Top Ad unit 728 × 90



IBPS Bank Clerks -- General Awareness Ref.820124

General Awareness Test--Ref.820124
(With special reference to banking industry)
1.Shri Mukul Roy who was inducted in the Union Cabinet belongs to which of the following political parties?
            a)Communist Party(M)  b)Samajwadi Party  c)All India Trinamool Congress
            d)Congress (I)   e)Janata Dal
2.Providing bank finance to Self Help Groups(SHGs) is considered a part of ……..
            a)Micro credit  b)Agricultural Finance  c)Mobile Banking  d)Rural Banking
            e)None of these
3.Which of the following is a function of the Reserve Bank of India?
            a)Issuing Kisan Credit Cards  b)Issuing Aadhar Cards  c)Acting as banker’s bank
            d)Deciding the slabs of personal income tax  e)Issuing National Savings Certificates
4. ‘The only way Greece can survive is to dramatically boost trade with Turkey’was the headline in a major newspaper. Why Turkey has to advice Greece like this?
            a)Greece is passing through an economic crisis. Turkey wants to help it by more imports.
            b)Turkey,which is a powerful nation,has attacked Greece to settle a long pending border
                dispute with it.
            c)Greece and Turkey are partners in a plan launched by the IMF to rescue Greece from
                economic crisis.
            d)Greece has refused to honour an old trade agreement with Turkey. Hence,Turkey is
                threatening Greece.
            e)Turkey’s survival depends on Greece.
5.Who among the following represented India in Conventional Indo-Russia Meet,organized in December 2011?
            a)Mrs Pratibha Patil  b)Smt Sonia Gandhi  c)Mr S M Krishna  d)Mr P Chidambaram
            e)None of these
6.Which of the following is the purpose of creating Eurozone Financial Stability Facility (EFSF) created by European Union (EU)?
            a)To provide financial aid to member countries in case of crisis.
            b)To ensure that the EURO does not get depreciated against Pound Sterling and/or Yen.
            c)To ensure that no non-Euro member country enters into any currency swap agreement
               with Euro members.
            d)To ensure that there is no shortage of essential goods and food products in euro zone
            e)To pressurize UK to adopt Euro as its official currency.
7.Which of the following countries had shown interest in purchasing nuclear reactors from India? (The efforts are/were being made to finalise the deal)?
            a)Russia  b)China  c)Turkey  d)Kazakhstan  e)Bangladesh
8.Which of the following countries has launched a new index-Comparative Rating Index of Sovereigns (CRIS) ?
            a)USA  b)India  c)China  d)Japan  e)Britain
9.Which of the following is the literacy rate in India as per new data released by the Census Commission? About_____________
            a)60%  b)68%  c)70%  d)75%  e)83%
10.Which of the following countries in India’s neighbourhood has agreed that Indians staying in the border areas will be allowed to visit upto 16km. inside its boundary without obtaining visa/permits?
            a)Bangladesh  b)Nepal  c)China  d)Myanmar  e)Pakistan
11.Sheikh Hasina who was on a two day visit to Tripura in January’12,is the present………….
            a)President of Bangladesh  b)Prime Minister of Bangladesh  c)President of  Indonesia
            d)Prime Minister of Indonesia e)None of these
12.Who among the following is designated as the next Army General of India and will take chargein July’12?
            a)Gen VK Singh  b)Gen Bikram Singh  c)Gen Deepak Kapoor  d)Gen Joginder J.Singh
            e)None of these
13.Who among the following is the Minister of Foreign Affairs of India at present?
            a)Dr Manmohan Singh  b)Shri Kapil Sibal  c)Shri Kamal Nath   d)Shri SM Krishna
            e)None of these
14.India got Olympic 2012 berth in Hockey after defeating which of the following countries in qualifying rounds held in Februrary 2012?
            a)Pakistan  b)France  c)Spain  d)England  e)S Korea
15.Who among the following won the Australian Open 2012,Men’s Singles title?
            a)David Ferrer  b)Rafael Nadal  c)Novak Djokovic  d)Leander Paes  e)Radek Stepanek
16.Who among the following won the Best Actress Award in 57th Filmfare Awards Function held in January 2012?
            a)Vidya Balan  b)Priyanka Chopra  c)Parineeti Chopra  d)Rani Mukherjee e)Neha Dhupia
17.Anup Jalota who was awarded Padmashri in 2012, is a well known………….
            a)Industrialist  b)Medical Professional  c)Social Worker  d)Playback Singer  e)Politician
18.The members of the Rajya Sabha are elected for a period of …………..
            a)4yrs  b)5yrs  c)6yrs  d)2yrs  e)till the age of 65
19.Who represented India in 17th Summit of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) held in November 2011 in Maldives?
            a)Smt Pratibha Patil  b)Smt Sonia Gandhi  c)Dr Manmohan Singh  d)Shri Pranab Mukherjee  e)Shri P Chidambaram
20.Victoria Azarenka’s name was in news recently. She is a well known …………..
            a)Cine Actress  b)Lawn Tennis Player  c)Author  d)Politician of Spain  e)Chess Player
21.Which among the following agencies/organisations will act as the regulator of micro-finance Institutions of India?
            a)RBI  b)NABARD  c)SIDBI  d)SEBI  e)IBA
22.The 3rd Summit of BRICS was organised in 2011 in__________________________________
            a)China  b)India  c)Brazil  d)South Africa  e)Russia
23.Which of the following days is observed as “World Population Day” every year?
            a)11th March  b)11th July  c)11th August  d)10th January  e)10th July
24.The 38th Summit of ‘G-8’ is being organised in which of the following countries in May’12 ?
            a)Canada  b)Germany  c)China  d)France  e)USA
25.What is the Bank Rate at present?
            a)5%     b)5.5%     c)6%     d)6.5%     e)None of these  
26.Which of the following schemes/programmes is launched to develop rural infrastructure in India?
            a)MG National Rural Employment Guarantee Act
            b)Bharat Nirman  c)Pradhan mantri Gram Sadak Yojna d)Total Sanitation Campaign
            e)Indira Awas Yojna
27.Which of the following terms is not used in the field of banking and finance?
            a)Real Time Gross Settlement  b)Special Drawing Rights  c)Ways and mean advances
            d)Amplitude  e)Open market operations
28.Who among the following is the winner of the Pulitzer prize for literature in 2011?
            a)Bob Dylan  b)Hank Williams  c)Janathan Dee  d)Lee C.Bollinger  e)Jeniffer Egan
29.Who among the following is the chief election commissioner of India ?
            a)Shri Navin Chawla  b)Shri S.V.Qurashi  c)Shri Ajit Seth  d)Shri Vinod Rai
            e)None of these
30.Which of the following is true “about the Railway Budget 2012-13 finally passed by the Parliament?
            a)No hike in passenger fares upto 3rd AC
            b)30 New trains introduced on Delhi/Mumbai route
            c)The new Shatabdi trains introduced last year withdrawn
            d)A new zone created as Central Railway divided in two zones South Central and Central
31.Which of the following countries in NOT a member of Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) ?
            a)Angola  b)Libya  c)Bangladesh  d)Venezuela  e)Qatar
32.Which of the following books is written by Vikram Seth?
            a)The Golden Gate  b)A Peep into the Past  c)Between the lines  d)City of Joy 
            e)Revolution 2020
33.Which of the following awards is given for contribution in the field of literature?
            a)Kirti Chakra  b)Jamnalal Bajaj Award  c)S S Bhatnagar Award  d)Saraswati Samman
            e)Kalidas Samman
34.Which of the following combinations of the States and their chief ministers (at present) is NOT correct?
            a)Uttar Pradesh- Akhilesh Yadav  b)Rajasthan- Ashok Gehlot  c)Himachal Pradesh- Shanta kumar  d)West Bengal- Mamta Banerjee e)All are correct
35.Which of the following terms is NOT used in the game of cricket?
            a)Bouncer  b)Hit Wicket  c)Cover Point  d)Leg Spinner  e)Jockey
36.Which of the following is the  unit of work?
            a)Ohm  b)Ampere  c)Coulomb  d)Newton  e)Joule
37.When the expenditure of the government exceeds the revenue, the difference of balance between the two is called_______________________
            a)Balance of payment  b)Deflation  c)Devaluation  d)Budget deficit  e)Depreciation
38.What does the letter ‘C’ denote in the term “ECB” as used in the banking and financial operations?
            a)Cartel  b)Credit  c)Control  d)Caution  e)Commercial
39.Who among the following is the Secretary of State (Foreign Minister) of USA at present?
            a)Mr Barak Obama  b)Mr Jean Claude  c)Mrs Hillary Clinton d)Mr David Cameron
            e)None of these
40.Which of the following cups/trophies is used in the game of Lawn Tennis?
            a)Duleep Trophy  b)DCM Trophy  c)Ryder Cup  d)Merdeka Cup  e)Wimbledon  Cup
ANSWERS--Ref. 820124
1.C      2.A      3.C      4.A      5.E       6.A      7.E       8.B      9.D      10.D

11.B    12.B    13.D    14.B    15.C    16.A    17.D    18.C    19.C    20.B
21.A    22.A    23.B    24.E     25.E     26.B    27.D    28.C    29.E     30.A

31.C    32.A    33.D    34.C    35.E     36.E     37.D    38.E     39.C    40.E

IBPS Bank Clerks -- General Awareness Ref.820124 Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:18:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.