Top Ad unit 728 × 90





1.         Which of the following programmes was launched to control urban poverty?
            A) Nehru Rozgar Yojana             B) Valmiki Ambedkar Aawas Yojana
            C) National Slum Development Programme
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A&B      e) All A, B&C
2.         When Union Govt takes the approval of the parliament regarding expected expenditure for a short period not more than six months, instead of presenting full budget, it is knows as
            a) Consolidated Fund Budget                  b) Extra Ordinary Budget
            c) Partial Budget                                    d) Vote on Account       
            e) None of these
3.         Which of the following is NOT a social sector programme launched by the Govt to India?
            a) Sarva Shiksha Abhiyan                      
            b) National Rural Employment Guarantee Scheme
            c) Mid Day Meal Scheme                       d) National Rural Health Mission
            e) Overseas Indian Citizenship Scheme
4.         Which of the following schemes was launched by the Govt of India to give focused attention to integrated development of infrastructure and services in urban areas?
            a) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
            b) Bharat Nirman                        c) Providing Urban facilities in Rural Area
            d) Both (1) & (2) above                e) None of these
5.         What are the incentives given to the Special Economic Zones (SEZs)?
            A) 100% FDI allowed for townships with residential educational and recreational facilities in the area
            B) Income tax benefits                C) Exemption from Service Tax/Central Sales Tax
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) All A, B&C                
            e) None of these
6.         Which of the following is one of the eight Millennium Development Goals set by the UNO?
            a) Eradication of poverty and extreme hunger                   
            b) Reduction in nuclear warheads in the world      
            c) Total peace in Iraq and Afghanistan                  d) Restoration of peace in Darfur
            e) None of these
7.         Which of the following is NOT a food crop?
            a) Maize            b) Bajara           c) Paddy           d) Wheat           e) Cotton
8.         Which of the following is the full form of ASHA, a scheme of the Govt of India in the field of health and family welfare?
            a) Accredited Social Health Activist         b) American Social Health Association
            c) Association of Social Health Activists d) American Social Helper’s Association
            e) None of these

9.         Deepak Parekh committee is associated with
            a) Tax reforms               b) Financial inclusion                  c) Infrastructure financing
            d) School education       e) None of these
10.        Which of the following committee is associated with the impact of futures trading of farms commodity prices?
            a) Rangarajan committee            b) Abhijit Sen committee           
c) Parekh committee                  d) Rakesh Mohan committee      e) None of these
11.        Yashpal committee is associated with
            a) Education                  b) Police reforms            c) Pay scale of defence personnel
            d) Foreign trade policy    e) None of these
12.        Kelkar committee is associated with
            a) Education reforms                  b) Tax reforms               c) Law reforms
            d) National sports policies           e) None of these

13.   The central banking functions in India are performed by the
  1. Central Bank of India
  2. Reserve Bank of India
  3. State Bank of India
  4. Punjab National Bank

14.        National Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS) has been renamed as
            a) Mahtama Gandhi NREGS                   b) Jawahar Lal Nehru NREGS    
c) Indira Gandhi NREGS                         d) Rajiv Gandhi NREGS
e) None of these
15.        The target group of Rashtriya Swasthya Bima Yojana is
            a) Landless in rural area                         b) BPL urban poor         
c) BPL families in unorganised sector      d) SCs and STs                        
e) None of these
16.        Aam Aadmi Bima Yojana was launched on
            a) Jan 1, 2005                b) Jan 25, 2006 c) Aug 15, 2006
            d) Oct 2, 2007               e) None of these
17.        Which scheme provides pension to widows between the age group of 40-64 years?
            a) Kasturba Gandhi National Widow Pension Scheme                  
            b) Kamala Nehru National Widow Pension Scheme
            c) Indira Gandhi National Widow Pension Scheme
            d) Sonia Gandhi National Widow Pension Scheme            e) None of these
18.        Accredited Social Health Activist (ASHA) scheme was launched under
            a) National Rural Health Mission b) Kishori Shakti Yojana
            c) NREGA                                             d) Pradhan Mantri Swasthya Yojana
            e) None of these
19.        The main aim of the ASHA scheme is
            a) the economic empowerment of women             b) increasing female literacy
            c) decreasing infant and maternal mortality           d) increasing educational awareness
            e) None of these
20.        Which the following is associated with urban development?
            A) Jawahar Lal Nehru National Urban Renewal Mission                 
B) Indira Awas Yojana                            C) Rajiv Awas Yojana
a) Only A&B      b) Only A          c) Only A & C                d) Only C & D               
e) All the above
21.        Which of the following schemes is associated with Bharat Nirman Yojana?
            a) Sarva Shiksha Abhiyan           b) National Rural Health Mission
            c) Mid-Day Meal Scheme           d) Janani Suraksha Yojana
            e) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
22.        It measures their progress on three key indicators education, life expectancy and income by purchasing power parity. It was developed in 1990 jointly by Amartya Sen and Mahbub ul Haq. Identify it.
            a) Human Development Index                  b) Human Growth Index             
            c) Human Living Index                            d) World Standard Index
            e) None of these
23.        Name the scheme which aims to free the country from slums in the next five years.
            a) Jawahar Awas Yojana                         b) Indira Awas Yojana
            c) Rajiv Awas Yojana                              d) Mahatma Awas Yojana
            e) None of these
24.        Which of the following is not a component of Bharat Niraman Yojana (BNY)?
            a) Housing                     b) Telephony                  c) Electricity     
            d) Communication          e) Roads

Development expenditure of the Central government does not include
A.defence expenditure
B.expenditure on economic services
C.expenditure on social and community services
D.grant to states

Gilt-edged market means
A.bullion market of government securities of guns of pure metals

27.        Which of the following is NOT a measure to control inflation adopted by the government and/or RBI?
            a) Monetary Policy         b) Fiscal Policy              c) Financial Inclusion     
            d) Price Control e) Bank Rate Policy
28.        As we all know, the Wholesale Price Index is divided in-to five main commodity groups. Which of the following is NOT considered separately as a group while calculating Wholesale Price Index (WPI)?
a) Services and/or Production by Public Sector Units        b) Agriculture
c) Imports & Exports                                                      d) Mining
e) Manufacturing
29.        In terms of economics, the total value of the output (goods and services) produced and income received in a year by domestic residents of a country put together is called
            a) Net National Product              b) Gross National Product
c) Gross National Income           d) National Income                     e) None of these

In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?
A.Chemicals other than fertilizers
B.Services sector
C.Food processing

31.        Which of the following schemes was launched a few years back to provide wage employment to the rural people in India (The programme is being run successfully in addition to NREGA?
            a) Indira Awas Yojana                 b) Accelerated Rural Water Supply Programme
            c) Total Sanitation Campaign      d) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
            e) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
32.        Which of the following is TRUE about the Rajiv Gandhi National Drinking Water Mission
            A) To provide safe drinking water in urban slums
            B) To provide sustainable safe drinking water in rural areas
            C) To provide sustainable and safe drinking water in those parts of the country where
     ample water is not available, like coastal areas and desert areas.
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) All A, B&C                
e) None of these
33.        India's manufacturing sector growth slipped further and touched a 22-month low in October largely due to a slower increase in new orders, but firms hired additional workers, a Nikkei survey.  (November 2015)

            a) Service Sector           b) Agriculture Sector      c) Industrial Sector
            d) Energy Sector            e) Manufacturing sector.
34.        Rural sanitation programme of the Central Govt is a very popular programme in India. Which of the following was/were the objectives of the same?
            A) To provide home sanitation                 B) To provide disposal of garbage
            C) To provide wage employment to the poor of the society in rural areas.
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Both A&B     
            e) All A, B&C
35.        Which of the following is/are true about the economy of China?
            A) China as a country is rich but the Chinese are not so.
            B) China’s growth strategy has been based mainly on exports.
            C) Despite attaining rapid growth and also bringing millions of people out of poverty, China remains a poor country.
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Both A&B      c) All A,B&C
36.        What growth rate per annum does India need if it has eradicate its poverty in the next 25 years?
            a) 6%                b) 9%                c) 8%                d) 7%                e) 10%
37.        The energy policy of India says that energy security can be ensured by augmenting the domestic energy resource base and by maintaining reserves equivalent to the oil imports sufficient for
            a) 15 days         b) 90 days         c) 60 days         d) 30 days         e) One year
38.        Which of the following is/are the major reforms the Govt has introduced in the banking sector?
            A) Dismantling the complex system of interest rate controls         
            B) Eliminating prior approval of the RBI for large loans
            C) Introduction of capital adequacy norms and a few other prudential norms.
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) All A, B&C     e) None of these
39.        Which of the following is/are the recent trends noticed in the Indian economy that have raised concern about food security, farmer’s income and poverty?
            A) Slowdown in growth in agriculture sector
            B) Widening economic disparities between the irrigated and the rainfed areas
            C) Increased non-agricultural demand for land and water as a result of fast urbanization.
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) All A,B&C      e) None of these
40.        As per the reports in various newspapers/magazines etc, the agricultural productivity in India is low in comparison to other countries. What are the main reasons of the same?
            A) Lack of credit and marketing facilities              B) Uneconomic holdings
            C) Outdated agricultural techniques        
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Both A&C      e) All A, B&C

41.    What is Pradhan Manthri Fasal Bima Yojana?
         a) a new crop insurance scheme brought.
         b) a new employment scheme for rural women
         c)  a new investment scheme for urban rich
          d) None of these.

42.        Which of the following ministries lays down the policies and programmes for the development and regulation of the country’s water resources?
            a) Ministry of Rural Development                         b) Ministry of Agriculture
            c) Ministry of Environment and Forests                d) Ministry of Tribal Affairs
            e) Ministry of Water Resources
43.        Which of the following phenomenon is also known as Climatic Migration?
            a) White Revolution                    b) Green Revolution                    c) Global Warming
            d) Urbanisation                          e) None of these
44.        India is a permanent member of which of the following organizations?
            a) NATO                        b) Non-Aligned Movement                       c) G-8
            d) OPEC                       e) None of these
45.        Which of the following is correct about the Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana?
            A) The schemes was launched in a few backward states only.
            B) The aim of the scheme was to provide electricity to all villages having a population of 5000 and above.
            C) The scheme achieved its target in less than 10 years time.
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) All A, B&C     e) Non of these
46.        Some agro-processing units make an advance agreement with the farmers and decide to purchase the entire production of certain fruits, vegetables and medicinal plants on an agreed-upon cost/price. This type of arrangement is known as.
            a) Import farming            b) Crop farming c) Adoptive farming
            d) Loan farming e) Contract farming
47.        National Food Security Management scheme was launched by the Govt of India to achieve which of the following?
            A) Demonstration of improved production technology        
            B) Distribution of high-yield variety seeds
            C) To distribute fertilizer subsidy to farmers directly in cash
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Both A&B      e) All A, B&C
48.        What is the full form of CFSA as used in financial sectors?
            a) Corporation of Farmers and Subsidiary Allocation         
            b) Committee on Financial Sector Assessment
            c) Committee on Farming Sector and Agronomy
            d) Commission to Float Scientific Agriculture                    e) None of these
49.        State Bank of India has how many subsidiary banks as on date?  (09-05-2016)
             a)  7              b)   5                    c)   4              d) none of these.  

50.        Which of the following countries has emerged as the second largest investor in Britain?
            a) India b) France          c) China            d) Japan


1.E       2.D       3.E       4.A       5.D       6.A       7.E       8.A       9.C       10.E    

11.A     12.B     13.B     14.A     15.C     16.D     17.C     18.A     19.C     20.C

21.D     22.A     23.C     24.D     25.A     26. B     27.C     28.C     29.B     30.D

31.D     32.B     33.E     34.D     35.E     36.B     37.B     38.C     39.D     40.E

41.A     42.E     43.D     44.B     45.E     46.E     47.D     48.C     49.B     50.A

ECONOMICS --SIX Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:41:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.