Top Ad unit 728 × 90




total questions :  200                                                                    time;  120 minutes

each correct answer one mark.  each wrong answer minus 1/4 mark.

NOTE:  This paper is relatively easy paper.  you must score 130 marks out of 200.  please try.

please forward the link of this paper to your friends early.


Qn1.     If another meaningful word can be framed from all the four letters of the word TAIL, each letter being used only once, then the last letter of that word is your answer.  If more than one meaningful word can be formed then your answer will be X and if so such word can be formed then your answer will be ‘4’ i.e. None of these.
1. A                  2. I                   3. L                   4. X             5.  None of these               
Qn2.     How many such pairs of letters are there in the word ADVERTISEMENT which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
1. 3                   2. 4                   3. 5                   4. More than five              5.  None of these
Qn3.     In a code language ‘ABHIJIT’ is written as ‘CEJLLLV’.  How is ‘BROTHER’ written in that code?
1. ETRVKGU     2, DUQWJHT    3.DURWJIT       4. EUQWKHT      5.  None of these
Qn.4.    Four of the following five are similar in relation to their position in the English alphabet and hence form a group.  Which one does not belong to the group?
1. GIQ              2. BDW             3. IKP               4. FHS    5.  None of these                    

Qn.5.    I. ‘A*B’ means ‘A is the sister of B’.
            II.  ‘AOB’ means ‘B is the mother of A’.
             III.  ‘ A + B’ means ‘ A is the father of  B’
              IV. ‘A = B’ means ‘B is the father of A’..
Which of the following means ‘M is the maternal uncle of N’?
1. M = P + Q * N                       2. 2. N + P = Q * M        3. N * P o Q * M
4. M + Q = P O N            5.  None of these        

Q.6.      Which pair of letters has the same relationship between them with respect to their position in the English alphabet as the pair AL has between them in the word GRADUAL?
1. RA                2. DU                3. GR                4. UA                5. None of these.
Q.7.      How many pairs of letters are there in the word OCCUPATION which have the same number of latters between them as in the English alphabet?
1. One              2. Two              3. Three                        4. More than three          5.None of these.

            Directions (Q.8-10):  In a certain code language (a) ‘hai mal theek’ means ‘Wine is tangy’, (b) ‘Gaa me ja’ means “Nights are dark’, (c) ‘mal cho’ means ‘Cold Wine’ and (d) ‘ja Gaa le’ means ‘Nights are bad”.
Q.8.      Which of the following is the code for ‘dark’?
1. ja                  2. Gaa              3. me                4. cannot be determined 5. None of these.
Q.9.      What is the code for ‘Cold bad wine’?
1. mal cho ja                 2. mal ja le                    3. le cho mal
4. cannot be determined.                        5. None of these.
Q.10.    Which of the following is the code for ‘tangy’?
1. hai                2. theek                        3. mal               4. cannot be determined.            5. None of these.

            Directions (Q.11-13):  Study the following information carefully and answer the questions given below:

            (i) Five courses A,B, C, D and E each of one month duration are to be taught from January to May one after the other though not necessarily in the same by lecturers P, Q, R, S and T.
            (ii) ‘P’ teaches course ‘B’ but not in the month of April or May.
            (iii) ‘Q’ teaches course ‘A’ in the month of March.
            (iv) ‘R’ teaches in the month of January but does not teach Cour ‘c’ or ‘D’.
Q.11.    Which course is taught by ‘S’?
1. C                  2. E.                 3. Either C or D              4. D                  5. None of these.
Q.12.    Which lecturer’s course immediately follows after course ‘B’?
1. Q                  2. P                  3. S                  4. T                  5. None of these.
Q.13.    Which course is taught in the month of January?
1. C                  2. D                  3. E                  4. Date inadequate         5. None of these.
Q.14.    If it is possible to make a meaningful word with the second, the fourth, the fifth and the sixth letters of the word INCREASED, which of the following will be the third letter of that word?  If more than one such word can be made, give ‘M’ as the answer.   If no such word can be made, give ‘X’ as the answer.          
1. X                  2. E                  3. M                  4. R                  5. None of these.
Q.15.    In a certain code language, A is written as C, B is written as D, C is written as E and so on up to Z.  How is UMBRELLA written in that code?
            1. WODUHNNC             2. WODTHNNC             3. WODTGNNC
            4. WODUGNNC             5. None of these.

Directions:  (Q.16-20):  In each of the following questions, the first set of two words or items is followed by a third word.   The two words in the first set have a definite relationship.   Please find out the right word from the option given, that would have an identical relationship with the third word.

16.        heart: blood  : :   liver:  ?
1. food              2. digestion       3. spleen           4. bile     5.  None of these
17.        Physiology:  Biology::::  Geometry: ?
1. lines              2. trigonometry  3. mathematics  4. theorems   5.  None of these              
18.        Guru Nanak: Sikhs: :.     Zoroaster:   ?
1. catholics       2. jews              3. parsis            4. protestants      5.  None of these        
19.        toad: amphibian : :         cobra :  ?
1. snake            2. poison           3. bite               4. reptile              5.  None of these
20         Gujarat: Maharashtra::    Canada:  ?
1. U.S.A.           2. Mexico          3. Indian Ocean 4. America          5.  None of these

Directions:  21-25:  Study the following information to answer the given questions.
In a certain code language, ‘olympic games are interesting is written as ‘me to no yo’, ‘games are popular’ is written as ‘fe no yo’, ‘sports persons are fit’ is written as ‘ho no bee lo’ and Olympic sports’ is written as ‘ho no bee lo’ and ‘olympic sports’ is written as ‘ ho to’.

21.   What is the code for ‘persons’?
1.  lo     2. Bee    3. No   4. Ho    e) cannot be determined.

22.  What is the code for ‘fit’?
1. yo                             2. No                3.  Lo                4.  Either ‘bee’ or ‘lo’
5. none of these.

23.   Which of the following may be the possible code for “London Olympic games are interesting’?
1)  me to yo no bee                    2) me yo to no fe
3) me bee yo no lo                     4) ge to yo no me
5) none of these.

24.   which of the following is represented by the code ‘yo no fe to’?
1)  Olympic games are popular
2) Olympic games fit sport
3) sports persons are fit
4) Olympic gasmes are interesting
5) none of these

25.  If ‘ games’ is realted to ‘yo’, ‘olympic’ is related to ‘to’ then ‘are ‘ is related to which of the following?
1)  fe                 2)  no                3)  bee              4)  ho                5) none of these.

Directions: Q 26-30:   Read the following information carefully and then answer the questions given below:
            Eight friends working in different firms, all prefer different magazines.   Amit Roy, who reads THE TIMES,  does not work in Telco or SBI.  Vijay Prakash Singh works in Tata Steel.  He does not read  INDIA TODAY  or FILMFARE.    The C.A., whonrunds his won firm, reads FRONTLINE.   the man who reads FEMINA works as an Asst. Commandant in BSF.   The man who works at Tata Infotech reads  THE WEEK.  Digvijay Pathak does not read BUSINESS TODAY.  The man who is in Telco reads  SPORTSTAR.   Ashok and Sunil Jha read THE WEEK and SPORTSTAR, though not respectively.   Pranab Sinha reads FEMINA, Harish Chandra, who is in Wipro India Ltd.  does not read INDIA TODAY.   Rahul Roy does not work in SBI.   The editor reads neither FILMFARE nor BUSINESS TODAY.
26.        Who among them is an editor?
1. Amit Roy       2. Rahul Roy     3. Digvijay Pathak          4. Data inadequate
5. none of these.,
27.        Who reads the magazine BUSINESS TODAY?
1. Harish Chandra          2. Vijay Prakash Singh   3. Rahul Roy
4. Data inadequate         5. none of these.
28.        Digvijay Pathak works at/as
1. Telco                        2. Editor            3. SBI   4. Data inadequate    5. none of these.
29.        Who reads the magazine FILMFARE?
1. Amit Roy       2. Harish Chandra          3. Vijay P Singh
4. Data inadequate         5. none of these.
30.        Who works in Telco?
1. Sunil Jha       2. Ashok           3. Rahul Roy     4. Data inadequate    5. none of these.

Q.31.    ‘Table’ is related to ‘writing’ in the same way as ‘_______’ is related to cooking?
1. cooker           2. cook             3. stove                        4. cylinder           5.  None of these

Q.32.    Pointing to a woman, a man says: “She is the mother of my son-in-law’s brother’s only sister-in-law”.  How is the woman related to the man?
1. mother          2. wife               3. sister                        4. mother-in-law   5.  None of these        
Q.33.    Rajesh and Amutha have 4 persons between them while they sit on a circular table.  How many persons sit on the table?
1. 2                   2. 6                   3. 7                   4. can’t be said    5.  None of these        
Q.34.    Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group.  Which of these does not belong to the group?
1. Bat               2. Whale           3. Man              4. Cock               5.  None of these
Q.35.    Which of the following would come in place of the question mark if the letter series given below was to be continued?
            AXM                 BYN                 DZP                  ?         
1. GBS             2. GAR             3. EAR              4. EAS                5.  None of these
Q.36.    If the given numbers are arranged in descending order based on the sum of digits of each number, which one will be in the middle?

            857       495       375       386       581       916       613
1. 386               2. 916               3. 375               4. 495                 5.  None of these.
             Directions (Q. 37-39): Read the following information carefully and  answer the questions given below:
            (i) A, B, C, D, E, F, G and H are standing in a row facing North.
            (ii) B is not neighbour of G.
            (iii) F is to the immediate right of G. and neighbour of E.
            (iv) G is not at the extreme end.
            (v) A is sixth to the left of E.
            (vi) H is sixth to the right of C.
Q.37.    Who among the following are neighbours?
1. AB                2. CG                3. FH                4. CA      5.  None of these                    
Q.38.    Which one among the following defines the position of D?
            1. Fourth the right of H.              2. Third to the right of A
            2. Neighbour of B and F              4. To the immediate left of B
              5.  None of these
Q.39.    Which of the following is true? 
            1. C is to the immediate left of A.            2. D is neighbour of B and F
            3. G is to the immediate right of D                       4. A and E are at the extreme ends
              5.  None of these

Q.40.    Four of the following letter-number groups are similar in connection with the position of these letters in the English alphabet and hence form a group.   Which one does not belong to the group?
1. PY8              2. EK5              3. RV3              4. JR6     5.  None of these
1.             To change selected text to all capital letters, click the change case button, then click ________.
                a) UPPERCASE                   b) UPPER ALL                     c) CAPS LOCK
                d) Lock Upper                      e) Large Size
2.             A person who used his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a _______.
                a) hacker                               b) analyst                              c) instant messenger
                d) programmer                     e) spammer
3.             A device that connects to a network without the use of cables is said to be ______.
                a) distributed                        b) free                    c) centralized                       
                d) open source                      e) None of these
4.             Reusable optical storage will typically have the acronym _____.
                a) CD                     b) DVD                  c) ROM d) RW                    e) ROS
5.             The most common type of storage devices are ________.
                a) persistent          b) optical               c) magnetic           d) flash                  e) steel
6.             Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer- readable are known as _______.
                a) an ASCII code                b) a magnetic tape              c) an OCR scanner
                d) a bar code                        e) None of these
7.             A Website’s main page is called its ________.
                a) Home Page                      b) Browser Page   c) Search Page     
                d) Bookmark                        e) None of these
8.             Part number, part description, and number of parts order are examples of ________.
                a) control               b) output               c) processing                         d) feedback         
                e) input.
9.             To access properties of an object, the mouse technique to use is ________.
                a) dragging                            b) dropping                           c) right-clicking    
                d) shift-clicking                    e) None of these
10.          Computers use the ______ number system to store data and perform calculations.
                a) binary                b) octal                  c) decimal             d) hexadecimal   
                e) None of these
11.          ________ are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
                a) Phishing trips                    b) Computer viruses
                c) Spyware scams                                d) Viruses                              e) Phishing scams
12.          Why is it unethical to share copy righted files with your friends?
                a) It is not unethical, because it is legal          
                b) It is unethical because the files are being given for free.
                c) Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.
                d) It is not unethical because the files are being given for free.
                e) It is not unethical - anyone can access a computer.
13.          Which of the following can be used to select the entire document?
                a) CTRL + A                         b) ALT + F5                          c) SHIFT+A                         
                d) CTRL + K                         e) CTRL + H
14.          To instruct World to fit the width of a column to the contents of a table automatically, click the _____ button and then point to Auto Fit Contents.
                a) Fit to Form                       b) Format              c) Autosize            d) AutoFit
15.          The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is ________.
                a) multiprogramming                          b) multitasking                     c) time-sharing
                d) multiprocessing                               e) None f these
16.          A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is _______.
                a) memory - only                 b) write - only       c) once - only                        d) run-only
                e) read-only.
17.          What is the permanent memory built into your computer called?
                a) RAM                 b) Floppy               c) CPU                   d) CD-ROM          e) ROM
18.          The default view in Excel is ____ view.
                a) Work                 b) Auto c) Normal              d) Roman              e) None of these
19.          What displays the contents of the active cell in Excel?
                a) Namebox                         b) Row Headings                 c) Formulabar     
                d) Takspane                         e) None of these
20.          In Word, you can force a page break _________.
                a) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key.
                b) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl+Enter
                c) By using the Insert/Section Break
                d) By changing the font size of your document            e) None of these
21.          Grouping and processing all of a firm’s transactions at one time is called ____.
                a) a database management system                 b) batch processing
                c) a real-time system                                           d) an on-line system
                e) None of these
22.          Help Menu is available at which button?
                a) End                    b) Start                   c) Turnoff             d) Restart              e) Reboot
23.          You can keep your personal files/folders in ___
                a) My Folder                         b) My Documents               c) My Files           
d) My Text            e) None of these
24.          A central computer that holds collections of data and programs for many Pcs, workstations, and other computers is a(n) ________
                a) supercomputer                                b) minicomputer c) laptop
                d) server                                                 e) None of these
25.          When you save to this, your data will remain intact even when the computer is turned off.
                a) RAM                                 b) motherboard                    c) secondary storage device
                d) primary storage device                                  e) None of these
26.          The ________ folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
                a) Drafts                                b) Outbox                              c) Address Book
                d) Sent Items                        e) Inbox
27.          You can ________ a search by providing more information the search engine can use to select a smaller, more useful set of results.
                a) refine                 b) expand              c) load                    d) query                 e) slowdown
28.          The contents of __ are lost when the computer turns off.
                a) storage              b) input c) output                d) memory            e) None of these
29.          The ______ enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
                a) tab box             b) pop-up helper c) tab row              d) address bar
                e) Esc key
30.          A DVD is an example of a(n) _____
                a) hard disk                                           b) optical disc                       c) output device  
d) solid-state storage device              e) None of these
31.          The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a ____.
                a) tab                     b) cell                     c) box                     d) range                 e) None of these
32.          _____ is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
                a) Tracking           b) Formatting                       c) Crashing            d) Allotting
                e) None of these
33.          Which ports connect special types of music instruments to sound cards?
                a) BUS                   b) CPU                   c) USB                   d) MIDI                                 e) MINI
34.          The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called ______.
                a) downloading    b) uploading                         c) FTP                    d) JPEG
                e) downsizing
35.          In Excel, ____ allows users to bring together copies of workbooks that other users have worked on independently.
                a) Copying                            b) Merging             c) Pasting               d) Compiling
                e) None of these
36.          If you want to connect to your own computer through the Internet from another location, you can use ______
                a) e-mail                b) FTP                    c) instant message               d) Telnet               
e) None of these
37.          To reload a Web page, press the ______ button.
                a) Redo b) Reload              c) Restore              d) Ctrl                     e) Refresh
38.          Mobile Commerce is best described as _____
                a) The use of Kiosks in marketing
                b) Transporting products
                c) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices
                d) Using note book PC’s in marketing                             e) None of these
39.          Video processors consist of _________ and ________, which store and process images.
                a) CPU and VGA                                 b) CPU and memory           c) VGA and memory
                d) VGI and DVI                                   e) None of these
40.          _______ are words that a programming language has set aside for its own use.
                a) Control words                  b) Control structures                           c) Reserved words
                d) Reserved keys                                 e) None of these




1.         Which of the following games is NOT included in Olympic games?
            a) Football                     b) Golf              c) Badminton                 d) Hockey
            e) Table Tennis
2.         ‘PVR’ is the name of a leading ………
            a) Retail Store Chain      b) Trousers Brand          c) Fast Food Restaurants
            d) Casual Footwear Chain                                   e) Multiplex Chain Operator
3.         Who amongst the following is the Solicitor General of India at present?
            a) Rohinton Nariman       b) Harish Salve              c) Abhisekh Manu Singhvi
            d) Ram Jethmalani         e) None of these
4.         The Finance Bill 2012-13 gave the Income Tax Department powers to revive its 11,128 crore tax demand on …….
            a) Bharti Airtel               b) Tata Indicom             c) Idea Cellular
            d) Vodafone                   e) Dolphin
5.         Which of the following awards is given only to individuals and organisations of Asian countries for excellence in their respective fields?
            a) Booker Prize              b) Nobel Prize                c) Templeton Prize
            d) Ramon Magsaysay Award                              e) Oscar Awards
6.         Who from amongst the following is the founder of ‘Facebook’?
            a) Steve Jobs                b) Steve James             c) Sabeer Bhatia
            d) Mark Zuckerberg        e) Bill Gates
7.         Which is the TOP Gold producing country in the world?
            a) Saudi Arabia              b) China            c) Singapore      d) Kuwait           e) India
8.         Which Indian City is known as the ‘Garden City’?
            a) Udaipur         b) Chandigarh                c) Srinagar        d) Bangalore      e) Mysore
9.         Who among the following Indian Contestants in the 2012 London Olympics 10 meter air rifle event won a bronze medal?
            a) Gagan Narang            b) Vijay Kumar               c) Sushil Kumar            
d) Parupali Kashyap       e) Amit Kumar
10.        Which of the following is a professional group for Twenty 20 cricket championship, initiated by the Board of Control for Cricket in India?
            a) Indian Cricket League (ICL)                 b) International Cricket League (ICL)
            c) Indian Premier League (IPL)                d) Cricket Club of Indian
            e) Indian Premium League (IPL)
11.        Who amongst the following is the author of the English novel ‘The White Tiger’?
            a) Kiran Desai                b) V.S.Naipaul               c) Shashi Tharoor
            d) Shobha De                e) Aravind Adiga
12.        Manesar, which was recently in news is a town in ………
            a) Himachal Pradesh      b) Punjab          c) Haryana       
d) Gujarat                      e) Uttarakhand
13.        Who is the author of the book ‘Fifty Shades of Grey’?
            a) Jeffery Archer            b) Norman Lewis            c) EL James
            d) Edward Klein             e) Shashi Deshpande
14.        Rockefeller Foundation has recently conferred a lifetime achievement award for innovation into business models upon …………..
            a) anil Dhirubhai Ambani             b) Braack Obama           c) General V.K.Singh
            d) Narendra Modi                       e) Ratan N.Tata
15.        Under the RTI Act the time for disposal of request for information in cases concerning life and liberty is ______.
            a) 30 days         b) 15 days         c) 10 days         d) 7 days           e) 48 hours
16.        Which of the following awards has recently been conferred upon Shri D.R.Mehta for outstanding contribution towards the promotion of communal harmony, peace and goodwill?
            a) Rajiv Gandhi Global Excellence Award 2012
            b) Rajiv Gandhi Memorial National Award 2012
            c) Rajiv Gandhi Quality Award 2012
            d) Rajiv Gandhi National Sabhavana Award 2012
            e) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2012
17.        United States Atomic Energy Act 1954 establishes an agreement of co-operation as a prerequisite for nuclear deals between US and any other nation. Such an agreement is popularly known as …………
            a) Agreement of Co-operation      b) ‘123’ Agreement         c) PL 480
            d) A to Z Agreement                   e) Nuclear Deal
18.        Which of the following sportsman recently clinched the French Open Singles Title for the seventh time in his life time?
            a) Roger Federer            b) Rafael Nadal c) Novak Djokovic         
            d) Robin Soderling          e) Martin Verkerk
19.        World ‘No Tobacco Day’ is observed every year on _________.
            a) 31st January               b) 31st May        c) 31st July        d) 31st October
            e) 31st December
20.        Which of the following is the name of a Chinese spacecraft?
            a) Apollo 18       b) Soyuz 7 K-L1             c) Shenzhou-9   d) Kliper            e) Hermes
21.        Commonwealth Games 2014 shall be held at _____.
            a) Glasgow        b) Montreal        c) Queensland   d) Gold Coast    e) Beijing
22.        Which of the following is NOT a Consumer Right as per Consumer Protection Act 1986?
            a) Right to Consumer Education b) Right to seek Redressal
            c) Right to Safety           d) Right to be informed               e) Right of Negotiage
23.        Which of the following is a book authored by Shri Pranab Mukheriji?
            a) The Inheritance of Loss          b) The Argumentative Indian
            c) Beyond Survival: Emerging Dimensions of Indian Economy
            d) The Family and the Nation      e) None of these
24.        For management of natural resources the Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully operationalised …………..
            a) Indian Remote Sensing Satellite (IRS)                        
            b) Indian National Satellite (INSAT)
            c) Geostationary Satellite Launch Vehicle (GSLV)
            d) Polar Satellite Launch Vehicles (PSLV)            e) None of these
25.        Which of the following is a power generating company?
            a) Reliance        b) HINDALCO    c) TISCO          d) HPCL            e) CIPLA
26.        Which of the following Indian states has topped as the fastest growing state with a striking 13.1% growth in 2011-12?
            a) Gujarat          b) Haryana        c) Maharashtra              d) Tamil Nadu    e) Bihar
27.        Which of the following is NOT a Public Sector Bank?
            a) Coporation Bank                    b) United Bank of India   c) Vijaya Bank
            d) Bank of Maharashtra              e) Federal Bank
28.        A form of intentional weather modification by changing to trying the amount or type of precipitation that falls from clouds by dispersing substances into air that serve as cloud condensation is called ……..
            a) Cloud Computing        b) Cloud Technology      c) Cloud Seeding
            d) Cloud Control             e) Cloud Engineering
29.        Who amongst the following cricketers has been chosen as the ‘Event Ambassador’ by the International Cricket Council (ICC) for the World Cup Twenty 20 Championships to be held in September - October 2012?
            a) Lasith Malinga           b) Mahela Jayawardene c) TM Dilshan
            d) Sachin Tendulkar       e) Dinesh Tendulkar
30.        Which of the following birds has been declared as the ‘State Bird’ by the Government of Delhi State?
            a) Parrot            b) Pigeon          c) House Sparrow          d) Peacock        e) Swan
31.        ‘CHALLENGER’ is the name of a ………..
            a) Planet           b) Nuclear Weapon        c) Island            d) Space Shuttle
            e) Automobile Brand
32.        Which of the following is India’s largest trading partner in the world?
            a) U.A.E            b) China            c) U.S.A            d) France          e) Italy
33.        The North Atlantic Treaty Organisation (NATO) is headquartered at ………
            a) Camp David, Maryland USA                b) Geneva
            c) New York                                          d) Sweden         e) Brussels
34.        Which of the following is the abbreviated name of a rural sports initiative introduced by the Government of India to promote youth and social development through sports?
            a) NLMP           b) PYKKA         c) CGHS           d) AABY           e) SGSRY
35.        Who from amongst the following persons is a former Governor of RBI?
            a) Shri P Chidambaram              b) Shri Yashwant Sinha
            c) Shri Pranab Mukherjee           d) Shri Man Mohan Singh           e) None of these
36.        A new scheme has been announced in the budget 2012-13 giving tax exemption to first time equity market investors. The scheme is titled as ……………….
            a) Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme
            b) Rashtriya Equity Savings Scheme
            c) National Equity Savings Scheme
            d) Indira Gandhi Equity Savings Scheme
            e) Prime Minister’s Equity Savings Scheme
37.        Which of the following Countries is expected to become the word’s second largest producer of crude steel by 2015?
            a) China            b) Brazil            c) Russia          d) India             e) Italy
38.        Which of the following Asian Countries has recently announced a scheme for dual citizenship on May 16, 2012?
            a) Bhutan          b) Bangladesh   c) Sri Lanka       d) Nepal            e) Myanmar
39.        Who from amongst the following has recently been appointed as the Chairman of Telecom Regulatory Authority of India?
            a) V.S.Sampath             b) Rahul Khullar             c) Sanjay Arya
            d) DK Mittal                   e) Navin Chawla
40.        The Central Board of direct Taxes has made e-filing of income-tax returns mandatory for all assesses whose annual earnings exceed ………..
            a)  5 lakh during the fiscal                    b)  10 lakh during the fiscal
            c)  15 lakh during the fiscal                  d)  20 lakh during the fiscal
            e)  25 lakh during the fiscal

                                                  NUMERICAL ABILITY
121.                  You are given a 10 x 10 x 10 cube composed of 1 x 1 x 1 mini cubes glued together.  The outer most layer falls off.   How many mini cubes would have fallen off?
1) 488               2)         432                   3)         525                   4)         729
5)  None of these          
122.      Gauthem and his wife Gowri are harvesting apples.   Gautham can pluck one apple in 15 minutes and Gowri can pluck one apple in 12 minutes.  Their daughter Priya takes 20 minutes to eat an apple and she eats all day.   How many apples will they be able to sell to the market, if they work from 6 am to 6 p.m.?
1)         24         2)         30                     3)         36         4)         42
5)  None of these          
123.      Two planes move along a circle of circumference 1.2 kms with constant speeds.   When they move in different directions, they meet every 15 seconds and when they move in the same direction one plane overtakes the other every 60 seconds.  Find the speed of the slower plane.
1)         0.04 km/s          2)         0.03 km/s          4)         0.05 km/s          5)         0.02 km/s
124.      A person walking 6/7 of his usual rate is 25 minutes late.   What is his usual time?
1)         2 hours 10 minutes        2)         2 hours 15 minutes        3)         2 hours 20 minutes
4)         2 hours 30 minutes        5)  None of these                      
125.      The metro service has a train going from Mumbai to Pune and Pune to Mumbai every hour.  The first one at 6 a.m.   The trip from one city to another takes 4.5 hours, and all trains travel at the same speed.   How many trains will pass while going from Mumbai to Pune, if you start at 12 noon?
1)         8          2)         10                                 3)         9                      4)         13
5)  None of these          
126.      Find the units digit in 34235
1)         1          2)         4                      3)         6          4)         8          5)  None of these          
127.      1021   --  1 is not divisible by
1)         3                      2)         9                      3)         11                     4)         8         
5)  None of these          
128   The difference in Cl and SI for 2 years on a certain sum at 10% rate of interest is Rs. 450. What is the principal amount ?
                        (1) Rs. 30,000                            (2) Rs. 40,000
                        (3) Rs. 45,000                            (4) Rs. 50,000
                        5)  None of these.
129.   Navjot sold a chair at a loss of 8 percent. If he had bought it for 10% less and sold it for Rs. 36 more, she would have gained 20%. Find out the cost price of the chair.
                   (1) Rs. 250                                (2) Rs. 275
                   (3) Rs. 225                                (4) Rs. 220
                   5)  None of these.
130.       Twenty men and thirty women take 5 days to complete a piece of work. It takes 20 days for the same work to be completed by 6 men and 5 women. How many days will take for 40 men to complete the same work ?
(1) 2 days          (2) 3 days                                  (3) 4 days                                  (4) 6 days
5)  None of these.
131.     If  62578  X   108    =    6758424,  then  62.578   X  1.08  is equal to
1)         67.58424           2)         675.8424           3)         6758.424       4) 67584.24
5)  None of these.
132.    Sq.root of  0.9  multiplied by sq. root of 2.5 is equal to
1)         15                     2)         1.5                    3)         0.15      4)         2.75
5)  None of these.
133.      (2.1)3    -    (2.1)2   is equal to
1)         4.851                2)         48.51                3)         485.1                4)         4851

134.      To do a certain work, Y would take three times as long as X and Z together, and Z takes twice as long as X and Y together. The three men together can complete the work in 10 days. How long would each take separately ?
(1) 24, 40, 30 days                     (2) 30, 20, 10 days
            (3) 15, 20, 35 days                     (4) 30, 24, 40 days
            5)  None of these.
135.      To increase a number ‘n’   by  30%, it is sufficient to multiply it by
1)   3          2)               0.3                                3)         13         4)         1.3
5)  None of these.
136.      Which of the following lies between  2/7      and    ¾ ?
1)         1/10                  2)         4/5                    3)         ½         4)         2/11
5)  None of these.
137.      Successive discounts of 30% and 40% are equivalent to a single discount of
1)         48%                  2)         58%                  3)         38%                  4)         70%
5)  None of these.                     
138.      The speed of a boat in still water is 4 km/hour.   The speed of the stream is 2 km/hour.  The time taken to go 12 km down the stream and to return to the starting point is:
1)         8 hours 2)         2 hours 3)         5 hours             4)         3 hours
5)  None of these.
139,      A train loses one sixth of its passengers at the first stop, 25 at the second stop, 20% of the reminder at the third stop and three quarters of the reminder at the fourth stop.  Twenty five now remain.  What was the original number?
       (1)  160             (2)  140                         (3)  180                                     (4)  240
       5)  None of these.
140.      A castle contains a mixture of 12 gallons of wine and 18 gallons of water.  A second castle contains a mixture 9 gallons of wine and 3 gallons of water.  How many gallons must be taken from each so that there is a mixture of 14 gallons consisting of water and wine in equal quantum?
       (1)  10 & 4                     (2) 10 & 6          (3)  8 & 6                                   (4)  8 & 2
       5)  None of these.
141.      There were two thirds as many women as there were men on a train.  At the next station, six men and eight women got off the train and nine men and two women got on.  There were then twice as many men as women on the train.  How many men and women were on the train at first?
(1)  30 & 15                          (2) 50 & 40        (3)  20 & 10                               (4) 45 & 30
       5)  None of these.
142.      On what sum of money will simple interest be Rs. 400 in 4 years at 2% rate?
                        (1) 4000            (2) 454              (3) 5500                                    (4) 5000
                        5)  None of these.
143.      Two equal sums of money were lent out at 6% and 8% simple interest for 4 years.  The total interest earned was Rs. 11,200.  What was the total sum?
                        (1) 40,000          (2) 50,000         (3) 30,000                                  (4) 60,000
                        5)  None of these.
144.      Two whole numbers whose sum is 72 cannot be in the ratio:
(1)  5 : 7            (2)  3 : 5            (3)  4 : 5            (4)  3 : 4            5)  None of these.         
145.      The value of a machine depreciates by 20% every year.   If the present value of the machinery is Rs. 20000, the value of the machine after 3 years will be
1)   Rs.12000                2)         Rs.9240            3)         Rs.14000          4) Rs.8000
5)  None of these.

146.      The average of all the factors of 80 is
1)   18.0                        2)         18.6                  3)         8.6                    4)         12.4
5)  None of these.
147.      If a digit 2 is placed after two digit number whose ten’s digit is t and unit digit is u, then the new number is
1)     200  +  10t   +  u                                    2)         100       + 10t     +  u
3)     200  + t   + u                                         4)         200 + 100t  +  10u
5)  None of these.

148.      The current birth rate per thousand is 52 corresponding death rate is 31 per thousand.  The net growth rate in terms of percentage is
1)         21                     2)         210                   3)         2.1                    4)         22
5)  None of these.
149.      Mohan has twice as much money as Rakesh and Rakesh has 50% more money than what Rohan has.  If the average money with them is Rs.110, then Mohan has:
1.  Rs.90           2. Rs.75                        3. Rs.60                        4. Rs.180
5)  None of these.
150       The sum of the ages of a son and father is 56 yrs.  After  4 yrs, the age of the father will be three times that of the son.   What is the age of the son?
1.   15 yrs.        2.  18 yrs.         3.  12 yrs                      4.  21 yrs.
5)  None of these.
151. (558 x 45) / (18 x 45) = ?
(1) 314
(2) 313
(3) 312
(4) 311
(5) None of these
152. 806 / 26 =?
(1) 30
(2) 32
(3) 34
(4) 36
(5) None of these
153. 559 + 995 = ? x 16
(1) 92.05
(2) 97.1c25
(3) 93.15
(4) 94.35
(5) None of these
154. ((337 +146) x 8)=?
(1) 3884
(2) 1515
(3) 3864
(4) 1505
(5) 3846
155.   the product of two consecutive odd numbers is 4095.  What is the greatest number?
1)   61
2)  65
3) 63
4) 59

156. 4758-2782-1430=?
(1) 356
(2) 396
(3) 486
(4) 546
(5) None of these
157. 9.1 x 7.5 x 6.2 =?
(1) 423.1(2) 68.25
(3) 593.775
(4) 472.5
(5) None of these
158.   sq.root of 2304   x  sq. root of ?     =   2832
(1) 3240
(2) 3481
(3) 3721
(4) 3969
(5) none of these
159. 49+\sqrt{?}=87
(1) 1444
(2) 1442
(3) 1448
(4) 1456
(5) 1460
160.      If Ram was 32 years old 8 years ago, how old was he x years ago.
(1)  x   - 40
(2)  x  - 24
(3)  40  - x
(4)   24  - x
(5)   None of these.

Q 161 TO 200 - Note:  Mark  Answer choice “e) none of these’ if none of the given answer is  correct.
Qs. 161-165. Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. (Ignore errors of punctuation, if any).   If there is no error mark (5) None of these as your answer.
161. My daughter never(1) would write to me(2) so I never know(3) what she is doing.(4)

162. Whenever we have a puncture(1) she just sits in the car(2) and reads a book(3) while I changed the wheel.(4)

163. He walked to the market(1) with both his servants(2) on either side of his(3) to help him buy things.(4)

164. Ganesh, who has been(1) driving all day(2) was extremely tired(3) and wanted to stop.(4)

165. Everyone were reading quietly(1) when suddenly the door(2) burst open and a(3) complete stranger rushed in.(4)

 Qs. 166-175. Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete. 

166. The society provides the individual security of life,______of thought and sustenance for action. Every individual who____from the society is indebted to the society.
(1) serenity.....gains
(2) prosperity.....benefits
(3) objectivity.....profits
(4) seriousness.....derives    (5)  gains …serenity

167. A hobby is an activity of interest_____for pleasure. It helps to break the monotony and tedium of our_____routine.
(1) developed.....interesting
(2) pursued.....humdrum
(3) cultivated.....developed
(4) regularized.....cultivated         (5)    interesting …. developed

168. The_____growth of Indian agriculture in the last three decades has earned_____from other countries.
(1) pervasive.....reputation
(2) significant.....deliverance
(3) superior.....regard
(4) dynamic.....accolades                       (5)  reputation …. pervasive

169. College-going students should_____the spirit of service from the great men of_____.
(1) inculcate.....power
(2) develop.....possession
(3) invent.....wisdom
(4) imbibe.....yore        (5)   power ---inculcate

170. The planting of trees on the_____of town and villages helps the_____of a country.
(1) surface.....beautification
(2) periphery.....output
(3) joints.....production
(4) outskirts.....afforestation                    (5)   beautification … surface

171. The human infant is a life-long bundle of energy with a_____array of potentialities, and many_____.
(1) marvellous.....vulnerabilities
(2) peculiar.....opportunities
(3) critical.....competencies
(4) vocational.....strengths                      (5)  vulnerabilities …marvelous

172. His presentation was so lengthy and_____that it was difficult for us to find out the real_____in it.
(1) boring.....planning
(2) tedious.....skill
(3) verbose.....content
(4) laborious.....coverage                        (5)  planning ….boring

173. There is no_____the fact that a man of knowledge_____great power.
(1) justifying.....acknowledges
(2) clarifying.....exhibits
(3) advocating.....projects
(4) denying.....wields                              (5)    acknowledges  ….. justifying

174. The____of opinion which emerged at a recently concluded seminar was that the problem of dowry cannot be_____unless the law against it is made more stringent.
(1) divergence.....managed
(2) sympathy.....projected
(3) consensus.....tackled
(4) similarity.....curbed                            (5)   managed …. divergence

175. Leisure must be spent carefully and_____only, otherwise the devil will take the_____of you.
(2) constructively.....better
(3) proactively.....thought
(5)  care … positively
Qs. 176-185. In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed after the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Man has always considered himself to be the ruler of his planet. This 176 and the attendent superiority feeling has made him look down 177 other creatures who co-exist with human on this earth. The so-called 'civilized' human race has 178 and ill-treated small and large animal species and birds in an attempt to prove his 179. It is common knowledge that 180 number of animals have been 181 for centuries under the 182 of conducting scientific experiments or for sports. Till recently, in the 183 of scientific experiments monkeys and frogs have been 184 to dissection and 185 in the laboratory.

176. (1) pleasure            (2) fact              (3) achievement             (4) arrogance 

(5) improvement

177. (1) in          (2) upon            (3) with              (4) for      (5)  and

178. (1) criticised           (2) devalued                  (3) protected      (4) abused  (5) interested

179. (1) supremacy        (2) wisdom        (3) cleverness                (4) instinct  (5) protected

180. (1) tall        (2) plenty           (3) countless                 (4) diverse         (5) short

181. (1) tortured             (2) exposed       (3) treated         (4) vanished      (5) disappeared

182. (1) projection          (2) criticism       (3) pretext         (4) game           (5) target

183. (1) matter               (2) set               (3) scheme        (4) name           (5) concern

184. (1) confined            (2) subjected                 (3) condemned               (4) allied

(5)   based

185. (1) cruelty (2) deformation    (3) study         (4) vivisection   (5) intersection

Qs. 186-190. In each of the following questions an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out the correct meaning of the idiomatic expression and mark the number of that meaning as your answer on the answer sheet.

186. The green eyed monster:
(1) The creature of the sea
(2) An animal with green eyes
(3) Personal jealousy
(4) To get into trouble
(5)  None of these
187. To burn one's fingers:
(1) To have a burning sensation at the tips of one's fingers
(2) To undergo suffering heroically for one's principles
(3) To behave as if one is very great and important
(4) to have been affected badly
(5)  None of these

188. To end in smoke:
(1) To die of cancer caused by smoking
(2) To end without providing any practical result
(3) Die in a burning house choked with smoke
(4) To risk everything in a single venture

(5)  None of these

189. To catch a tartar:
(1) To deal with a person who is more than one's match
(2) To catch a dangerous person
(3) To trap a wanted criminal with great difficulty
(4) To meet with disaster            (5)  None of these

190. above board
(1) A man who is always drunk
(2) A wife who is cold to her husband
(3) To wear black and white clothes
(4) open            (5)  None of these

Qs. 191-200. Read the following passage and answer the questions given below it. Certain words in the passage are given bold so as to help you locate them easily while answering some of the questions.

Comfort is now one of the causes of its own spread. It has now become a physical habit, a fashion, an ideal to be pursued for its own sake. The more comfort is brought into the world, the more it is likely to be valued. To those who have known comfort, discomfort is a real torture. The fashion which now decrees the worship of comfort is quite as imperious as any other fashion. Moreover, enormous material interest are bound up with the supply of the means of comfort. The manufacturers of furniture, of heating apparatus, of plumbing fixtures cannot afford to let the love of comfort die. In modern advertisements they have found a means for compelling it to live and grow. A man of means today, who builds a house is in general concerned primarily with the comfort of his future residence. He will spend a great deal of money on bathrooms, heating apparatus, padded furnishings, and having spent he will regard his house as perfect. His counterpart in an earlier age would have been primarily concerned with the impressiveness and magnificence of his dwelling-with beauty, in a word, rather than comfort. The money our contemporary would spend on baths and central heatings would have been spent on marble staircases, frescoes, pictures and statues. I am inclined to think that our present passion for comfort is a little exaggerated.

Though I personally enjoy comfort, I have lived most happily in houses devoid of everything that Anglo-Saxons deem Indispensable. Orientals and even South Europeans who know not comfort and live very much as our ancestors did centuries ago seem to go on very well without our elaborate apparatus and padded luxuries. However, comfort for me has a justification; it facilitates mental life. Discomfort handicaps thought; it is difficult to use the mind when the body is cold and aching.

191. Choose the word that is SIMILAR in meaning of the word 'devoid of' as used in the passage.
(1) available       (2) lacking                     (3) empty          (4) deficient

192. How people manage to keep the love of comfort alive?
(1) By pumping in more comfort goods in the market
(2) By sacrificing high profits on comfort goods
(3) By targetting youths in the sales campaign
(4) By appealing to the emotionality of people

193. What is the author's prediction about comfort?
(1) The value of comfort will increase
(2) People will value more spirituality thus reducing the value of comfort
(3) People will desire simple life style
(4) The advertisements will play down the comfort aspect of goods

194. What was the characteristic of affluent man of an earlier age?
(1) He used to put higher premium on comfort
(2) He was relying much on advertisements
(3) He believed more in simple and cheaper things
(4) His emphasis was on beauty

195. What change according to the author has taken place in the attitude to comfort?
(1) It is taken for granted in the modern way of living
(2) It has become now an ideal to be pursued for its own sake
(3) It is now believed that discomfort handicaps thought
(4) It is thought that comfort helps body and mind to function effectively

196. Choose the word which is SIMILAR in meaning of the word 'decree' as used in the passage.
(1) order            (2) spread          (3) project                      (4) attract

197. Why does the author value comfort?
(1) It helps to project one's image
(2) It helps to protect your values
(3) It facilitates mental life
(4) It encourages a blend of materialistic and spiritual thinking

198. Why would manufacturers of various devices not permit comfort to die?
(1) They want to manufacture more and more comfort goods
(2) Manufacturers are mainly interested in creating new things
(3) Manufacturers' emphasis is on producing beautiful things
(4) Their prosperity is closely linked with the people's desire for comfort

199. Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word 'Indispensable' as used in the passage.
(1) unattractive
(2) avoidable
(3) favourable
(4) unelegant

200. Which of the following statements is NOT TRUE in the context of the passage?
(1) Discomfort is not liked by those who live in comfort
(2) The affluent man of an earlier age was interested more in beauty than that of comfort
(3) Discomfort handicaps thought
(4) Orientals and South Europeans love comfort immensely



Qn.     Ans        Qn.        Ans         Qn.       Ans          Qn.       Ans         Qn.        Ans
01         4          02         4          03         2          04         1          05         3
06         3          07         2          08         1          09         3          10         3
11         3          12         1          13         3          14         3          15         3
16         4          17         3          18         3          19         4          20         1
21         5          22         4          23         41         24         14         25         2
26         1          27         2          28         3          29         2          30         4
31         3          32         2          33         4          34         4          35         4
36         2          37         4          38         2          39         3          40         4


1.a          2.a          3.e          4.d          5.c          6.d          7.a          8.e          9.c          10.a

11.a       12.c       13.a       14.a       15.d       16.e        17.e        18.c       19.c       20.b

21.c       22.b       23.b       24.d       25.d       26.a       27.a       28.d       29.c       30.b

31.b       32.b       33.c       34.a       35.b       36.d       37.e        38.c       39.c       40.c


1.b       2.e       3.a       4.d       5.d       6.d       7.b       8.d       9.a       10.c

11.e     12.c     13.c     14.e     15.e     16.d     17.b     18.b     19.b     20.c

21.a     22.e     23.c     24.a     25.a     26.e     27.c     28.c     29.a     30.c

31.d     32.a     33.e     34.b     35.d     36.a     37.d     38.c     39.b     40.b


121.1    122.3    123.2    124.4    125.3    126.2    127.3    128.3    129.3    130.3

131.1    132.2    133.3    134.1    135.4    136.3    137.2    138.1    139.3    140. 1

141.4    142.1    143.4    144.4    145.2    146.2    147.1    148.3    149.4    150.3

151.5    152.5    153.2    154.3    155.2    156.4    157.3    158.2    159.4    160.3


161.2    162.4    163.3    164.1    165.1    166.1    167.2    168.4    169.4    170.4

171.2    172.      173.4    174.3    175.2    176.4    177.2    178.4    179.1    180.3

181.1    182.3    183.4    184.2    185.4    186.3    187.4    188.2    189.1    190.4

191.4    192.1    193.1    194.4    195.2    196.1    197.3    198.4    199.2    200.4



Q01. 4; No other meaningful word can be formed from the letters of the word TAIL.
Q02. 4; There are 6 pairs, viz. DI,DN,RM,TN,IM,IE which have as many letters between them as in the English Alphabets.
Q03. 2; The code is obtained by moving the letters alternately by 2 and 3 steps forward.   Similarly, D V Q W J H T can be obtained from BROTHER.
Q04. 1;  Except in (1), in all other groups, the position of second letter is same from the left as that of the third letter from right. (in alphabets)
Q05. 3;  N * P means N is the sister of P
            Q * P means Q is the sister of M
            Hence, M is the maternal uncle of N.
Qn.6.3;  GR – This pair of letters has same relationship between them in the English alphabets as the letters AL.  i.e. same number of alphabets are there between these two alphabets.(AL  & also GR)
Qn.7.2;    O C C U P A T I O N.   C & I,  O & N.  (They have same number of alphabets in this word also as in English Alphabets A – Z.
Qn.8 to  Qn.10..   From (a) and (c), mal = Wine and Cho = Cold
               from (b) and (d),  me = dark; Le = bad
            tangy = hai or theek.  Therefore,
Qn.8. 1;
Qn.9; 3
QNS. 11 – 13:    LECTURERS                COURSES        MONTH
                                    P                      B          Jan/Feb/Mar  …  (ii)
                                    Q                      A          Mar               … (iii)
                                    R                      A/B/E   Jan                 … (iv)
            P will teach in February and R will definitely teach the course E.  Hence the
                  table can be made as
                                    P                      B          Feb
                                    Q                      A          Mar
                                    R                      E          Jan
                                    S                      C/D       Apr/May
                                    T                      D/C       May/Apr.

Qn.14. 3; With the letters N, R, E A.  Meaningful words that can be formed –
               EARN,   NEAR.
Qn.15.3;  Each letter moves two steps ahead.

16.        They have the organ and the liquid connected with the organ relationship.  Ans.5
17.        One is a part of the others.  Ans. 3.
18.        They have the apostle and religion relationship.  Ans.3.
19.        They have the special species and the group to which it belongs relationship.Ans.4
20.        The two are neighbours.  ans.1.

Qn.26-30.   Analysing the data provided it can be tabulated as under
The Times
Tata Steel
Busines Today
Front Line
Tata Info
The Week
India Today

Hence 26.1,    27.2 ,    28.3,    29.2    ,    30.4
Q.31. 3; We ‘write’ on a ‘table’.  We ‘cook’ on a ‘stove’.
Q.32. 2; A’s brother’s only sister-in-law = A’s wife
            Therefore Son-in-law’s brother’s only sister-in-law
            = son-in-law’s wife = wife.
Q.33. 4; The given information is not sufficient.
Q.34.5; Cellulose is not a living thing.
Q.35.5; The first and the third letters form a ‘skip none, skip one, skip two’ sequence.  A,B,D,G; M,N,P,S.  The second letter forms a ‘skip none, skip none, skip none” sequence: X,T,Z,A.

161.  ‘’writes to me
162.  ‘while I change the wheel’
163.“on either side (of him)”
164.  “Ganesh who had been”
165.   “ Everyone was reading “..
IBPS CLERKS 2012 MODEL PAPER 11 12 2012 Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:46:00 PM Rating: 5


Anonymous said...

sir i have checked the ans for 32nd qn in GA is china. Can u check it out once n will u clarify me.
thank you very much for ur effort.

Anonymous said...

sir question number 29 answer should be A please check the answer

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.