Top Ad unit 728 × 90



Banking related general awareness 920121

General Awareness Test--920121
(With special reference to banking industry)
1.A money deposited in a bank that cannot be withdrawn for a preset fixed period of time is known as……….
            a)Term Deposit  b)Checking Account  c)Savings Bank Deposit  d)No Frills Account
            e)Current Deposit
2.A worldwide financial messaging network which exchanges messages between banks and financial institutions is known as……….
            a)CHAPS  b)SWIFT  c)NEFT  d)SFMS  e)CHIPS
3.Which of the following ministries alongwith the Planning Commission of India, has decided to set up a Corpus Fund of Rs.500 crore, so that tribals in Naxal-hit-areas can be provided proper means of livelihood?
            a)Ministry of Rural Development  b)Ministry of Home Affairs  c)Ministry of Tribal
               Affairs  d)Ministry of Corporate Affairs  e)Ministry of Finance
4.Which of the following was the issue over which India decided to vote against Sri Lanka in the meeting of one of the UN-governed bodies/agencies?
            a)Violations of human rights in Sri Lanka  b)Allowing China to establish a military base
               in the Indian Ocean  c)Issue of subsidy on agricultural products in the meeting of the
               WTO  d)Allowing part of Sri Lanka to become an independent country governed by
               LTTE  e)Sri Lanka’s claim to become a permanent member of UN Security Council
5.The term ‘Smart Money’ refers to……………
            a)Foreign Currency  b)Internet Banking c)US Dollars d)Travellers Cheque e)Credit cards
6.Which of the following is not a ‘Money Market’ instrument?
            a)Treasury Bills b)Commercial Paper c)Certificate of Deposits d)Equity shares e)None of
7.Which of the following is a retail banking product?
            a)Home Loans b)Working capital finance c)Corporate term loans d)Infrastructure financing e)Export Credit
8.Which of the following statements is TRUE about the political situation in Mali, where a military coup burst out recently?
            a)General elections were due there in March/April 2012 but did not take place
            b)The country has been under  the control of the US army for the last 18 months
            c)The army of the country was not happy as Amadou Toure was made President without
            elections for the next five years
            d)A coup broke out in Mali when Amadou Toure,the military chief, got seriously injured
               bomb blast
            e)NATO and its associates had planned a coup there.
9.In the summit of which of the following organizations/group of nations it was decided that all members should enforce Budget Discipline?
            a)G-8  b)OPEC  c)European Union  d)SAARC  e)G-20
10.As per the newspaper reports,India is planning to use “SEU” as fuel in its 700MW nuclear reactors being developed in new plants. What is the full form of SEU as used here?
            a)Safe Electrical Units  b)Small Electrical Units  c)Slightly Enriched Uranium
            d)Sufficiently Enriched Units  e)Safely Enriched Uranium
11.Technological advancement in recent times has given a new dimension to banks,mainly to which of the following aspects?
            a)New Age Financial Derivatives  b)Servive Delivery Mechanism  c)Any Banking
            d)Any Type Banking  e)Multilevel Marketing
12.When there is a difference between all receipts and expenditure of the Govt. of India, both capital and revenue, it is called………….
            a)Revenue Deficit  b)Budgetary Deficit  c)Zero Budgeting  d)Trade Gap  e)Balance of
               payments problem
13.Which of the following is NOT a function of Reserve Bank of India?
            a)Fiscal Policy Functions b)Exchange Control Functions c)Issuance,Exchange and Destruction of currency notes d)Monetary Authority Functions e)Supervisory and Control Functions
14.Which of the following is NOT required for opening a bank account?
            a)Identity Proof  b)Address Proof  c)Recent Photographs d)Domicile Certificate
            e)None of these
15.The Golden Jubilee of Afro-Asian Rural Development Organisation was organized in which of the following places in March 2012?
            a)Dhaka  b)Tokyo  c)Cairo  d)Kuala Lampur  e)New Delhi
16.What is the maximum deposit amount insured by DICGC ?
            a)Rs.2,00,000 per depositor per bank
            b)Rs.2,00,000 per depositor across all banks
            c)Rs.1,00,000 per depositor per bank
            d)Rs. 1,00,000 per depositor across all banks   e)None of these
17.The present Foreign Trade policy of India will continue till…………….
            a)December 2012  b)March 2013  c)March 2014  d)June 2013  e)December 2014
18.With reference to a cheque,which of the following is the ‘drawee bank’ ?
            a)The bank that collects the cheque  b)The Payee’s Bank  c)The endorsee’s bank
            d)The endorser’s bank e)None of these
19.In which of the following fund transfer mechanisms,can funds be moved from one bank to another and where the transaction is settled instantly without being bunched with any other transaction?
            a)RTGS  b)NEFT  c)TT  d)EFT  e)MT
20.What was the reason owing to which Enrica Lexie,an Italian Ship,was detained by the Port Authorities in Kerala and was brought to Cochin port for inspection and search?
            a)It was carrying objectionable material  b)It was involved in sea piracy
            c)It was detained as the crew killed two Indian fishermen d)The ship started sailing
            without making payments of iron ore it loaded e)It was detained as it was dumping
            nuclear waste in deep sea
21.Which of the following agencies/organizations recently gave a ‘go-ahead’ verdict to India’s one of the most controversial project of interlinking rivers? (Some of the rivers are international)
            a)UN Food and Agricultural Organisations b)World Meteorological Organisation
            c)International Court of Justice d)Central Water Commission e)Supreme Court of India
22.Who among the following was the Captain of the Australian Team which played four Test Matches against India in January 2012 and won all of them?
            a)Ricky Ponting b)Michael Clarke c)Nathan Lyon d)Stuart Clark e)Andrew Symonds
23.The committee on review of National Small Savings Fund (NSSF) was headed by………..
            a)Dr C Rangarajan b)UK Sinha c)Dr YV Reddy d)Shyamala Gopinath
            e)Dr Usha Thorat
24.Banking Ombudsman Scheme is applicable to the business of ……………………
            a)All scheduled commercial banks excluding RRBs
            b)All scheduled commercial banks including RRBs
            c)Only public sector banks d)All banking companies e)All scheduled banks except
            private banks
25.The 5th Asian Indoor Athletics Championship was organized in February 2012 in …………..
            a)Bangladesh b)India c)Qatar d)China e)South Korea
26.Nationalisation of banks aimed at all of the following except……………………….
            a)Provision of adequate credit for agriculture, SME & except
            b)Removal of control by a few capitalists c)Provision of credit to big industries only
            d)Access of banking to masses e)Encouragement of a new class of entrepreneurs
27.Who among the following was the Chief Guest at the three-day Pravasi Bharatiya Divas function held in January 2012?
            a)Kamla Prasad Bissessar b)Ram Baran Yadav c)Lakshmi Mittal d)Salman Rushdie
            e)Benjamin Netanyahu
28.Which of the following banks is headed by a woman CEO ?
            a)Bank of Baroda b)HDFC Bank c)Central Bank of India d)Punjab National Bank
            e)ICICI Bank
29.As per revised RBI guidelines, Provision on secured portion of loan accounts classified as Doubtful Assets for more than one year and upto 3 (three) years is to be made at the rate of…
            a)15%  b)20%  c)40%  d)25%  e)30%
30.As per the provision in the Food Security Bill 2011, how much food grain should be given per month to each person of the target group?
            a)5kg  b)7kg  c)9kg  d)10kg  e)20kg
31.Which of the following acts is in vogue in India is against the thinking of raising school fee as per demand of the market forces?
            a)Prevention of Corruption Act  b)Child Labour(Prohibition & Regulation) Act
            c)Sharda Act  d)Right to Education Act  e)MG National Rural Employment Guarantee
32.Which of the following states has launched ‘Panch Parmeshwar Yojna’,under which panchayats are allowed to use the fund for developing infrastructure and basic amenities in villages?
            a)Uttar Pradesh  b)Maharashtra  c)Gujrat  d)Madhya Pradesh  e)Tamil Nadu
33.Base Rate is the rate below which no Bank can allow their lending to anyone. Who sets up this ‘Base Rate’ for Banks?
            a)Individual Banks’Board  b)Ministry of Commerce  c)Ministry of Finance  d)RBI
            e)Interest Rate Commission of India
34.National Table Tennis Championship was organized in January 2012 in ………….
            a)Mumbai  b)Delhi  c)Hyderabad  d)Lucknow  e)Jaipur
35.Who among the following is the author of the book “NIRBASAN” ?
            a)Mahasweta Devi  b)Taslima Nasreen  c)Sunil Gangopadhyay  d)Vikram Seth
            e)Kiran Desai
36.What is a ‘Debit Card’ ?
            a)It is a card issued by a Rating Agency  b)It is a card which can be used for withdrawing
            cash or making payment even in the absence of any balance in the account
            c)It is a card which can be used for withdrawing cash or making payment if there is
            balance in the account d)It is a card which carries prepaid balance e)It is a card used for
            making STD calls
37.Who among the following Indian Lawn Tennis Players won a Doubles of Australian Open 2012?
            a)Mahesh Bhupathi  b)Kamlesh Mehta  c)Leander Paes  d)Sania Mirza e)Achanta Sarath
38. ‘Akula-11’ Class ‘K-152 Nerpa’ was inducted in Indian Navy recently. These are…….
            a)Aircraft  b)Radar Systems  c)Submarine Missiles d)Warships  e)Submarines
39.Which of the following awards was conferred upon late Mario De Miranda (posthumously) in January 2012 ?
            a)Padma Vibhushan b)Bharat Ratna c)Kalidas Samman d)Saraswati Samman
40.Bad advances of a Bank are called………………….
            a)Bad debt  b)Book debt  c)Non-performing Asset  d)Out-of-order accounts
            e)Overdrawn accounts
41.Axis Bank is a…………………………….
            a)Public Sector Bank  b)Private Sector Bank  c)Co-operative Bank  d)Foreign Bank
            e)Gramin Bank
42.By increasing Repo Rate, the economy may observe the following effect (s) ……….
            a)Rate of interest on loans and advances will be costlier
            b)Industrial output would be affected to an extent
            c)Banks will increase rate of interest on deposits
            d)Industry houses may borrow money from foreign countries.
            e)All of these
43.Increased Interest Rates, as is existing in the economy at present, will………………….
            a)Lead to higher GDP growth  b)Lead to lower GDP growth  c)Mean higher cost of raw
            materials  d)Mean lower cost of raw materials  e)Mean higher wage bill
44.Which of the following schemes has been launched to provide pension to people in organizeded sectors in India?
            a)Swabhiman  b)Jeevan Dhara  c)Jeevan Kalyan  d)ASHA  e)Swavalamban
45.The 10th Basic Ministerial Meeting on Climate Change was organized in February 2012 in…..
            a)Tokyo  b)Beijing  c)Manila  d)Moscow  e)New Delhi
46.Finance Ministry has asked the Reserve Bank of India to allow common ATMs that will be owned and managed by non-banking entities, hoping to cut transaction costs for banks. Such ATMs are known as…………….
            a)Black Label ATMs  b)Offsite ATMs  c)On-site ATMs or Red ATMs  d)Third Party
            ATMs  e)White Label ATMs
47.Which of the following schemes of the Govt. of India has provided electricity to 99,000 villages and total 1.7crore  households uptil now?
            a)Kutir Jyoti  b)Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana c)Bharat Nirman
            d)PURA  e)SEWA
48.Ranbir Kapoor was awarded Best Actor Award in 57th Filmfare Award Function for his performance in ……………
            a)No One Killed Jessica  b)Stanley ka Dabba  c)7 Khoon Maaf  d)Rockstar
            e)Zindagi Na Milegi Dobara
49.An ECS transaction gets bounced and you are unable to recover your money from your customer. Under which Act can criminal action be inititated?
            a)Indian Penal Code  b)Negotiable Instruments Act  c)Criminal Procedure Code
            d)Payment & Settlements Act  e)Indian Contract Act
50.Rajendra had filed a complaint with Banking Ombudsman but is not satisfied with the decision. What is the next option before him for getting his matter resolved?
            a)Write to the CMD of the bank  b)File an appeal before the Finance Minister
            c)File an appeal before the Banking Ombudsman again d)File an appeal before the Dy.
               Governor of RBI  e)Simply close the matter as going to court involves time and money.


1.A    2.B    3.A    4.A    5.E    6.D    7.A    8.D    9.C    10.C

11.C  12.B  13.A  14.D  15.E  16.D  17.E  18.A  19.A  20.C

21.E  22.B  23.D  24.B  25.C  26.C  27.A  28.E  29.A  30.B

31.D  32.D  33.A  34.D  35.B  36.C  37.C  38.E  39.A  40.C

41.B  42.E  43.C  44.E  45.E  46.E  47.A  48.D  49.B  50.D

Banking related general awareness 920121 Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:00:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.