Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

SBI ADVANCED REASONING 26 TO 50 22042013



Directions (26-30): Study the following information carefully and answer the questions given below:
            Following are the alternative eligibility criteria for short-listing candidates for interview for entry level job in a bank:
            a) The candidate should have passed SSC with at least 80% marks.
            b) The candidate should have passed HSC with at least 75% marks.
            c) The candidate should be a Arts/Science/Commerce graduate with atleast 60% marks.
            d) The candidate should be an engineer with at least 55% marks.
            e) The candidate should be a post graduate in any discipline with at least 50% marks.
            Any candidate can be eligible under any one or more of the above criteria depending upon their academic pursuits.
            In each of the following questions, details of one candidate is given. You have to find out under which of the above condition (s) the candidate is eligible and mark you answer accordingly based on the alternatives provided after each question. You are not to assume anything other than the information provided in each of the above questions.
26.        Sunil Arora has secured 15% marks in SSC. He completed his B.Com. with 65% marks after completing his Higher Secondary in Commerce. He has now enrolled in the Master’s degree of Commerce.
            a) Eligible under (i) only              b) Eligible under (ii) only            
c) Eligible under (iii) only             d) Eligible under (i) and (iii) only   e) None of these
27.        Usha Natarajan has completed M.A. with 50% marks after passing B.A., exam with 60% marks. She had secured 75% marks in SSC and 80% marks in HSC.
            a) Eligible under (i), (ii), (iii) and (iv) only  
            b) Eligible under (i), (ii) and (iv) only         c) Eligible under (ii), (iii) and (iv) only       
            d) Eligible under (iii), and (iv) only            e) None of these
28.        Mohan Srivastava is a Mechanical Engineer. He has secured 60% marks in his final degree exam. He has secured 65% marks in HSC. He has secured 55% marks in his post graduation in mechanical engineering.
            a) Eligible under (ii), (iv) and (v) only         b) Eligible under (iv) and (v) only
            c) Eligible under (iii), (iv) and (v) only        d) Eligible under (i), (iv) and (v) only
            e) None of these
29.        Subhash Saxena has secured 85% marks in graduation in Science. He has also secured 65% and 75% marks in HSC and Post graduation respectively. He is presently pursuing his second post graduation degree.
            a) Eligible under (ii), (iii) and (iv) only        b) Eligible under (iv) and (v) only
            c) Eligible under (ii), (iv) and (v) only         d) Eligible under (iii) and (v) only
            e) None of these
30.        Aruna Basak is a post graduate in Physics. She has secured 80% marks in SSC. She has also secured 70% marks both in HSC and graduation.
            a) Eligible under (i), (ii) and (iii) only         b) Eligible under (ii) and (iii) only
            c) Eligible under (i) and (iii) only               d) Eligible under (iii) only
            e) None of these
            Directions (31-35): In each question below are given statements followed by four conclusions I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statements disregarding commonly known facts.
31.        Statements: Some books are pens.
                                All pens are chairs.
                                Some chairs are tables.
            Conclusions:  I. Some books are chairs
                                   II. Some chairs are books.
                                   III. All tables are chairs
                                   IV. Some tables are chairs.
            a) All follow        b) Only I, II and III follow c) Only I, II and IV follow
            d) Only II, III and IV follow                                    e) None of these
32.        Statements: All cars are jeeps
                                All jeeps are buses
                                All buses are trucks.
            Conclusions: I. All trucks are buses
                                  II. All buses are jeeps
                                  III. All jeeps are cars
                                  IV. All cars are trucks.
            a) None follows              b) All follows      c) Only III and IV follow
            d) Only IV follows           e) None of these
33.        Statements: Some trees are flowers.
                               Some flowers are pencils.
                               Some pencils are tables.
            Conclusions: I. Some tables are flowers
                                II. Some pencils are trees
                                III. Some tables are trees
                                IV. Some trees are pencils
            a) All follow        b) None follows              c) Only I and III follow
            c) Only II and IV follow                            e) None of these
34.        Statements: All rods are bricks
                                Some bricks are ropes
                                All ropes are doors.
            Conclusions: I. Some rods are doors.
                                  II. Some doors are bricks.
                                  III. Some rods are not doors.
                                  IV. All doors are ropes.
            a) Only I and II follow                              b) Only I, II and III follow 
c) Only either I or III and II follow d) Only either I or III and IV follow
e) None of these
35.        Statements: Some books are pens
                                Some pens are watches.
                                All watches are radios.
            Conclusions: I. Some radios are watches.
                                  II. Some radios are pens
                                  III. Some watches are books
                                  IV. Some books are watches.
            a) All follow        b) Only I and III follow     c) Only II and IV follow
            d) Only I and IV follow                             e) None of these
            Directions (36-40): Study the following information to answer these questions.
            A) Seven persons P, Q, R, S, T, V, X belonging to different cities viz. Delhi, Mumbai, Chennai, Calcutta, Bangalore, Hyderabad and Trivandrum, not necessarily in the same order, went to USA for attending a Conference. Each one had a different specialization viz. Literature, Physics, Economics, Marketing, Computers, Textile Engineering and Information Technology.
            B) ‘S’ is from Chennai and ‘Q’ does not have specialization in Textile and Economics. R is a man of Marketing and comes from Mumbai. The person from Calcutta has specialisation in Computers. ‘P’ who is specialised in Literature does not belong to Delhi. V having specialization in Physics is from Trivandrum. Information Technology is the specialization of X who comes from Bangalore.
36.        Which of the following persons is from Delhi?
            a) P                  b) S                  c) T                   d) S or T            e) None of these
37.        Who is a Textile Engineer?
            a) S                  b) T                   c) V                  d) S or V           e) S or T
38.        Person with specialization in Literature comes from which of the following cities?
            a) Bangalore      b) Calcutta        c) Delhi             d) Hyderabad     e) None of these
39.        Which of the following combinations of person, city and specialisation is correct?
            a) S-Chennai-Economics            b) S-Chennai-Textile       c) Q-Calcutta-Computers
            d) T-Delhi-Economics                 e) None of these
40.        Who is specialised in Computers?
            a) Q      b) S      c) T       d) Data inadequate         e) None of these
41.        In a certain code BOARD is written as 53169 and NEAR is written as 2416. How is NODE written in that code?
            a) 2394             b) 2894             c) 2934             d) 2694             e) None of these
42.        What should come next in the following sequence of letters?
            B B C B C D B C D E B C D E F B C D E F G B C D E F
            a) B                  b) G                  c) H                  d) D                  e) None of these
43.        In a certain code SPORADIC is written as QNORDJEB. How is TROUBLES written in that code?
            a) SQTNTFMC               b) TNQSRDKA               c) TNQSTFMC
            d) TFQSCMFT               e) None of these
44.        Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
            a) Mica                         b) Zinc              c) Iron               d) Chlorine         e) Aluminium
45.        If it is possible to make only one meaningful word with the first, the third, the fifth and the eighth letters of the word SHAREHOLDING. Which of the following will be the second letter of that word? If no such word can be made, give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be made, give “Y” as the answer.
            a) L                   b) E                  c) S                  d) X                   e) Y

ANSWERS


26.c      27.e      28.b      29.d      30.c

31.c      32.d      33.b      34.c      35.e      36.c      37.e      38.d      39.c      40.a

41.a      42.b      43.c      44.d      45.e     

A FEW DETAILS ARE NOT APPEARING PROPERLY. PL MANAGE.

Explanation
26.c; - 30.c;
Ans. (26-30)
Condition Question
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
Answer
26.




c
27.


e
28.



b
29.



d
30.



c

31.c;




32.d;













 
33. b;

Oval:               Door
Oval: RopeOval: RoadsOval: Brick
34. c;

35. e;
Oval:              Radio





Oval: Book


Oval: Watch

Oval: Pen



36. c; a;
Ans. (36-40)

Person
City
Specialisation
P
Hyderabad
Literature
Q
Kolkatta
Computers
R
Mumbai
Marketing
S
Chennai
Textile/Economics
T
Delhi
Textile/Economics
V
Trivandeum
Physics
X
Bangalore
Information Technology

41. a;    B → 5   N → 2   N → 2  
            O → 3   E → 4   O → 3
            A → 1   A → 1   D → 9
            R → 6   R → 6   E → 4  
            D → 9  

42. b; B,BC, BCD, BCDE, BCDEF, BCDEFG, BCDEFG.....
43. c;    S   P   O   R                  A   D   I    C
                       -1                                   -1

           
            Q   N   O   R                  D   J   E   B
 
            Similarly
            T   R   O   U                  B   L    E   S
                        -1                                   +1

           
 T   N   Q   S                  T   F   M  C
44.d; Except ‘ Chlorine’, All the rest are solid.
45.e; S A L E, S E A L  
 



SBI ADVANCED REASONING 26 TO 50 22042013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:24:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.