Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

reasoning exercise


Exercise - REASONING

Directions: (Questions 1 to 5) Fine out the correct responses to each question from among the alternatives (a), (b), (c) and (d). If the correct answer cannot be deducted to any questions, mark(e) as your answer.
1.         A cube measuring 4 cm on edges is painted blue. If this cube is cut into one centimetre cubes, how many smaller cubes will have two faces painted?
            a) 8                   b) 16                 c) 24                 d) 32                 e) None
2.         A cube measuring 3 cm on edges are painted red, blue and green on opposite faces. If this cube is cut into one centimetre cubes, how many cubes will have three of its faces in three colours?
            a) Four              b) Six                c) Eight             d) None             e) None
3.         Five boys are sitting in a row. Sudhir is sitting next to Prakash but not Tarun. Kumar is sitting next to Ravi who is sitting on the extreme left and Tarun is not sitting next to Kumar. Who are sitting on either side of Sudhir?
            a) Prakash & Kumar       b) Prakash & Ravi          c) Tarun & Prakash
            d) Prakash alone            e) Cannot deduce
4.         Four girls are sitting in a row. Bhavani is sitting next to Geetha, but not next to Radha. Radha is not sitting next to Sumathi. Who is/are sitting adjacent to Sumathi?
            a) Bhavani only              b) Geetha and Bhavani               c) Geetha and Radha
            d) Bhavani and Radha     e) Cannot deduce
5.         A and B are the children of P.P is the father of A but B is not the son of P.Deduce the relations of B to P.
            a) Daughter - in - law      b) Niece            c) Nephew         d) Daughter
            e) Cannot deduce
            Directions: Questions 6 to 10 are based on following statements. Read them carefully and answer each question.
            A and C are good in Dramatics and Athletics. A and D are good in Athletics and Studies. B and C are good in General Knowledge and Dramatics. B, D and E are good in Studies and General Knowledge. D and E are good in Studies and Social Work.
6.         Who is good in Athletics, General Knowledge and Dramatics?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
7.         Who is good in Studies, General Knowledge and Social Work but not in Athletics?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
8.         Who is good in Studies, General Knowledge, Athletics, and Social Work?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
9.         Who is good in Studies, General Knowledgte, and Dramatics?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
10.        Who is good in Studies, Dramatics and Athletics?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E
Directions: Questions 11 to 15 are based on the following statement of a problem. Read it carefully and mark the correct answers.
Six boys A, B, C, D, E and F play a game of cards. Each has a pack of 10 cards. F borrows 2 cards from A and gives away 5 to C who in his turn gives 3 to B, while B gives 6 to D who passes on 1 to E.
11.        How many cards does D have?
            a) 8                   b) 9                   c) 11                 d) 12                 e) 15
12.        How many cards does E have?
            a) 8                   b) 11                 c) 13                 d) 15                 e) 16
13.        How many cards does A have?
            a) 8                   b) 9                   c) 11                 d) 12                 e) 15
14.        How many cards does B have?
            a) 7                   b) 9                   c) 11                 d) 12                 e) 13
15.        How many cards does C have?
            a) 7                   b) 8                   c) 12                 d) 13                 e) 16

ANSWERS

1.c        2.c        3.a        4.a        5.d        6.c        7.e        8.d        9.b        10.a

11.e      12.b      13.a      14.a      15.c

EXPLANATIONS

1.c;       When a 4 cm. cube is cut into 1 cm. smaller cubes, we will get 64 such smaller cubes. The 8 cubes on the edges will have 3 faces painted, 8 cubes in the 2 middle rows in the inner segment will have no faces painted. 4 middle cubes on each face of the larger cube, i.e 24 smaller cubes will have 1 face painted, and 24 smaller cubes will hence have 2 faces painted.
2.c;       As the opposite faces of the cube is painted in red, blue and green, the edges of the cube will have the union of the three colours. When the cube is cut into smaller cubes, the 8 such smaller cubes on 8 edges will have 3 faces painted in 3 different colour.
3.a;       It is evident from the diagram, that Kumar and Prakash are sitting either side of Sudhir.
4.A;    .
5.d;       It is obvious that B is the daughter of P.
6.c;       C is good in athletico, dramatics and general knowledge.
7.e;       E is good in studies, general knowledge and social work.
8.d;       D is good in athletics, general knowledge, studies and social work.
9.b;       B is good in dramatics, studies and general knowledge.
10.a;     A is good in athletics, dramatics and studies.
11.e;     D has 10 + 6 - 1 = 15 cards.
12.b;     E has 10 + 1 = 11 cards.
13.a;     A has 10 - 2 = 8 cards.
14.a;     B has 10 + 3 - 6 = 7 cards
15.c;     C has 10 + 5 - 3 = 12 cards.


reasoning exercise Reviewed by sambasivan srinivasan on 10:20:00 PM Rating: 5

2 comments:

R RAMAKRISHNAN said...

A nice one for the beginners to understand. Keep it up.

Ramakrishnan.R
aaraarkrishnan@blogspot.com

Janak Raj Negi said...

kindly put some questions on sitting arrangement..........specially on round table.

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.