Saturday, July 21, 2012

Basic Quantitative aptitude--Seven

5:56 PM


HOPE YOU MIGHT HAVE ATTEMPTED BASIC QUANTITATIVE APTITUDE ONE TO SIX.  NOW TRY THIS SEVEN --IF THERE ARE ERRORS PLEASE WRITE TO samba.ssivan@gmail.com
best wishes
July 21, 2012


11. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms                      (b) 2 cms                     (c) 3 cms                      (d) 4 cms

12.The difference b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?
(a) Rs. 15000               (b) Rs. 12000              (c) Rs. 10000               (d) none of these

13. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a
perfect square ?
(a) 3                             (b) 4                             (c) 5                             (d) 6

14. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father's present age ?
(a) 40 yrs                     (b) 30 yrs                     (c) 50 yrs                     (d) none of these

15. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 %                  (b) 200/6 %                 (c) 100%                      (d) none of these

16. A man leaves office daily at 7pm  A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home. One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car  He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually??
a) 1 hr  45 min             b)2 hr 25 min               c)1 hr 35 min               d)1 hr 20 min

17. A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to       complete the work if both work together?
a) 33 days                    b)22 days                    c) 22½days                  d) 151/2 days

18.A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time  If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.
Find the number of ways in which this is possible?
a)16                             b)15                             c)18                             d) none of the above

19.The petrol tank of an automobile can hold g liters.If a liters was removed when the tank was full, what part of the full tank was removed?
(a)g-a                           (b)g/a                           (c) a/g                         
(d) (g-a)/a                    (e) (g-a)/g

20.If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 2x-y
(a)150%                       (b)175%                      (c)200%                       (d)250%

********
11. c   12.  c   13.  c       14.  a    15.a  16. d   17. c   18.  a   19. c   20.  b

    Written by

    We are intends to provide guidance to the banking aspirants and also to ensure them to get the ways to crack Banking exams such as IBPS Common written examination.

    0 comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

     

    © 2013 Bank Exams. All rights resevered. Modified by TamilTel

    Back To Top