Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

ENGLISH 5 2012 1

please read

http://www.sbank.in/2012/12/english-dp-2.html
http://www.sbank.in/2012/12/english-7-2012-2.html
English  5  2012 1

time allowed - 20/25 minutes
each correction answer one mark. wrong answer - deduct 1/4 mark. 
if your score 20 and above  it is good.
Directions (Q.1-6): Read the following passage very carefully and answer the questions given below appropriately. There re certain words and phrases in the passage printed in bold letters to help you find them out easily in order to answer some of the questions.
            Indians are less susceptible to Alzheimer’s disease than those in the West, according to a recent study. The reason for this is apparently lower cholesterol levels among Indians, particularly those in rural areas. While this is good news for the elderly who are most vulnerable to the disease, much more research needs to be done on the prevalence of this ailment in India since most people are reluctant to disclose that their ageing relatives are affected by Alzheimer’s. The symptoms of this progressive brain disease are dementia and impairment of the memory, intellect and personality. Among most Indian families, a person suffering from the disease would be treated much in the manner of an embarrassing eccentric to be bundled out of sight when guests come calling. It is only recently that people have begun to accept that forgetfulness and disturbing behavioural patterns could actually be the result of a medical condition. Though there is no cure for Alzheimer’s, some of its symptoms can be relived by timely treatment. However, the study has focused on people in rural areas whose diet is far more Spartan than that of their urban counterparts, who are likely to have higher cholesterol levels. But with food habits rapidly changing from the traditional vegetarian, high-fibre diet to a richer one, the levels of cholesterol are likely to rise and with it the attendant. Risk of not just Alzheimer’s but also of coronary diseases. But the fact that over three million Indians suffer from Alzheimer’s focuses attention on the social and medical problems which affect the aged in India. Another killer disease which is increasingly affecting the elderly is AIDS. Around 11 per cent of those who test positive for HIV are over 50. Given that this is the UN’s Year of the Older Person, the government had earlier unveiled its draft policy for the elderly which was meant to address their special needs. But, of course, as with many such policies, its comprehensive provisions have remained only on paper. Among them were expanded old - age pension schemes and subsidized healthcare. The health aspect is particularly worrying since most older people are marginalized within the family structure. This means that their health requirements do not get the same priority as those considered to be more productive. In fact, there is growing evidence that the aged are subject to vicious forms of abuse within the family - ranging from verbal insults and deprival of good to being thrown out of the home altogether. Since nuclear families are increasingly unwilling to take care of their elderly relatives, especially if the person is suffering from an irreversible disease like Alzheimer’s, there is urgent need to heighten awareness of the potential traumas of old age. Homes for the aged with adequate recreational and medical facilities are still restricted to the upper end of society. Those who live alone find themselves coping not just with the morbidities of age but with the very real threat of criminal attack, The government is unable to implement all its own proposals for the age but with the very real threat of criminal attack. The government is unable to implement all its own proposals for the aged. Forcing an unwilling society to look after its elderly is arguably not the best solution. But at the moment, given the woeful lack of health and social support structures, this is the only workable option.
1.         What is the good news for the elderly in India and why?
            a) Longevity in India is more than that in any other country in the world.
            b) Much research in India on Alzheimer’s reflects its lack of vulnerability.
            c) The elderly in India are less susceptible to Alzheimer’s than those in the West.
            d) Inspite of still being without a cure, some of the symptoms of Alzheimer’s can be relived.
            e) The rural folk have a low level of cholesterol.
2.         What seems to be the only alternative left with the government?
            a) Opening subsidized healthcare facilities
            b) Making the society widen its perspective and horizon
            c) Financing comprehensive provisions for the health of the old
            d) Making more homes for the dying and the destitute
            e) Implementing the scheme of old-age pension.
3.         Which have the policies remained only on paper?
            a) Bureucratic pressures             b) Doubtful feasibility of the policies
            c) The usual red-tapism              d) Lack of social awareness
            e) Not mentioned in the passage
4.         Why is the incidence of Alzheimer’s more common among the city folk?
            a) Traditional vegetarianism is becoming a thing of the past.
            b) The diet is rich in fibre and low in cholesterol.
            c) The diet pattern consists of high-fibre diet, high in cholesterol.
            d) The diet is rick and raises the level of cholesterol.        e) All of the above
5.         What is the health scenario in India today?
            a) AIDS and Alzheimer’s pose a grave threat, especially to the elderly.
            b) Bringing social awareness is a Herculean task.
            c) The threat is more to rural people than to those in urban areas.
            d) Deadly disease can be relieved, if not cured, with correct prognosis made in early stages.
            e) None of these
6.         Why is a person suffering from Alzheimer’s shunned by his own family?
            a) He becomes highly eccentric.             b) Alzheimer’s is a terminal disease.
            c) He is yet another mouth to feet          
d) The family cannot reconcile with the lack of subsidized health facilities.
            e) The disease is irreversible
            Directions (Q.7-8):Choose the word that is most nearly the SAME in meaning as the word as used in the passage.
7.         Spartan
            a) Modest          b) Stoic             c) Simple          d) Frugal           e) Sparse
8.         Unveiled
            a) Implemented b) Shown           c) Exhibited       d) Cover            e) Display
            Directions (Q.9-10): Choose the word that is most nearly the SAME in meaning as the word as used in the passage.
9.         Address  
            a) Heeding         b) Ignore           c) Cater             d) Count            e) Avail  
10.        Apparently
            a) Opaque         b) Obliquely       c) Really           d) Indiscreetly    e) Subtleness
            Directions (Q.11-15): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers 1, 2, 3, 4 and 5. Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaning fully complete.
11.        No one but ___________ alone can _______ his tattered image.
            a) he, salvage                b) him, uphold                c) party, criticise                              
d) you, oversee              e) us, clean
12.        They forget the __ cycle of violence when they talk of ____ the death of innocent victims.
            a) life, highlighting          b) vicious, avenging       c) endless, about
            d) cruel, listening to        e) saying, raising
13.        How many of the books published make a/an ____ contribution towards improving men’s _____ with each other?
            a) significant, relationship           b) noticeable, problems              c) worthwhile, habits
            d) different, customs                  e) important, behave
14.        The diver ______ was found guilty of ______ negligence.
            a) learning, contribution              b) booked, gross            c) arrested, contributory
            d) absconding, rash                    e) roped, criminal
15.        The General stated _________ that the Kashmir issue could be best resolved through political _________.
            a) firmly, negotiation       b) vociferously, parties   c) categorically, instructions
            d) laterally, leader          e) forcefully, firms
Directions (Q.16-20): Complete the following sentences.
16.        ________ 137 for 5 at tea.
            a) India lost                   b) Indians were              c) India were     
            d) India was                   e) Both 2 and 3
17.        ________ her death, he fell under depression.
            a) Unhinged by              b) Unhinged with            c) Unhinged after
            d) Unhinged from           e) Unhinged before
18.        ________ the Roman empire covered almost the whole of Europe.
            a) At its zenith               b) On its zenith              c) Over the zenith         
d) On the zenith             e) At the top
19.        To ______ on the issues was the agenda for the day.
            a) focus in         b) zero              c) zero in           d) zoom in         e) zoom out
20.        ________ our plans with terrific zest.
            a) He collaborated with               b) He entered into          c) He imagined
            d) He views                               e) None of these
            Directions (Q.21-25): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C) (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
            a) The match, which saw fortunes fluctuate, was vintage stuff as its best.
            b) India and Pakistan should play more Cricket in future.
            c) Congratulations to Team India on its emphatic win against Pakistan in the semi-final of World Cup 2011 at Mohali.
            d) It will certainly go a long way is furthering the cause of both sports and bilateral ties.
            e) The bonhomie and sportsmanship displayed by the players of both teams were refreshing.
21.        What is the FIRST sentence of the paragraph?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
22.        What is the FOURTH sentence of the paragraph?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
23.        Which of the SECOND sentence of the paragraph?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
24.        What is the LAST sentence of the paragraph?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
25.        What is the THIRD sentence of the paragraph?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
            Directions (Q.26-35): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any).
26.        a) Perhaps he is the / b) supporter of our opponent / c) but he wants /
d) to associate to us. / e) No Error
27.        a) Please refrain of / b) talking because we / c) have to decide an important /
d) issue by evening. / e) No Error
28.        a) The police found / b) that the accused persons were/ c) involved with the crime /
d) committed last year. / e) No Error.
29.        a) Sooner that he / b) arrived his friends / c) arranged a reception in his honour /
d) in a five - star hotel / e) No Error.
30.        a) Seldom or ever / b) have I turned / c) a beggar away without /
d) giving him some alms. / e) No Error
31.        a) It is very authentic source; / b) hence you must rely on / c) it if you want to /
d) know the real cause. / e) No Error.
32.        a) I suggested that Ragini should / b) stay here at night if she /
c) got late but she do not / d) pay any attention to it. / e) No Error
33.        a) The actress / b) was shocked / c) me was who / d) her dog’s death. / e) No Error
34.        a) One of the / b) questions he asked / c) me was who / d) did I travel with. /
e) No Error.
35.        a) The introduction of / b) job-oriented courses / c) in self-financing college /
d) attract many student / e) No Error.
Directions (Q.36-43): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
We are in the second decade of the new millennium. In the last decade of the last century, sanitation was a difficult affair in villages. The people were not 36 to do anything themselves; 37 the field labourers were not ready to do their own scavenging. But our people did not 38 heart easily. They 39 their energies on 40 a village ideal and clean. They 41 the roads and courtyards, cleared out the walls, filled up the pits nearby and lovingly 42 the villages to raise volunteers from 43 themselves. Our team succeeded in their missions so much that in some villages people were so 44 that they even prepared roads to 45 our cars to go from place to place.  
36.        a) prepared        b) tempted         c) engaged        d) reluctant        e) wanted
37.        a) only              b) even             c) because        d) for                 e) barely
38.        a) lend              b) console         c) lose              d) teat               e) like
39.        a) wasted          b) focused         c) dispose         d) thrown           e) spread
40.        a) washing         b) making          c) spotting         d) pointing         e) finding
41.        a) dug               b) swept            c) paved            d) concreted      e) cemented
42.        a) declined        b) compelled      c) resisted         d) persuaded     e) forced
43.        a) enrolled         b) preparing       c) reluctant        d) amongst        e) accepting
44.        a) generous       b) lethargic        c) courteous      d) energetic       e) enthusiastic
45.        a) enable           b) feel               c) drive                         d) push             e) force
            Directions (Q.46-50): In each sentence below, a word/group of words have been printed in bold. From the five answer choices given below each sentence, pick out the one which can substitute the bold word/group of words correctly, without changing the meaning of the sentence.
46.        People who are indecisive can be readily persuading to change their mind again.
            a) can be ready persuading         b) can be readily persuaded       
            c) should be ready to persuade   d) can et ready to persuade
            e) No correction required
47.        There is absolutely not worry even if the train reaches during odd hours.
            a) absolute no worry       b) absolute not worry      c) absolutely no worry
            d) no worry absolute       e) No correction required
48.        There is no nation who has not a flag of its own.
            a) who has no flag          b) which have not a flag c) but the a flag            
            d) but has not a flag       e) No correction required.
49.        All of you, all those boys and all of us can make a good team.
            a) All of you, all those boys all of us        b) All those boys of you and all of us
            c) All of us, all of you and all those boys d) All of us, you and those boys
            e) No correction required.
50.        The Planning commission of India is responsible to prepare the five-year plan.
            a) responsible to prepare the five-year plan         
b) responsible into prepare the five-year plan
c) responsible for preparing the five-year plan
d) responsible in preparation of the five years plan            e) No correction required

ANSWERS

1.c        2.b        3.e        4.d        5.a        6.c        7.d        8.b        9.b        10.c

11.a      12.b      13.a      14.b      15.a      16.c      17.a      18.a      19.c      20.b

21.c      22.b      23.a      24.d      25.e      26.d      27.a      28.c      29.a      30.a

31.a      32.c      33.c      34.d      35.d      36.a      37.b      38.c      39.b      40.b

41.b      42.d      43.d      44.e      45.a      46.b      47.c      48.c      49.e      50.c

EXPLANATION

(21-25): Sentence C is the opening sentence as it introduces to topic, ie India-Pakistan match, which is being discussed is all other sentences. The Match in sentence A is used for ‘World Cup 2011 semi-final’ as mentioned in sentence C. Hence CA is a mandatory pair. ‘It’ in sentence D is used for the idea of playing more number of matches as mentioned in B Hence. D must follow B. ‘Vintage stuff means ‘something of high quality’. Sentence E rightly extends the positive tone of sentences C and A. Hence, the correct sequence is CAEBD.
26.d; Replace ‘to’ with ‘with’       
27.a; Replace ‘of with ‘from’       
28.c; Replace ‘with’ by ‘in’         
29.a; Replace ‘sooner that’ with ‘as soon as’.
30.a; Replace ‘ever’ by ‘never’.
31.a; ‘a’ should be used before ‘very’.     
32.c; Replace ‘do’ with ‘did’        
33.c; ‘at the news’         
34.d; Replace ‘did I travel’ with ‘I travelled’          
35.d; Replace ‘attract’ with ‘attacts’.
ENGLISH 5 2012 1 Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:44:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.