Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

computer awareness


thanks to Harsh Mahala

source:

http://harshmahala.blogspot.in/search?updated-min=2011-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2012-01-01T00:00:00-08:00&max-results=23

Computer Awareness – Sample Paper for Bank PO 11


1. The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes are known as—
(A) Hardware
(B) Networked Software
(C) Shareware
(D) Applications
(E) None of these
Ans : (D)

2. A………shares hardware, software, and data among authorized users.
(A) network
(B) protocol
(C) hyperlink
(D) transmitter
(E) None of these
Ans : (A)

3. Computer programs are written in a high-level programming language; however, the humanreadable version of a program is called—
(A) cache
(B) instruction set
(C) source code
(D) word size
(E) None of these
Ans : (C)


4. In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is—
(A) copy and paste
(B) copy, cut and paste
(C) cut, copy and paste
(D) cut and paste
(E) None of these
Ans : (D)

5. Which of the following is not a function of the control unit ?
(A) Read instructions
(B) Execute instructions
(C) Interpret instructions
(D) Direct operations
(E) None of these
Ans : (D)

6. Software for organizing storage and retrieval of information is a(n)—
(A) operating system
(B) database
(C) database program
(D) data warehouse
(E) None of these
Ans : (C)

7. A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n)—
(A) algorithm
(B) hardware program
(C) software bug
(D) firmware program
(E) None of these
Ans : (A)

8. Which of the following is not true about RAM ?
(A) RAM is a temporary storage area
(B) RAM is the same as hard disk storage
(C) RAM is volatile
(D) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off
(E) None of these
Ans : (B)

9. The main directory of a disk is called the………directory.
(A) root
(B) sub
(C) folder
(D) network
(E) None of these
Ans : (A)

10. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document’s……
(A) features
(B) format
(C) pagination
(D) grid
(E) None of these
Ans : (B)
http://harshmahala.blogspot.com/
11. =SUM (B1 : B8) is an example of a—
(A) function
(B) formula
(C) cell address
(D) value
(E) None of these
Ans : (B)

12. Which of the following storage media provides sequential access only ?
(A) Floppy disk
(B) Magnetic disk
(C) Magnetic tape
(D) Optical disk
(E) None of these
Ans : (B)

13. Compilers and translators are one form of—
(A) ROM
(B) RAM
(C) Hard disk
(D) Software
(E) None of these
Ans : (D)

14. Data representation is based on the………number system, which uses two numbers to represent all data.
(A) binary
(B) biometric
(C) bicentennial
(D) byte
(E) None of these
Ans : (A)

15. The most common input devices include—
(A) Monitor and keyboard
(B) Monitor and mouse
(C) Mouse and keyboard
(D) Printer and mouse
(E) None of these
Ans : (C)

http://harshmahala.blogspot.com/
16. www means—
(A) world wide wonder
(B) world wide wizard
(C) world wide web
(D) wide world web
(E) None of these
Ans : (C)

17. ………processing is used when a large mail-order company accumulates orders and processes them together in one large set.
(A) Batch
(B) Online
(C) Real-time
(D) Group
(E) None of these
Ans : (A)

18. What is the difference between a CD-ROM and a CD-RW ?
(A) They are the same—just two different terms used by different manufacturers
(B) A CD-ROM can be written to and a CD-RW cannot
(C) A CD-RW can be written to, but a CD-ROM can only be read from
(D) A CD-ROM holds more information than a CD-RW
(E) None of these
Ans : (C)

19. Holding the mouse button down while moving an object or text is known as—
(A) Moving
(B) Dragging
(C) Dropping
(D) Highlighting
(E) None of these
Ans : (B)

20. A………is a collection of data that is stored electronically as a series of records in a table.
(A) spreadsheet
(B) presentation
(C) database
(D) web page
(E) None of these
Ans : (C)
http://harshmahala.blogspot.com/
21. The………primarily take(s) care of the behind-the-scenes details and manage(s) the hardware.
(A) operating system
(B) application software
(C) peripheral devices
(D) hard disk
(E) None of these
Ans : (A)

22. A……is a professionally designed ‘empty’ document that can be adapted to the user’s needs.
(A) file
(B) guide
(C) template
(D) user guide file
(E) None of these
Ans : (C)

23. A group of 8 bits is known as a—
(A) Byte
(B) Kilobyte
(C) Binary digit
(D) Megabit
(E) None of these
Ans : (A)

24. The hardware device commonly referred to as the ‘brain’ of the computer is the—
(A) RAM chip
(B) Data input
(C) CPU
(D) Secondary storage
(E) None of these
Ans : (C)

25. What is the intersection of a column and a row on a worksheet called ?
(A) Column
(B) Value
(C) Address
(D) Cell
(E) None of these
Ans : (D)
http://harshmahala.blogspot.com/
26. ………are often delivered to a PC through an e-mail attachment and are often designed to do harm.
(A) Viruses
(B) Spam
(C) Portals
(D) Email messages
(E) None of these
Ans : (A)

27. What is the storage area for e-mail messages called ?
(A) A folder
(B) A directory
(C) A mailbox
(D) The hard disk
(E) None of these
Ans : (C)

28. A desktop computer is also known as a—
(A) Palm Pilot
(B) PC
(C) Laptop
(D) Mainframe
(E) None of these
Ans : (B)

29. When a file contains instructions that can be carried out by the computer, it is often called a(n) ……file.
(A) data
(B) information
(C) executable
(D) application
(E) None of these
Ans : (C)

30. Documents converted to……can be published to the Web.
(A) a.doc file
(B) http
(C) machine language
(D) HTML
(E) None of these
Ans : (D)
http://harshmahala.blogspot.com/
31. If a user needs information instantly available to the CPU, it should be stored—
(A) on a CD
(B) in secondary storage
(C) in the CPU
(D) in RAM
(E) None of these
Ans : (B)

32. To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location ?
(A) The clipboard
(B) ROM
(C) CD-ROM
(D) The hard disk
(E) None of these
Ans : (A)

33. In a spreadsheet, a………is a number you will use in a calculation.
(A) label
(B) cell
(C) field
(D) value
(E) None of these
Ans : (D)

34. After slide-directed time, if you want to move ahead automatically, click in……check box in transition of this slide group in tab of animations—
(A) Transition timer
(B) Automatically opter
(C) Transition opter
(D) Automatic timer
(E) None of these
Ans : (B)

35. All are included in removable media except the following—
(A) CD-ROMs
(B) Diskette
(C) DVDs
(D) High disk drive
(E) None of these
Ans : (D)
http://harshmahala.blogspot.com/
36. If you open some menu and then decide that you do not want to select some option, then click the menu title again or press the…… key to layout the menu.
(A) shift
(B) tab
(C) escape
(D) F1
(E) None of these
Ans : (C)

37. Using the……process, it is easy to change the name of the file.
(A) transforming
(B) crash
(C) renaming
(D) retagging
(E) None of these
Ans : (C)

38. ………view shows that how will content on printed page, alongwith footer and margin header, appear.
(A) Draft
(B) Full screen reading
(C) Outline
(D) Page layout
(E) None of these
Ans : (D)

39. Using………, the text can be entered and edited very efficiently.
(A) spreadsheet
(B) typewriter
(C) word processing programme
(D) desktop publishing programme
(E) None of these
Ans : (D)

40. Other folders, named subfolders, can remain in the folders while creating hierarchical structure—
(A) Mini folder
(B) Teard folder
(C) Subfolders
(D) Object
(E) None of these
Ans : (C)
http://harshmahala.blogspot.com/
41. By using slide………, the characteristics of the fonts of all the slides in presentation, can be changed.
(A) theme
(B) icon
(C) master
(D) style
(E) None of these
Ans : (B)

42. Though several programmers can be opened simultaneously yet only…………programmed can be active.
(A) four
(B) three
(C) two
(D) one
(E) None of these
Ans : (B)

43. Straight and Uniform margins on both the sides indicate that there is …………in the document.
(A) full justification
(B) full alignment
(C) left justification
(D) right justification
(E) None of these
Ans : (A)

44. Among the typical computer programming languages used today, the following is not included in—
(A) C++
(B) JAVA
(C)Visual Basic.NET
(D) Machine language
(E) None of these
Ans : (D)

45. In table in excel, there are typical labels alongwith……
(A) Letters
(B) Numbers
(C) Names
(D) Formulae
(E) None of these
Ans : (B)
http://harshmahala.blogspot.com/
46. ………….makes available the commands to righten the software. Instructions are translated step-by-step and executed by the processor so that some objective can be achieved or some problem can be solved.
(A) Software patch
(B) Al language
(C) Presentation language
(D) Programming language
(E) None of these
Ans : (C)

47. As you create documents, graphs and pictures your computer holds the data in—
(A) Restore file
(B) Backup drive
(C) Clip board
(D) Memory
(E) None of these
Ans : (D)

48. Which of the following terms is used for the form in which the word will appear on the page ?
(A) Text formatting
(B) Character formatting
(C) Point size
(D) Type face
(E) None of these
Ans : (A)

49. ……….helps to capture the raw data and enter into the computer system.
(A) CPU
(B) Integrated circuit
(C) Input device
(D) Motherboard
(E) None of these
Ans : (C)

50. The following are included in the world programme ………….Title Bar, Ribbon, Status Bar, Views, Document workspace.
(A) Window
(B) Browser
(C) Explorer
(D) Website
(E) None of these
Ans : (A)
http://harshmahala.blogspot.com/


Computer Awareness – Sample Paper for Bank PO 10

1. A program that can copy itself and infect a computer without the permission or knowledge of the owner is
called what?
1.  Floppy
2.  Virus
3.  Java
4.  Monitor
Answer: B

2. Which of these is a correct format of IP address?
1.  192.168.1.1
2.  192.168.111.1111
3.  192.168.900.1
4.  192.900.168.1
Answer: A

An Internet Protocol address (IP address) is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) participating in a computer network that uses the Internet Protocol for communication.  An IP address serves two principal functions: host or network interface identification and location addressing. Its role has been characterized as follows: "A name indicates what we seek. An address indicates where it is. A route indicates how to get there.”

3. Which was the first web browser?
1.  WorldWideWeb
2.  Netscape Navigator
3.  Internet Explorer
4.  Safari
Answer: A. Introduced on 26th February 1991 by British scientist Sir Tim Berners-Lee, WorldWideWeb ran on
the NeXTSTEP platform. It was later renamed Nexus to avoid confusion with the World Wide Web.

A web browser is a software application for  retrieving, presenting, and traversing information resources on the World Wide Web. An information resource is identified  by a Uniform Resource Identifier (URI) and may be a web page, image, video, or other  piece of content.  Hyperlinks present in resources enable users easily to navigate their browsers to related resources. A web browser can also be defined as an application software or program designed to enable users to access, retrieve and view documents and other resources on the Internet.

4. It is a small piece of text stored on a user's computer by a web browser for maintaining the state. What we
are talking about?
1.  Application
3.  Cookie
4.  QueryString
Answer: C

5. Which of these is a correct  format of Email address?
1.  contact.website.info
2.  contactwebsite.info
3.  contact@website.info
4.  contact@website@info
Answer: C
The Email (also known as e-mail, eMail, e-post) refers to the transmission of messages over communication networks. As an electronic method of messaging, it is fast and convenient, and includes all the steps of the delivery of a message to a recipient - writing, sending, receiving and saving. A received message can be handled in a variety of ways - it can be stored in a text file, forwarded to other users or just deleted. 
The contents of an email message can be some lines of keyboard typed text or files stored on a computer, or both. The Email is the main method of business communication worldwide due to its flexibility and reliability. One of its best features is that a message can be sent to several users simultaneously. 


http://harshmahala.blogspot.com/
6. What does HTTP stands for?
1.  Hypertext Transfer Protocol
2.  Hypertext Transfer Plotter
3.  Head Tail Transfer Plot
4.  Head Tail Transfer Protocol
Answer: A

 What is HTTP?
HTTP, the Hypertext Transfer Protocol, is the application-level protocol that is used
to transfer data on the Web.  HTTP comprises the rules by which Web browsers and
servers exchange information.  Although most people think of HTTP only in the context
of the World-Wide Web, it can be, and is, used for other purposes, such as distributed
object management systems.
How Does HTTP Work?
HTTP Is a request-response protocol.  For example, a Web browser initiates a
request to a server, typically by opening a TCP/IP connection.  The request itself
comprises
1.  a request line, 
2 .a set of request headers, and
3.an entity.  
The server sends a response that comprises
1.  a status line, 
2. a set of response headers, and
3. an entity. 
The entity in the request or response can be thought of simply as the payload,
which may be binary data.  The other items are readable ASCII characters. When the
response has been completed, either the browser or the server may terminate the
TCP/IP connection, or the browser can send another request.
An Example
As an illustration of HTTP, here is an example exchange between a Web browser and
the Silicon Press server, www.silicon-press.com.  In response to a user request to go
to the URL
http://www.silicon.press.com
the browser sends the following HTTP request to www.silicon-press.com:
GET / HTTP/1.1
Connection: Keep-Alive
User-Agent: Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/2.2-11; Linux)
www.silicon-press.com
Email: info@silicon-press.com
Tel: 908-273-8919    Fax: 908-273-6149
© Silicon PressAccept: text/*, image/jpeg, image/png, image/*, */*
Accept-Encoding: x-gzip, gzip, identity
Accept-Charset: Any, utf-8, *
Accept-Language: en, en_US
Host: www.silicon-press.com
-- blank line –

7. In computers ,what is the smallest and basic unit of information storage?
1.  Bit
2.  Byte
3.  Newton
4.  Mega byte
Answer: A
8. Which company is nicknamed "Big Blue"?
1.  TCS
2.  IBM
3.  Microsoft
4.  Satyam
Answer: C
9. What is JVM?
1.  Jumber Verbose Mechanics
2.  A part of IIS
3.  Java Virtual Machine
4.  .Net Frame
Answer : 3
 
Java Virtual Machine (JVM) is a virtual machine capable of executing Java bytecode. Sun Microsystems states there are over 4.5 billion JVM-enabled devices.

10. What is Windows XP?
1.  Operating System
2.  Storage Device
3.  Processor
4.  Output Device
Answer: A

 http://harshmahala.blogspot.com/

11. Which of the following is responsible for the management and coordination of activities and the sharing of
the resources of the computer?
1.  Application Software
2.  Motherboard
3.  Operating System
4.  RAM
Answer: C

12. WAV file format is associated with what type of files?
1.  Video
2.  Sound
3.  Image
4.  Word Document
Answer: B
 Waveform Audio File Format (WAVE, or more commonly known as WAV due to  its   filename extension),  is a  Microsoft and  IBM audio file formatstandard  for storing an audio bitstream  on  PCs.
13. What is a Compiler?
1.  An Application software
2.  A Process
3.  A System Software
4.  A Document
Answer: C
The name "compiler" is primarily used for programs that translate source code from ahigh-level programming language to a lower level language (e.g., assembly language or machine code).
14. Machine language is also known as
1.  Low level language
2.  Assembly language
3.  High level language
4.  Source code
Answer: A
Machine  languages are the only  languages understood  by  computers. While  easily understood by computers, machine  languages  are  almost impossible  for humans to  use  because they  consist entirely  of numbers. Every  CPU  has  its  own unique machine language. 

15. What does FTP stand for?
1.  File Transfer Protocol
2.  File Transfer Program
3.  File Thread Protocol
4.  File Thread Program
Answer: A
File Transfer Protocol (FTP) is a standard network protocol used to transfer files from one host to another host over a TCP-based network, such as the Internet. FTP is built on a  client-server architecture and utilizes separate control and data connections between the client and server.[1] FTP users may authenticate themselves using a clear-text sign-in protocol but can connect anonymously if the server is configured to allow it.
http://harshmahala.blogspot.com/
16. Which company acquired Sun Microsystems on January 27, 2010?
1.  Apple Inc.
2.  Microsoft
3.  Oracle Corporation
4.  IBM
Answer: C

17. Which was the first ever web server software?
1.  GWS
2.  IIS 5.0
3.  CERN httpd
4.  nginx
Answer: C. The first ever web server software was CERN httpd. It was later known as W3C httpd and it was
live on 25 December 1990.

18. What does BCC means in EMail?
1.  Black Carbon Copy
2.  Blind Carbon Copy
3.  Business Computer Center
4.  Business Computer Card
Answer: B

19. MS-Word is an example of
1.  Application Software
2.  System Software
3.  Operating System
4.  Scanner
Answer: A

20. Who is known as the father of the Java programming language
1.  James Gosling
2.  Jame Smith
3.  Sabeer Bhatia
Answer: 1. James Gosling is known as the father of the Java programming language. He is a Ph.D in
Computer Science from Carnegie Mellon University. He created the original design of Java and implemented
its original compiler and virtual machine.

http://harshmahala.blogspot.com/

21. Which software application is used for accessing sites or information on a network (as the World Wide
Web)?
1.  Operating System
2.  Web Browser
3.  Microsoft Word
4.  Microsoft Excel
Answer: B

22. What are the two broad categories of software?
1.  MS Word and Spreadsheet
2.  Transaction and Application
3.  Microsoft and Mac OS
4.  System and Application
Answer: D

23. One kilobyte contains how many bytes?
1.  1000
2.  1001
3.  100
4.  1024
Answer: D

24. In computers, a collection of row data is known as what?
1.  Information
2.  Output
3.  Data
4.  Query
Answer: D
25. Who Owns the Internet?
1.IMA
2.  ICANN
3.  Internet Architecture Board
4.  No one owns it
Answer: B

Internet Corporation for Assigned Names and NumbersICANN is responsible for managing the Internet Protocol address spaces (IPv4 and IPv6) and assignment of address blocks to regional Internet registries, for maintaining registries of Internet protocol identifiers, and for the management of the top-level domain name space (DNS root zone), which includes the operation of  root  nameservers. 
http://harshmahala.blogspot.com/

26. What is the shortcut key of printing a document for computer having windows?
1.  Ctrl + P
2.  Shift + P
3.  Alt + P
4.  Shift + PP
Answer: A

27. It is defined as the period of time that a unique user interacts with a Web application. What we are talking
about?
1.  Application
2.  Session
3.  Cookie
4.  QueryString
Answer: B

28. Java is a
1.  Compiler
2.  Operating System
3.  Input Device
4.  Programming Language
Answer: D

29. In computers, '.TMP' extension refers usually to what kind of file?
1.  Temporary file
2.  Image file
3.  Video file
4.  Text file
Answer: A
30. The way of manipulating data into information is called
A.  Storing
B.  Processing
C.  Organizing
Answer: B

 http://harshmahala.blogspot.com/
31. What Does BIOS Stand For?
1.  Better Integrated Operating System
2.  Basic Input Output System
3.  Battery Integrated Operating Setup
4.  Backup Input Output System
Answer: B

32. Abbreviate 'LAN' in computer networks
1.  Least Area Network
2.  Large Area Network
3.  Local Area Network
4.  Length Area Network
Answer: C
 A local area network (LAN) is a computer network that interconnects computers in a limited area such as home, school, computer laboratory or office building.The defining characteristics of LANs, in contrast to wide area networks (WANs), include their usually higher data-transfer rates, smaller geographic area, and lack of a need for leased telecommunication lines.
33. Which of the following performs modulation and demodulation?
1.  Satellite
2.  Switch
3.  Optical Fibre
4.  Modem
Answer: D

34. In windows computers, MPEG extension refers to what kind of file?
1.  Sytem file
2.  MS Office document
3.  Video file
4.  Image file
Answer: C

35. Memory management is a feature of
1.  Processor
2.  Operating System
3.  MS Word
4.  Animation
Answer: B

http://harshmahala.blogspot.com/
36. Which of the following is not a storage device?
1.  DVD
2.  Hard Disk
3.  Floppy Disk
4.  Mouse
Answer: D
37. Which of these is the first web-based e-mail service?
1.  GMail
2.  Yahoo Mail
3.  Hotmail
4.  Rediff Mail
Answer: C

38. Which of these is a correct format of IP address?
1.  192.168.1.1
2.  192.168.111.1111
3.  192.168.900.1
4.  192.900.168.1
Answer: A
39. The Specially designed computers to perform very complex calculations extremely rapidly are called as
1.  Laptops
2.  Mainframe Computers
3.  Mini Computers
4.  Super Computers
Answer: B

40. How many layers are described in networking?
1.  5
2.  6
3.  7
4.  8
Answer: 7

 http://harshmahala.blogspot.com/

41. Which of the following is not a web server?
1.  Apache
2.  IIS
3.  Jigsaw
4.  Zaob
Answer: D

42. What was the first general-purpose electronic computer?
1.  IBM 405
2.  Zuse Z3
3.  ENIAC
4.  CSIRAC
Answer: C

43. What is CGI?
1.  Computed Gateway Interface
2.  Compliant Gateway Interface
3.  Case Gateway Interface
4.  Common Gateway Interface
Answer: D
44. Which of the following is not a database?
1.  Oracle
2.  AJAX
3.  MySQL
4.  SQL Server
Answer: B
45. The term 'Pentium' is related to what?
1.  Mouse
2.  Hard Disk
3.  Microprocessor
4.  DVD
Answer: C

source:
http://harshmahala.blogspot.com/

computer awareness Reviewed by sambasivan srinivasan on 3:47:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.