Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

REASONING BANK PO/CLERKS JUNE SEPTEMBER


REASONING –JUNE/SEPTEMBER
                                               

Directions (Q.1-5): Study the following information to answer the given questions.
            In a certain code language, ‘team India played poor in England’ is written as ‘fa do me ra su la’. ‘England played very well’ is written as ‘cha ra fa ti’, ‘seniors played poor cricket’ is written as ‘mo la pho fa’, ‘India bowlers did well’ is written as ‘pic cha su dic’, ‘seniors in very did’ is written as ‘ti pho pic do’.

1.         What is the code for ‘bowlers’?
            a) su                 b) dic               c) pic               d) cha              e) Either pic or dic
Ans. b) dic

(1-5): team India played poor in England - fa do me ra su la             … (1)

England played very well - cha ra fa ti                                               … (2)

seniors played poor cricket - mo la pho fa                              … (3)

Indian bowlers did well - pic cha su dic                                             … (4)

seniors in very did - tip ho pic do                                           … (5)

From (1) and (5), in - do

From (2) and (3), played - fa

From (1) and (2), England - ra

From (1) and (3), poor - la

From (3) and (5), seniors - pho

From (2) and (4), well - cha

From (2), very - ti

From (3), cricket - mo

From (1) and (4), India - su

From (4) and (5), did - pic

From (4) bowlers - dic

From (1), team - me

2.         What does ‘mo’ stand for?
            a) played         b) poor                         c) cricket         d) seniors        
e) Can’t be determined
Ans.   c)  cricket

3.         Which of the following is the code for ‘poor team did seniors’?
            a) cha me pho la          b) pho me la pic           c) su la fa pic  
            d) la pic dic pa                        e) None of these
Ans.    b)  pho me la pic   ( already given under question no.1)

poor                 team                did                   seniors
           

              la                    me                  pic                     pho
           
4.         ‘mo su ti ra’ could be a code for which of the following?
            a) cricket seniors very well      b) England very in India
            c) India cricket very England             d) did very team India                       
e) None of these
             mo                    su                                              ra
 


            cricket                         India                very                 England

Ans.    c)  India cricket very England  (refer answer for Qn.No.1)

5.         Which of the following may represent ‘seniors bowlers impressed well’?
            a) pho su me dic          b) ga pic cha dic          c) cha ye pho fa
            d) pho bi cha dic         e) None of these

Ans.   d)  pho bi cha dic   (refer answer for Qn.No.1)

seniors             bowlers           impressed           well
 


             pho                 dic                   bi                      cha
                                                      (new code for
                                                         new word)


            Directions (Q.6-10): Read the information given below and answer the questions that follow.

            Six persons, viz Sinha, Saini, Bhagat, Yadav, Gupta and Mishra plan to go to six different hill stations, viz Manali, Kullu, Mussourie, Rishikesh, Shimla and Nainital. They wish to go in six different months, viz January, March, May, June, August and December. Two of them want to travel by buss and two by rail and others are planning to go either by car or by flight. Following information is also given.

            I. Gupta goes to Manali but neither by air nor by bus.
            II. Sinha prefers bus journey but travels neither in August nor in May.
            III. Neither Mishra nor Saini goes either to Shimla or to Mussourie.
            IV. Rishikesh is visited in December.
            V. Persons going to Kullu and Shimla go by bus and car respectively.
            VI. Mr Bhagat goes to Nainital in March by air but Mishra does not travel in December.

6.         Who among the following visits Shimla?
            a) Saini            b) Sinha           c) Mishra         d) Yadav         e) None of these

The information given is to be plotted.  First we should be aware that these are the columns to be made viz.  Name of the person, the place visited by him, month in which he travels and Mode of transportation he takes. 

Certain information is given definite form –For example –
Gupta  goes to Manali.   ( mode is not given certainly)
Sinha is travelling by bus (travel month not given definitely)
Bhagat is going to Nainital –March month – by air

Other information has to be arrived by looking into data.  Saini and Mishra – they do not go to either Shimla or to Mussourie.    It is also given that Mishra is not travelling in December.  It is mentioned that Rishikesh is visited in December.  This makes Saini travel to Rishikesh in December.  Mishra will be travelling to Kullu.  It is given that Sinha prefers bus.  Since neither Mishra nor Saini is going to Shimla, Mussorie Sinha will go to Mussorie.  Mishra has to go to Kullu by Bus.  Nothing is given about Yadav’s travel mode nor place and it is given the place going to Shimla goes by car.  Taking all these the table will appear as under when we sort out mode and also month.


Name of the person
Place visited
Month
Mode of Transportation
Sinha
Mussourie
Jan/June
Bus
Saini
Rishikesh
December
Rail
Bhagat
Nainital
March
Air
Yadav
Shimla
Jan/Aug/ May/June
Car
Gupta
Manali
Jan/Aug/
May/June
Rail
Mishra
Kullu
Jan/Aug/
May/June
Bus

Ans.    d)  Shimla

7.         Rishikesh is visited by
            a) Sinha           b) Mishra         c) Saini            d) Yadav        
e) Can’t be determined

ans.   c)  Saini  (explained in Question No.6)

8.         Yadav visited by
            a) Bus              b) Rail                         c) Can’t be determined                       d) Car
            e) None of these

Ans.  d)  car.  Already analysed above.

9.         If Gupta traveled in June, Sinha must have traveled in
            a) January        b) December    c) Can’t be determined                       d) August
            e) None of these

Ans.  a)  January.  (refer Table given above)


10.       Which of the following places did Sinha visit?
            a) Nainital       b) Mussourie               c) Kullu           d) Manali        
e) Can’t be determined
Ans.  b)  Mussorie.  (refer Table)

Directions (Q.11-15):  Study the following information carefully and answer the given questions.

             Mallika, Noorjahan, John, Talwar, Kolay, Peter and Rajan - represent a different country each in an international seminar, viz India, Canada, France, Germany, China, Japan and Korea, but not necessarily in the same order.  Each is a master of a different subject, viz Physics, Geophysics, Electronics, Chemistry, Maths, Meteorology and Geology, but not necessarily in the same order.

            John represents China in Physics.  Talwar represents Canada but neither for Maths nor for Chemistry.  The one who represents Japan is a master of Geophysics.  Kolay is a master of Maths but not from Korea.  Mallika represents Germany and has excellence in Meteorology.  The one who represents India is a master of Electronics.  Peter represents neither Korea nor Japan.  Rajan excels in Chemistry.

11.  Kolay represents which of the following countries?
a)  India     b) Japan     c) France     d) Korea     e) None of these

Ans.  c)  France.

In this problem , first we should analyse the given data and plot the available information.
Using that we can place John representing China in Physics.  Also Talwar is representing Canada.  Kolay is master of Maths.  Mallika represents Geermany and has excellence in Meteorology.   Rajan is excelling in Chemistry.  – this can be plotted and other data can be arrived and table made as follows:

Name of sicentist
Country represented
Subject
Mallika
Germany
Meteorology
Noorjahan
Japan
Geophysics
John
China
Physics
Talwar
Canada
Geology
Kolay
France 
Maths
Peter
India
Electronics
Rajan
Japan
Chemistry


Here it is given Kolay does not represent Korea.  Countries already marked/represented based on information given are Canada, Germany and China.  Kolay is a master of Maths.  So he cannot represent India because it is given that the person representing India is Electronics scientist.  Person representing Japan is Geophysics scientist.  So Kolay is not representing Japan also.  So he has to represent France.


12.  Who among the following represents Japan?
a)  Rajan     b) Kolay     c) Peter     d) Noorjahan     e) None of these

Ans.   d)  Noorjahan

For Noorjahan only both country and subject are remaining vacant.  Peter is said not to represent Korea and Japan.  Rajan is for Chemistry. The person representing Japan is expert in Geophysics.  Since both subject and country column are vacant – Noorjahan will take that.

13.  Talwar is a scientist of which of the following subjects?
a)  Geology     b) Geophysics     c) Electronics     d) Can't be determined     e) None of these

Ans.  a)  Geology

After Noorjahan – Japan-Geo physics is filled in, subject for Peter and Talwar has to be marked.  The person representing India is good in Electronics.  Talwar is from Canada.  So remaining subject Geology will be marked for him.

14.  Which of the following combinations is correct?
a)  Rajan-Electronics-France     b) Peter-Electronics-India     c) Noorjahan-Geophysics-Korea
d) Rajan-Chemistry-France     e) None of these

Ans.  b) peter-Electronics-India


15.  The Chemistry scientist  represents which of the following countries?
a)  Canada     b) France     c) Japan     d) Korea     e) None of these

Ans.  d)  Korea   (please refer table and expalanation given in previous questions.)

            Directions (Q.16-20): In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statement, disregarding commonly known facts. Give answer.
            a) if only conclusion I follows.                       b) if only conclusion II follows.
            c) if either conclusion I or conclusion II follows.
            d) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
            e) if both conclusions I and II follow


16.       Statements:    Some apartments are huts.
                                    All apartments are buildings
                                    All buildings are cottages
            Conclusions: I. Some apartments are not cottages.
                                    II. All buildings being huts is a possibility.

Ans.   b)  Conclusion II follows.

All apartments are buildings + All buildings are cottages = A + A         A = All apartments are cottages. Hence, I does not follow.
Some apartments are huts (I)      conversion      Some huts are apartments (I) + All apartments are buildings (I + A         1) = Some huts are buildings. Hence the possibility of II exists.


17.       Statements:    All staplers are printers.
                                    No printer is a computer.
                                    All computers are machines.
            Conclusions:  I. All staplers being machines is a possibility
                                    II. No stapler is a computer.
Ans.   e)  both conclusion I and II follow.


All staplers are printers + No printer is a computer = A + E         E = No printer is a computer = A + E = E No stapler is a computer + All computers are machines.                                    = E + A         O* = Some machines are not staplers. This does not rule out the possibility of I. All staplers are printers + No printer is a computer = A + E      E = No stapler is a computer. Hence, II also follows.


18.       Statements:    Some fans are moons.
                                    All planets are fans.
                                    No planet is a universe.
            Conclusions: I. Some moons, if they are planets, are also fans.
                                    II. All universes being fans is a possibility.

Ans.   e)  both conclusion I and II follow.

I is true because All planets are fans. For II: All planets are fans        Conversion
 Some fans are planets + No planet is a universe.        Some fans are not universe. This does not rule out the possibility of II.


19.       Statements:    All professors are scientists.
                                    Some professors are intelligent.
                                    No intelligent is honest.
            Conclusions: I. At least some professors being honest is a possibility.
                                    II. All professors, if they are intelligent, are also honest.

Ans.    a) Conclusion I only follows.

Some professors are intelligent (I) + No intelligent is honest = I + E        O = Some professors are not honest. This leaves us with the possibility of I. While II  does not follow because ‘No Intelligent is an honest

20.       Statements:    No pin is a tin.
                                    All tins are copper
                                    No copper is a metal.
            Conclusions: I. All metals being tins is a possibility
                                    II. Some pins are not copper.
           
Ans.  d) neither conclusion I nor conclusion II follows.

All tins are copper + No copper is a metal = A + E         E = No tin is a metal. So the possibility of I is ruled out. No pin is a tin + All tins are copper = (E + A        O* = Some coppers are not pins. So, II does not follow.

Directions (Q.21-24): Peter, Tanu, Ravi, Sonu and another friend of theirs were discussing about various topics of important.  They came across the following:  Follwing questions contain three statements numbered I, II and III given below it. We have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions.

21.       Among Peter, Tanu, Ravi, Sonu and David, David is the second tallest and Sonu is the second shortest in the group. Who among them is in the middle when they stand in decreasing order of their heights?

            I. Tanu is not the shortest.     
            II. Ravi is taller tham Sonu but shorter than David.
            III. Peter ranks third in height above Sonu when all are arranged according to height.
            a) Only I and II                       b) Either only II or only I and III
            c) Only II                    d) Only II and III                               e) None of these


Ans. b;) Either only II or only I and III

In this type of questions, we must read the question, understand the names and plot on the question paper itself.

From Statement: __ David __ Sonu __
From I. Tanu is not shortest.
            __ David ___ Sonu __
From II. __ David > Ravi > Sonu ___
From III. Peter > David > __ > Sonu ___
From I and II we get.
Peter > David > Tanu > Sonu > Ravi
Tanu is in the middle
From II. Raiv > Sonu _
From III. Peter > David > __ > Sonu __
From I and II we get.
Peter > David > Tanu > Sonu > Ravi
Tanu is in the middle
From II Ravi is in the middle.
Hence, either only II or only I and III is sufficient.

22.       What is Ranjitha’s rank from top in a group of 45 singers?
            I. Ranjitha is five ranks below Saurav, who is 15th from the bottom.
            II. Revathy is 30th from the top and Neelima is 4th from the bottom.
            III. Ranjitha is exactly in the middle of Revathy and Neelima.
            a) Only II                    b) Only I and II                      c) Either only I or only II and III
            d) Only III                  e) None of these

Ans.   c; Either only I or only II and III

From I. Saurav is 15th from bottom.
So, the position of Saurav from top = 46 - 15 = 31
So, Ranjitha’s rank = (31 + 5) = 36
Hence, I is sufficient.
From II. Revathy is 30th from top.
Neelima is 4th from bottom.
So, the position of Neelima from top = 46 - 4 = 42.
From III. Ranjitha is exactly in the middle of Revathy and Neelima.
So, II and III together are sufficient

23.       Paul is in which direction with respect to Queen?
            I. Manovee is to the north of Ram, who is to the west of Queen.
            II. Paul is to the east of Manovee.
            III. Paul is to the north - east of Ram.
            a) Only I and II                       b) Only I and III                     c) Any two of the three
            d) All I, II and III      
e) Question can’t be answered even with the information in all the three statements.

Ans.   e) Question can’t be answered even with the information in all the three statements.

From (I)           From (II)         From (III)
            M                     M - P                           P         
R       
            R         Q
(Note: M – Manovee, P – Paul, R – Ram , Q- Queen)

24.       How many scientists are there in the institute?
            I. Archimedes is fifth from the top if arranged in descending order of paper presentations.
            II. Madam Curie, who is ten ranks below Archimedes, is 25th from the bottom.
            III. J C Bose is four ranks above Madam Curie.
            a) Only I and III                     b) Only II and III       c) Only I and II                      
            d) Any two of the three          e) None of these

Ans.   c)  Only I and II

From I: Archimedes    =          5th from top
From II. Madam Curie            =          (Archimedes + 10)th from
                                                top
                                    =          25th from bottom
From III. J C Bose                  =          (Madam Curie - 4)th from top
From I and II. (5 + 10)th from top = 25th from bottom
on 15th from top = 25th from bottom
    No. of scientists = 15 + 25 - 1 = 39


25.       In which of the following expressions will the expression ‘A
            a) B > D > C < A        b) B > D > C > A        c) D > B > C > A  
            d) A < C = D < B       e) None of these

Ans.    e)  None of these.

It may be seen that in  the expressions a), b) and c) it is given B > A.   Also in expression d) it is given A


            Directions (Q.26-27): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by four conclusions. You have to decide which conclusion definitely follows from the statement.

26.       Statements:     J > K, N < O, L > M, K > L, M = N
            Conclusions: I. J > N, II. K > N, III. O > L, IV. L > J

            a) Only I and IV         b) Only I and II                      c) Only III and IV
            d) Only II and III       e) Only I.

Ans.  b)  Only I and II.

 J > K > L > M = N < O

27.       Statements: Z > Y, V > T, W = V, Y > X, X > W
            Conclusions: I. T > W, II. V = X, III. Z > T, IV. Y > V
            a) Only I and IV         b) Only I and II                      c) Only III and IV
            d) Only II and III       e) Only I

Ans.   c)  only III and IV
 Z > Y > X > W = V > T

Q. 28. Birla Institute of Technology conducted a Science Fair recently and the timings were 8 am to 6 pm on all days except Tuesdays.  The Institute declared holiday on Tuesday because they expected more people to visit on Sundays.  In the Fair there was an accurate clock and it showed 8 O’ clock  one day morning.  Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 3 O’ clock on the same day afternoon.  ?

a)      180 deg.          b)         210 deg          c) 240 deg                   d) 160 deg.

Ans.    b)  210 deg.

The hour hand runs 360 deg. in 12 hours. 

So between 8 a.m. on one day and 3 p.m. on the same day afternoon – number of hours lapsed – 7.

The hour hand will cover   7/12  x  360   = 210 deg.

            Directions (Q.29-36): Study the following information carefully and answer the given questions:

            F, G, H, K, L, M, N and O are eight students. Each of them has a different favourite subject - English, Mathematics, Physics, Chemistry, Biology, Sociology, Philosophy and History but not necessarily in the same order. All of them are sitting around a circular table and facing the centre.

            Neither F nor H is an immediate neighbour of L. Neither F nor H has Biology as his favourite subject. L sits third to the left of the person whose favourite subject is Biology. Only two persons sit between F and H. The student whose favourite subject is History sits second to the right of O. O is not an immediate neighbour of L. O does not the have Biology as his favourite subject and History is not the favourite subject of L. The person whose favourite subject is English sits third to the left of K. The students with favourite subjects. as English and Biology are not immediate neightbours. Only one person sits between O and the person whose favourite subject is Physics. Persons with favourite subjects as Chemistry and Mathematics are immediate neighbours. Mathematics is not the favourite subject of O. Only one person sits between M and the person whose favourite subject is Sociology. The person with Socilogy as his favourite subject is an immediate neighbour of G.H and M are not immediate neighbours.

29.       Who among the following has English as his favourite subject.
            a) L                  b) K                 c) H                 d) F                 e) M

Ans.  a)  L

                                                        Chemistry
 


K
 
H
 
                              Maths                                          Biology



F
 
G
 
 

                      History                                                        Physics                                                          


N
 
M
 
L
 
 


                          Sociology  
                                                     
                                             English                         M--  Philosophy


[L   -- English        M- Philosophy]

One has to do a lot of problems like this and improve confidence level.  Read the question thoroughly, understand and then draw the diagram.

Certain data is definitely known.  Plot them on the circle drawn.  For example definite information:  --  L being seated third to the left of the person whose favourite subject is Biology.  The student whose favourite subject is History sites second to the right of O.  Place of O has to be opposite to L.  Place of person with History as favourite can be fixed.  Position of Physics can be fixed.  Only one person sites between M and the person whose favourite subject is Sociology.  So sociology will come right of History.  H and M are not immediate neighbours.  Likewise using the data given practice plotting name of person and subject.  It will appear as given above.

30.       How many people sit between F and the person whose favourite subject is Sociology, when counted in clockwise directions from F?
            a) None           b) One                         c) Two             d) Four                        e) Five
Ans.   c)  Two.   Here we have to calculate clockwise only.  If we calculate anti-clockwise then four people sit between F and the person whose favourite subject is Sociology.

31.       Which of the following would come in place of question mark based upon the given seating arrangements? KO, GN, FK, NL?
            a) OH              b) HG              c) MH              d) MG                         e) KN

Ans.  b) HG.
Counted anti clockwise KO. One left. GN.  Two left.FK.  Three left. NL.  Now four gaps should be allowed and then HG.

32.       What is the positions of the student whose favourite subject is Philosophy with respect to N?
            a) Immediate left        b) Second to the left   c) Third to the right
            d) Second to the right             e) Third to the left.

Ans.  d)  second to the right.

33.       Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
            a) History is the favourite subject of N.        
            b) H is an immediate neighbour of K.
            c) Students with favourite subjects as English and Sociology are immediate neighbours.
            d) G sits second to the left of O.                    e) None of these

Ans.   c) Students with favourite subjects as English and Sociology are immediate neighbours.  (N and L)

34.       Passage: The prevention of accidents makes it necessary not only that safety devices be used to guard exposed machinery but also that machines be instructed in safety rules which they must follow for their own protection and that lighting in the plant be adequate. This passage best supports the statement that industrial accidents.

            a) are always avoidable                       b) may be due to ignorance.
            c) cannot be entirely overcome           d) can be eliminated with the help of safety rules.
            e) usually result from inadequate machinery.

Ans.  d)   can be eliminated with the help of safety rules.

 Industrial accidents can be eliminated with the help of safety rules. The line in the given passage states that machines be instructed safety rules which they must follow for their own protection.
















35. How is 'Laxman' related to 'Wadiyar'?

     I.     'Poorni' is wife of one of the sons of 'Devan’ and mother of the grandson of the father of 'Nagulan’.
     II.   'Nagulan’ is the father of  'Wadiyar' but 'Wadiyar' is not the daughter of the wife of 'Nagulan'.
     III. 'Laxman' is the brother of 'Tirupati', who is granddaughter of the father-in-law of the mother of 'Laxman'.
    
     a)  None     b) All the information even together is not sufficient
     c) Any one of them     d) Only III     e) None of these

Ans.    b)  All the information even together is not sufficient.

Here we have been asked to find out how is Laxman related to Wadiyar.  The relationship details relating to Poorni, Devan, Laxman and Wadiyar are given.  But Laxman is brother of Tirupati, who is the granddaughter of the father-in-law of Laxman. This information is not establishing the relationship of Laxman and Wadiya and hence all the information even together is not sufficient.

Q.36.    Who among Akilesh, Balu, Chinna, Deena and Elumalai each of a different weight, is the heaviest?  For finding this which of the statements are necessary?

     I.     Chinna is third when they are arranged in ascending order of their weights.  Neither Balu nor Elumalai is heavier than Chinna.  Akilesh is not the heaviest.
     II.   Balu is heavier than Chinna and Elumalai but lighter than only Deena.
     III. Akilesh is lighter than Balu and Deena but not the lightest.

a)  Only I     b) Only II     c) Only III     d) Either I or II     e) Both I and II

Ans.    d)  Either I or II.

In the first statement itself it is given Chinna is third when they are arranged in ascending order of weights.  It is also given neither Balu nor Elumalai is heavier than Chinna.  Also given Akilesh is not the heaviest.  So the fifth person Deena is the heaviest.  We can find from Statement I.
Also given in statement II) that Balu is heavier than Chinna and Elumalai but lighter than only Deena.  Balu is not lighter than fifth person Akilesh.  Hence Deena is the heaviest.  So answer is d) Either I or II.


            Direction (Q.37-39): Read the following information and sentences A), B), C), D) and E) given below it carefully and answer the questions which follow:

            The fifth conference of labour ministers of Non-Aligned and other developing countries, which concluded in New Delhi on December 23, was not just another conference held under the auspices of International Labour Organisation to discuss labour welfare and social clauses such as employment creation, poverty reduction and eradication, and social integration. Participating nations were represented by their labour ministers.

            A) The fourth conference of labour ministers was not held at New Delhi.
            B) International Labour Organisation took an active part in a conference of labour ministers.
            C) Linking labour standards to international trade would benefit the industrial countries.
            D) The last summit did not discuss questions on poverty.
            E) The labour minister of India attended the conference.

37.       Which of the statements (A), (B), (C), (D) and (E) can be inferred from the facts/information given in the passage? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts).
            a) Only (A)      b) Only (B)      c) Only (C)     
d) Only (B) and (E)    e) Only (D)

Ans.  d) Statement B and E can be inferred from the passage, Statement B can be inferred, because it is given that international labour organisation held the conference. (E) can also be inferred because it is given that participating nations were represented by their respective ministers.


38.       Statements: Every man should have his identity card with him. That card should contain his blood group, complete address and telephone number for contact in cases of some serious accidents. Which of the following conclusions can definitely be drawn from the above statements?

            a) Blood cannot be transfused until its group is mentioned in the card.
            b) The police need this information, especially, when the accident is fatal.
            c) In case of emergency, he may forget his address and may need the card to contact his house.
            d) No one is supposed to forget his phone number under any circumstances.
            e) When the seriously injured person is helpless to tell his blood group, this information would suffice to indicate the required blood group.

Ans.  e)  When the seriously injured person is helpless to tell his blood group, this information would suffice to indicate the required blood group.

All other conclusions, obviously do not follow from the given statement.

39.       2011 was the year of multiple scams in India, including 2G and Commonwealth Games scam. A special investigation wing of CBI framed charges against all accused. The Hon’ble court should give capital punishment to all the accused persons.

            Which of the following assumptions is implicit in the above statement?
            a) Most of the politicians are corrupt, So, lost of scams occur in this country.
            b) Capital punishment alone is a solution to curb these scams.
            c) These scams involve officials in the government of India. So, all bureaucrats are corrupt.
            d) Scam cases are undesirable in our country.
            e) Cases of corruption occur all over the world. So, there is nothing new about these cases.

Ans.   d;  Scam cases are undesirable in our country.
 In the given passage, it has been given that the Hon’ble court should give capital punishment to all the accused persons. This indicates that scams are not desirable in this country.


***********************************************************

ANSWERS—REASONING JUNE/SEPTEMBER

1.b      2.c      3.b      4.c      5.d      6.d      7.c      8.d      9.a      10.b

11.C    12.D    13.A    14.B    15.D    16.b    17.e     18.e     19.a    20.d

21.b    22.c    23.e     24.c    25.e     26.b    27.c    28.b    29.a    30.c

31.b    32.d    33.c    34.d    35.B    36.D    37.d    38.e     39.d   
                                                *******************
                                               

REASONING BANK PO/CLERKS JUNE SEPTEMBER Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:18:00 PM Rating: 5

1 comment:

Edward Dowdell said...

Thanks for another informative site. Where else could I get that type of information written in such an ideal way like this post.This post is really good.
paper testimonial

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.