Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

REASONING PAPER AUGUST 2012

pl circulate this to your friends and other forums --best wishes

Directions (Q.1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.

            One of the seven regional films - Punjabi, Marathi, Tamil, Telugu, Kannada, Bengali and Bhojpuri - is shown on each day of a Film Festival, starting from Monday and ending on Sunday. Bengali film is shown on Thursday. Kannada film is shown on the day immediately after the day on which Marathi film is shown. Kannada film is shown neither on Tuesday nor on Saturday. Only one film is shown between Bengali and Tamil film. Two films are shown between Punjabi and Marathi film. Bhojpuri film is shown neither on Sunday nor on Monday.

1.         Telugu film is shown on which of the following days.
            a) Monday       b) Tuesday      c) Wednesday             d) Thursday     e) Friday
Ans.     a)  Monday

Day
Regional
Monday
Telugu
Tuesday
Tamil
Wednesday
Punjabi
Thursday
Bengali
Friday
Bhojpuri
Saturday
Marathi
Sunday
Kannada

 Bengali film is shown in Thursday and hence that can be marked easily.  It is given that two films are shown between Punjabi and Marathi.  Also given after Marathi film Kannada film is shown.  It is given Bhojpuri is not shown on Monday or Sunday.  Also given Kannada film is not shown on Tuesday or Saturday.  One film is shown between Tamil and Bengali.  Position of Bengali being already marked Tamil can be marked at Saturday or Tuesday.  Two films have to be between Punjabi and Marathi and also after Marathi Kannada film must be marked.  For this Tamil has to be placed in Tuesday (Kannada cannot be shown on Tuesday).  Punjabi is put on Wednesday and Marathi on Saturday.  Kannada will be shown on Sunday.

2.         How many films are shown between Tamil film and Marathi film?
            a) One                         b) Two             c) Three          
d) Four                        e) None of these
Ans.  c)  Three

3.         Which f the following regional movies is shown on Saturday?
            a) Bhojpuri      b) Tamil           c) Punjabi        d) Marathi       e) None of these

Ans.   d) Marathi
4.         On which of the following days is Bhojpuri film shown?
            a) Tuesday       b) Wednesday             c) Thursday     d) Friday        
e) Cannot be determined
Ans.  d)  Friday.

5.         Which of the following regional movies is shown just before the Bengali film?
            a) Bhojpuri      b) Punjabi        c) Tamil           d) Marathi      
e) Cannot be determined

Ans.  b)  Punjabi.

            Directions (Q.6-10): In these questions, the relationship between different elements is shown in the statements. Give answer.
            a) if only conclusion  I follows                      
b) if only conclusion II follows
            c) if either conclusion I or II follows
            d) if neither conclusions I and II follows
            e) if both conclusions I and II follow

6.         Statements:    Z = A > C < M, R > Z
            Conclusions: I. R > C                       II. A < M

Ans.   a)  conclusion I follows.

Given: Z = A > C < M, R > Z
            Combining both,
            R > Z = A > C < M
           
            combining
            R > Z > C < M
           
combing
            R > C
Thus, I follows.
Again,             Z = A > C < M
           
            can’t compare A and M
So, II does not follow.

7.         Statements:    N > A < C, P = N, P < L
            Conclusions: I. N > C                       II. L > A

Ans.    e) both conclusion I and II follow.

Given: N > A > C, P = N, P < L
            N > A > C
           
            combining
            N > C
Thus, I follows.
Combining all the given expressions,
            L > P = N > A > C

            combining
            L > P > A > C
 

            combining
            L > A > C
thus, II follows.


8.         Statements:    I. S < K < M > W > Z
            Conclusions: I. W < K                      II. Z = S

Ans.    d) neither conclusion I nor II follows.

Given: S < K < M > W > Z
 

            can’t compare K and W
Thus, I does not follow.
Given, S < K < M > W > Z
 

                        combining
            S < M > Z

            can’t compare S and Z
Thus, II does not follow.

9.         Statements:    S < L < R, S > N, P = N
            Conclusions: I. P = S                        II. R < N

Ans.    d)  neither conclusion I nor II follows.
Given: S < L < R, S > N, P = N
Combining all the given expressions;
            P = N < S < L < R

            P < S < L < R
Thus, I does not follow.
Again, N < S <  L < R

            combining
            N < L < R

            combing
            N > R
Thus, II does not follow.

10.       Statements:    L > M < P < S, Q < P, M < K
            Conclusions: I. K = L                       II. M > Q

Ans.  d) neither conclusion I nor II follows.

           
Given: L > M > P < S, Q < P, M >K
            L > M > P > Q
 

                   combining
            L > M > Q
Thus, II does not follow.
Again, L > M < K

can’t compare L and K
Thus, I does not follow.


Directions (Q.11-15): Study the following information to answer the given questions.

            In a certain code language, ‘summer is not pleasant always’ is written as ‘mo ra tic su na’, ‘pleasant season is spring’ is written as ‘dic ra nic mo’, ‘always likes spring’ is written as ‘phi su nic’, and ‘hot summer season’ is written as ‘tic ga dic’.

11.       Which of the following is the code for ‘not’?
            a) mo   b) ra     c) na    d) tic    e) Cannot be determined

Ans.   c)  na

Analysis will give us the following:
Summer is not pleasant always    mo ra tic su na .. (1)
pleasant season is spring      dic ra nic mo … (2)
always likes spring      phi su nic … (3)
hot summer season     tic ga dic … (4) 
From (1) and (4), summer     tic
From (1) and (3), always      su
From (2) and (3), spring      nic
From (3), likes      phi
From (2) and (4), season      dic
From (4), hot    ga
From (1) and (2), is pleasant   ra mo
From (1), not      na


12.       What does ‘dic’ stand for?
            a) pleasant       b) spring          c) season          d) is     e) not

Ans.   c) season.  (refer details given under question no.11)

13.       Which of the following represents the code for ‘spring is hot’?
            a) mo ga nic     b) tic ga mo     c) nic dic su     d) ga nic su      e) None of these
ans.    e)  None of these. 
From (1) and (2), is pleasant   ra mo
The code for spring is  nic and the code for hot is ga.  We cannot decide what is the code for ‘is’.  It may be ra or mo because these two words appear in two sentences only and together.


14.       ‘tic phi dic’ is the code for which of the following?
            a) spring is season       b) likes summer season            c) pleasant season is
            d) hot season summer             e) None of these

Ans.   b)   likes summer season.  (refer question no.11)

15.       Which of the following may represent ‘nobody likes hot season?
            a) zo dic ga tic                         b) nic ye ga dic                        c) phi nic da ra
            d) phi zo ga dic                       e) None of these

Ans.    d)  phi zo ga dic   (refer question no.11)


            Directions (Q.16-20): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question and mark the appropriate option as answer.

16.       A, B, C, D and E are sitting in a row. If B is sitting between A and E, who is sitting in the middle? (All are facing north).
            I. A is sitting to the right of D, but to the left of B
            II. C always sits at either of the extreme ends
            III. Neither B nor D is an immediate neighbour of C
            a) Only I and II                       b) Only II and II                     c) Only I and III                    
d) All I, II and III                   e) Only III and either I or II

Ans.   e)  Only III and either I or II.

Given A B E
                           or
                        E B A
From I: D A B E
There are three possible arrangements.
            C D A B E
                 or
            D C A B E
                 or
            D A B E C
Thus, we can’t say exactly who sits in the middle.
From I and II: There are two possible arrangements.
            C D A B E
                  or
            D A B E C
Thus. we can’t say exactly who sits in the middle.
From II and III: The possible arrangements are:
            D A B E C
                 or
            C A B E D
                 or
            D E B A C
                 or
            C E B A D
Thus, B sits at the middle position.
Thus, both II and III together are sufficient.
From I and III: The possible arrangement is:
            D A B E C
Thus B sits at the middle position.
Thus, both I and III together are sufficient.

17.       How is ‘growth’ written in a code language?
            I. ‘inflation hits growth’ is written as ’3 7 5’
            II. ‘least inflation higher growth’ is written as ‘5 7 4 1’.
            III. ‘least growth since recession’ is written as ‘2 1 6 7’.
            a) Only I and II                       b) Only II and III       c) Only I and III
            d) Any two of them    e) All I, II and III

Ans.     c)  Only I and III

From I:
Inflation hits growth   3 7 5 … (1)
From II:
least inflation higher growth   5 7 4 1 … (2)
From III:
least growth since recession     2 1 6 7 .. (3)
From I and II: Inflation growth        7 5
Thus, we can’t find the exact code for
‘growth’.
From II and III: least growth            1 7
Thus, we can’t find the exact code for ‘growth’.
From I and III: growth             7
Thus, only I and III together are sufficient.

18.       Among A, B, C, D and E, each having a different weight, who is the lightest?
            I. C is heavier than D but lighter than A.       II. B is lighter than only E.                 III. A is not the lightest
            a) Only I and II                       b) Only II and III       c) Only I and III
            d) Any two of them    e) All I, II and III

Ans.   a)  only I and II.

From I: A > C > D
From II: E > B > _ > _ > _
From III: A is not the lightest.
From I and II: E > B > A > C > D
Thus, D is the lightest.
Thus, only and II together are sufficient.
From II and III: Nothing is said about C and D. Thus, we can’t say exactly who is the lightest.
From I and III: A > C > D
Nothing is said about B and E.
Thus, we can’t say exactly who is the lightest.
Thus, both I and III together are not sufficient.

19.       How is P related to K?
            I. S is one of the brother of P             II. K is sister of M, who is mother of S
            III. L is the Only sister of P
            a) Only I and II                       b) Only II and II                     c) Only I and III
            d) All I, II and III
e) Question cannot be answered, even with I, II and III together

Ans.   e)  Question cannot be answered, even with I, II and III together

From I: S is one of the brothers of P.
But P’s gender is unknown.
From II: K is the sister of M and the aunt of S.
From III: L is the only sister of P.
P’s gender is unknown.
From I and II: P is either the niece or nephew of K.
Since P’s gender is not known, therefore, we can’t find the exact relationship.
Thus, both I and II together are not sufficient.
From II and III: We can not find the relationship between K and P.
Thus. II and III together are not sufficient.
From I, II and III: Since P’s gender is not known, it is not possible to find the exact relationship between P and K.
Thus all I, II and III even together are not sufficient.

20.       On which date in April was Mohit’s mother’s wedding anniversary?
            I. Mohit correctly remembers that his father’s wedding anniversary is after 14th but before 19th April.
            II. Mohit’s sister Richa correctly remembers that her mother’s wedding anniversary is after 17th but before 21st April.
            III. Mohit’s mother correctly remembers that it was not an odd-numbered date.
            a) Only I and II                       b) Only II and II                     c) Only I and III
            d) Any two of them    e) All I, II and III

Ans.    a)  only I and II

From I: Possible dates are:
            15, 16, 17, 18
From II: Possible dates are:
            18, 19, 20
From III: Date is not an odd number
From I and II: Possible date is 18th April.
Thus, I and II together are sufficient.
From II and III: Possible dates are:
            18, 20
Thus II and III together are not sufficient.
From I and III: Possible dates are:
            16, 18
Thus, I and III together are not sufficient

            Directions (Q.21-23): Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?

21.       a)  on the table            b) Under the chair       c)  Near the temple      d) Opposite to the college       e)  Where is it

Ans.  e)  All others are answers for the question “where is it?”

22.       a) Honest         b) Cuteness     c) Intelligence             d) Character    e) Stupidity

Ans.  b)  Except cuteness all others are internal qualities.

23.       a) Singapore    b) Japan           c) Korea          d) Greece        e) Thailand

Ans.   d)  Greece.  Except Greece all other countries are in Asia.  Greece is in Europe.

            Directions (Q.24-25): Study the following information carefully and answer the given questions.

            ‘A + B’ means ‘A is son of B’
            ‘A x B’ means ‘A is daughter of B’
            ‘A ÷ B’ means ‘A is wife of B’
            ‘A - B’ means ‘A is father of B’.

24.       If ‘A ÷ B + C - D x E’, which of the following is true?
            a) B is sister of D        b) B is son of E                       c) C is brother of A
            d) D is mother of A                e) None of these

Ans. b)   B is son of E.


            (+)       (-)
             C        E


(+)       (+)       (-)
A         B         D
B is the son of E.


25.       What will come in place of question mark to establish the relation that ‘B is grandson of E’?
            A + B ? C x D ÷ E
            a) -       b) +      c) x      d) ÷     e) None of these
Ans.   b)  +

(-)        (+)
         D                        E
           
         C (-)

         B (+)

         A (+)
B must be son of C to establish the specified relationship.


            Directions (Q.26-30): Study the following information carefully and answer the given questions.
            There are ten friends sitting in two parallel rows numbered I and II. In each row, there are five persons and there is an equal distance between adjacent persons. Members in row l are facing the members of row II.

            A, B, C, D and E are sitting in row I, facing south. P, Q, R, S and T are sitting in row II, facing north. All to them are not necessarily sitting in the same order. C is facing R. B and E are not facing S. A sits at one of the ends. T is fourth to the right of P and is facing E. Q sits between R and P.


26.       Who is facing Q?
            a) A     b) D                 c) Either A or D                      c) B     e) None of these

Ans.    c)   B

Read the information given and draw the diagram.  People sitting in both the rows face each other.  Each row there are five persons.   A,B,C, D and E are sitting in row I facing south.  So automatically P, Q,R, S and T have to sit in row II facing North.  

T is fourth to the right of P.  There are only five people in one row.  So P who is sitting facing North has to take left most seat.  (refer Annexure – Page 1).  So T will be sitting on the right extreme and facing him is E. So E will be seated on the right extreme (for us) of Row I. 

It is given A is sitting at one of the ends.  Since E is already seated in one end, A has to take the other end. (left extreme  of Row I).  B and E are not facing S.  So D has to face S.  Position of Q can be fixed easily as number two from left extreme because he is sitting between P and R.  In row I position A,D and E has been decided.   The other person B will be seated facing Q.  It is given C is facing R and he will be seated in the middle.  

Once the diagram is drawn properly, it is easy to answer the questions given. 

27.       Which of the following pairs are sitting diagonally opposite?
            a) A, P                         b) E, P                         c) T, E                         d) B, T                         e) None of these

Ans.  b) E, P.

E is sitting in one corner of row I and diagonally opposite is P seated in row II.

28.       Which of the following pairs occupies the middle position of the row?
            a) B, S                         b) E, T                         c) R, C                         d) D, Q            e) None of these
Ans.    c) R, C.   


29.       Which of the following is S’s Position?
            a) Between Q and T                b) Second to the right of P
            c) Facing B                              d) On the immediate left of T
            e) None of these

Ans. d) on the immediate left of T.  (refer diagram given in Annexure-page 1)

30.       Which of the following gives the sitting order of persons sitting in row I from your right to left?
            a) B, D, C, A, E                      b) A, B, C, D, E                      c) E, D, C, B, A
            d) E, C, B, D, A                      e) None of these

Ans.  c)   E,D,C, B, A. (refer diagram)

            Directions (Q.31-35): In each question below are given two or three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer
            a) if only conclusion I follows                        b) if only conclusion II follows
            c) if either conclusion I or II follows
            d) if neither conclusion I nor II follows
            e) if both conclusion I and II follow

            (31-32):
            Statements:    Some flowers are red
                                    Some roses are flowers.
31.       Conclusions:
            I. All those flowers which are roses are red.
            II. No rose is red.

Ans.  d)  Neither conclusion I nor II follows

Please refer the venn diagram given in Annexure –page 1.


32.       Conclusions:
            I. All roses being red is a possibility
            II. Some flowers can never be roses.
Ans.  a)  Conclusion I only follows.  – All roses being red is a possibility.
            Please refer Annexure – Page 1

            (33-34):
            Statements:    All princesses are queens
                                    All girls are princesses
                                    No woman is a queen

33.       Conclusions:
            I. Some princesses being women is a possibility
            II. At least some queens are girls.

Ans.   b)  Conclusion II follows.  – At least some queens are girls.
Please refer the venn diagram given in Annexure –page 2

34.       Conclusions:
            I. No queen is a girl.
            II. All princesses being girls is a possibility.

Ans.  b)   Conclusion II follows.   – All princesses being girls is a possibility.

Please refer Annexure – page 2

35.       Statements:    Some hills are mountains.
                                    All mountains are high.
            Conclusions:
            I. All hills being high is a possibility
            II. Some mountains can never be hills.

Ans.   a)  Conclusion I only follows.   All hills being high is a possibility.

Please refer Annexure – page 2

36.   Iqbal and Rahim visited the famous British Museum on their visit to United Kingdom during the year 2006.   They reached U.K. on 5th July 2006 and on 8th August 2006 they had the opportunity to make this visit.  They came across a pendulum clock.  It was started at 12 noon and they witnessed its start.  Rahim had an excellent time with Iqbal and these two made rounds of various stalls that covered History, Geography and science.   At 5.12 pm they came again to the stall where the clock is installed.  Ibbal asked Rahim to tell the angle that the hour-hand of the clock has turned through till then.  The correct answer is:
            a)  146 deg      b)         166 deg.                      c) 156 deg       d) none of these.

Ans.    c)  156 deg.

Angle covered by hour-hand in 12 hours = 360 deg.
 Angle covered by hour hand in 5 hour  and 12 min  =   5   12/60   =  5  1/5
 =  26/5 hour

=     (360/12    x   26/5)     =  156 deg.


37.       Since it is possible that the substance contained in certain trees’ roots may provide a  cure for ‘Bird flu’, the govt must provide sufficient fund to allow thorough testing of this possibility.
            Which of the following assumptions is implicit in the above statement? (An assumption is something supposed or taken for granted).
            a) A cure for ‘Bird Flu’ would be extremely valuable for the society.
            b) Substance contained in certain trees’ roots will probably cure ‘Bird Flu’.
            c) The possibility of finding a cure is a sufficient reason for funding research for possible ‘Bird Flu’ cures.
            d) The govt is the only possible source of funds for the said research.
            e) The time of research mentioned offers at present the most promising possibility for finding a cure for ‘Bird ‘Flu’.

Ans.   c)  The possibility of finding a cure is a sufficient reason for funding research for possible ‘Bird Flu’ cures.
The reason given for funding research is that three exists the possibility that the substance may cure ‘Bird Flu’. This possibility is the unstated assumption

38.       One of the warmest winters on record has put consumers in the mood to spend money. Spending is likely to be the strongest in thirteen years. During the month of February, sales of existing single-family homes hit an annual record rate of 4.75 million.
            This paragraph best supports the statement that
            a) there are about four million homes for sale during the month of February.
            b) more people buy homes in the month of February than in any other month.
            c) during the winter months, the prices of single-family homes are the lowest.
            d) warm winter weather is likely to affect the rate of sales of home            
e) None of these

Ans.   d)  warm winter weather is likely to affect the rate of sales of home

Option (4) is the best answer because the paragraph directly states that warm weather affects consumers’ inclination towards spending money.
Option (1) is just a misleading figure.
Option (b) is wrong because even though there
were high sales for a particular February, this does not mean that sales were not higher in other months.
Option (3) has no support


            Directions (Q.39-40): Study the following information carefully and answer the given questions.

            More than a decade of erosion in budgetary support from the Union Government has seriously affected Indian Railway’s capacity to finance its plan expenditures. The situation has come to a pass where the railways must now think of innovative ways to get longer mileage from its investments. Significantly, the resource crunch has had grievous impact on the railways. As a result, it will not be in a position to acquire necessary equipment and this will seriously affect the railways’ capacity to serve the needs of the economy in future.

            A) Railway had so far believed in traditional ways of generating income.
            B) Government wants to shift its priority from railways to other areas
            C) During the current plan period, the Railways will be able to expand its network significantly.
            D) The fiscal position of railways in the earlier plan period was better than that in the current plan period.

39.       Which of the following statements (A), (B), (C) and (D) is definitely true in the context of the given paragraph?
            a) Only (A)      b) Only (D)     c) Both (A) and (D)    d) Both (A) and (C)
            e) None of these

Ans.    c)  both (A)  and (D)

Option (A) is true because it is mentioned in the passage that railways now need to find innovative ways’ to get bigger returns from investments.
Option (d) is definitely true because ‘erosion’ suggests a gradual fall.

40.       Which of the following statements (A), (B), (C) and (D) is definitely false in the context of the given paragraph?
            a) Only (A) and (C)    b) Only (B)      c) Only (C)      d) Only (A) and (B)
            e) None of these

Ans.   b)  only B.   From the last few lines of the paragraph, it is clear that (C) is definitely false.

                                                            *************
                                                                                                

ANSWERS—PART B

1.a      2.c      3.d      4.d      5.b      6.a      7.e       8.d      9.d      10.d   

11.c    12.c    13.e     14.b    15.d    16.e     17.c    18.a    19.e     20.a

21.e     22.b    23.d    24.b    25.b    26.d    27.b    28.c    29.d    30.c

31.d    32.a    33.b    34.b    35.a    36.c    37.c    38.d    39.c    40.b

                                    **********************************

AUGUST 8, 2012
REASONING PAPER AUGUST 2012 Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:12:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.