Top Ad unit 728 × 90




Directions (Question 11-20): Read the passage given below and answer these questions.
Working overseas is always a challenge for any professional and if you are an Indian, always strive to give your best as Indians have always been considered intelligent, hardworking, talented and spiritual. Indians have always excelled in a competitive working environment and working overseas was something many Indians desired but few achieved till the information technology boom opened several white-collar job opportunities for them in global markets. However, securing employment abroad may be an achievement but retaining it, is quite a challenge as a professional required constant demonstration of professionalism and exacting standards of competence. Then, there is this challenge of working in an alien environment coupled with numerous other variables like culture, people, work ethics, local regulations that one is expected to cope up with to be successful on the job. Change, thus, becomes inevitable as one moves into a new work environment and the best way to tackle change is to be prepared for it, and adapt to it rapidly. Let us dwell on some key factors that could be useful when adapting to a foreign environment.

Each country is a mix of cultural and social influences that make it unique. Religious belief, way of speaking and behaviour, customs and traditions would all come across as very different. Also, home sickness and loneliness, all aspects of life and livelihood appear confusing, alien and difficult to comprehend. Privacy is highly valued in most countries which tends to translate into loneliness for most expatriates. One should experience the new culture and try different forms of entertainment and make friends among people coming from different cultural back-grounds. When you start work it is a good idea to be observant. Absorb as much as you can about systems in the organisation and adjust accordingly.

Must you speak the language of the country you are in? Yes, you should be at least conversational. Co-workers want to speak their own language and will not be entirely comfortable if they cannot understand you. Even within the same language English, pronunciation can be a problem.

Westerners are particular about time so always make sure that you stick to time for meetings, attending offices and even social gatherings. Superiors at work and seniors are addressed by their first name. 'Sir' and 'Madam' are not much in vogue. Mix with a wide variety of people. Respect others' cultural background and keep clear of racist or sexist remarks and beliefs. Adapt to the local culture and traditions and be aware of the local favourites-they are good social conversation breakers.

Layoffs may be a stigma in India since it is relatively unheard of in white-collar jobs but the term 'job security' does not exist in developed world. Accept this as a part of the work hazard and do not let it affect your performance. Keep updating skills and knowledge constantly so that current skills are readily accepted in the job market, if you need to move on. Cost of medical services can prove to be prohibitive. Opt for health insurance cover at all time. If you travel a lot, consider travel and household insurance too. It is useful to be registered with the nearest Indian mission so that you can be easily reached in case of an eventuality.

11. An appropriate title for the passage is:
(a) "Higher studies in foreign countries."
(b) "The problems of getting a job abroad."
(c) "Why Indians should not go abroad."
(d) "How Indians can be successful in a foreign country."

12. While taking up a job in a foreign country, one should:
(a) be ready to face the change in culture.
(b) be willing to try different varieties of food.
(c) be conversational in the language of the country.
(d) All the above.

13. According to the passage, Indians have been successful overseas because:
(a) India is a poor nation.
(b) there is no job opportunity in India.
(c) Indians are lazy in their own land.
(d) Indians are considered intelligent, hardworking, talented and spiritual.

14. When you go to meet Westerners, you must stick to time because:
(a) Westerners are particular about time.
(b) Westerners are busy people.
(c) to show that Indians always stick to time.
(d) None of the above.

15. 'Job Security' does not exist in developed world. So you must be prepared to move on by:
(a) looking for jobs elsewhere.
(b) updating skills and knowledge.
(c) returning to India.
(d) feel miserable and fight with the management.

16. In the early stages one tends to get lonely in a foreign country because:
(a) foreigners are hostile towards Indians.
(b) Indians are not friendly people.
(c) you are busy with your work.
(d) privacy is highly valued in most countries.

17. Health insurance is a must in a foreign land because:
(a) medical expenses are high.
(b) you can fall ill very often.
(c) you can save some money.
(d) None of the above.

18. What are the challenges in retaining an employment abroad?
(a) Professionalism, competence and working in an alien culture.
(b) Cost of living and loneliness.
(c) Lack of facilities in the offices.
(d) Sexual harassment.

19. What is the main theme of the passage?
(a) Job opportunities in foreign countries.
(b) How you can enjoy a holiday abroad.
(c) The importance of being an NRI
(d) Challenges for working overseas.

20. The best way to tackle change is:
(a) by avoiding it.
(b) be prepared for it and adapt to it rapidly.
(c) by changing places.
(d) All the above


11.  D      12.A        13.D        14.A        15.B        16.D        17.A        18.A        19.D        20.B
ENGLISH COMPREHENSION--17.2.2013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 3:22:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.