Top Ad unit 728 × 90



2012 july general awareness one -2

11.       Consider the statements about the term “leads and lags”:
            A) It refers to differences in timings of the settlement of debts in international trade.
            B) These differences could cause a deficit or surplus for a short period in the balance of payment.
            C) These differences may become acute when there is an expectation of change in exchange rate.
            Which of the statements given above is/are incorrect?
            a) Only (A)                  b) Only (B) and (C)    c) Only (A) and (C)   
            d) All the above          e) None of the above
12.       The gilt-edged market refers to the market for
            A) Government securities       B) Semi-government securities
            C) Corporate securities
            Select the correct answer.
            a) Only (A)      b) Only (A) and (B)    c) Only (B) and (C)
            d) All (A), (B) and (C)                                    e) Only (C)
13.       In case a depositor wishes to withdraw his fixed deposit prematurely from a bank, the bank
            a) does not allow the same till maturity of the deposits
            b) charges a penalty for the same
            c) does not charge any penalty and allows the same
            d) does not allow premature withdrawal                                e) None of these
14.       What does EBT stand for?
            a) Electronic Belated Transfer                        b) Electric Beginners Transaction
            c) Electronic Benefit Transfer                         d) Electronic Beginning Transaction
            e) None of the above
15.       In the context of the Mid Day Meal Scheme, consider the following statements:
            A) It’s a social sector programme.
            B) The scheme has a long history, especially in Tamil Nadu and Gujarat.
            C) Its precursor programme was the National Programme of Nutritional Support to Primary Education in 1995.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only (A)                  b) Only (A) and (B)    c) Only (B) and (C)    
            d) All (A), (B) and (C)            e) None of the above
16.       The Investor Education and Protection Fund (IEPF) for promotion of investors’ awareness and protection of the interest of investors is under which of the following ministries in India?
            a) Ministry of Finance                         b) Ministry of Corporation Affairs
            c) Ministry of commerce         d) Ministry of Overseas Affairs          e) None of these
17.       Narsimham Committee recommended to reduce the Statutory Liquidity Ratio (SLR) and Cash Reserve Ratio (CRR) to:
            a) 25% and 3.5% respectively             b) 24% and 3.5% respectively
            c) 25% and 3% respectively    d) 20% and 5% respectively
            e) 25% and 5% respectively
18.       “Core industries witness lower growth in last few months” - was the news in some major economic newspapers recently. This means the performance of which of the following is NOT taken into account for the same?
            a) Cement                                b) Steel            c) Coal                        
d) Gems and Jewellery                       e) Crude Oil
19.       Who among the following can be called a ‘pawnbroker’?
            a) A stock broker who is similar to a ‘bull’
            b) A stock broker who is similar to a ‘bear’
            c) A person who lends money against a pledged article which he is free to sell if the loan is not repaid with interest.
            d) A person who lends money against gold   e) None of these above
20.       In the context of the banking industry, what is the correct full from of PCR?
            a) Profit Credit Ratio                          b) Provision Credit Ratio       
c) Provisioning Coverage Ratio          d) Profit Coverage Ratio
e) Performance Credit Ratio 

11.e     12.b    13.b    14.c    15.c    16.b    17.a    18.d    19.c    20.c
2012 july general awareness one -2 Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:04:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.