   
            d) Srinagar                  e) Goa
42.       Which of the following countries has recently increased the fee for H-1B work visa, which India has taken up at the World Trade Organisation (WTO)?
            a) United Kingdom     b) Canada        c) United States          d) Dubai         
            e) China
43.       Which of the following supersonic missiles was successfully flight-tested recently?
            a) Brahmos                  b) Agni V        c) Prithvi         d) Dhanush
            e) Agni IV
44.       Recently, the All India Gems and Jewellery Trade Federation (AIGFTF) called a country wide strike because of
            a) hike in excise duty on import of gold on unbranded jewellery.
            b) hike in import duty on unbranded jewellery.
            c) hike in excise duty on import of gold of branded jewellery.
            d) not increasing the excise duty o branded jewellery
            e) None of these
45.       The currency notes issued by the Reserve Bank of India (RBI) have a cent per cent cover in:
            a) Approved assets                  b) Gold                        c) Foreign exchange
            d) Trustee securities                e) None of these
46.       Who among the following economist coined the term BIMARU (Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan and Uttar Pradesh) symbolizing their backwardness?
            a) Gunar Myrdal         b) Raj Krishna                         c) Ashish Bose           
d) Paul Krugman         e) S Gurmurthy
47.       Most of the time you read in a newspaper about a team ‘disinvestment’. What does the term mean?
            a) The selling of government stake and buying them back
            b) The selling of public sector stake
            c) The selling of government stake in public sector undertakings
            d) The process of buying an asset to meet financial goals      e) None of these
48.       Consider the following statements:
            A) The Suresh Tendulkar Committee was set up to suggest new formula for identifying the people below poverty line.
            b) Tendulkar’s new formula adopted the ‘cost of living’ as the basis for identifying poverty.
            c) Earlier, the Dadekar Committee’s formula for identifying poverty was based on calorie consumption.
            Which of the statements given above is/are correct? D
            a) Only A        b) Only A & B                        c) Only A & C                        d) Only C
            e) All A, B & C
49.       The finance ministry, concerned over the steep rise in bad loans, set up a committee to suggest sector – specific mechanisms to address rising issues. With respect to the statement, which of the following statements is not true?
            a) The ministry has decided to set up the committee after rating agency Moody’s downgraded the Union Bank of India one notch due to its high level of troubled assets and low provisions for coverage.
            b) The committee will have representation from the finance ministry, the RBI and some banks.
            c) Finance Minister in Budget 2012-13 has allowed $1-billion external commercial borrowing (ECB) for the airline industry for one year.
            d) Rise in bad loans has affected farm sector lending as well
            e) All the above are true.
50.       What was the target of electricity generation during the 11th Five Year Plan?
            a) 52,000 MW                         b) 62,000 MW                         c) 72,000MW
            d) 75,000 MW                        e) 80,000 MW


1.a      2.c      3.c      4.a      5.b      6.c      7.d      8.d      9.e       10.a

11.b    12.a    13.c    14.c    15.d    16.d    17.d    18.c    19.a    20.d

21.d    22.b    23.b    24.a    25.e     26.a    27.c    28.e     29.a    30.b

31.b    32.c    33.a    34.c    35.e     36.a    37.a    38.a    39.b    40.e

41.b    42.c    43.b    44.a    45.a    46.c    47.c    48.e     49.d    50.b


Banking related general awareness--620123 Reviewed by sambasivan srinivasan on 4:30:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.