Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

LOGICAL REASONING -- DIRECTIONS


http://www.campusrecruitments.com/Aptitude/AptitudePapers/LR-8.html

Directions 
1.     Two buses start from the opposite points of a main road, 150 kms apart. The first bus runs for 25 kms and takes a right turn and then runs for 15 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to a  minor breakdown, the other bus has run only 35 kms along the main road. What would be the distance between the two buses at this point?
a]  65 kms               b]  75 kms            c] 80 kms             d] 85 kms
2.     X and Y start moving towards each other from two places 200 m apart. After walking 60 m, Y turns left and goes 20 m, then he turns right and goes 40 m. He then turns right again and comes back to the road on which he had started walking. If X and Y walk with the same speed, what is the distance between them now?
a]  20 m                  b]  30 m               c] 40 m                d] 50 m
3.     If A is to the south of B and C is to the east of B, in what direction is A with respect to C?
a]  North-east          b]  North-west       c] South-east         d] South-west
4.     A is 40 m South-west of B. C is 40 m South-east of B. Then, C is in which direction of A?
a]  East                   b]  West               c] North-east         d] South
5.     There are four towns P, Q, R and T. Q is to the South-west of P, R is to the east of Q and South-east of P and T is to the north of R in line with QP. In which direction of P is T located?
a]  South-east          b]  North              c] North-east         d] East
6.     Of the five villages P, Q, R, S and T situated close to each other, P is to the west of Q, R is to the south P, T is to the north of Q and S is to the east of T. Then, R is in which direction with respect to S?
a]  North-west          b]  South-east       c] South-west        d] None of these
7.     P, Q, R, S, T, U, V, W are sitting around a round table in the same order, for group discussion at equal distances. Their positions are clockwise. If V sits in the north, then what will be the position of S?
a]  East                   b]  South-east       c] South               d] South-west

8.     In the given figure, P is 300 km eastward of O and Q is 400 km north of O. R is exactly in the middle of Q and P. The distance between Q and R is

a]  250 km              b]  250 km      
c]  300 km              d]  350 km
9.     Ravi wants to go to the university. He starts from his home which is in the East and comes to a crossing. The road to the left ends in a theatre, straight ahead is the hospital. In which direction is the university?
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
10.   Of the six members of a panel sitting in a row, A is to the left of D, but on the right of E. C is on the right of X, but is on the left of B who is to the left of F. Which two members are sitting right in the middle?
a]  A and C             b]  C and B           c] D and B            d] D and C
11.   A, B, C and D are playing cards. A and B are partners. D faces towards North. If A faces towards West, then who faces towards South?
a]  B                      b]  C                   c] D                    d] Data inadequate
12.   P, Q, R and S are playing a game of carom. P, R and S, Q are partners. S is to the right of R who is facing west. Then, Q is facing.
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
13.   The town of Paranda is located on Green Lake. The town of Akram is west of Paranda. Tokhada is east of Akram but west of Paranda. Kakran is east of Bopri but west of Tokhada and Akram. If they are all in the same district, which town is the farthest west?
a]  Paranda              b]  Kakran            c] Akram              d] Bopri
14.   Five boys are standing in a row facing East. Deepak is to the left of Sammer, Tushar and Shailendra. Sameer, Tushar and Shailendra are to the left of Sushil. Shailendra is between Sameer and Tushar. If Tushar is fourth from the left, how far is Sameer from the right?
a]  First                  b]  Second            c] Third               d] Fourth
15.   Two ladies and two men are playing cards and are seated at North, East, South and West of a table. No lady is facing East. Persons sitting opposite to each other are not of the same sex. One man is facing South. Which directions are the ladies facing?
a]  East and West                                b] South and East
c]  North and East                              d] North and West
16.   The post office is to the east of the school while my house is to the south of the school. The market is to the north of the post office. If the distance of the market from the post office is equal to the distance of my house from the school, in which direction is the market with respect to my school?
a]  North                 b]  East                c] North-east         d] South-west
Directions (Q. 17 to 19) : Study the information given below carefully and answer the question that follow:
        A, B, C, D, E, F, G, H and I are nine houses. C is 2 km east of B. A is 1 km north of B and H is 2km south of A. G is 1 km west of H while D is 3 km east of G and F is 2 km north of G. I is situated just in middle of B and C while E is just in middle of H and D.
17.   Distance between E and G is
a]  1 km                  b]  1.5 km            c] 2 km                d] 5 km
18.   Distance between E and I is
a]  1 km                  b]  2 km               c] 3 km                d] 4 km
19.   Distance between A and F is
a]  1 km                  b]  1.41 km          c] 2 km                d] 3 km
Directions (Q. 20-21) : Study the information given below carefully and answer the questions that follow:
         On a playing ground, Dinesh, Kunal, Nitin, Atula and Prashant are standing as described below facing the North.
  1. Kunal is 40 metres to the right of Atul.
  2. Dinesh is 60 metres to the south of Kunal.
  3. Nitin is 25 metres to the west of Atul.
  4. Prashant is 90 meters to the north of Dinesh.
20.   Who is to the north-east of the person who is to the left of Kunal?
a]  Dinesh               b]  Nitin              c] Atul                 d] None of these
21.   If a boy walks from Nitin, meets Atul followed by Kunal, Dinesh and then Prashant, how many metres has he walked if he has travelled the straight distance all through?
a]  155 metres          b]  185 metres       c] 215 metres        d] 245 metres
Directions (Q. 22 to 24) : These questions are based on the following information:
Seven villages A, B, C, D, E, F and G are situated as follows:

E is 2 km to the west of B.
F is 2 km to the north of A.
C is 1 km to the west of A.
D is 2 km to the south of G.
G is 2 km to the east of C.
D is exactly in the middle of B and E.
22.   A is in the middle of
a]  E and C              b]  E and G          c] F and G            d] G and C
23.   Which two villages are the farthest from one another?
a]  D and C             b]  F and E           c] F and B            d] G and E
24.   How far is E from F (in km) as the crow flies?
a]  4                       b]                 c] 5                     d] 
25.   Lokesh’s school bus is facing North when it reaches his school. After starting from Lokesh’s house, it turns right twice and then left before reaching the school. What direction was the bus facing when it left the bus stop in front of Lokesh’s house?
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
26.   I start from my home and go 2 km straight. Then, I turn towards my right and go 1 km. I turn again towards my right and go 1 km again. If I am north-west from my house, then in which direction did I go in the beginning?
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
27.   After walking 6 km, I turned right and covered a distance of 2 km, then turned left and covered a distance of 10 km. In the end, I was moving towards the north. From which direction did I start my journey?
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
28.   A postman was returning to the post office which was in front of him to the north. When the post office was 100 metres away from him, he turned to the left and moved 50 metres to deliver the last letter at Shantivilla. He then moved in the same direction for 40 metres, turned to his right and moved 100 metres. How many metres was he away from the post office?
a]  0                       b]  90                  c] 150                  d] 100
29.   A boy rode his bicycle northwards, then turned left and rode one km and again turned left and rode 2 km. He found himself exactly one km west of his starting point. How far did he ride northwards initially?
a]  1 km                  b]  2 km               c] 3 km                d] 5 km
30.   If ‘South-east’ is called ‘East’, ‘North-west’ is called ‘West’, ‘South-west’ is called ‘South’ and so on, what will ‘North’ be called?
a]  East                   b]  North-east       c] North-west        d] South
31.   If South-east becomes North, North-east becomes West and so on, what will West become?
a]  North-east          b]  North-west       c] South-east         d] South-west
32.   A direction pole was situated on the crossing. Due to an accident the pole turned in such a manner that the pointer which was showing East, started showing South. One traveler went to the wrong direction thinking it to be West. In what direction actually he was travelling?
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
33.   A watch reads 4.30. If the minute hand points East, in what direction will the hour hand point?
a]  North                 b]  North-west       c] South-east         d] North-east
34.   It is 3 o’clock in a watch. If the minute hand points towards the North-east, then the hour hand will point towards the
a]  South                 b]  South-west       c] North-west        d] South-east
35.   A clock is so placed that at 12 noon its minute hand points towards north-east. In which direction does its hour hand point at 1.30 p.m.?
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
36.   If the above clock is turned through an angle of 1350 in an anti-clockwise direction, in which direction will its minute hand point at 8.45 p.m.?
a]  North                 b]  South              c] East                 d] West
Directions (Q. 37 to 41) : Read the following information carefully and answer the questions given below it:
  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.
  3. S and U get diagonally opposite flats.
  4. R, next to U, gets a South facing flat and T gets a North facing flat.
37.   Which of the following combinations get South facing flats?
a]  QTS                  b]  UPT               c] URP                 d] Data inadequate
38.   Whose flat is between Q and S?
a]  T                      b]  U                   c] R                     d] P
39.   If the flats of T and P are interchanged, whose flat will be next to that of U?
a]  P                      b]  Q                   c] R                     d] T
40.   The flats of which of the other pairs than SU, are diagonally opposite to each other?
a]  QP                    b]  QR                 c] PT                   d] TS
Answers:-
1.       a     2.       c     3.       d     4.       a     5.       c     6.       c     7.       d     8.       a     9.       a        10.  d        11.  b        12.  a        13.  d        14.  d        15.  d        16.  c        17.  c        18.  a 19.  a        20.  d        21.  c        22.  d        23.  c        24.  a        25.  d        26.  d        27.  b     28.  b        29.  b        30.  c        31.  c        32.  b        33.  d        34.  d        35.  c        36.  b     37.  c        38.  a        39.  c        40.  a
LOGICAL REASONING -- DIRECTIONS Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:29:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.