Archive Pages Design$type=blogging

CURRENT GENERAL AWARENESS -- FEB 2013

CURRENT GK QUESTIONS NATIONAL 1.         Campaign against malnutrition is an initiative of             a) Women and Child Develop...


CURRENT GK QUESTIONS
NATIONAL

1.         Campaign against malnutrition is an initiative of
            a) Women and Child Development Ministry
b) Health and Family Welfare Ministry                  c) Rural Development Ministry
d) Human Resource Development Ministry
2.         The Union Cabinet on November 2 cleared major amendments in the law relating to
            a) handloom workers      b) construction workers              c) mining workers
            d) None of these
3.         Congress President Sonia Gandhi on November 7 flagged off rail coach manufacturing factory in
            a) Lucknow                    b) Varanasi        c) Raebareli       d) Allahabad
4.         Which state topped the list of total convicts lodged in Indian jails as per the NCRB figures related in November?
            a) Karnataka      b) Tamil Nadu    c) Bihar             d) Uttar Pradesh
5.         National Education Day is observed on   
            a) 7 November               b) 8 November   c) 10 November              d) 11 November
6.         The new Akash – 2 Tablet has been manufactured by
            a) HCL              b) i-ball              c) Datawind                   d) None of these
7.         The Protection of Children from Sexual Offence Act, 2012 came into force on
            a) November 14              b) November 17 c) November 20
            d) November 24
8.         Who has been appointed head of the INC Coordination Panel for 2014 Lok Sabha Elections?
            a) Sonia Gandhi             b) Rahul Gandhi             c) Manish Tewari           
            d) Ahmed Patel
9.         How many essential drugs would come under price control policy of India, as per the new pricing policy declared by the Union Cabinet?
            a) 248               b) 288               c) 348               d) 378
10.        A coastal chain of static sensors positioned along the coast of ___________ was inauguranted by Ministry of Defence on November 23.
            a) Karnataka                  b) Odisha          c) Andhra Pradesh         d) Tamil Nadu
11.        The political party launched by Arvind Kejriwal is
            a) Aam Janata Party      b) Jan Sadharan Party                c) Aam Aadmi Party
            d) Aam Lok Party
12.        The culprit of Mumbai attack Ajmal Kasab was hanged on November 21 in ………
            a) Mumbai         b) Nasik            c) Pune             d) None of these
13.        Which of the following states tops the list of best performing states and Union Territories in terms of environmental well-being?
            a) Himachal Pradesh      b) Chandigarh                c) Sikkim          d) Uttarakhand
14.        India on November 23 successfully test-fired an indigenously developed supersonic interceptor missile from ………….
            a) Chandipore                b) Sri Harikota               c) Vishakhapatnam
            d) None of these
15.        India ranks …………….. among 97 countries in guaranteeing access to all civil justice.
            a) 48th               b) 58th               c) 68th               d) 78th
16.        President Pranab Mukherjee on November 29 released a commemorative postage stamp on the occasion of silver Jublee of ……………..
            a) Consumer Protection Act                   
b) The Protection of Children from Sexual Offences
c) Social Security Act                                        d) None of these
17.        Which of the following High Courts launched e-court Fee System making justice delivery system paperless?
            a) Calcutta High Court                b) Delhi High Court
            c) Bombay High Court                d) Patna High Court
18.        Which of the following states recently approved 5 percent reservation for SBCs?
            a) Rajasthan                  b) Bihar             c) Uttar Pradesh            d) Jharkhand
19.        Which of the following were honoured with Asian Business Awards?
            a) Mukesh Ambani and Ratan Tata          b) Mukesh Ambani and Anand Mahindra
            c) Savitri Jindal and Anil Ambani d) Kamal Nath and Anand Mahindra
20.        Discovery Communications on November 1 officially launched the Kid channel, Discovery. Kids in …………..
            a) Karnataka                  b) Kerala           c) Andhra Pradesh         d) Tamil Nadu
21.        Who has been appointed new chief of Intelligence Bureau?
            a) Asif Ibrahim               b) Alok Joshi     c) Ranjit Sinha               d) None of these
22.        Who has been appointed new director of CBI?
            a) Alok Joshi                 b) Asif Ibrahim   c) Ranjit Sinha               d) None of these
23.        Who has been conferred with the Kalidas Samman on November 24?
            a) Amir Khan     b) Shabana Azmi           c) Anupam Kher
d) Amitabh Bachchan

INTERNATIONAL

24.        How many votes Obama secured in U.S. Presidential Elections, 2012 held on November 6?
            a) 206               b) 282               c) 203               d) 383
25.        The 21st ASEAN Summit was held in November in
            a) Phnom Penh b) Kualalumpur              c) Bangkok        d) Tokyo
26.        The 9th Asia – Europe Meeting Summit of Heads of State and Government (ASEM) was hosted by
            a) Laos             b) Cambodia      c) Philippines     d) None of these
27.        Who has been elected new general secretary of Communist Party of China?
            a) Xi Jinping       b) Li Keqiang     c) Bo-Xilai          d) None of these
28.        With which country India on November 16 signed pact on rare earth mineral?
            a) South Korea              b) North Korea               c) China            d) Japan
29.        With which country, India on November 26 signed a social security pact?
            a) Switzerland                b) Sweden         c) Egypt            d) Britain
30.        Which country on November 27 launched first Lankan satellite?
            a) China            b) Japan            c) France          d) India
31.        The World Development report is released by
            a) International Monetary Fund                b) World bank
            c) Ecosoc                                             d) Asian Development Bank
32.        Which of the following countries on November 28 successfully test-fired Hatif-V ballistic missile?
            a) Pakistan        b) Iran               c) China            d) None of these
33.        United Nations declared …………… as Malala Day.
            a) November 7   b) November 8               c) November 9               d) November 10
34.        At least 47 children were killed on November 17 in a crash in ……….
            a) Israel             b) Egypt            c) Britain           d) Afghanistan
35.        Name the first female elected President of Interpol.
            a) Tulsi Gabbard            b) V.R. Iyer        c) Mireille Balestrazzi     d) None of these
36.        Which of the following countries enacted investment law on November 2?
            a) Myanmar       b) Banglaesh     c) Nepal            d) Bhutan
37.        Which of the following Indian personalities delivered a keynote address to achieve energy independence at the Beijing Forum?
            a) Ratan Tata                 b) Sam Pitroda              c) APJ Abdul Kalam
            d) Pranab Mukherjee
38.        Which of the following countries was on November 2 inducted as dialogue partner in Indian Ocean Rim?
            a) USA              b) Canada         c) Brazil            d) Argentina
39.        Nepal was on November 8 elected as a board member of
            a) Security Council                                 b) Economic and Social Council (ECOSOC)
            c) International Monetary Fund                d) World Bank
40.        The U.N. High Commissioner for Human Rights recently urged for necessary steps towards granting Rohingyas citizens rights and equal treatment. These Rohingyas belonged to ……….
            a) Myanmar       b) Bangladesh               c) Bhutan          d) Nepal
41.        Which of the following countries is the first major nation to recognize the newly formed Syrian National Coalition of opposition and Revolutionaries as the legitimate representative of the Syrian people?
            a) Britian           b) France          c) Germany       d) USA
42.        Alvin Roth and Lloyd Shapley of America were awarded the Nobel economics prize for their work in:
            a) market design  and matching theory    b) poverty alleviation
            c) market regulation                               d) welfare economics
43.        Hugo Chavez recently re-elected as President of which of the country:
            a) Vietnam        b) Venezuela                 c) Columbia       d) Peru
44.        Which of the following nations has elected Ali Zidan as the new Prime Minister?
            a) Libya             b) Kenya           c) Kuwait           d) Yemen

ECONOMY

45.        The Ministry for Housing and Urban Poverty Alleviation raised the income criterion for Economically Weaker criterion for Economically Weaker Section housings from 6000 rupees per year initially to
            a) 80,000 rupees            b) 1 lakh rupees             c) 1.2 lakh rupees
            d) None of these
46.        India stands at which rank as per the Financial Development Index 2012?
            a) 30th               b) 40th               c) 50th               d) 60th
47.        India recently inked pact with ………… to check tax evasion and proliferation of black money.
            a) Germany                   b) France          c) United Kingdom         d) Canada
48.        The minimum support price for long staple cotton has been fixed at ………….. for the fiscal 2012-13.
            a) Rs.3300                    b) Rs.3500                    c) Rs.3700        d) Rs.3900
49.        As per the new guildelines, a MSE would be considered sick if any of the borrowal account of the enterprise remains non-performing assets (NPA)
            a) for two months           b) for three months or more         c) for more than six months
            d) for more than nine months
50.        ONGC sold ……… stakes of Krishna Godaveri basin of deepsea block to Japan’s Impex Corp.
            a) 26 per cent    b) 49 per cent    c) 51 per cent    d) 74 per cent
51.        The Union Government on November 8 approved the release of funds for the establishment of ……….. integrated textile parks.
            a) 18                 b) 19                 c) 20                 d) 21
52.        Vodafone India on November 8 signed an agreement with ………. to launch a mobile payment service.
            a) State Bank of India     b) Central Bank of India              c) ICICI Bank
            d) Punjab National Bank
53.        Sun Pharma on November 8 inked a pact to acquire DUSA Pharmaceuticals, which is a ……….
            a) U.S. based company              b) Germany – based company
            c) U.K. based company              d) None of these
54.        Take Power on November 8 acquired 26 per cent stake in BSSR which is a ……….. Company.
            a) French          b) Indonesia       c) Japanese       d) Chinese
55.        Which of the following companies slashed the prices of its three generic cancer drugs …….. Erlocip, Docetax and capegard?
            a) Cipla             b) Alkem           c) Abbot            d) Aristo
56.        International liquor major Diaego on November a announced its decision to acquire …… stake in Vijay Mallya – owned United Spirit Ltd. (USL)
            a) 49 per cent                b) 52 per cent                c) 53.4 per cent
            d) 74 per cent
57.        Which country recently banned import of eggs and chicken from India for second time in 2012?
            a) Iran               b) Saudi Arabia              c) Oman                        d) Iraq
58.        The Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) on November 16 lowered the growth forecast to …………….
            a) 6 per cent      b) 6.2 per cent               c) 5.7 per cent               d) 5.5 per cent  
59.        The Finance Ministry on November 21 raised the cap on investment by Life Insurance Corporation (LIC) to
            a) 15 per cent                b) 20 per cent                c) 25 per cent
            d) 30 per cent
60.        The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on November 22 approved sale of 9.5 per cent government stake in ……..
            a) GAIL             b) SAIL             c) NTPC            d) BHEL
61.        Which country tops the Financial Development Index 2012?
            a) USA              b) Hong Kong    c) United Kingdom         d) Singapore
62.        India recently launched a joint study research project on LNG with which country?
            a) Japan            b) U.S               c) Britain           d) France

SPORTS

63.        Who were named IAAF World Athletes of the Year 2012?
            a) David Rushida and Valerie Adams       b) Aerils Meritt and Jessica Ennis
            c) Usain Bolt and Allyson Felix               d) None of these
64.        Life ban on Mohammad Azharuddin was on November 8 lifted by
            a) Delhi High Court         b) Bombay High Court    c) Andhra Pradesh High Court
            d) None of these
65.        Which of the following Women Cricket Teams won ACC T20 Asia Cup?
            a) India b) Pakistan        c) Sri Lanka       d) Bangladesh
66.        Who became recently the youngest triple champion in the history of Formula – one?
            a) Fernando Alonso        b) Sabestian Vettel        c) Hamilton
            d) None of these
67.        Which country won the Davis Cup Finals?
            a) Spain            b) Czech Republic          c) France          d) Italy
68.        India’s Gaganjee Bhullar is related to
            a) Golf               b) Cricket          c) Hockey         d) Football
69.        Mirabai Chanu claimed three bronze medals at Asian Jr.Weightlifting. Chanu is from ……….
            a) India b) Bangladesh               c) Myanmar       d) Bhutan
70.        During BCCI Annual Awards 2011-12 Ceremony, Col. C.K.Nayudu Life time achievement award was conferred on
            a) Virat Kohli     b) Sachin Tendulkar       c) Sunil Gavaskar          
            d) Rahul Dravid
71.        Which Australian Cricketer on November 29 announced his retirement from Test Cricket?
            a) Ricky Ponting            b) Mike Hussey                         c) Andrew Symonds
            d) None of these
72.        Name the first person who scored three double centuries in a calendar year.
            a) Hashim Amla             b) Sachin Tendulkar       c) Alaister Cook            
d) Michael Clarke

ANSWERS

1.a        2.b        3.c        4.d        5.d        6.c        7.a        8.b        9.c        10.c
11.c      12.c      13.d      14.a      15.d      16.a      17.b      18.a      19.d      20.c
21.a      22.c      23.c      24.c      25.a      26.a      27.a      28.d      29.b      30.a
31.a      32.a      33.d      34.b      35.c      36.a      37.c      38.a      39.b      40.a
41.b      42.a      43.b      44.a      45.b      46.b      47.c      48.d      49.b      50.a
51.d      52.c      53.a      54.b      55.b      56.c      57.c      58.a      59.d      60.c
61.b      62.a      63.c      64.c      65.a      66.b      67.b      68.a      69.a      70.c
71.a      72.d      

REF. CR2/2013

COMMENTS

Name

--SI 2011 bank clerks interview 2011 cat TOPPERS 2011 current affairs 2012 current affairs 2013 CURRENT AFFAIRS 5 day Banking 80C acccenture Admit Card Advanced Reasoning Agriculture AIBEA Algebra All Posts ALLAHABAD BANK Analytical reasoning Apex Bank Apply for bank Exams Apply Now ARC Arun Jaitley associate banks po August 7 2011 SBI Associates PO descriptive questions Axis Bank B FIT BAD LOANS Bancassurance BANK CLERKS bank clerks interview Bank Employees bank exam preparation BANK EXAM SYLLABUS Bank Exams Bank Exams preparation Bank interivews Bank Interview Bank Interview Preparation bank Interview questions Bank Interviews BANK INTERVIEWS -- ECGC Bank Interviews BASE RATE bank interviews video bank interviews--HR Bank itnerviews Bank job notification Bank jobs 2015 Bank Jobs 2016 Bank Of Baroda Bank of Baroda clerks results Bank of Boarda PO Bank PO Bank PO - a chat Bank POs Bank recruitment Bank related general awareness Bank Strike Bank Union Banking . IBPS. www.ibps.in Banking awareness Banking general awareness Banking knowledge Banking License Banking News Banking regulator BANKING RELATED ECONOMICS QUIZ Banking related general awareness banking related awareness Banking related Circulars BANKING RELATED ECONOMICS QUIZ Banking related geneal awareness banking related generak awareness Banking related general awareness Banking related general awareness - Bank Interview banking related general awareness - Bank interviews Banking related general awareness - para banking activities Banking related general awareness -- CWE PO Banking related General awareness -important Banking related general awareness 2014 banking related general awareness and comprehension BANKING RELATED GENERAL AWARENESS IN DESCRIPTIVE FORM Banking related general awareness--PMJDY BANKING RELATED GENERAL AWARENSS -- MONEY MARKET Banking statistics October 2015 Banking Videos bankpo.in BFIT GK Bhartiya Mahila Bank Bihar Blood donation camp Bnking related general awareness body language books and authors Books for preparation Boutique financing BSC MATCH POINT BSE Bsel II Budger 2012-13 Budget 2013-14 Budget highlights Business News Call Letter Canara Bank Canara Bank PO jobs Careers cheque truncation system Chinese economy crash Civil Service exams CLERK Cognizant COMMON BANK RECRUITMENT TEST COMMON ENTRANCE TEST Common Written Exam Company Act compeitition master computer awareness Computer Knowledge connect.in.com CORE BANKING Corporation Bank PO results Coupon codes Cricket CRILC CRR current affairs cut off CWE CWE CLERKS CWE PO CWE clerks CWE PO CWE PO Interview CWE PO/MT II Data Interpretation Data Interpretations DEBENTURES AND BONDS debit cards deposit loans descriptive paper Descriptive Paper -- Banking related general awareness Descriptive paper and General awareness DICGC DIGI LOCKER disaster management divisibility rules Dollar Exchange doubts Downloads e-books ECGC PO THROUGH ibps. Economic terms economic times Economics Educational qualification eligibility Elections 2014 Electronic funds transfer Engineers English ENGLISH COMPREHENSION English Essay ENGLISHopo essay wriring Essay writing essay writing -- banking related general awareness Essay writing and GA essay writing and general awareness Essay writing and precis writing essay writing. essays expected Expert interview on biggest challenge to Indian Banking. Export LC Exports fake notes FCI FDI Featured FEDERAL BANK federal bank PO November 2009 Mumbai FEMA Finance Finance Minister FINANCIAL AWARENESS Financial Inclusion Five day banking Foreign Exchange Forex Card Formulae Free Book freshers interview freshersworld Frontline G.K. General awareness Garnishee Order GD GD topics geekinterview General Awareness GENERAL AWARENESS -SSC General Awareness related to Banking industry General English GENERAL INSURANCE ASSISTANTS general insurance glossary general knowledge GEOGRAPHY GK GK related banking glossary glossary life insurance terms Gold Gold Bond Scheme Gold Monetisation Scheme Google GOOGLE WIFI Government Jobs 2016 government jobs websites group discussion GST Happy diwali HCL Freshers off campus 2011 passed out HDFC Bank Housing Loans Hundis IAS IAS EXAM ESSAY TOPICS IBA ibps IBPS 2014 IBPS admit card IBPS Bank exams 2014 IBPS Banking General Awareness ibps clerk 2012 ibps clerk 2012 recruitment IBPS Clerk 2013 IBPS Clerk Exam III IBPS CLERKS ibps clerks 2012 IBPS Clerks 2014 IBPS CLERKS IV IBPS clerks marks link IBPS CLERKS MODEL IBPS CLERKS V IBPS Exams IBPS III IBPS PO IBPS PO 2013 IBPS PO 2014 IBPS PO 3 IBPS PO V IBPS PO V PRELIM IBPS Results IBPS SPECIALIST II IBPS SPECIALIST III IBPS SPECIALISTS IBPS Technical officer IBPS V PO AND CLERKS ICICI Bank icici bank recruitment IDBI IDBI INTERVIEW II IMF important dates Important days of an year important links Imports indiabix Indian Bank indian bank clerics recruitment indian bank clerks interview 2009 job interview Indian Banking Industry Indian economy Indian History indian insurance industry Indian Overseas Bank Indian Politics Infosys Recruitment Preparation Guide INPUT OUTPUT Input-Output insolvency act Insurance insurance company interviews Insurance Interview Intelligence Ability Interest Subvention interest subvention scheme Interview Interview Experience Interview guidance IOB iob CLERKS RECRUITMENT IOB PO ISRO IT ACT 2000 IT companies placement paper IT intenship JAIIB JAM Jeevan Pramaan jobs Just a Minute Karnataka bank officers KISAN VIKAS PATRA KNOW YOUR CUSTOMER KVB CLERKS KVB PO Interview KYC norms LATEST LC Legal Aspects of Banking letter writing letter writing format Customer to Bank. Letters of Credit Li-fi LIC LIC AAO Life Insurance LIFE INSURANCE TERMS links for bank interview links for banking related general awareness Links for interview links for written test Loans against Deposits Logical Reasoning Lok Adalats Lok sabha 2014 Marginal cost of fund based lending rate (MCLR) Marketing Marketing Awareness Marketing Officer Maths MINISTERS LIST 30102012 mistakes Mock Tests Model paper Model Test Monetary Review money laundering Money market moneycontrol.com PSU banks recruitment motivation MRB EXAM 2015 RESULT Mudra Bank mutual fund MYAMCAT.COM National Electronic Funds Transfer NEFT AND RTGS Negotiable Instruments Act New Banks New Domain new Year greetings NITAT Nitish Kumar Notifications NOVEMBER 2009 IT SECTOR NPA numerical ability OBC interview off campus Officer Entry Oneplus invite online reporting online test online test one online test website Oriental Bank of Commerce orkut overseas forex trading Padma awards PANASONIC SALES/MANGEMENT TRAINEES Partnerships placement websites placementpapers PNB PNB specialist officers recruitment PO PO 2014 Pockets by ICICI POs poverty alleviation Pranab Mukherjee precis precis writing preparation Preparation Time Schedule PREPARE YOURSELF BOOKLET Previous Papers priority sector Priority sector lending Probationary Officer Procedures of banking professional knwoeldge profile of probationary officer Provisional Selection PSL PSU banks recruitment puzzles Qualification criteria quantitative aptitude quantitative aptitude SIMPLE INTEREST Questions Raghuram rajan Railway Budget Rates RBI RBI ASSISTANTS rbi exams RBI GRADE B RBI Master Circulars Reasoning reasoning high level reasoning Knowledge type questions Recruitments REGIONAL RURAL BANKS Reliance Insurance Reserve Bank of India Resume Rice exports RuPay card Rupay cards Rupee Salary Sales Sample Questions Saroj Kumar Jha SBank Test SBI SBI Associate PO sbi associates clerk SBI clerical SBI Clerk recruitment SBI Clerks 2014 SBI descriptive SBI DESCRIPTIVE PAPER SBI Exam SBI Interview SBI MERGER SBI ONLINE TEST SBI PO SBI PO 2014 SBI PO 2015 SBI PO GD AND INTERIVEW sbi po interview SBI PO MODEL PAPER SBI PO. SBI descriptive SBI PRELIMINARY MODEL SBIPO Science and Technology Secondary Market FAQs Service Agreement SIDBI smart cities SMART TRAINING RESOURCES INDIA PRIVATE LTD Social Welfare software companies software company interviews Solved Papers specialist officers sports SSC GK SSC MATRICULATION LEVEL 2013 SSC recuritment State Bank of India Study material success in interviews synidcate bank agricultural clerk recruitment 2012 SYNONYMS Tamilnadu TAMILNADU NURSE EXAM RESULT targets fro PSL Tax Saving TCS TCS descriptive paper tcs pattern Technical questions TIMES OF INDIA Times of India -in 2 minutes Tips and Tricks Top interview questions Travel card UCO Bank unemployment Union Bank Probationary Officer recruitment 2012 United Bank of India PO USD vs INR uttar pradesh Verbal ability verbal reasoning video video on exercising preferences West Bengal Budget Who's who Why Bank/Insurance jobs Win a Book word list words list World bank written test and general awarenes s--January to July 2011
false
ltr
item
Bank Exams: CURRENT GENERAL AWARENESS -- FEB 2013
CURRENT GENERAL AWARENESS -- FEB 2013
Bank Exams
http://www.sbank.in/2013/02/current-general-awareness-feb-2013.html
http://www.sbank.in/
http://www.sbank.in/
http://www.sbank.in/2013/02/current-general-awareness-feb-2013.html
true
7672558995367997552
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago