Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

GENERAL AWARENESS -- CURRENT AFFAIRS -EXPECTED


 Current Affairs Objective Questions

National
1.         The Union Cabinet on February 1, 2013 approved an ordinance to ensure death penalty for rapists who cause grievous physical or mental damage to their victims. Select the correct statement(s) about the ordinance.
            a) Death of victim to automatically put accused on trial for rape and murder, which carries death sentence in rarest-of-rare cases.
            b) ‘Rape’ to be replaced with ‘sexual assault’ - with a wider definition - in law books
            c) Acid attack victims to get immunity in cases where act of self - defence leads to perpetrator’s death
            d) All of the above
2.         India signed an extradition treaty on January 28’ 2013 with which of the following countries?
            a) Sri Lanka       b) Denmark       c) Bangladesh   d) Bhutan
3.         Who among the following took over as the Director of the Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR) at Kalpakkam on January 31, 2013?
            a) P R Vasudeva Rao     b) SC Chetal      c) ML Narasimha           d) P Natarajan
4.         Which of the following statements is/are correct about the ordinance on sexual offences promulgated by the President Pranab Mukherjee on February 3, 2013?
            a) The ordinance makes changes in the criminal law by amending the Indian Penal Code (IPC), the Code of Criminal Procedure (Cr. PC) and the Evidence Act.
            b) It provides for capital punishment in cases of rape that leads to death or leaves the victim in persistent vegetative state
            c) The ordinance enhances punishment for other crimes.
5.         Which of the following recommendations was/were made by the Justice Verma Committee appointed to look into punishments for rape on January 23, 2013?
            a) Turns down demand for death penalty for rapists, recommends keeping them in jail for their entire lives.
b) Existing anti-rape laws are sufficient if implemented properly
c) New law to ensure women’s rights such as security and equality is required.
d) All of the above
6.         Which of the following recommendations made by the Justice Verma Committee on January 23, 2013 is not correct?
            a) Lowering the age of a juvenile from 18 to 16 years
            b) Stalking should be made an offence with three years imprisonment
            c) Marital rape should be treated as a criminal offence.
            d) Intentional touching without consent, using obscene words or gestures should be treated as sexual assault and guilty should be treated as sexual assault and guilty should get five years in jail.
7.         Select the correct statements about achievement of the Department of Higher Education, published by the Ministry of Human Resource Develop0ment on January 26, 2013?
            a) Sixteen Central Universities, nine new IITs, seven news IIMs, ten new NITs, five news IISERs and two new SPAs have been established.
            b) 20 IIITs are to be set up, out of which six have been approved under PPP Mode in the States of Assam, Kerala, Madhya Pradesh, Rajasthan, Tamil Nadu and Tripura.
            c) Agreement signed with UNESCO for establishment of Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development at New Delhi
            d) All of the above
8.         Which of the following statements is/are correct about the report submitted by the inter-ministerial committee in February 2013 to review the amendments to the Immoral Traffic Prevention Act (ITPA)?
            a) The Committee expanded the definition of prostitution to include sexual exploitation or abuse of persons for commercial purposes.
            b) Soliciting a sex worker for swinging a business deal will invite a jail term of upto five years with a fine of Rs.10,000.
            c) Trafficking children to push them into sex trade may even lead to a life in prison and a fine of Rs. 2 lakh.
            d) All of the above
9.         Which of the following statements is/are correct about the report submitted to the Lok Sabha Speaker Meira Kumar on January 17, 2013 by the Parliamentary Standing Committee on Food, headed by Vilas Mut-temwar?
            a) Mandatory coverage of 67 per cent for subsidized food grains.
            b) The beneficiary should get rice, wheat and millets at Rs.3, Rs.2 and Re.1 per kg respectively.
            c) Introduction of ‘inclusion’ or ‘exclusion’ criterion                        d) All of the above
10.        Which of the following cricketers on February 1, 2013 was appointed Vice-President of the India Cements Ltd.?
            a) Virat Kohli     b) MS Dhoni      c) Virender Sehwag        d) Yuvraj Singh
11.        Who among the following was not selected for the 2013 Padma Vibhushan on January 25, 2013?
            a) Raghunath Mohapatra             b) S Haider Raza           c) Prof. Yash Pal
            d) Abdul Rashid Khan
12.        Who among the following were selected for the 2013 Padma Bhushan on January 25, 2013?
            a) Vijay Kumar Saraswat and Late Rajesh Khanna.
            b) Pablo Bartholomew and Rajendra Tikku
            c) Pramod Kumar Julka and AK Sood
            d) Avinash Chander and Sankar Kumar Pal
13.        Which of the following combinations of Awardee and discipline is not correct regarding the Padma Shri awards announced on January 25, 2013?
            a) Hemendra Prasad Barooah - Trade and Industry
            b) Nida Fazli - Literature and Education
            c) Dr.Ravindra Singh Bisht Medicine
            d) Puran Das Baul - Art
14.        Which of the following statements is/are correct about the achievements of the Department of School Education and Literacy, published by the Ministry of Human Resource Development on January 26, 2013?
            a) 1,739 schools opened and 10,788 schools constructed under Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) in 2012.
            b) 10.54 crore children are provided hot cooked meals in 12.12 lakh schools in the country under the Mid Day Meal Programme.
            c) 7,362 Madras and 16,788 teachers benefited under the Scheme for providing quality education in Madras as in 2012.
            d) All of the above
15.        Who among the following was appointed Solicitor - General of India in February 2013?
            a) Mohan Parasaran       b) Rohinton Nariman       c) GE Vahanvati
            d) Indira Jaisingh
16.        Which of the following weaponry were displayed on January 26, 2013 at the 64th Republic Day parade in New Delhi?
            a) Supersonic Cruise Missile BrahMos
            b) Multi Barrel Rocket System   
            c) More than 5000 kilometer range Agni-V missile             d) All of the above
17.        The second meeting of India and Bangladesh Joint consultative Commission was held on February 16, 2013 in Dhaka. The JCC was established on
            a) July 5, 2011               b) September 6, 2011     c) June 4, 2011
            d) May 9, 2011
18.        India and ______ agreed at the 14th Session of the Joint Ministerial Commission held in New Delhi in January 2013 to concentrate on priority areas like energy and food security?
            a) Sri Lanka       b) Germany       c) Australia        d) Britain
19.        The Election Commission on January 22, 2013 announced which sportspersons as the National Icons to help promote, voter participation in India?
            a) Virat Kohli and MS Dhoni                    b) MC Mary Kom and Saina Nehwal
            c) Gagan Narang and Vijay Kumar           d) MS Dhoni and Sachin Tendulkar
20.        India announced an assistance of $2.5 million to which country at the High-level International Humanitarian Pledging Conference for that country held in Kuwait on January 30, 2013?
            a) Egypt            b) Mali              c) Syria             d) Bhutan
STATES
21.        The Haryana Government on February 1, 2013 launched Direct Benefits Transfer scheme in the districts of
            a) Ambala and Sonepat              b) Gurgaon and Hisar     c) Bhiwani and Panipat
            d) Panchkula and Kaithal
22.        The Supreme Court on January 21, 2013 banned tourists from taking the Andaman Nicobar Trunk Road passing through Jarawa areas. The other strictures that were enforced by the court in the past include:
            a) Supreme Court ordered shut down of the Andaman Nicobar Trunk Road in 2002
            b) Supreme Court stopped people from entering five kilometre radius around Jarawa reserve in 2007.
            c) In July 2012 Supreme Court banned all commercial and tourism activity in the buffer zone
            d) All of the above
23.        How much amount was earmarked by the Chief Minister of Uttar Pradesh on January 28, 2013 to upgrade State highways?
            a) Rs.24,000 crore         b) Rs.23,000 crore         c) Rs.25,000 crore
            d) Rs.26,000 crore        
29.        Which of the following statements is/are correct about new health programme, ‘Aashirvad Child Health Guarantee Scheme’ launched by the Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav on January 31, 2013?
            a) The scheme will be implemented under the National Rural Health Mission
            b) The scheme will be implemented in three phases.
            c) Regular health check-ups, diagnosis and treatment of ailments form the core of the ambitious programme            
            d) All of the above
25.        Who among the following was appointed Advocate-General of West Bengal on February 8, 2013?
            a) Anindya Kumar Mitra              b) Bimal Chatterjee
            c) Sumit Bhattacharya                d) Ashok Sengupta
26.        The President Pranab Mukherjee on January 18, 2013 imposed President’s Rule in Jharkhand. Who among the following were appointed advisers to Jharkhand Governor Syed Ahmed?
            a) Madhukar Gupta and K Vijay Kumar    b) Prabhakar Kumar and Madhukar Gupta
            c) Amar Pratap Singh and TKA Nair         d) Nehchal Sandhu and Vijay Nambiar
27.        Who among the following were inducted into the Council of Ministers of Uttar Pradesh on February 7, 2013?
            a) Vinod Kumar and Vijay Kumar Mishra
b) Rajendra Chaudhary and Nitin Agarwal
            c) Ram Murti Singh Verma and Vijay Bahadur Pal           
            d) All of the above
28.        Which of the following States on February 11, 2013 won the National e-Governance Award 2012-13 for Best Portal?
            a) Uttar Pradesh            b) Karnataka      c) Rajasthan      d) Manipur
29.        The 27th Surajkund International Crafts Mela was concluded on February 15, 2013, which witnessed 15 lakh visitors. Surajkund is located in
            a) Chhattisgarh              b) Manipur         c) Haryana        d) Rajasthan
30.        Which of the following combinations of the Padma Awardees 2013 and the State of which they belong is not correct?
            a) Raghunath Mohapatra Odisha             b) TV Devarajan - Andhra Pradesh
            c) Prof Yash Pal - Uttar Pradesh             d) Dr.Sankar Kumar Pal - West Bengal
31.        The Centre on January 31, 2013 signed an agreement with the Asian Development Bank for $ 100 million as second tranche of urban sector development investment programme of the state of
            a) Uttarakhand               b) Haryana        c) Karnataka      d) Odisha
32.        The High Court of which state on January 31, 2013 ordered the State Government to issue guidelines to all hospitals not to refuse treatment to the victims of criminal offences?
            a) Guwahati High Court               b) Madras High Court
            c) Delhi High Court                     d) Patna High Court
33.        Which State Government in January 2013 decided to facilitate each sexual assault victim with the lawyer of their choice at its own expense?
            a) Rajasthan      b) West Bengal              c) Karnataka      d) Maharashtra
34.        Who among the following Padma Shri 2013 awardees is not from the State of Maharashtra?
            a) Nileema Mishra          b) Prof. Sharad Padurang Kale    c) Dr.Gulshan Rai Khatri
            d) Milind Kamble
35.        Who among the following Padma Bhushan 2013 awardees is from the State of Tamil Nadu?
            a) Sreeramamurthy Janaki          b) Dr.Ashoke Sen          c) Dr.BN Suresh
            d) Dr.A Sivathanu Pillai

INTERNATIONAL

36.        Which of the following countries of January 27, 2013 successfully carried out its second interceptor missile test?
            a) Israel             b) North Korea               c) China            d) India
37.        Japan’s Cabinet on January 29, 2013 approved a $ 1.02 trillion Yen annual budget with boosts in defence and public works spending. Revenue is estimated at
            a) 43.10 trillion yen         b) 42.85 trillion yen         c) 43.60 trillion yen
            d) 42.55 trillion yen
38.        Who among the following was appointed the new Governor of Tibet on January 29, 2013 by China?
            a) Padma Choling          c) Losang Gyaltsen        c) Losoong Matheison
            d) Dai Yohgon
39.        Who among the following were nominated to the Chinese People’s Political Consultative Conference National Committee on February 3, 2013?
            a) Mo Yan         b) Jackie Chan               c) Yao Ming       d) All of the above
40.        Which of the following statements is/are correct about China’s table tennis legend Zhuang Zedong, passed away on February 10, 2013?
            a) He played a key role in the ‘Ping - pong diplomacy’.
            b) He was a sportsman famed in China in the 1960s.
            c) He served as Sports Minister in China
            d) All of the above
41.        Who among the following took command of NATO forces in Afghanistan on February 10, 2013?
            a) General John Allen     b) General Joseph Dunford          c) General Paul Cohen
            d) General Michael Jones
42.        Pope Benedict XVI announced on February 11, 2013 that he had decieed to resign. He is known for
            a) His ssertion that Catholicism is “true” and other religions are “deficient”
            b) Modern, secular world, is spiritually weak
            c) Catholicism is in competition with Islam                       d) All of the above
43.        Which of the following universities on February 1, 2012 conferred an honorary doctorate on the 1991 Nobel Peace laureate Aung San Suu Kyi?
            a) Seoul University         b) Paris University          c) New York University
            d) Cambridge University
44.        According to the data released by the National Bureau of Statistics of China on January 18, 2013 Chinese economy grew at 7.8 per cent in 2012. What was the Gini coefficient of China in 2012?
            a) 0.491            b) 0.477            c) 0.474            d) 0.482
45.        Select the correct statement(s) about David Coleman Headley who was sentenced to 35 years in prison by a Chicago court on January 24, 2013 for masterminding the 2008 Mumbai terror attacks?
            a) Born to a Pakistani father an American mother in June 1960, Daood Gilanlaka David Coleman Headley spent his early days in Pakistan’s Attock district
            b) He studied in Pakistan till his parents separated and then relocated to the US.
            c) Headley studied accounting at a community college in Philadelphia, and later operated a video; store, Fliks Video, City Centre, New York.
            d) All of the above
46.        Who among the following was elected President of Czech Republic on January 27, 2013?
            a) Vaclav Havel b) Mislos Zeman            c) Karel Schwarzenberg
            d) Vaclay Klaus
47.        China on January 23, 2013 approved the construction of hydropower dams on the middle reaches of the Brahmaputra river at
            a) Dagu             b) Jiacha           c) Jiexu             d) All of the above
48.        Pope Benedict XVI (Joseph Ratzinger) who announced on February 11, 2013 that he has decided to resign. He was the 265th leader of the Roman Catholic Church. He had succeeded Pope John Paul II in the year
            a) 2006             b) 2004             c) 2005             d) 2007
49.        Who among the following will take over the throne of the Netherlands on April 30, 2013 when Queen Beatrix will abidicate the throne?
            a) Willem Alexander       b) Michael Sanders        c) Pascal Thornton
            d) Johnson Allen
50.        In which year Coco Brown, the adult film actress will go to space as a part of a private Dutch mission?
            a) 2013             b) 2015             c) 2014             d) 2016
51.        Who among the following was named the next president of Carnegie Mellon University on February 5, 2013?
            a) Soumitra Dutta           b) Nitin Nohria    c) S Ramanujan             d) Subra Suresh
52.        How much amount was pledged by the international donors at a donors’ conference in Addis Ababa on January 29, 2013 to fund military operations in Mali?
            a) $ 463 million              b) $ 453 million              c) $ 438 billion   d) $ 476 billion
53.        The Cargo Ship MV Amina fled away from the waters of Sri Lanka after suffering detention by its Navy for about two months on January 16, 2013. This cargo ship is of
            a) Israel             b) Indonesia       c) Iran               d) Brazil
54.        The War Crimes Tribunal of which country on January 21, 2013 pronounced its first verdict and ordered death sentence against Maulana Abul Kalam Azad, the leader of Jamaat-e-Islami?
            a) Bangladesh               b) Iran               c) Egypt            d) Syria
55.        Which of the following statements is/are correct about the Former Presidents Protection Act of 2012 which was signed into law by the United States President Barack Obama in January 2013.
            a) Extensions of lifetime protection to the former US Presidents.
            b) Restoration of the lifetime Secret Service protection of the former Presidents who were not serving as the President before January 1, 1997.
            c) Facilitating protection to the children of former Presidents till the age of 16 years
            d) All of the above

ECONOMY

56.        The Reserve Bank of India on January 31, 2013 issued draft guidelines to check surge in bad loans, Select the correct statements about the draft guidelines:
            a) 50% hike in provisioning requirement for the banks and financial institutions from 2.75% at present
            b) For accounts restructured prior to March 31, 2013, banks would have to make provision of 3.75% in the first phase effective March 31, 2014.
            c) Loan restructuring is the process of diluting the original terms of loans which include lower interest rate or extention of tenure.
            d) All of the above
57.        Which of the following statements is/are about the 12th Plan document?
            a) Rs.37.16 lakh crore, the aggregate plan resources pegged during the five year period starting 2012-13.
            b) The 12th Plan also seeks to reduce emission intensity of the GDP in line with the target of 20-25 reduction by 2020 over 2005 levels.
            c) 30,000 MW of renewable energy generation capacity
            d) All of the above
58.        Around 18 lakh employment opportunities were created under the Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) till January 26, 2013. Other achievements of PMEGP include.
            a) Rs.3500 crore were disbursed as margin money subsidy
            b) 1,88,686 units sanctioned under PMEGP scheme
            c) Estimated project investment is around Rs.14,000 crore
            d) All of the above 
59.        The Reserve Bank of India on January 29, 2013 scaled down the projection for GDP growth for the year 2012 - 13 from 5.8 per cent to
            a) 5.2 per cent   b) 5.5 per cent   c) 5.6 per cent   d) 5.1 per cent
60.        The Central Statistics Office (CSO) on February 7, 2013 projected a slide in the India’s gross domestic product (GDP) growth to a decade low of five per cent in 2012 - 13 which marks a sharp drop from the ____ per cent expansion witnessed in the previous fiscal year.
            a) 6.2                b) 6.4                c) 5.8                d) 6.6
61.        The Union Cabinet on January 17, 2013 approved a 50 per cent reduction in the reserve price of CDMA spectrum. The new reserve price will be Rs.____ crore for 5 MHz of spectrum.
            a) 8500             b) 8700             c) 9100             d) 9300
62.        According to a report released in February 2013 between 2005 and 2010 over 14 million people moved out of farming jobs after the implementation of National Rural Employment Guarantee Act (NREGA). Select the correct statements about NREGA, which has been rechristened MNREGA:
            a) The right to work programme as launched on February 2, 2006 in 200 districts
            b) The scheme providing 100 days of employment to rural households was extended all over the country from 2008-09.
            c) Total job cards issued 12.5 crore         d) All of the above
63.        Which of the following statements is/are correct about the second generation ‘green revolution’ launched in newer areas?
            a) India had raised the annual funding for a “green revolution in eastern India” from Rs.400 crore to Rs.1,000 crore for 2012-13.
            b) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bengal, Rajasthan, Maharashtra, Karnataka and Bihar have posted over 10 million tonnes of food output
            c) Negaland and Manipur achieved farm output of nearly 1 million tonnes
            d) All of the above
64.        The Reserve Bank of India on January 29, 2013 reduced the Cash Reserve Ratio (CRR) to 4.25 per cent while announcing the third quarter review of the Monetary Policy. A lower CRR will leave banks with how much additional amount to lend to consumers?
            a) Rs.18,000 crore         b) Rs.17,000 crore         c) Rs.19,000 crore
            d) Rs.16,000 crore
65.        Who among the following in January 2013 supported the concept of taxing the super rich?
            a) Mukesh Ambani         b) Ratan Tata     c) Kiran Mazumdar Shaw
            d) NR Narayan Murthy
66.        In order to eradicate the scourage of hunger from India, what steps have been taken by the Central Government?
            a) The National Food Security Act entitles every family below poverty line to food grains at subsidized prices
            b) The Central Food Stocks as on 01.02.2012 reached the highest over recorded level of 823.17 lakh tonnes
            c) Additional storage capacity of 181.08 lakh to be built under Private Entrepreneur Guarantee Scheme
            d) All of the above
67.        The Reserve Bank of India on January 29, 2013 scaled down the projection for the whole sale price inflation in March 2013 from 7.5 per cent to
            a) 6.8 per cent               b) 6.7 per cent               c) 7.2 per cent
            d) 6.5 per cent
68.        According to the second advance estimates released on February 8, 2013 the country’s overall foodgrain production would be
            a) 259.32 million tonnes b) 251.46 million tonnes
c) 250.14 million tonnes d) 252.38 million tonnes
69.        India has put quality restrictions on mobile phones, dairy products and toys, and believes that the Chinese government is blocking the entry of fruits and vegetables on grounds not necessarily economic. Which of the following statements is not correct about the India-China bilateral trade?
            a) India and China are targeting $ 100 billion in bilateral trade by 2014
            b) China is India’s largest trading partner at $ 35 billion in 2011-12
            c) India is encouraging dumping of cheap products from China.
            d) China is the single largest source of India’s total imports in 2011-12 at $ 57 billion
70.        As per the data released on February 13, 2013 the oil imports during April - January 2012 - 13 stood at
            a) $ 125.87 billion           b) $ 140.42 billion           c) $ 128.39 billion
            d) $ 136.74 billion
71.        Which of the following schemes are run by the Ministry of Rural Development?
            a) Mahatma Gandhi NREGA and Indira Awaas Yojana
            b) National Rural Livelihood Mission and National Social Assistance Programme
            c) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana and Integrated Watershed Management Programme
            d) All of the above
72.        What measures have been suggested by the President of FICCI Naina Lal Kidwai to prop up the dwindling economy?
            a) Bring stability in tax rates both indirect and direct
            b) Lay out a clear roadmap for introduction of GST
            c) Announce immediate measures to reduce disputes between tax authorities and taxpayers
            d) All of the above
73.        The Central Government on January 21, 2013 hiked the import duty on which of the following from 4 per cent to 6 per cent?
            a) Gold and Silver           b) Gold and Platinum      c) Gold and Diamond
            d) Diamond and Silver
74.        Which of the following statements is/are about the eBiz portal launched by the Union Minister for Commerce on January 28, 2013 at the CII Partnership Summit in Agra?
            a) It is India’s Government to - Business (G2B) portal
            b) It has been developed by Infosys in a Public Private Partnership (PPP) model
            c) This payment gateway is the first of its kind designed in India
            d) All of the above
75.        The Railways on January 22, 2013 decided to undertake a cleanliness drive at about ____ important stations across the country.
            a) 120               b) 130               c) 100               d) 110

PERSONS / PLACES / AWARDS / BOOKS

76.        Who among the following was/were honoured at the Berlin’s 48th Golden Camera Awards on February 2, 2013?
            a) Al Pacino      b) Sigounrey Weaver      c) Clive Owen    d) All of the above
77.        Who among the following have been shortlisted for the 2013 Man Booker International Prize, awarded every two years to a living author in recognition of his or her achievement in fiction?
            a) UR Ananthamurthy (India) and Lydia Davis (USA)
            b) Intizar Hussain (Pakistan) and Marie Ndiaye (France)
            c) Yan Lianke (China) and Vladimir Sorokin (Russia)
            d) All of the above
78.        Who among the following won the DSC Prize for South Asian Literature on January 25, 2013?
            a) Jeet Thayil     b) Jamil Ahmad c) Tahmima Anam
            d) Jason Grunebaum
79.        At least 250 people were killed in a major fire in nigh-club in Santa Maria on January 27, 2013 Santa Maria is a university city in
            a) Mexico          b) Brazil            c) Algeria          d) Nigeria
80.        Who among the following won the Skoda Art Prize for 2012 on February 1, 2013?
            a) Shilpa Gupta b) Srinivasa Prasad        c) LN Tallur        d) Navin Thomas
81.        Mohammed Afzal Guru, convicted of plotting the Parliament attack in 2001, was executed at Tihar jail on February 9, 2013. On which date the President Pranab Mukherjee rejected his mercy petition?
            a) January 20, 2013        b) January 24, 2013        c) January 26, 2013
            d) January 28, 2013
82.        Who among the following won the award in film category at the 65th annual Directors Guild of America Award on February 2, 2013 in Los Angeles?
            a) Ang Lee        b) Ben Affleck                c) Kathryn Bigelow
            d) Steven Spielberg
83.        Who among the following was appointed new Director - General of the National Museum in February 2013?
            a) V Venu          b) Ashish Jairath            c) Deyesh Raja              d) Vasundhara Kaur
84.        Who among the following was honoured with the Lifetime Achievement Grammy on February 9, 2013 at Special Merit Awards celebration in Los Angeles?
            a) Carole King    b) Pt. Ravi Shankar        c) Kelly Clarkson           d) Frank Ocean
85.        Who among the following was adjudged as MusiCare’s 2013 Person of the Year on February 10, 2013?
            a) Bruce Springsteen      b) Jackson Browne         c) Tim McGraw d) Kenny Chesney
86.        Who among the following was accorded top spot in the Forbes India list of 100 India’s celebrities based on income and popularity. (The list was released in January 2013).
            a) Salman Khan             b) Mahendra Singh Dhoni            c) Shah Rukh Khan
            d) Akshay Kumar
87.        Which of the following awards were won by the Ben Affleck’s ‘Argo’ at the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards in London on February 10, 2013?
            a) Best Film      b) Best Director             c) Best Editing   d) All of the above
88.        Mahaveer Golechha, London based Indian researcher was on January 17, 2013 selected for the Alzheimer’s Drug Discovery Foundation’s Young Investigator Scholar ship Award. The said foundation is based in
            a) London          b) Paris             c) San Francisco           d) Washington DC
89.        Who among the following won the Best Actor award at the 19th Annual Screen Actors Guild Awards on January 27, 2013 in Los Angles?
            a) Clive Owen    b) Daniel Day-Lewis       c) Hugh Jackman           d) Ben Affleck
90.        Who among the following won the United States National Medal of Technology and Innovation for 2011 on February 1, 2013 in Washington?
            a) Rangaswamy Srinivasan         b) Samuel Blum             c) James Wayne
            d) All of the above
91.        Which of the following statements is/are correct about Reeva Steenkamp who was shot dead by her boyfriend Oscar Pistorius on February 14, 2013?
            a) She was a well known South African model born in 1982.
            b) She was a law graduate from Port Elizabeth
            c) She was one of FHM’s 100 Sexiest Women in the World
            d) All of the above
92.        Who among the following occupied the top spot in the first every Gulf Cooperation - Council Indian Rich List published in financial magazine ‘Arabian Business’ in February 2013?
            a) Ragu Kataria b) Yussuf Ali      c) Micky Jagtiani            d) Feroz Allana
93.        Which of the following awards were clinched by the film ‘Les Miserables’ at the EE British Academy of Film and Television Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards in London on February 10, 2013?
            a) Best Supporting Actress for Anne Hathaway                 b) Best Sound
            c) Best Production Design                                              d) Best Production Design
            e) All of the above
94.        Which of the following films won the Best Film award at the 24th annual producers, Guild Awards in California on January 26, 2013?
            a) Lincoln          b) Zero Dark Thirty         c) Argo              d) Life of Pi
95.        Select the correct statements about Oscar Pistorius who shot dead his girlfriend Reeva Steenkamp on February 14, 2013?
            a) A double amputee Pistorius won the gold medal in the T44 200m event at the Athens Paralympics
            b) He made history at the London Olympic Games 2012 when he became the first double amputee to complete in the Olympics
            c) He is known as ‘Blade Runner’                        d) All of the above
96.        Who among the following won the Best Actress award at the EE British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards in London on February 10, 2013?
            a) Emmanuelle Riva       b) Claudia Miranda         c) Jennifer Lawrence
            d) Anna Karenina
97.        Who among the following is the author of the book titled “Walking With Lions”?
            a) Ashok Banker            b) K Natwar Singh          c) Amit Chaudhuri
            d) Rahul Pandita
98.        President Pranab Mukhejee on January 20, 2013 inaugurate the centeary celebrations of the National Test House at
            a) Hyderabad     b) Bangalore      c) Kolkata         d) Chennai
99.        Which of the following combinations of the category winner is not correct about the 5th Grammy Awards 10, 2013 in Los Angeles?
            a) Best New Artist - Fun            
b) Best Pop Vocal Album - Lonely Boy, The Black Keys
c) Best R & B Performance - ‘Climax’, Usher
d) Best Album of the Year - Mumford & Sons, Babel.
100.      Who among the following were honoured in the Pravasi Bharatiya Divas Samman in January 2013?
            a) Dr. Gursharan Singh Chatwal of Germany         b) Dr. Rasik Vihar Joshi of Mexico
            c) Ismali Abrahim of South Africa                         d) All of the above

ANSWERS


1.d        2.c        3.a        4.d        5.d        6.a        7.d        8.d        9.d        10.b     

11.d      12.a      13.c      14.d      15.a      16.d      17.b      18.c      19.b      20.c

21.a      22.d      23.b      24.d      25.b      26.a      27.d      28.c      29.c      30.b

31.a      32.c      33.d      34.c      35.a      36.c      37.a      38.b      39.d      40.d

41.b      42.d      43.a      44.c      45.d      46.b      47.d      48.c      49.a      50.c

51.d      52.b      53.c      54.a      55.d      56.d      57.d      58.d      59.b      60.a

61.c      62.d      63.d      64.a      65.c      66.d      67.a      68.c      69.c      70.b

71.d      72.d      73.b      74.d      75.c      76.d      77.d      78.a      79.b      80.c     

81.c      82.b      83.a      84.b      85.a      86.c      87.d      88.c      89.b      90.d

91.d      92.c      93.d      94.c      95.d      96.a      97.b      98.c      99.b      100.d
R 4 2013

GENERAL AWARENESS -- CURRENT AFFAIRS -EXPECTED Reviewed by sambasivan srinivasan on 1:22:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.