Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

QUANTITATIVE APTITUDE -- USEFUL FOR BANKS, TCS NEW 3

THANKS TO MANIRAJ, HCL.


TCS New 3

by ManiraJ
21. Machine A produces bolts at a uniform rate of 120 every 40 second, and Machine B produces bolts at a uniform rate of 100 every 20 seconds. If the two machines run simultaneously, how many seconds will it take for them to produce a total of 200 bolts?
Solution :
Machine A produces 3 (120/40) bolts in 1 seconds
Machine B produces  5(100/20 ) bolts in one second.
Hence, both of them will produce 8 (3 +5) bolts per second.
Hence, they will take 25 (200/8 )seconds to produce 200 bolts.
22. Wood smoke contains dangerous toxins that cause changes in human cells. Because wood smoke presents such a high health risk, legislation is needed to regulate the use of open-air fires and wood burning stoves
 Answer: In valleys where wood is used as the primary heating fuel, the concentration of smoke results in poor air quality.
23. Analyzing the good returns that Halocircle Insurance Pvt Ltd was giving, Ratika bought a 1-year, Rs.10, 000 certificate of deposit that paid interest at an annual rate of 8% compounded semi-annually. What was the total amount of interest paid on this certificate at maturity?
Solution :
Formula  : 
When the interest is compounded semi Annually,
Amount = P[1 + (r/2)/100]2n
n = 1 year
r = 8 %
P =10,000
Amount = 10816.
Interest = Amount - Principal = 816 
24. Juan is a gold medalist in athletics. In the month of May, if Juan takes 11 seconds to run y yards, how many seconds will it take him to run x yards at the same rate?
Solution : 
Speed = y/11
To run x yards, T = x/(y/11) = 11 x/y
25.  A certain company retirement plan has a rule of 70 provision that allows an employee to retire when the employee's age plus years of employment with the company total at least 70. In what year could a female employee hired in 1986 on her 32nd birthday first be eligible to retire under this provision?
Solution :
Eligible for retirement is 70 years = age of the employee + years of employment.
Every year, age and years of employment also increases by 1
70 = 32 + 2(Y).
Y = 19 years.
So 1986 + 19 = 2005
26.  Homeowners aged 40 to 50 are more likely to purchase ice cream and are more likely to purchase it in larger amounts than are members of any other demographic group. The popular belief that teenagers eat more ice-cream than adults must, therefore, be false. The argument is flawed because the author _____
Answer :
Fails to distinguish between purchasing and consuming.
27. Andalusia has been promoting the importance of health maintenance. From January 1,1991 to January 1,1993, the number of people enrolled in health maintenance organizations increased by 15 percent. The enrollment on January 1,1993 was 45 million. How many million people(to the nearest million) was enrolled in health maintenance organizations on January 1,1991?
 Solution :
let there are 'X' population at January 1,1991
In 1993,
15% of X = 15/100*(X)
 (X)+[15/100*(X)]=45  million
 X=39.13
28. What is the lowest possible integer that is divisible by each of the integers 1 through 7, inclusive?
 Solution :
L.C.M of(1,2,3,4,5,6,7)=2*2*3*5*7=420
29. If the area of a square region having sides of length 6 cm is equal to the area of a rectangular region having width 2.5 cm  then the length of the rectangle, in cm, is
Solution : 
Area of Square = Area of Rectangle
36 sq.cm = 2.5 cm * Length
Length of the rectangle = 14.4 cm
30. A tank contains 10,000 gallons of a solution that is 5 percent sodium chloride by volume. If 2500 gallons of water evaporate from the tank, the remaining solution will be approximately what percentage of sodium chloride?
Solution : 
Volume of Sodium chloride in tank is 5 % of 10,000 gallons is 500 gallons.
New Volume of the tank after evaporation is  7500 gallons
Let X be the percentage of sodium chloride after evaporation.
X % of 7500 = 500 gallons
X =6.67%
QUANTITATIVE APTITUDE -- USEFUL FOR BANKS, TCS NEW 3 Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:32:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.