Top Ad unit 728 × 90




 General Awareness
(with Special Reference to Banking Industry)

1.         Which of the following statements is/are correct in the context of Double Taxation?
            A) Double taxation is the levying of tax by two or more jurisdictions on the same declared income (in the case of income taxes), asset (in the case of capital taxes), or financial transaction (in the case of sales taxes).
            B) Double taxation is mitigated by tax treaties between countries. India and Mauritius will be meeting in Feb 2013 in New Delhi to review the nearly three decade-old treaty between them.
            C) India has signed such treaties with all the countries it conducts trade with.
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
            e) Only (A) and (C)
2.         Name the archer who has won seven medals in the women’s recurve section at the 33rd Senior National Archery Championships concluded in Chennai recently.
            a) Jhano Hansda            b) Deepika Kumari         c) Vrushali Gorle
            d) Ritul Chatterjee          e) Dola Banerjee
3.         Consider the following statements with respect to the Nanavati Commission, which is probing the 2002 post - Godhra riots:
            A) The Commission, headed by justice GT Nanavati, was established by the Union Government in 2002 to investigate the post - Godhra riots.
            B) It was set up to inquire into facts that led to burning of the S-6 coach of Sabarmati Express and the incidents of violence that took place after the train burning.
            C) The Commission has been granted an extension of six months till June 30, 2013.
            Which of the above statements is / are correct?
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
            e) Only (B) and (C)
4.         The 4th World Telugu Conference, which was inaugurated by the President Pranab Mukherjee, was held at which of the following places in Andhra Pradesh?
            a) Triupati          b) Hyderabad     c) Visakhapatnam          d) Warangal
            e) Chittoor
5.         Which of the following companies comes under the category of Asset Reconstruction Companies (ARCs) functioning in India?
            A) ARCIL           B) CRISIl           C) RARC
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (C)
            e) All (A), (B) and (C)
6.         Consider the following statements with respect to recent news of the so-called fiscal cliff in the US which was averted by passing a bill:
            A) In the US, the fiscal cliff was the sharp decline in the budget deficit that could have occurred in the beginning of 2013 as a result of increased taxes and reduced spending mandated by previously enacted laws.
            B) It was largely eliminated by the passage of the American Taxpayer Relief Act of 2012.
            C) The US has decided to increase its defence expenditure and postpone its evacuation from Afghanistan to avoid such a situation in future.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only (A)        b) Only (C)        c) Only (A) and (B)         d) Only (B) and (C)
            e) Only (A) and (C)
7.         Which of the following statements is/are correct about the Army Day observed in India?
            a) Army Day is celebrated on January 15 every year.
            b) It is celebrated in recognition of Lieutenant General KM Cariappa’s taking over as the first Commander in-Chief of the Indian Army from Sir Francis Butcher, the last British commander, in 1948.
            c) The day also commemorates India’s victory over Pakistan in the 1971 war.
            d) Only a and b              e) Only a and c
8.         Consider the following with respect to Pravasi Bharatiya Divas, which is celebrated in India every year to mark the contribution of the overseas India community to the development of India:
            A) It is celebrated every year on January 9. The day commemorates the arrival of Mahatma Gandhi in India from South Africa.
            B) Established in 2003, it is sponsored by the Home Ministry and the association of non-resident Indians.
            C) The 11th Pravasi Bharatiya Divas was held at Kochi from 7-9 January where Mauritius President Rajkeswur Purryag was the chief guest at the official inaugural session.
            Which of the above statements is/are NOT correct?
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B
            e) Only (A) and (C)
9.         Seleka rebels are active in which of the following countries? They have announced to have halted their offensive on the capital city Bangui to take part in peace talks recently.
            a) The Republic of Chad b) Central African Republic
            c) Cameroon                              d) Democratic Republic of Congo
            e) South Sudan
10.        Kim Jong-un is the head of which of the following countries?
            a) Vietnam        b) Thailand        c) North Korea               d) The Philippines         
            e) None of these
11.        Consider the following statements with respect to the director - general of WTO:
            A) The WTO director - general is appointed by the WTO members for a term of four years.
            B) As the WTO succeeded the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), Peter Sutherland was the last DG of GATT and first of the WTO.
            C) The post of WTO director - general falls vacant on August 31, when Pascal Lamy, who served two consecutive terms, is due to step down.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
            e) All (A), (B) and (C)
12.        In which of the following countries has its first woman chief justice been impeached by the parliament despite the proceeding being opposed by the judiciary and the world community?
            a) Bangladesh               b) Sri Lanka       c) Myanmar       d) The Philippines
            e) None of these
13.        MS Gopalakrishnan, a renowned musician and recipient of various awards, including Padma Bhushan and Padma Shri, died recently. He was a maestro of
            a) Violin            b) Sitar              c) Sarod            d) Santoor         e) None of these
14.        What was the name of the NASA’s mission to the moon that was ended by a deliberate crash of two probe satellites into a lunar mountainside?
            a) Luna-Glob      b) ARTEMIS      c) GRAIL           d) LCROSS      
            e) Lunar Reconnaissance Orbiter
15.        Consider the following with respect to Capital Account Deficit (CAD):
            A) Import of gold            B) Import of crude oil      C) Inflow of foreign money
            Capital Account Deficit (CAD) will increase with an increase in which of the above?
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)        
e) All (A), (B) and (C)
16.        ASBA is a mechanism of subscribing to applications in the Initial Public Offerings (IPOs). ASBA standsfor
            a) Application Supported by Blocked Amount
            b) Application Submitted with Blocked Amount
            c) Acquired Shares by Blocked Amount
            d) Application Supported by Balance Amount       e) None of these
17.        Pakistan government has agreed to appoint a caretaker Prime Minister by consensus ahead of the next general election after protests against the government put intense pressure on the country’s fragile coalition. These protests were lead by the fiery cleric
            a) Khalid Sheikh Mohammed      b) Ramzi bin al-Shibh
            c) Tahir-ul-Qadri                         d) Sheikh Said Masri      e) Jalaluddin Haqqani
18.        Consider the following statements with respect to the World Future Energy Summit (WFES), the world’s foremost annual event, dedicated to advancing future energy, energy efficiency and clean technologies:
            A) It is held under the patronage of His Highness Sheikh Mohammed Bin Zayed A1 Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces.
            B) World Future Energy Summit represents an unrivalled business platform that brings together project owners and solution providers with investors and buyers from across the public and private sectors.
            C) The sixth edition of the summit was held in Berne, Switzerland. It was the first summit to be organized outside Abu Dhabi.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
            e) All (A), (B) and (C)
19.        The Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS), launched recently by the government, is aimed at
            a) creating a comprehensive and integrated database of crimes and criminals from across the country.
            b) installing computers with interest connection at every police station across the country.
            c) creating awareness among civilians publishing photographs and names of criminals on social networking sites.
            d) creating a database of policemen who are found involved in crime.
            e) None of these
20.        Name the French power major India is to sign a commercial pact with for building two nuclear power reactors at Jaitapur in Maharashtra. The pact will be signed during the visit of French President Francois Hollande to New Delhi in February.
            a) Areva            b) EdF              c) Bouyges Construction            d) Eurodif
            e) None of these
21.        Name the American of Indian origin who has become the first Hindu ever to be sworn in as a member of the US House of Representatives, and is also the first - ever US lawmaker to have taken oath of office on the sacred Bhagavad Gita.
            a) Ami Bera       b) Tulsi Gabbard            c) Dalip Singh Saundh
            d) Bobby Jindal                                      e) None of these
22.        Which of the following state governments has announced to launch ‘Kanyadan’ scheme, under which an incentive of `11,000 will be given to brides during mass marriage ceremony organized by the Red Cross Society or any registered NGO?
            a) Uttar Pradesh            b) Punjab          c) Bihar             d) Haryana
            e) None of these
23.        A three-day-long International Buddhist Conference, which was inaugurated by Buddhist spiritual leader Dalai Lama and attended by nearly 1500 delegates from various parts of the world, was held recently at
            a) Patna            b) Kushinagar    c) Rajgir            d) Gaya             e) Sarnath
24.        Recently, the President Pranab Mukherjee inaugurated the 125th-year celebrations of the Legislature of
            a) Uttar Pradesh            b) West Bengal              c) Maharashtra
            d) Madhya Pradesh        e) None of these
25.        Which of the following statements is/are correct about commercial paper in India?
            a) It is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note.
            b) It is usually backed by some form of collateral.
            c) It can be issued for maturities between 7 days (minimum) and up to one year (maximum) from the date of issue.
            d) Only a and b                          e) Only a and c
26.        Who among the following has clinched the men’s singles title in the Chennai Open ATP tournament recently?
            a) Janko Tipsarevic         b) Roberto Bautista Agut            c) N Sriram Balaji
            d) Marin Cilic                 e) Tomas Berdych
27.        Who among the following has been appointed the new Chairman of the Law Commission of India? The Commission give advice to the government on complex legal issues.
            a) Justice AR Lakhsmanan         b) Justice DK Jain          c) Justice PV Reddy
            d) Justice Altamas Kabir             e) Justice P Sathasivam
28.        Halimah Yacob, a politician and person of Indian origin (PIO), is set to become the first woman speaker of the parliament of which of the following countries?
            a) Singapore                  b) Fiji                c) Trinidad and Tobago              
            d) Mauritius                   e) None of these
29.        The fourth ship in the series of eight Inshore Patrol Vessels (IPVs) designed and built by M/s.Garden Reach Shipbuilders and Engineers, Kolkata, commissioned at Chennai recently is
            a) ICGS Raj Kamal         b) ICGS Samrat             c) ICGS Sankalp           
            d) ICGS Samar              e) ICGS Sukanya
30.        The Pakistani teenaged girls’ education activist Malala Yousafzai has been given Simone de Beauvoir Prize for Women’s Freedom recently by which of the following countries?
            a) Germany       b) Italy              c) Spain            d) France          e) None of these
31.        Christina Fernandez is the president of which of the following countries?
            a) Norway          b) Argentina       c) Spain            d) Mexico         e) None of these
32.        Who among the following cricketers has been given CEAT International Cricketer of the Year 2011-12 award?
            a) Virat Kohli     b) Saeed Ajmal              c) Michael Clarke          
d) Kumar Sangakkara                             e) Hashim Amla
33.        Who among the following footballers has won the FIFA Ballond’ Or award for the fourth consecutive time?
            a) Radamel Falcao         b) Lionel Messi              c) Zlatan Ibrahimovic
            d) Andres Iniesta            e) Cristiano Ronaldo
34.        Mauritius President Rajkeswur Purryag is among the 15 persons and organisations selected for the _____ awards for this year.
            a) Indira Gandhi Peace Prize      
b) Jawaharlal Nehru Award for International Understanding
c) Pravasi Bharatiya Samman                 d) Padma Shri               e) None of these
35.        The meeting of national security advisors of Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) took place in ____ recently.
            a) New Delhi      b) Beijing           c) Brasilia          d) Cape Town    e) Pittsburg
36.        Beneficiaries of Indira Awaas Yojana can avail `20,000 loan at differential rate of interest 4 per cent. Which of the following states topped in availing the benefit last year?
            a) Tamil Nadu                b) Madhya Pradesh        c) Gujarat
            d) Bihar                         e) Jharkhand
37.        Which of the following Statements is/are correct with respect to Capital Adequacy Ratio (CAR)?
            a) It is the ratio of capital fund to risk weighted assets expressed in percentage terms.
            b) Recently, the Union Cabinet has approved a capital infusion of `12,517 crore to help maintain capital adequacy ratios of about 10 public sector banks.
            c) At present Indian banks are required to have CAR of at least 11.7 per cent.
            d) Only a and b                          e) All a, b and c
38.        Recently, the Union cabinet has given its not to offload its state in Engineers India Limited (EIL) to raise `800 crore. It will sell ___ stake in EIL.
            a) 5%                b) 10%              c) 20%              d) 49%              e) None of these
39.        Which of the following statements is correct?
            a) Interest payable on savings bank account is not regulated by the RBI.
            b) Interest payable on savings bank account is regulated by the Ministry of Finance.
            c) Interest payable on savings bank account is regulated by the State Government.
            d) Interest payable on savings bank account is regulated by the Indian Banks’ Association.
            e) None of the above statements is correct.
40.        Who among the following is not the Deputy Governor of the RBI at present?
            a) Urjit Patel      b) Harun R Khan            c) Anand Sinha              d) KC Chakrabarty
            e) Subir Gokarn
41.        Who among the following has become India’s youngest national champion after winning the summit clash of the 74th National Table Tennis Championships?
            a) Achanta Sharath Kamal          b) Soumyajit Ghosh       c) Noel Pinto
            d) G Sathiyan                            e) Sourav Chakraborty
42.        Which of the following statement is/are correct about the General Anti Avoidance Rules (GAAR)?
            A) It was introduced by the then Finance Minister Pranab Mukherjee in the Budget 2012-13, and is aimed at checking tax avoidance by overseas investors.
            B) The government had set up the Shome committee on this matter. The committee suggested postponement of the GAAR by three years and non-application of tax laws with retrospective effect on indirect transfers of assets.
            C) The government has postponed the implementation of GAAR provisions by two years and now will come into effect from April 1, 2016.
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
            e) All (A), (B) and (C)
43.        Which of the following best defines mortgage?
            a) It is a movable or liquid asset that a borrower offers a lender to secure a loan.
            b) It is a security of immovable property for a deposit received by a bank.
            c) It is a debt instrument that is secured by the collateral of specified movable property.
            d) It is a debt instrument that is secured by the collateral of specified immovable property.
            e) None of these
44.        Which of the following statements is/are NOT correct with respect to current accounts?
            a) Cheques are not issued against current accounts.
            b) There is no restriction on the number of transactions in the current accounts.
            c) Normally no interest is paid on current accounts
            d) Both a and b              e) Both b and c
45.        The book titled The Bankster is written by who among the following?
            a) T Bagshave                b) Ravi Subramanian      c) Preeti Shenoy           
d) Robin S Sharma         e) None of these
46.        Recently, the Supreme Court has ruled that the Chief minister, and not the chief justice of the high court, will have primacy in selecting a person for the post of Lokayukta or Upa - Lokayukta
            a) If the concerned state’s law includes the governor in the consultation process
            b) If the concerned state’s law includes the CM in the consultation process
            c) if the concerned state’s law excludes the chief justice of the high court in the consultation process
            d) irrespective of what the concerned state’s law mentions
            e) None of these
47.        A Russian cyber security firm, Kaspersky Lab, revealed recently that several countries across the world have been hit by a cyber espionage that has been targeting diplomatic, governmental as well as scientific research organisations. The cyber espionage campaign is termed as
            a) MiniFlame     b) Red October              c) ZombieMistfall            d) Avatar Acid
            e) Sobig B
48.        Consider the following statements with respect Rajeev Gandhi Equity Savings Scheme (RGESS):
            A) The scheme was announced in the Union Budged 2012-13 to encourage new investors to come into the equity markets.
            B) It provides a tax rebate of 50% under Section 80CCG to the first - time investors investing up to `50,000 and having gross total annual income less than or equal to `10 lakh.
            C) Under the scheme, equity shares of the top 100 companies on NSE and BSE, shares of public sector enterprises and units of exchange traded funds are not eligible of availing tax benefit.
            Which of the above statements is/are not correct?
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)        
            e) All (A), (B) and (C)
49.        Which of the following is NOT among the five teams which participated in the first edition of the recently concluded Hockey India League (HIL)?
            a) Delhi Wave Riders      b) Mumbai Magicians     c) Uttar Pradesh Wizards
            d) Ranchi Rhinos           e) Pune Warriors
50.        Consider the following statements with respect to Foreign Institutional Investors (FIIs):
            A) FII is an investor or investment fund that is from or registered in a country outside of the one in which it is currently investing.
            B) FIIs include hedge funds, insurance companies, pension funds and mutual funs.
            C) FIIs are not required to register with the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to participate in the financial market.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
            e) All (A), (B) and (C)


1.d        2.b        3.e        4.a        5.d        6.c        7.d        8.b        9.b        10.c     

11.e      12.b      13.a      14.c      15.e      16.a      17.c      18.d      19.a      20.a

21.b      22.d      23.a      24.a      25.e      26.a      27.b      28.a      29.a      30.d

31.b      32.a      33.b      34.c      35.a      36.c      37.d      38.b      39.a      40.e

41.b      42.e      43.d      44.a      45.b      46.b      47.b      48.c      49.e      50.d
BANKING RELATED GENERAL AWARENESS --3-2-2013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:16:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.