Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

LOGICAL REASONING -CLOCKS AND CALENDARS



CLOCK AND CALENDARS
 Exercise questions:
1. What is the angle between the two hands of a clock when the time shown by the clock is 5.30 p.m. ?
    a) 00        b) 50     c)30      d)150 
2. By how many degrees does the minute hand move in the same time, in which the hour hand move by 18 degree ?
    a)168 degree       b)216  degree  c) 196  degree d) 276 degree   
3. A watch, which loses time uniformly, was observed to be 5 minutes fast at 8.00 p.m. on Thursday. It was noticed to be 7 minutes slow at 8.00 a.m. on the subsequent   Monday. When did the watch show the correct time ?
        a) 7 a.m. Saturday                       b) 7 a.m. on Friday
     c) 10a.m. on Sunday                    d) 11 a.m. on Friday

4. In the time in which the second hand covers 3960 degrees, how many degrees does the hour hand move?
    a) 11                    b) 5.5               c)3/4                d) 55
    5. By how many degrees does the hour hand lag behind the minute hand  in a   span of 42 minutes, if initially they are at the same position?
    a) 2330                   b)211 degree               c)231 degree                   d)None of these 
6. March 1st  is Wednesday. Which month of the same year has the same calendar
    a)July                 b) November            c) December                           d)October
7. If  today is Thursday , after 730 days which will be the day of the week ?
   a)Thursday                      b)Friday                      c)Saturday              d)Monday 
8. A year starting with Monday and ending with Tuesday. How many days are there from 16th January to 15th March of  that year.
    a) 58                      b)60                             c)59                          d)61 
9. The last day of a century cannot be :
    a) Monday              b) Wednesday                c) Friday             d) Saturday   
10. What will be the day of the week on 1st January, 2010 ?
     a) Friday                b) Saturday                       c) Sunday           d) Monday.




Answer & Explanations
  mywbut.com
     1. q = 11/2 m – 30h
        = 11/2 *30  - 30 *5
        = 165-150 = 15
0
2. 18*2 *6 = 216  degree
3. The number of hours from 8:00 p.m. on Thursday to 8:00 a.m. on Monday = 84
    hours.
In 84 hours, the clock gained 12 minutes.
    But to show the correct time, the clock has to gain 5 minutes.
    :. 5/12 *84 = 35 hours.
   35 hours from 8:00 p.m. on Thursday is 7:00 a.m. on Saturday.
4. 3960/(360*2) = 5.5
0
5. 42*6-(42/2) = 252-21 = 231 degree
6. Odd days from March to October : 3 + 2 +3 +2 +3 +3 +2 +3 = 21/7 = 0 . If odd day
    is 0 then next  month has the same calendar.
7. 730/7 = 2 odd days. So Saturday will be the day of the week.
8. It is a leap year.  So 16(Jan)+ 29(Feb) + 15(March) = 60 days
9. 100 years contains 5 odd days. So last day of 1
st
century is ‘Friday’.
    200 years contains (5*2) =10 = 3 odd days. So last day of second century is       
   ‘Wednesday’. 300 years contain 15 odd days = 1 odd day.
   . : Last day of 3
rd
century is ‘Monday’. 400 years contains 0 odd day.
   : . Last day of  4
th
century is ‘Sunday’.
   Since the order is continually kept in successive cycles, we see that the last day of a  
century cannot be Tuesday, Thursday or Saturday
10. 2000 years have 2 odd days.mywbut.com
     Number of odd days from 2001 –2009 = 11 odd days = 4 odd days. 1
st
January   
     2010 has 1 odd day. Total number of odd days = (2 + 4 + 1) =  7 = 0 odd day
     : . 1st  January, 2010 will be a Sunday
                *************

LOGICAL REASONING -CLOCKS AND CALENDARS Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:14:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.