Top Ad unit 728 × 90



Bank Clerks -- reasoning --six


Q 1 TO 10 - Note:  Mark  Answer choice “e) none of these’ if none of the given answer is  correct.

For questions 1 through 5, find the word that names a necessary part of the  word given in BLOCK LETTERS.

a. fiction
b. pages
c. pictures
d. learning

a. band
b. teacher
c. songs
d. strings

a. sole
b. leather
c. laces
d. walking

a. mouth
b. circulation
c. oxygen
d. carbon monoxide

a. president
b. voter
c. November
d. nation

Answer questions 6 through 8 on the basis of the information below.

Five towns—Fulton, Groton, Hudson, Ivy, and Jersey—which are covered by the same newspaper, all have excellent soccer teams. The teams are named the Panthers, the Whippets, the Antelopes, the Kangaroos, and the Gazelles. The sports reporter, who has just started at the newspaper, has to be careful not to get them confused.

Here is what she knows:
■ The team in Fulton has beaten the Antelopes, Panthers, and Kangaroos.
■ The Whippets have beaten the teams in Jersey, Hudson, and Fulton.
■ The Antelopes are in Groton.
■ The team in Hudson is not the Kangaroos.

6. Where are the Whippets?
a. Fulton
b. Groton
c. Hudson
d. Ivy

7. Where are the Panthers?
a. Ivy
b. Jersey
c. Fulton
d. Hudson

8. What team is in Fulton?
a. Panthers
b. Gazelles
c. Whippets
d. Kangaroos

Answer questions 9 through 10 on the basis of the  information below.

Henri delivers flowers for a local florist. One lovely day, he left the windows open on the delivery van and the cards all blew off the bouquets. He has to figure out who gets which flowers. He has five bouquets, each of which has only one kind of flower: daisies, roses, carnations, iris, and gladioli.He has five cards with names on them: a birthday card for Inez, a congratulations-on your-promotion card for Jenny, a graduation card for Kevin, an anniversary card for Liz, and a housewarming card for Michael.

Here’s what Henri knows:

■ Roses are Jenny’s favorite flower and what her friends always send.
■ Gladioli are traditionally sent for a housewarming.
■ Kevin is allergic to daisies and iris.  
■ Liz is allergic to daisies and roses.
■ Neither Liz nor Inez has moved recently.

9. Which flowers should be delivered to Kevin?
a. carnations
b. iris
c. gladioli
d. daisies
10. Who should get the housewarming gladioli?
a. Jenny
b. Kevin
c. Liz
d. Michael

Note:  For the sake of practice and also to increase the level of difficulty  five answer choices are given in questions (11-60) . Please take care while marking answer choice:

11-16. Study the number series given below and
answer the questions which follow:
6 7 8 9 9 8 7 9 7 7 8 9 7 8 7 6 9 6 8 9 7 7 9 8 9 7 6 8 8 7
11. How many such sevens are there in the given series each of which is immediately preceded by 9 and also immediately followed by 8?
(a) None (b) One (c) Two    (d) Three (e) More than three
12. How many such odd numbers are there in the given series each of which is immediately preceded by an even number?
(a) Five (b) Seven (c) Nine (d) Eleven (e) None of these
13. How many such even numbers are there in the given series each of which is immediately followed by an even number?
(a) None (b) One (c) Two (d) Three (e) More than three
14. Which of the following numbers is obtained when 18th number from the left of the number series is added to 19th from the right?
(a) 15 (b) 20 (c) 10    (d) 17 (e) None of these
15. How many nines are there in the given series each of which is immediately preceded by an odd number?
(a) One (b) Two (c) Three    (d) Four (e) More than four
16. How many such numbers are there in the     given series each of which when subtracted from the following number, has a difference of b?
(a) Three (b) Four (c) Five   (d) Nine (e) None of these

Q. 17-22. In each of the questions below are given  four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given            statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
17. All suns are stars.
All moons are stars.
Some planets are suns.
Some stars are gases.
I. Some stars are planets.
II. Some suns are gases.
III. No moon is a planet.
IV. Some gases are moons.
(a) None follows (b) Only I follows
(c) Only I and II follow (d) Only III and IV follow
(e) Only I and III follow
18. All books are diaries.
Some diaries are pens.
Some pens are drawers.
All drawers are chairs.
I. Some drawers are diaries.
II. Some chairs are pens.
III. Some pens are books.
IV. Some diaries are books.
(a) None follows (b) Only II follows
(c) Only II and III follow (d) Only II and IV follow
(e) All follow
19. Some robots are machines.
Some computers are both robots and machines.
Some animal are machines.
Some toys are animals.
I. Some toys are robots.
II. Some toys are machines.
III. Some animals are computers.
IV. Some robots are not toys.
(a) None follows (b) Only II and III follow
(c) Only I and III follow (d) Only III follows
(e) Only either I or IV follows
20. All sharks are fishes.
Some fishes are birds.
All birds are trees.
All trees are insects.
I. Some insects are sharks.
II. Some sharks are trees.
III. All insects are birds.
IV. Some birds are sharks.
(a) None follows (b) Only II follows
(c) Only I and IV follow (d) Only II and III follow
(e) All follow
21. Some buildings are rivers.
Some mountains are both buildings and rivers.
Some roads are buildings.
All roads are trucks.
I. Some mountains are roads.
II. Some buildings are trucks.
III. Some rivers are roads.
IV. Some trucks are rivers.
(a) None follows (b) Only I follows
(c) Only II follows (d) Only III follows
(e) All follow
22. All tables are round.
Some hills are round.
Some rivers are hills.
All rivers are conical.
I. Some rivers are round.
II. Some hills are conical.
III. Some rivers are both hills and round.
IV. Some tables are conical.
(a) None follows (b) Only II follows
(c) Only I and III follow (d) Only II and III follow
(e) All follow

Q. 23-28. Study the following information carefully and answer the questions:
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle, facing the centre. A sits fourth to the right of H while second to the left of F. C is not the neighbour of F and B. D sits third to the right of C. H never sits next to G.

23. Which of the following pairs sit between H and G?
(a) BH (b) EF (c) CE   (d) DB (e) None of these

24. Who sits second to the right of B?
(a) A (b) C (c) D   (d) E (e) None of these

25. Which is the position of B with respect to C?
(i) Second to the right
(ii) Sixth to the left
(iii) Third to the left
(iv) Fifth to the right
(a) Only II       (b) Only II and III       (c) Only I and IV (d) Data inadequate
(e) Both III and IV

26. Who amongst the following sits between B and D?
(a) G (b) F (c) H (d) A (e) C

27. Who is to immediate right of A?
(a) C    (b) D (c) G                 (d) Data inadequate (e) None of these

28. Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) AE             (b) HF             (c) BD             (d) GE             (e) CH

Qs. 29-33. In each of the following questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the question below the rows of numbers are to be answered. The operation of numbers progress from left to right.

Rules: (i) If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be multiplied.
(ii) If an even number is followed by an odd number, they are to be added.
(iii) If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even number is to be subtracted from the perfect square.
(iv) If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be divided by the second number.
(v) If an odd number is followed by an even number, the second one is to be subtracted from the first one.
29.       24        27        34
22        49         3
What will be the answer if the resultant of second row is subtracted from the resultant of first row?
(a) 74  (b) 38 (c) 52              (d) 186           (e) None of these
30.       14        11        9
104     q         11
If q is the resultant of the first row, what is the resultant of the second row?
(a) 1331         (b) 132            (c) 5   (d) 11 (e) None of these

31.       56       81        5
p          21        88

If p is the resultant of the first row, what is the resultant of the second row?
(a) 17  (b) 19             (c) 23  (d) 37             (e) None of these

32.       22        27        7
7          9          14
What will be the answer if the resultant of second row is divided by the resultant of the first row?
(a) 7    (b) 14 (c) 63             (d) 48             (e) None of these

33.       36        27        7
m         15        124

If m is the resultant of the first row, what is the resultant of the second row?
(a) 125            (b) 25  (c)11  (d) 15             (e) None of these

Qs. 34-39. In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (a), (b), (c) and (d) you have to find out which of the combinations correctly represents
the group of letters based on the following letter coding system and mark the number of that combination as the answer. If none of the digits/symbols combinations correctly represents the group of letters,
mark (e) i.e. ‘None of these’ as the answer.

Letter :            D         L         E         G         Z          K   R   U  B W  F  H   I  A   P
Digit/Symbol : 4        8          $          1          #          5    7   ©  2  6  %    3  9  @
(i) If the first letter is a vowel and the last is a consonant, both are to be coded as the code of the consonant.
(ii) If both first and the last letters are consonants, both are to be coded as ‘δ’
(iii) If first letter is a consonant and last is a vowel, the codes for first and last letters are to be interchanged.

(a) $821@© (b) ©821@$ (c) $821©@     (d) $812@© (e) None of these
(a) ©758©  (b) ©758# (c)(# 758#      (d) #758# (e) None of these
(a) 2%346$ (b) %3426$ (c) $%3426         (d) $2%634 (e) None of these       
(a) 951862 (b) 651829 (c) 651892 (d) 951826 (e) None of these
(a) %26©@% (b) %26©@9 (c) 926©@%  (d) %26©9@ (e) None of these
(a) #$%✸37 (b) δ$%✸3δ (c) 7$%✸3#       (d) #%$✸37 (e) None of these

40. How many such pairs of letters are there in the word GUARDIAN each of which has as many letters between them in the word as in the English
(a) None (b) One (c) Two  (d) Three (e) More than three

1.B          2.D          3.A          4.C          5.C          6.D          7.D          8.B          9.A          10.D

11.B       12.C       13.D       14.A       15.C       16.B       17.B       18.D       19.E       20.A

21.C       22.B       23.C       24.D       25.E       26.B       27.B       28.A       29.B       30.D

31.A       32.A       33.C       34.A       35.E       36.E       37.D       38.A       39.B       40.C

1.b. The necessary part of a book is its pages; there is no book without pages. Not all books are fiction (choice a), and not all books have pictures
(choice c). Learning (choice d) may or may not take place with a book.
2.d. A guitar does not exist without strings, so strings are an essential part of a guitar. A band is not necessary to a guitar (choice a). Guitar
playing can be learned without a teacher (choice b). Songs are by products of a guitar (choice c).
3. a. All shoes have a sole of some sort. Not all shoes are made of leather (choice b); nor do they all have laces (choice c).Walking (choice d) is not
essential to a shoe.
4. c. A person or animal must take in oxygen for respiration to occur. A mouth (choice a) is not essential because breathing can occur through
the nose. Choices b and d are clearly not essential and can be ruled out.
5.b. An election does not exist without voters. The election of a president (choice a) is a byproduct. Not all elections are held in November (choice
c), nor are they nationwide (choice d).

6.d. The Whippets cannot be in Jersey, Hudson, or Fulton, since they have beaten those teams. The Antelopes are in Groton, so the Whippets are
in Ivy.
7. d. The Panthers cannot be in Ivy or Groton, because the Whippets and Antelopes are there. Fulton has beaten the Panthers, so they cannot
be in Fulton. Fulton has also beaten the Kangaroos, so the only town left for the Kangaroos is Jersey. That leaves Hudson for the Panthers.
8.b. Every team and town is matched up, except Fulton and the Gazelles, so the Gazelles must be in Fulton.
9. a. Kevin is allergic to daisies and iris; he’s not getting gladioli because it’s not his housewarming. The roses are going to Jenny, leaving the carnations
for Kevin.
10.d. Jenny is getting roses and Kevin is getting carnations. Neither Liz nor Inez would be getting a housewarming present. Michael is getting

29. (b) 54 + 27 = 81; 81 – 34 = 47
–22 + 49 = 27; 27 ÷ 3 = 9. 47 – 9 = 38
30. (d) 14 + 11 = 25; 25 × 9 = 225 i.e. 152
–140 + 225 = 121 ÷ 11 = 11
31. (a) 56 + 81 = 25; 25 ÷ 5 = 5
5 × 21 = 105; 105 – 88 = 17
32. (a) 22 + 27 = 49; 49 ÷ 7 = 7
7 × 9 = 63; 63 – 14 = 49. 49 ÷ 7 = 7
33. (c) 36 + 27 = 63; 63 ÷ 7 = 9
9 × 15 = 135; 135 – 124 = 11

40. GN and RN.

Bank Clerks -- reasoning --six Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:14:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.