Top Ad unit 728 × 90





NOTE:  If none of the given answers is correct, please mark “e) None of these” as your answer.

1.         Which of the following will decrease inflation?

            a) Truckers strike                       b) Rise in the price of manufactured goods

            c) Cut in fuel prices                    d) All of the above

2.         Which of the following clauses of SEBI is associated with corporate government?

            a) 41                 b) 42                 c) 49                 d) 52                


3.         SEBI was established in

            a) 1993             b) 1992             c) 1988             d) 1990             e) 1994

4.         The working of SEBI includes

            a) To regulate the dealings of share market         

b) To check the foul dealings in share market      

c) To control the insider trading of shares             d) All of these   

5.         LLP stands for  

            a) Limited Liability Partnership                b) Limited Loyalty Partnership

            c) Liable Limited Partnership                   d) Lower Level Partnership

6.         NABARD is a

            a) Commercial bank       b) development bank                  c) cooperative bank

            d) Regional rural bank                

7.         The main security guard of international trade is

            a) IMF               b) WTO            

c) World Bank               d)Asian Development Bank

8.         The headquarters of the World Bank is situated at

            a) Washington DC          b) Geneva          c) New York      d) Paris

9.         ‘Open market operation’ is a part of

            a) Income Policy                        b) Fiscal Policy              c) Credit Policy

            d) Labour Policy            

10.        In which year did India’s economic liberalization start?

            a) 1984             b) 1991             c) 1999             d) 2004             e) None of these

11.        Which of the following is not a feature of open economy?

            a) Non-interference by govt          b) Competition               c) Demand and Supply

            d) Consumers’ benefit                 e) Administered price

12.        Which of the following is the most advocating agency for economic globalization?

            a) WTO             b) World Bank               c) IMF               d) EU               

e) None of these

13.        Which of the following is the core of the Basel-II norms?

            a) Non-Performing Assets           b) Capital Adequacy Ratio         

1.     Prime Lending Rate                    d) Priority Sector Lending           e) None of these


14.        Match the following correctly.

                        List – I                                                                          List – I

            A)         Apart from raising the cap on foreign                                (i) Insurance Laws

investment to 49% from 26%, this bill                                  (Amendment)

seeks to allow nationalized general                                       Bill, 2008

insurance companies to raise funds from

capital markets and change norms governing

the rights of policyholders and insures-

respect to insurance policies.                                          (ii) Companies

            B)         This bill seeks a comprehensive overhaul                              Bill, 2008

                        of the company law, which has been amended

                        24 times since its inception in 1956. The bill

                        shifts the onus of regulation and oversight

over management away from the government

towards the share holders and provides for stricter

standards of approval by share holders. It also

seeks to strengthen corporate governance.

            C)         The Bill, introduced in 2005, sets a framework to (iii) Pension Fund

                        regulate and develop pension funds, and thus                         Regulatory

enhance old-age income security, by allowing private              and Develop-

sector to participate in the business. Many of the                    ment Authority

provisions of the bill have already been without                         Bill, 2005

statutory powers) has been established. The UPA

Government did not take it up because of opposition

from the Left parties.                                                      (iv) Banking

            D)         Aims to align the voting right for foreign shareholders               Regulation

                        in Indian private banks with their stakes. At present,               (Amendment)

                        voting right is capped at 10 per cent. The move will                 Bill

encourage foreign banks to raise capital either through

preference shares and some other routes that are currently

not permitted.


                        A          B          C          D

            a)         (i)         (ii)         (iii)        (iv)

            b)         (ii)         (iii)        (iv)        (i)

            c)         (iii)        (iv)        (i)         (ii)

            d)         (iv)        (i)         (ii)         (iii)

            e)         (iv)        (iii)        (ii)         (i)

15.        Which of the following institutions is the apex body responsible for overall development, policy, planning and financial support of agriculture and rural development?

            a) National Bank for Agriculture and Rural Development    

            b) National Agriculture Cooperative Marketing Federation of India

            c) Indian Farmers’ Fertilisers Cooperative Organisation.

16.        The term ‘Paper Gold’ refers to

            a) Paper currency          b) gold of highest purity              c) Special Drawing Rights.

            d) oil bonds                   e) yellow shining paper.

17.        Who among the following is responsible for the execution of the export and import policies of the Government of India?

            a) Chairman, State Trading Corporation               

b) Director-General of Trade and Commerce        

c) Chief Controller of Imports and Exports             d) Finance Commission

e) Ministry of Commerce

18.        Consider the following relationships.

            A) Deficit budgeting-Inflation                    B) Consumer Price Index-Inflation

            C) Export Concessions-Fiscal Policy       d) Income-Standard of Living

            E) Income Tax-Monetary Policy Which of the above relationship is not correct?

            a) A and D                     b) B and E         c) Only C          d) A and C

            e) B and D

19.        Taxes are collected by the Government with the basic objective(s) of

            A) Curbing the growing of black money.

            B) Establishing the coercive authority of the Government.

            C) Financing Government plans and expenditure

            D) Reducing inequalities in the society.

            a) A and B only              b) B and C only              c) C and D only             

d) A and D only              e) A, B, C and D

20.        Which of the following is/are the functions of the Securities and Exchange Board of India?

            A) To register and regulate collective Investment plans of mutual funds.

            B) To regulate the business of stock exchange and other securities market.

            C) To safeguard the interest of investors.

            D) To regulate capital market with suitable measures.

            a) A and C only              b) B and D only              c) A, B and C only        

d) B, C and D only         e) All A, B, C and D

21.        Which of the following is/are the objective of the World Trade Organisation?

            A) To enlarge production and trade of services.

            B) To enlarge production and trade of goods.

            C) To improve standard of living of people in the member countries

            D) To ensure full employment and increase in effective demand

            a) A only           b) A and B only              c) A, B and C only         d) B and C only

            d) All A, B, C and D

22.        Which of the following is/are not the function(s) of the Reserve Bank of India?

            A) To regulate cash and credit system of India

            B) To keep Foreign Exchange Reserve

            C) To issue five rupee coins and notes

            D) To formulate the monetary policy.

            a) B only           b) D only           c) A and C only              d) B and D only             

            e) All A, B, C and D

23.        Poverty is estimated by the Planning Commission on the basis of the large sample surveys on household consumer expenditure. This survey is conducted by the

            a) National Statistical Organisation                    

b) National Sample Survey Organisation

c) National Commission on Enterprises in the Unorganised Sector

d) Centre for Monitoring Indian Economy.

e) National Family Health Survey.

24.        The economic development in India is inadequate mainly due to

            a) slow rate of growth in industrial production.

            b) high rate of population growth

            c) slow rate of growth in agricultural production    

            d) shortage of resources                         e) shortage of manpower

25.        The main objective of IMF loan to India is

            a) to improve technology b) to improve agriculture

c) to increase industrial output    d) to meet balance of payment problem

e) to reduce deficit in the Union Budget.

26.        Which of the following is the main source of revenue for State governments in the Indian Union?

            a) Income tax and excise duty                b) Land revenue and sales tax

            c) Motor vehicle tax                                d) Building tax

            e) Profession tax

27.        ‘Grants-in-aid’ is given to the States for

            a) improving the Centre-State relationship             b) reducing regional imbalances

            c) various development schemes and rehabilitation purposes.

            d) welfare of SCs and STs.          e) improving the development of backward areas

28.        ‘Social Security and Social Insurance’ is a subject included in the

            a) Concurrent List of Powers        b) State List of Powers

            c) Union List of Powers               d) Residuary Powers                  e) None of these

29.        Which of the following is the maximum revenue source of village panchayats?

            a) Government grants                 b) Sales tax                  

c) Voluntary help by village cooperatives

d) Local taxes on lands, fairs and festivals           

e) Profit from village panchayat initiatives.

30.        The impact of the Green Revolution has been mainly felt in

            a) pulses           b) cereals          c) vegetables     d) fruits             e) All of these

31.        Which of the following is not correct for economically under developed countries?

            a) High birth rate                        b) High rate of unemployment

            c) Low level of literacy                d) Low level of involvement in primary occupations

            e) None of these

32.        The National Development Council of India is presided over by the

            a) Finance                     b) Home Minister          

c) Vice-Chairman, Planning Commission d) Prime Minister of India.

33.        Economic and Social Planning is included in the Seventh Schedule of the Constitution as part of

            a) the Union List                        b) the State List             c) the Concurrent List

            d) None of these

34.        Life expectancy of the female population in India is

            a) lower than its male counterpart.           b) higher than its male counterpart

            c) equal to its male counterpart               d) declining in recent years

35.        The level of a municipality in terms of nagar panchayat, municipal board/council and municipal corporation is normally determined on the basis of

            a) the size of population b) the population density            

c) the geographical area             d) the size of work force

36.        The literacy rate in India, according to the 2001 census was

            a) 58 per cent                b) 55 per cent                c) 54.5 per cent            

d) 74.04 per cent

37. The headquarters of the Asian Development Bank is located at—

(A) Bangkok

(B) Singapore

(C) Kualalumpur

(D) Manila

38. Explicit cost means—

(A) Payments made for short period

(B) Payments made for long period

(C) Payments incurred on fixed and variable costs

(D) Payments made for productive resources

39. The most important aspect affecting cropping pattern is—

(A) The social consideration

(B) The economic consideration

(C) The political consideration

(D) The geographical consideration

40. Which is the most mobile factor of production ?

(A) Land

(B) Labour

(C) Capital

(D) Organisation

41. Cottage and small scale industries are desirable in Indian Economy from the point of view of—

(A) Income generation

(B) Large scale production

(C) Low cost technology

(D) Employment generation

42. Which one of the following item is entered as credit in the balance of Payment Account ?

(A) Imports from abroad

(B) Purchase of assets from abroad

(C) Sale of assets abroad

(D) Purchase of gold from abroad

43. When there are economies of scale, it means that an increase in production must be accompanied by—

(A) A reduction in total cost of production

(B) A reduction in average cost of production

(C) A reduction in prices of inputs

(D) An increase in profitability of producers

44. Changes in Bank Rate affects—

(A) The market rate of interest

(B) Select industries for investments

(C) Banks giving loans

(D) The cash reserve ratios

45. Total costs is a combination of—

(A) Fixed cost and variable cost

(B) Money cost and real cost

(C) Economic cost and social cost

(D) Past cost and future cost

46. Very often we see in the advertisements published by Financing Institutes/Agencies stating that their products are given high or average Ratings. These Rating Agencies classify bonds/investments in how many categories ?
1. Low Risk
2. Average Risk
3. High Risk
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

47. As per the reports published in various newspapers/journals etc. the economic map of the world is being redesigned. What is/are the new emerging trends of this new economic map of the world ?
1. With India and Asia at the forefront the centre of economic gravity has shifted to East.
2. Emerging markets, with India among the leaders, are growing faster than old established markets.
3. Central banks of the countries have recognized that case-by-case liquidity solutions are not the answers and a market wide and globally synchronized approach is needed to solve the present crisis.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

48.   Under the Indira Gandhi National Widow Scheme for women abvoe 80 years the monthly pension to be paid is Rs.......  per month with effect from 1st April 2011.
 a) Rs.300         b) Rs.400          Rs.500              d) Rs.200          e) none of these.

49. Many a times we read a term in financial news papers ‘SEPA’. What is the full form of the term ?
(A) Single Exchange Processing Agency
(B) Single Euro Payments Area
(C) Single Electronic Processing Agency
(D) Super Electronic Purchase Agency
(E) None of these

Bharatiya Mahila Bank Ltd is the first of its kind in the Banking Industry in India formed with a vision of economic empowerment for women. Incorporated under the Companies Act 1956 on 5 August 2013, the Bank received the certificate of commencement of Business on 22 August 2013 and the Banking License from RBI on 25 September 2013. The Bank's Corporate Office is in which city?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) Jaipur
e) Nagpur 


1.C       2.B       3.C       4.D       5.A       6.B       7.B       8.A       9.C       10.B

11.E      12.A     13.B     14.A     15.A     16.C     17.C     18.C     19.C     20.E

21.E      22.B     23.B     24.D     25.D     26.B     27.C     28.A     29.D     30.B

31.D     32.D     33.C     34.B     35.A     36.D     37.D     38.D     39.D     40.C

41.D     42.C     43.B     44.A     45.A     46.D     47.A     48.C     49.B     50.A

ECONOMICS --FOUR Reviewed by sambasivan srinivasan on 9:24:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.