Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

ENGLISH - DP 2

PLEASE ALSO READ
http://www.sbank.in/2012/12/english-7-2012-2.html
http://www.sbank.in/2012/12/english-5-2012-1.html

ENGLISH--DP 2
Qs. 1-5. Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is '5'. (Ignore errors of punctuation, if any).

1. My daughter never(a) would write to me(b) so I never know(c) what she is doing.(d) No error.(e)

2. Whenever we have a puncture(a) she just sits in the car(b) and reads a book(c) while I changed the wheel.(d) No error.(e)

3. He walked to the market(a) with both his servants(b) on either side of his(c) to help him buy things.(d) No error.(e)

4. Ganesh, who has been(a) driving all day(b) was extremely tired(c) and wanted to stop.(d) No error.(e)

5. Everyone was reading quietly(a) when suddenly the door(b) burst open and a(c) complete stranger rushed in.(d) No error.(e)


Qs. 6-15. In each of the following questions four words are given of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination, by darkening the appropriate oval in your answersheet.

6. (A) Enthralling
(B) Respecting
(C) Projecting
(D) Alluring
(a) A-                           (b) B-C            (c) C-D            (d) A-D           (e) B-D

7. (A) Swoop
(B) Perturb
(C) Plump
(D) Boil
(a) A-D            (b) B-C            (c) A-C               (d) B-D        (e) C-D

8. (A) Concise
(B) Elegant
(C) Indifferent
(D) Indecorous
(a) B-C            (b) A-C            (c) A-B            (d) C-D           (e) B-D

9. (A) Acquit
(B) Defend
(C) Forbid
(D) Condemn
(a) B-C            (b) A-C            (c) C-D                        (d) B-D           (e) A-D

10. (A) Fallacy
(B) Adage
(C) Dictum
(D Endorse
(a) B-D            (b) C-D            (c) B-C            (d) A-D           (e) A-B

11. (A) Elevate
(B) Frugal
(C) Exult
(D) Lament
(a) C-D            (b) A-B            (c) B-C           (d) B-D (e) A-D

12. (A) Surreptitious
(B) Taciturn
(C) Exaggerate
(D) Covert
(a) A-D            (b) A-B            (c) A-C           (d) B-D (e) C-D

13. (A) Handy
(B) Sparse
(C) Redundant
(D) Exhausted
(a) A-D            (b) B-C            (c) B-D                        (d) C-D           (e) A-B

14. (A) Timid
(B) Conceited
(C) Humane
(D) Modest
(a) A-C            (b) B-D            (c) B-C                        (d) A-D           (e) C-D

15. (A) Conversion
(B) Desistance
(C) Substitution
(D) Cessation
(a) A-B            (b) C-D            (c) A-D            (d) B-D           (e) A-C


Qs. 16-25. Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete.

16. The society provides the individual security of life,______of thought and sustenance for action. Every individual who____from the society is indebted to the society.
(a) serenity.....gains
(b) prosperity.....benefits
(c) objectivity.....profits
(d) seriousness.....derives
(e) semblance.....evolves

17. A hobby is an activity of interest_____for pleasure. It helps to break the monotony and tedium of our_____routine.
(a) developed.....interesting
(b) pursued.....humdrum
(c) cultivated.....developed
(d) regularized.....cultivated
(e) arranged.....pursued

18. The_____growth of Indian agriculture in the last three decades has earned_____from other countries.
(a) pervasive.....reputation
(b) significant.....deliverance
(c) superior.....regard
(d) dynamic.....accolades
(e) distinctive.....encouragement

19. College-going students should_____the spirit of service from the great men of_____.
(a) inculcate.....power
(b) develop.....possession
(c) invent.....wisdom
(d) analyze.....distinction
(e) imbibe.....yore

20. The planting of trees on the_____of town and villages helps the_____of a country.
(a) surface.....beautification
(b) periphery.....output
(c) joints.....production
(d) vicinity.....cultivation
(e) outskirts.....afforestation

21. The human infant is a life-long bundle of energy with a_____array of potentialities, and many_____.
(a) marvellous.....vulnerabilities
(b) peculiar.....opportunities
(c) critical.....competencies
(d) vocational.....strengths
(e) perfect.....peculiarities

22. His presentation was so lengthy and_____that it was difficult for us to find out the real_____in it.
(a) boring.....planning
(b) tedious.....skill
(c) verbose.....content
(d) laborious.....coverage
(e) simple.....meaning

23. There is no_____the fact that a man of knowledge_____great power.
(a) justifying.....acknowledges
(b) clarifying.....exhibits
(c) advocating.....projects
(d) denying.....wields
(e) proclaiming.....develops

24. The____of opinion which emerged at a recently concluded seminar was that the problem of dowry cannot be_____unless the law against it is made more stringent.
(a) divergence.....managed
(b) sympathy.....projected
(c) consensus.....tackled
(d) similarity.....curbed
(e) convergence.....appreciated

25. Leisure must be spent carefully and_____only, otherwise the devil will take the_____of you.
(a) positively.....care
(b) constructively.....better
(c) proactively.....thought
(d) objectively.....energy
(e) purposefully.....measure



Qs. 26-35. In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed after the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Man has always considered himself to be the ruler of his planet. This 26 and the attendent superiority feeling has made him look down 27 other creatures who co-exist with human on this earth. The so-called 'civilized' human race has 28 and ill-treated small and large animal species and birds in an attempt to prove his 29. It is common knowledge that 30 number of animals have been 31 for centuries under the 32 of conducting scientific experiments or for sports. Till recently, in the 33 of scientific experiments monkeys and frogs have been 34 to dissection and 35 in the laboratory.

26. (a) pleasure (b) fact
(c) achievement (d) force
(e) arrogance

27. (a) in (b) upon
(c) with (d) for
(e) into

28. (a) criticised (b) devalued
(c) protected (d) abused
(e) enlarged

29. (a) supremacy (b) wisdom
(c) cleverness (d) instinct
(e) possession

30. (a) tall (b) plenty
(c) countless (d) diverse
(e) numerous

31. (a) tortured (b) exposed
(c) treated (d) vanished
(e) extinct

32. (a) projection (b) criticism
(c) pretext (d) game
(e) study

33. (a) matter (b) set
(c) scheme (d) virtue
(e) name

34. (a) confined (b) subjected
(c) condemned (d) allied
(e) performed

35. (a) cruelty (b) deformation
(c) study (d) vivisection
(e) proliferation


Qs. 36-40. In each of the following questions an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out the correct meaning of the idiomatic expression and mark the number of that meaning as your answer on the answersheet. If there is no meaning given, mark '5' i.e None of these as your answer.

36. The green eyed monster:
(a) The creature of the sea
(b) An animal with green eyes
(c) Personal jealousy
(d) To get into trouble
(e) None of these

37. To burn one's fingers:
(a) To have a burning sensation at the tips of one's fingers
(b) To undergo suffering heroically for one's principles
(c) To behave as if one is very great and important
(d) To be lucky
(e) None of these

38. To end in smoke:
(a) To die of cancer caused by smoking
(b) To end without providing any practical result
(c) Die in a burning house choked with smoke
(d) To risk everything in a single venture
(e) None of these

39. To catch a tartar:
(a) To deal with a person who is more than one's match
(b) To catch a dangerous person
(c) To trap a wanted criminal with great difficulty
(d) To meet with disaster
(e) None of these

40. A wet blanket:
(a) A man who is always drunk
(b) A wife who is cold to her husband
(c) To wear black and white clothes
(d) A person who ends conversation
(e) None of these



Qs. 41-50. Read the following passage and answer the questions given below it. Certain words in the passage are given bold so as to help you locate them easily while answering some of the questions.

Comfort is now one of the causes of its own spread. It has now become a physical habit, a fashion, an ideal to be pursued for its own sake. The more comfort is brought into the world, the more it is likely to be valued. To those who have known comfort, discomfort is a real torture. The fashion which now decrees the worship of comfort is quite as imperious as any other fashion. Moreover, enormous material interest are bound up with the supply of the means of comfort. The manufacturers of furniture, of heating apparatus, of plumbing fixtures cannot afford to let the love of comfort die. In modern advertisements they have found a means for compelling it to live and grow. A man of means today, who builds a house is in general concerned primarily with the comfort of his future residence. He will spend a great deal of money on bathrooms, heating apparatus, padded furnishings, and having spent he will regard his house as perfect. His counterpart in an earlier age would have been primarily concerned with the impressiveness and magnificence of his dwelling-with beauty, in a word, rather than comfort. The money our contemporary would spend on baths and central heatings would have been spent on marble staircases, frescoes, pictures and statues. I am inclined to think that our present passion for comfort is a little exaggerated.

Though I personally enjoy comfort, I have lived most happily in houses devoid of everything that Anglo-Saxons deem Indispensable. Orientals and even South Europeans who know not comfort and live very much as our ancestors did centuries ago seem to go on very well without our elaborate apparatus and padded luxuries. However, comfort for me has a justification; it facilitates mental life. Discomfort handicaps thought; it is difficult to use the mind when the body is cold and aching.


41. Choose the word that is SIMILAR in meaning of the word 'devoid of' as used in the passage.
(a) available (b) lacking
(c) empty (d) false
(e) deficient

42. How people manage to keep the love of comfort alive?
(a) By pumping in more comfort goods in the market
(b) By sacrificing high profits on comfort goods
(c) By targetting youths in the sales campaign
(d) By appealing to the emotionality of people
(e) None of these

43. What is the author's prediction about comfort?
(a) The value of comfort will increase
(b) People will value more spirituality thus reducing the value of comfort
(c) People will desire simple life style
(d) The advertisements will play down the comfort aspect of goods
(e) None of these

44. What was the characteristic of affluent man of an earlier age?
(a) He used to put higher premium on comfort
(b) He was relying much on advertisements
(c) He believed more in simple and cheaper things
(d) He was more qualitative in his emphasis rather than being quantitative
(e) His emphasis was on beauty

45. What change according to the author has taken place in the attitude to comfort?
(a) It is taken for granted in the modern way of living
(b) It has become now an ideal to be pursued for its own sake
(c) It is now believed that discomfort handicaps thought
(d) It is thought that comfort helps body and mind to function effectively
(e) None of these

46. Choose the word which is SIMILAR in meaning of the word 'decree' as used in the passage.
(a) order (b) spread
(c) project (d) attract
(e) exhibit

47. Why does the author value comfort?
(a) It helps to project one's image
(b) It helps to protect your values
(c) It facilitates mental life
(d) It encourages a blend of materialistic and spiritual thinking
(e) None of these

48. Why would manufacturers of various devices not permit comfort to die?
(a) They want to manufacture more and more comfort goods
(b) Manufacturers are mainly interested in creating new things
(c) Manufacturers' emphasis is on producing beautiful things
(d) Their prosperity is closely linked with the people's desire for comfort
(e) None of these

49. Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word 'Indispensable' as used in the passage.
(a) unattractive
(b) avoidable
(c) favourable
(d) unelegant
(e) comfortable

50. Which of the following statements is NOT TRUE in the context of the passage?
(a) Discomfort is not liked by those who live in comfort
(b) The affluent man of an earlier age was interested more in beauty than that of comfort
(c) Discomfort handicaps thought
(d) Orientals and South Europeans love comfort immensely
(e) Author of the passage enjoys comfort

ANSWERS
ANSWERS
  1. (b)         2. (d)                 3. (c)                4. (a)   5(e)                       
6. (d)
7. (c)
8. (e)
9. (d)
10. (c)
11. (a)
12. (a)
13. (e)
14. (b)
15. (d)
16. (a)
17. (b)
18. (d)
19. (e)
20. (e)
21. (b)
22. (e)
23. (d)
24. (c)
25. (b)
26. (e)
27. (b)
28. (d)
29. (a)
30. (c)
31. (a)
32. (c)
33. (e)
34. (b)
35. (d)
36. (c)
37. (e)
38. (b)
39. (a)
40. (e)
41. (e)
42. (a)
43. (a)
44. (e)
45. (b)
46. (a)
47. (c)
48. (d)
49. (b)
50. (d)


**********************************
  1. (b) 'writes to me'.
    2. (d) 'while I change the wheel'.
    3. (c) 'on either side (of him)'.
    4. (a) 'Ganesh, who had been'.
    5. (e) No error


ENGLISH - DP 2 Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:39:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.