Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

QUANTITATIVE APTITUDE - BANK CLERKS -- six


Q 121 TO 150 - Note:  Mark  Answer choice “e) none of these’ if none of the given answer is  correct.


121.     A moneylender lends a sum of money to you such that the simple interest it can fetch in 10 years is Rs. 600. If after 5 years, the moneylender lends you an additional sum of money twice the amount he lent you initially, what is the total amount of interest you pay him at the end of 10 years ?

                        (a) Rs. 600                               (b) Rs. 900
                        (c) Rs. 1,200                            (d) Data inadequate

122.     A sum of money becomes twice in 4 years at CI. In how many years will it become eight times ?

                        (a) 16 years                              (b) 64 years
                        (c) 14 years                              (d)   12 years

123.     From a sum, one-third is invested at 3%, one-sixth at 6% and the rest at 8%. If the simple interest for 2 years from all these investments is Rs. 600, find the sum.

                        (a) Rs. 4000                             (b) Rs. 5000
                        (c) Rs. 5400                             (d) Rs. 8400
124.     A sum of money doubles itself in 7 years. In how many years will it become four-fold, if interest rate is simple ?

                        (a) 21 years                              (b) 21 years 3 months
                        (c) 21 years 6 months              (d) 22 years
125.     A sum of money amounts to 4320 in 2 years and 5184 in 3 years. Find CI rate and the principal ?

                        (a) 8%, 3000                            (b) 20%, 4000
                        (c) 20%, 3000                          (d) 8%, 4000
126.    .If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the
value of a in 2 ^ a = a ^ 3

A.0
B.1
C.-1
D.4

127.    In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have  not studied either. How many of these studied both Latin and Greek
A.0
B.3
C.4
D.5

128.    If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4
B.1/2
C.1
D.2

129     If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then
(A) b < a
(B) b > a
(C) b = a
(D) b >= a


130.    In June, 2008  a baseball team that played 60 games had won 30% of its game  played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12
B. 20
C. 24
D. 30
13
1.     5.25 ´ 5.25 - 1.25 ´ 1.25   = ?
                       5.25 - 1.25

a) 6.50.                         b) 6.               c) 8.                 d) 5.25

132.     If A% of B% of 500 is 2.5, then AB is equal to:

a) 10.               b) 15.              c) 30.              d) 50.

133.Two taps can separately fill a cistern in 4 and 5 hours respectively. If both the taps are opened simultaneously, how long will it take to fill up the cistern?

a) 2 2/9 hours.             b) 3 hours.                  c) 5 hours.      d) 2 hrs.15 minutes.

134. A train 150 m long crossed a 175 m long platform in `3 sec. The speed of the train is km/hr is:

a) 90.               b) 80.              c) 95.              d) 98.

135. A single discount equal to a discount series of 10% and 20% is:

a) Rs.25.          b) Rs.35.         c) Rs.28.         d) Rs.40.

136. A creditor received 86% and thereby lost Rs.112. How much was due to him?

a) Rs.700.        b) Rs.800.        c) Rs.450.        d) Rs.375.

137. If A : B = 3 : 4 and B : C = 6 : 9 then A : B : C is equal to:

a) 6 : 8 : 9.       b) 3 : 4 : 6.       c) 6 : 8 : 6.       d) 3 : 4 : 5

138. A man sold two chairs for Rs.99 each. On one he lost 10% and on the other gained 10%. His total gain or loss in percentage was:

a)  1.5%.          b) 2%.              c) 1%.              d) 12.5%.

139. A sum of money doubles itself in 8 years. When will it become triple at the same rate of interest on C.I.?

a) 3 years.        b) 4 years.        c) 5 years (app).           d) 12 years.

140. A grocer professes to sell his goods on cost price but uses 800gms instead of 1 kg. His gain % is:

a) 10%.                        b) 15%.                        c) 25%.                        d) 7%.

141. In a transaction a broker earns Rs.8. If the brokerage is ⅛% then the stock purchased is worth:

a) Rs.3200.      b) Rs.3000.      c) Rs.2800.      d) Rs.3400.

142. Average weight of a class of 30 students is 30kg. If, however, the weight of a teacher be included the average increases by 1kg. The weight of the teacher is:
a) 60kg.           b) 61kg.           c) 58kg.                       d) 60.5kg.

143. A can do a piece of work in 12 days and B can do the same in 20 days. Both will do it together in:

a) 7½ days.      b) 7 days.        c) 9 days.         d) 9½ days.

144. A father is twice as old as his son. Twenty five years ago gather was twenty seven times as old as the son. How old is the son?

a) 26years.       b) 30years.       c) 24years.      d) 25years.

145. A man sells two articles at Rs.99 each. He gains 10% on one and loses 10% on the other. What is his actual gain or loss?

a) Rs.2 loss.     b) Rs.3 gain.    c) Rs.3 loss.     d) Rs.2.5 gain.
146.    M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much  more will each have to contribute towards the purchase of the gift.
A. D/(M-3)
B. MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M)

147. 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.
a) 10
b) 7
c) 6
d) 12

148.    A simple interest amount of Rs 5000 for six month is Rs 200. what is the anual rate of interest?

a) 10%
b) 6%
c) 8%
d) 9%


149. In objective test a correct answer scores 4 marks and on a wrong answer 2 marks are deducted.  A student scores 480 marks from 150 questions. How many answers were correct?
a) 120
b) 130
c) 110
d) 150

150. An article sold at amount of 85% of the list price at Rs 425 .What is
the list price of the article?

a) 500
b) 488
c) 480
d) 510
151.     On dividing 50 into two parts such that the sum of their reciprocals is 1/12, we get the parts as:
a)         20, 30              b)         24, 26              c)         28, 22              d)         36, 14
152.     Of the three numbers, the sum of the first two is 45; the sum of the second and the third is 55 and the sum of the third and thrice the first is 90.  The third number is :
a)         20                    b)         25                    c)         30                    d)         35
153.     The difference between two numbers if 1365.  When the larger number is divided by the smaller one, the quotient is 6 and the reminder is 15.  The smaller number is:
a)         240      b)         360                  c)         270      d)         295
154.     The sum of two number is 184.  If one third of the one exceeds one seventh of another by 8, the smaller number is:
a)         64                    b)         72                    c)         84                    d)         76
155.     243 has been divided into three parts such that half of the first part, one third of the second part and one fourth of the third part are equal.  The largest part is:
a)         74        b) 86                c)  92                           d)         108

Instructions: (156-160)   Please find out the number which does not it in the series.  (odd man out)

156.     19, 28, 39, 52, 67, 84, 102.
a) 52.               b) 102.                         c) 84.               d) 67.
157.     253, 136, 352, 460, 324, 631, 244.
a) 136.                         b) 324.                          c) 352.                        d) 631.
158.     2, 5, 10, 50, 500, 5000
a) 0.                 b) 5.                 c) 10.               d) 5000.
159.     4, 5, 7, 10, 14, 18, 25, 32.
a) 7.                 b) 14.               c) 18.               d) 33.
160.     8, 27, 64, 100, 125, 216, 343.
a) 27.               b) 100.                         c) 125.                         d) 343.

 answers -- quantitative aptitude -- six

121.C  122.D  123.B  124.A  125.C  126.B  127.B  128.C  129.A  130.C

131.A  132.D  133.A  134.A  135.C  136.B  137.B  138.C  139.D  140.C

141.A  142.B  143.A  144.A  145.A  146.D  147.B  148.C  149.B  150.A

151.A  152.C  153.C  154.B  155.D  156.B  157.B  158.D  159.C  160.B



                                                            **************
  


QUANTITATIVE APTITUDE - BANK CLERKS -- six Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:35:00 AM Rating: 5

2 comments:

Anonymous said...

nteaapa

bharathi said...

A moneylender lends a sum of money to you such that the simple interest it can fetch in 10 years is Rs. 600. If after 5 years, the moneylender lends you an additional sum of money twice the amount he lent you initially, what is the total amount of interest you pay him at the end of 10 years ? pls solve it step by step sir , can u mail to me at bharathi.supra97@gmail.com

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.