Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

IBPS CLERKS --12 12 2012 COMPUTER KNOWLEDGE TWO




COMPUTER KNOWLEDGE MODEL TWO
1. If text was highlighted and ‘Edit’ ‘Copy’ was clicked, what would happen ?
(A) Text would be copied from the document and placed in the clipboard
(B) Text would be removed from the document and placed in the clipboard
(C) Text from the clipboard would be placed in the document at the place where the cursor is
blinking
(D) Only (B) and (C) (E) None of these
2. The blinking point which shows your position in the text is called—
(A) Blinker (B) Cursor            (C) Causer (D) Pointer            (E) None of these
3. For seeing the output, you use—
(A) Monitor (B) Keyboard     (C) Mouse (D) Scanner           (E) None of these
4. CDs are of which shape ?
(A) Square (B) Rectangular    (C) Round (D) Hexagonal      (E) None of these
5. A scanner scans—
(A) Pictures (B) Text  (C) Both Pictures and Text     (D) Neither Pictures nor Text
(E) None of these
6. A directory within in directory is called—
(A) Mini Directory (B) Junior Directory         (C) Part Directory (D) Sub Directory
(E) None of these
7. For opening and closing of the file in Excel, you can use which bar ?
(A) Formatting (B) Standard  (C) Title (D) Formatting or Title         (E) None of these
8. Which of the following controls the manner of interaction between the user and the operating system ?
(A) User interface (B) Language translator    (C) Platform (D) Screen saver
(E) None of these
9. Computer language used on the Internet is—
(A) BASIC (B) COBOL        (C) Java (D) Pascal     (E) None of these
10. You click at B to make the text—
(A) Italics (B) Underlined      (C) Italics and Underlined      (D) Bold          (E) None of these
11. Which part is the ‘brain’ of the computer ?
(A) CPU (B) Monitor (C) RAM (D) ROM    (E) None of these
12. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or
erased by the user is—
(A) Memory-only (B) Write-only       (C) Read-only (D) Run-only   (E) None of these
13. Help Menu is available at which button ?
(A) End (B) Start        (C) Turnoff (D) Restart          (E) None of these
14. You can keep your personal files/folders in—
(A) My Folder (B) My Documents     (C) My Files (D) My Text       (E) None of these
15. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n)—
(A) Supercomputer (B) Minicomputer            (C) Laptop (D) Server (E) None of these
16. A Website’s main page is called its—
(A) Home Page (B) Browser Page      (C) Search Page (D) Bookmark          (E) None of these
17. Data that is copied from an application is stored in the—
(A) Driver (B) Terminal          (C) Prompt (D) Clipboard       (E) None of these
18. Changing an existing document is called ……… the document.
(A) creating (B) deleting         (C) editing (D) adjusting        (E) None of these
19. In a spreadsheet program the ………… contains related worksheets and documents.
(A) workbook (B) column      (C) cell (D) formula    (E) None of these
20. Which of the following is not an input device ?
(A) Keyboard (B) Monitor     (C) Joystick (D) Microphone              (E) None of these

21. One Kilo Byte represents :
(A) 1024 bytes (B) 1000 bytes           (C) 100 bytes (D) 1064 bytes  (E) None of these
22. Basic building block for a digital circuit is :
(A) Word (B) Logic Gate       (C) Processor (D) BUS           (E) None of these
23. Which of the following is a logic gate?
(A) AND (B) OR        (C) CPU (D) Both (A) & (B)  (E) None of these
24. The base of binary number is :
(A) 2 (B) 16    (C) 8 (D) 10    (E) None of these
25. ASCII stands for :
(A) American Standard Code for Institute Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) American Standard Code for Information Institute                    (D) All of these
(E) None of these
26. Who is called as "Father of Computers''?
(A) Charles Babage (B) Blaise Pascal (C) Hollirth (D) All of these   (E) None of these
27. The first Digital Computer introduced, was         named as :
(A) Univac (B) Mark-I            (C) Eniac (D) All of these       (E) None of these
28. How many generations, computer can be classified?
(A) 4 (B) 5      (C) 3 (D) 6      (E) None of these
29. First Generation Computers contain :
(A) Transistors (B) Vacume Tubes     (C) LSI (D) VLSI       (E) None of these
30. II Generation Computers are made of :
(A) Vaccume Tubes (B) Transistors    (C) LSI (D) VLSI       (E) None of these
31. IV Generation Computers contain :
(A) LSI (B) Vaccume Tubes   (C) All Technology (D) Transistors   (E) None of these
32. Vth Generation Computers are based on:
(A) Artificial Intelligence
(B) Programming Intelligence
(C) System Knowledge
(D) All of these
(E) None of these
33. Computers, combine both measuring and counting, are called :
(A) Analog (B) Digital            (C) Hybrid (D) All of these    (E) None of these
34. In world today, most of the computers are :
(A) Digital (B) Hybrid            (C) Analog (D) Complex        (E) None of these
35. In any computer installation, how many elements consists?
(A) 2 (B) 4      (C) 3 (D) 1      (E) None of these
36. Physical structure of computer is called :
(A) Software (B) Hardware    (C) Human ware (D) All of these       (E) None of these
37. A computer can perform, which of the following            tasks?
(A) Computation (B) Communication            (C) Processing (D) All of these
(E) None of these
38. CPU stands for :
(A) Computer Processing Unit
(B) Central Processing Unit    (C) Both (A) & (B)
(D) Communication Processing Unit  (E) None of these
39. In which type of computer, data are represented as discrete signals?
(A) Analog computer (B) Digital computer  (C) both (D) Digilog Computer
(E) None of these
40. Which of the following is available in the form of a PC now?
(A) Mainframe (B) Microcomputer
(C) Minicomputer (D) Both (B) & (C)
(E) None of these

41. A ……… computer is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users.
(A) server
(B) mainframe
(C) desktop
(D) tablet
(E) None of these

42. The trend in computer systems is toward the use of graphical user interfaces (GUIs). In these operating systems, a trackball is described as—
(A) a roller ball which moves the cursor
(B) a pen-shaped device which allows data to be entered through the CRT screen
(C) a figure which resembles a familiar office device
(D) an outdated input device
(E) None of these

43. Various applications and documents are represented on the Windows desktop by—
(A) Symbols
(B) Labels
(C) Graphs
(D) Icons
(E) None of these

44. What is usually used for displaying information at public places ?
(A) Monitors
(B) Overhead Projections
(C) Monitors and Overhead Projections
(D) Touch Screen Kiosks
(E) None of these

45. The real business and competitive value of information technology lies in—
(A) The software applications that are used by many companies
(B) The capabilities of the software and value of the information a business acquires and uses
(C) The infrastructure of hardware, networks, and other IT facilities that are commonly used by many companies
(D) The capabilities of the hardware and the speed at which it processes information
(E) None of these

46. Companies use which of the following vendors to provide access to software and services rather than purchasing the applications and maintaining the applications themselves ?
(A) Open source vendors
(B) Alliances
(C) Application service providers
(D) All of the above
(E) None of these

47. Which one of the following would be considered as a way that a computer virus can enter a computer system ?
(A) Opening an application previously installed on the computer
(B) Borrowed copies of software
(C) Viewing a website without causing any additional transactions
(D) Running anti virus programs
(E) None of these

48. Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as the crime of—
(A) spooling
(B) Identity theft
(C) spoofing
(D) hacking
(E) None of these

49. The first step in the transaction processing cycle is—
(A) database operations
(B) audit
(C) data entry
(D) user inquiry
(E) None of these

50. In the information systems concept, the output function involves—
(A) Capturing and assembling elements that enter the system to be processed
(B) Transformation processes that convert input into output
(C) Transferring elements that have been produced by a transformation process to their ultimate destination
(D) Monitoring and evaluating feedback to determine whether a system is moving toward the achievement of its goal
(E) None of these
                        *****************

COMPUTER knowledge – MODEL TWO



1.A      2.B      3.A      4.C      5.C      6.D      7.C      8.A      9.C      10.D

11.A    12.C    13.B    14.B    15.D    16.A    17.C    18.C    19.A    20.B

21.A    22.B    23.D    24.A    25.B    26.A    27.B    28.B    29.B    30.B

31.A    32.A    33.C    34.A    35.C    36.B    37.D    38.B    39.B    40.B

41.B    42.A    43.D    44.D    45.B    46.C    47.B    48.B    49.C    50.A




IBPS CLERKS --12 12 2012 COMPUTER KNOWLEDGE TWO Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:47:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.