Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related general awareness --2013/3


PAPER THREE
SPORTS

1.         Sebastian Vettel became youngest triple champion in the history of Formula One on 25 November, 2012 by finish­ing 6th behind Jenson Button in the Brazilian Grand Prix. Which country is he from?
a) Britain           b) Germany       c) Switzerland    d) Spain
2.         Which cricketing team, on 25 November, 2012 won the sec­ond match of the test series against Bangladesh at Sheikh Abu Naser Stadium and sealed the series with an emphatic 2- 0 victory?
            a) Pakistan        b) West Indies   c) Sri Lanka       d) Zimbabwe
3.         During the International As­sociation of Athletics Federa­tions (IAAF's) 100th Anniver­sary Celebration on November 24,2012, certain awards were presented to the best perform­ers in the field. In this context, consider the following state­ments:
a)     Usain Bolt won the IAAF World Athlete of the Year Award 2012 for the fourth time.
b) United States sprinter Allyson Felix won women's World Ath­lete of the Year Award 2012. Which of the statements giv­en above is/are correct?
          Select the correct answer us­ing the codes given below:
            A) Only a          B) Only b          C) Both a and b             D) Neither a nor b
4.         The Czech Republic on 18 No­vember, 2012 won the 100th Davis Cup 2012 finals, after defeating which country by 3- 2 in the finals after Radek Stepanek outclassed Nicolas Almagro on the hard court of Prague's 02 Arena, during the final fifth rubber of the Davis Cup?
            a) France              b) Sweden               c) Spain                d) Poland
5.             Daimler purchased 40 percent stakes of the Mercedes Formu­la One Motor Racing Team owned by the Abu Dhabi sov­ereign wealth fund Aabar In­vestments in November 2012, Daimler is a Luxury Carmaker of
a) Switzerland    b) Germany       c) Canada         d) France
6.         M. Mahalakshmi and R. Vaishali from Chennai on 19 November, 2012 won Gold at the World Youth Chess Cham­pionship in
            a) Russia          b) Iran               c) Slovenia        d) Australia
7.         International news agencies on 15 November, 2012 boycotted the high-profile Test series be­tween India and England to protest against the restrictions imposed by the BCCI on some photo agencies covering the tour. The test series began with its first test in
            a) Nagpur          b) Ahmedabad   c) Delhi             d) Mumbai
8.         The Spanish pair of Marcel Granollers and Marc Lopez on 12 November, 2012 defeated the Indian duo of Mahesh Bh­upathi and Rohan Bopanna in the Men's Doubles title clash of the ATP World Tour Finals in London. Who won the men's singles title in this tourna­ment?
            a) Novak Djokovic           b) Roger Federer            c) Andy Murray
            d) Ralph Nadal
9.         Saikhom Mirabai Chanu, the female Weightlifter from India won three bronze medals for Indian Team on the opening day of the 1.9th Junior Women Asian Weightlifting Champion­ships in November 2012. Where was this championship held?
            a) Yangon         b) Manila           c) Tehran           d) Jerusalem
10.        The Andhra Pradesh High Court on 8 November, 2012 lift­ed the life ban from playing Cricket on Mohammad Azharuddin which was im­posed by Board of Control for Cricket in India (BCCI) in
            a) 1995             b) 1998             c) 2000             d) 2003
11.        Indian Golf Player Gaganjeet Bhullar became the First In­dian who made it to the elite group of the world's top-100 players in the latest Official World Golf Ranking (OWGR) in November 2012. Which of the following related state­ments is/are correct?
            a) The title was previously held by Jeev Milkha Singh, who broke the record in 2006.
          b) Only Jeev Milkha Singh is ahead of Bhullar currently.
            Select the correct answer us­ing the codes given below:
            A) Only a          B) Only b          C) Both a and b             D) Neither a nor b
12.     Indian cricket team Captain M.S. Dhoni's Superbike cham­pionship team on 7 November, 2012 changed its name from MSD R-N Racing Team India to Mahi Racing Team India. The Superbike race first start­ed in year
            a) 1951             b) 1963             c) 1970             d) 1998
13.        Which team was, on 6 November, 2012 declared champion of the Asian Kabaddi Championship after Indian team walked out from the field in a protest against the referee’s decision of penalizing the Indian Coach?
            a) Pakistan        b) Nepal            c) Iran               d) China
14.        Sachin Tendulkar, in Novem­ber 2012, received the honor­ary membership of the Order of Australia in Mumbai. Which other non-Australians have won this coveted award?
            a) Brian Lara      b) Clive Lloyd     c) Gary Sobers  d) All of the above
15.        The National Anti-Doping Dis­ciplinary Panel (NADDP) on 5 November, 2012 suspended all the 11 athletes for two years, who were tested positive with a performance enhancing drug in the run-up of the last Com­monwealth Games. Which is that drug?
a) Methylhexaneamine   b) Danazol         c) Dehydrochlormethyltest­osterone
d) Nandrolone
16.        Indian Tennis Player Mahesh Bhupathi and Rohan Bopan­na on 4 November, 2012 won their first ATP World Tour Mas­ters 1000 title together defeat­ing Aisam- Ul- Haq Qureshi and Jean- Julien Rojer in the final of the BNP Paribas Mas­ters in Paris. Qureshi belongs to
          a) Egypt            b) Iran   c) Pakistan        d) Saudi Arabia
17.        Which Indian Cricketer was recently chosen for the Board of Control for Cricket in In­dia's (BCCI) Polly Umrigar award for being India's top in­ternational cricketer in 2011-12?
a) Virender Sehwag        b) Sachin Tendulkar       c) Virat Kohli
d) Suresh Raina
18.        Which team, on 31 October, 2012 won inaugural Asian Cricket Council's (ACC) Twenty 20 Asia Cup, beating Paki­stan by 18 runs in a low-scor­ing final in Guangzhou city of People's Republic of China?
          a) India              b) Sri Lanka       c) Iran               d) Bangladesh
19.     Danish legend Badminton Player, Peter Gade, on 30 Oc­tober, 2012 retired from inter­national badminton after his three-game defeat against compatriot Jan 0. Jorgensen of Denmark. Which of the fol­lowing statements related to him is/are correct?
a) He is five-time European Champion     
b) He had won 22 Super se­ries and Grand Prix titles
c) He took 5 medals at World Championships      d) All of the above
20.        Lionel Messi, the Barcelonan forward footballer was, on 29 October, 2012 presented the Golden Boot Award in recog­nition to his record 50 goals scored in the Europe's domes­tic football league in the last session. To win the award, he scored 4 more goals than
a) Cafu              b) Tawan Sripan c) Martin Rein                d) Cristiano Ronaldo
21.        Joshna Chinappa of India claimed the 1JM Land Penang Open in October 2012 after defeating top most squash player Siti Munirah Jusoh of Malaysia in straight games. When did she win the British Squash Championship title in the under 19 category, at Shef­field?
            a) 2001             b) 2003             c) 2006             d) 2009
22.        Indian Billiards Player Pankaj Advani on 29 October, 2012 won seventh World Billiards Championship title after com­prehensively beating defending champion and seasoned En­glishman Mike Russell in the finals of World Billiards Cham­pionship 2012. Where was this championship held?
            a) Darwin           b) Sao Paulo     c) Leeds            d) Moscow
23.        Sebastian Vettel won the Indi­an Grand Prix 2012 on 28 Oc­tober, 2012 at the Buddh In­ternational Circuit (BIC) for the second time in a row. He is a famous motor-racing driv­er for
a) Red Bull        b) Mercedes      c) Ferrari           d) McLaren
24.        Australia's former cricket cap­tain Ricky Ponting announced his retirement from the game on November 28, 2012. Which of the following statements is/ are not correct in this regard?
a) He played his last test se­ries against South Africa
b)He played his last test match in Sydney
            c) He ties with Steve Waugh's record of 168 test appear­ances for Australia
            d) He is the highest test run- scorer for Australia
25.        Who was named head coach of England's limited-overs crick­et team by the England and Wales Cricket Board (ECB) on November 27, 2012 taking over from Andy Flower who was re­tained as team director?
     a) Ian Botham    b) David Gower              c) Ashley Giles              d) Ian Chappell

PERSONS, PLACES & AWARDS

26.        The South African Reserve Bank on 6 November, 2012 rolled out new bank notes bearing, the face of the coun­try's first black President Nel­son Mandela marking it as a tribute to him. In this context, what was the period during which Mandela held presiden­tial office in South Africa?
a) 1989 -1993    b) 1992-1996     c) 1994-1999     d) 1996-201
27.        Which of the Following pairs (Prestigious honour awarded in November 2012: Recipients) is not correct?
            a) Education Nobel Prize: Dr Madhav Chavan      
            b) Kyoto Prize: Gayatri Chakravorty Spivak
      c) 13th Annual Greentech Environment Award: Jam­nagar Oil Refinery
            d) Durgabai Deshmukh Awards for 2005: Mizoram and Bhubaneshwar
28.        The Government on November 21, 2012 extended the term of Reserve Bank Deputy Gover­nor Subir Gokarn till Decem­ber 31, 2012. When was be appointed?
            a) 2008             b) 2009             c) 2010             d) 2011
29.        The President of India Pranab Mukherjee, on 20 November, 2012 released a Commemorative Postage Stamp on late Ramagopal Maheshwari. Who was he?
a) He was a freedom fighter and a social worker
b) He was a person who worked for promotion of Hindi Language
c) He is also termed as the Bhishm Pitamah of Journalism in Central and Western India
d) All of the above
30.        Goldman Sachs, the interna­tional financial services giant, in November 2012, named some Indians as partners at Goldman Sachs Group. Who are they?
            a) Gaurav Seth               b) Vivek Bantwal            c) Amol Naik
d) All of the above
31.        As per an announcement made in London on November 21, 2012 who among the fol­lowing Indian writers was/were shortlisted for the$ 50,000 DSC South Asian Literature Prize 2013?
            a) Amitav Ghosh for River of Smoke         b) Jeet Thayil for the debut novel Narcopolis
c) Uday Prakash for The Walls of Delhi    d) All of the above
32.        McCain Foods India Pvt Ltd, the makers of frozen French fries and potato specialty prod­ucts, recently appointed its first brand ambassador in In­dia. Who is he/she?
a) M.S. Dhoni    b) Karishma Kapoor       c) Aishwarya Rai            d) Sachin Tendulkar
33.        For his contribution towards elimination of hunger, Lutz Inacio Lula da Silva was awarded with Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development on 22 No­vember, 2012 at 1tashlrapati Bhavan by President of India, Pranab Mukherjee. He is the former President of
            a) Brazil            b) Peru              c) Mexico          d) Spain
34.        V. Dinesh Reddy was appoint­ed as the New President of the Indian Hockey Federation (IHF) on 7 November, 2012 re­placing R.K. Shetty. He was the Director-General of Police for
a) Andhra Pradesh         b) Jammu & Kashmir      c) Uttar Pradesh            d) Kerala
35.     Which South African fast bowler was, on 4 November, 2012 named Sportsman of the year beating two Olympic gold medallists for the award at the South African Sports Awards ceremony in Sandston?
             a) Albi Morkel   b) Dale Steyn    c) Vermon Philander       d) Chad Le Clos
36.     Which Indian actor/actress was, on 1 November, 2012 was conferred with the Knight of the Order of Arts and Letters (Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres) by the French Ambassador to India Francois Richier in Mumbai?
a) Aishwarya Rai Bachchan        b) Arnitabh Bachchan     c) Shahrukh Khan
d) Aamir Khan
37.        The Secretary of the Bengal Tennis Association was, on 1 November, 2012 appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of The All India Tennis Association (AITA). Who is he?
            a) Anil Khanna               b) Hironmoy Chatterjee               c) Debashish Bose
            d) Amit Singh
38.        A mechanical engineering pro­fessor at University of South Florida (USF) was, on 15 No­vember, 2012 declared winner of the prestigious 2012 US Pro­fessor of the Year award. Who is he?
            a) Autar Kaw     b) Manoj Sinha              c) Saket Saurabh           d) Amit Khurana
39.        The Tongariro Volcano in Mount Tongariro at Tongariro National Park erupted on 2,1 November, 2012 leaving behind massive plume of ash in the adjacent regions. In which country is this volcano locat­ed?
a) Indonesia       b) Tanzania       c) New Zealand              d) Malaysia
40.        The film. "11 Flowers" won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at 18th Kolkata Inter­national Film Festival on 17 November, 2012. This film is in which language?
          a) Japanese   b) Chinese     c) Pashtun        d) English
41.        Delhi and which internation­al city, on 26 October, 2012 signed a memorandum of un­derstanding to strengthen co­operation in 11 key areas in­cluding culture, healthcare, education, transport manage­ment, trade and housing?
            a) Brussels        b) Adelaide        c) Moscow        d) London
42.        Barack barna, the leader of Democratic Party was, on 7 November, 2012 was re-elect­ed as the President of USA. In this context, which of the fol­lowing statements is/are cor­rect?
a) Obama defeated the Republi­can Challenger, Mitt Romney in the U.S. Presidential Elec­tions 2012 by winning over 332 votes.
b) This was the 57th quadrenni­al presidential election for the United States.
            Select the correct answer us­ing the codes given below:
            a) Only a           b) Only b           c) Both a and b              d) Neither a nor b
43.        Sunil Gavaskar, the former Captain and legendary opener of Indian Cricket Team was, on 21 November. 2012 con­ferred with BCCI's prestigious Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award. With ref­erence to the Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award and its related facts, which of the following statements is/are correct?   .
a) It is the highest-revered award for captaincy and lifetime achievement in Indian Cricket.
b) Col. OK Nayudu or Cottari Kanakaiya Nayudu was the first captain of Indian Cricket Team in Test Matches.
          Select the correct answer us­ing the codes given below:
            a) Only a           b) Only b           c) Both a and b              d) Neither .a nor b
44.     Britain's Princess Anne un­veiled the Bronze Bust of Noor Inayat Khan, in London 8 No­vember, 2012. Which of the following statements regarding Noor Inayat Khan is/are not correct?
            a) She was world's first lady radio operator
            b) She played as a secret agent in the secret mission against the Nazis during the World War II
            c) During the Second World War, she was caught at Aus­chwitz Concentration Camp and killed
            d) She was posthumously awarded with two awards from France and Britain the Croix de Guerre and the George Cross respectively
45.        The Vice President of India M. Harnid Ansari, on 16 Novem­ber, 2012 presented the Moortidevi Award for 2010 to Gopi Chand Narang. Narang is a scholar of which language?.
            a) Hindi             b) Gujarati         c) Urdu              d) Kashmiri
46.        Rahul Gandhi. the General Secretary of Indian National Congress, wa on 15 November, 2012 made the head of the Congress Coordination Com­mittee for 2014 Lok Sabha polls. Who else is/are mem­bers of the election coordina­tion committee?           
            a) Ahmed Patel and Janardan Dwivedi                  b) Digvijay Singh
            c) Mad husudan Mistry and Jairarn Ramesh         d) All of the above
47.        Nobel laureate Ellen Johnson Sirleaf was, on 19 November, 2012 chosen for 2012 Indira Gandhi Prize for Peace, Disar mament and Development for being an inspiration to wom­en and ensuring return of peace and democracy in her country. She is the President of
            a) Guatemala     b) Nigeria          c) Liberia           d) Rwanda
48.        Pranab Mukherjee, the Presi­dent of India, on 20 November, 2012 inaugurated the Mann am International Socio-Cultural and Charitable Center at Rashtrapati Bhavan Auditori­um. Mannath Padmanabhan was a social reformer who stood against the social evils and worked for economic up­liftment for the people of
            a) Kerala           b) Tamil Nadu                c) Karnataka      d) Andhra Pradesh
49.        Malala Yousafzai was, on 19 November, 2012 awarded by World Peace and Prosperity Foundation for her bravery and commitment to education for girls in adverse conditions in
            a) Iran               b) Pakistan        c) Afghanistan   d) Iraq
50.        The Shiv Sena Supremo Bala- saheb Keshav Thackeray died in Mumbai on 17 November, 2012. With reference to him, which of the following state­ments is/are correct?
            a) He died of the cardio-respira­tory arrest.
            b) Before turning up to politics, he was a cartoonist by profes­sion with an English daily newspaper in Mumbai, named the Free Press Journal.
            c) He founded Saamna, the Mar­athi language newspaper and the Dopahar ka Samna a Hin­di newspaper.
Select the correct answer us­ing the codes given below:
A) Both a and b             B) Only c          C) Only b          D) All of the above 



PAPER THREE

1.b       2.b       3.c       4.c       5.b       6.c       7.b       8.a       9.a       10.c

11.c     12.c     13.a     14.d     15.a     16.c     17.c     18.a     19.s     20.d

21.b     22.c     23.a     24.b     25.c     26.c     27.c     28.b     29.d     30.d

31.d     32.b     33.a     34.a     35.c     36.a     37.b     38.a     39.c     40.b

41.c     42.c     43.c     44.c     45.c     46.d     47.c     48.a     49.b     50.d

Banking related general awareness --2013/3 Reviewed by sambasivan srinivasan on 10:01:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.