Top Ad unit 728 × 90





1. A keyboard is this kind of device—
(A) black (B) input     (C) output (D) word Processing   (E) None of these
2. IT stands for—
(A) information Technology
(B) integrated Technology
(C) intelligent Technology
(D) interesting Technology
(E) None of these
3. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
(A) Personal Computers
(B) Supercomputers
(C) Laptops
(D) Notebooks
(E) None of these
4. A collection of related information sorted and dealt  with as a unit is a—
(A) disk (B) data     (C) file (D) floppy         (E) None of these
5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as—
(A) pulling (B) pushing          (C) downloading (D) transferring     (E) None of these
6. Which part of the computer helps to store information ?
(A) Disk drive (B) Keyboard            (C) Monitor (D) Printer          (E) None of these
7. ………………is the process of carrying out commands.
(A) Fetching (B) Storing       (C) Executing (D) Decoding            (E) None of these
8. The role of a………generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct
hardware and software.
(A) computer Scientist
(B) computer sales representative
(C) computer consultant
(D) corporate trainer
(E) None of these

9. Which of the following groups consist of only output devices ?
(A) Scanner, Printer, Monitor
(B) Keyboard, Printer, Monitor
(C) Mouse, Printer, Monitor
(D) Plotter, Printer, Monitor
(E) None of these
10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a—
(A) title bar (B) button           (C) dialog box (D) window   (E) None of these
11. A(n)………contains commands that can be selected.
(A) pointer (B) menu (C) icon (D) button    (E) None of these
12. An error is also known as—
(A) bug (B) debug     (C) cursor (D) icon    (E) None of these
13. Arithmetic Operations—
(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or
descending order
(C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
(D) include addition, subtraction, multiplication and division
(E) None of these
14. Sending an e-mail is similar to—
(A) picturing an event
(B) narrating a story
(C) writing a letter
(D) creating a drawing
(E) None of these
51. RAM stands for :
(A) Read Access Memory
(B) Random Access Memory
(C) Random Assigned Memory
(D) All of these

16. Microsoft Word is an example of—
(A) an operating system
(B) a processing device
(C) application software
(D) an input device
(E) None of these
17. BIOS stands for :
(A) Basic Input Output System
(B) Basic Instruction Output System
(C) Basic Interface Output System
(D) All of these
(E) None of these

18. Any data or instruction entered into the memory
of a computer is considered as—
(A) storage (B) output           (C) input (D) information       (E) None of these
19. Which part of the computer displays the work done?
(A) RAM (B) printer   (C) monitor (D) ROM            (E) None of these
20. One of the methods for Market Monitoring is—
(A) to watch TV serials (C)
(B) to discuss with other sales persons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these

21. How many options does a binary choice offer ?
(A) None (B) One  
(C) Two
(D) It depends on the amount of memory in the computer
(E) It depends on the speed of the computer’s processor
22. Data going into the computer is called—
(A) Output (B) Algorithm       (C) Input (D) Calculations     (E) Flowchart
23. How many values can be represented by a single byte ?
(A) 4 (B) 16    (C) 64 (D) 256           (E) 512
24. Transformation of input into output is performed         by—
(A) Peripherals (B) Memory (C) Storage    (D) The Input-Output unit
(E) The CPU
25. Device drivers are— (C)
(A) Tiny power cords for external storage devices
(B) Experts who know how to maximize the performance of devices
(C) Small, special-purpose programs
(D) The innermost part of the operating system
(E) Substitutes for operating system
26. A collection of programs that controls how your computer system runs and processes
information is called—
(A) Operating system (B) Computer           (C) Office (D) Compiler        (E) Interpreter
27. Which of the following refers to a small, single site network ?
(A) LAN (B) DSL       (C) RAM (D) USB     (E) CPU
28. A set of instructions telling the computer what to do is called—
(A) Mentor (B) Instructor       (C) Compiler (D) Program   (E) Debugger
29. If you receive an e-mail from someone you don’t know, what should you do ?
(A) Forward it to the police immediately
(B) Delete it without opening it
(C) Open it and respond to them saying you don’t know them
(D) Reply and ask them for their personal information
(E) Reply and tell them you want to keep in touch with them
30. Which of the following can handle most system functions that aren’t handled directly by the operating system ?
(A) Vertical-market applications      (B) Utilities (C) Algorithms
(D) Integrated software(E) Compilers
31. Microsoft Office is—
(A) Shareware
(B) Public-domain software
(C) Open-source software
(D) A vertical-market application
(E) An application suite
32. Computers connected to a LAN (Local Area Network) can—
(A) Run faster
(B) Go on line
(C) Share information and/or share peripheral equipment
(D) E-mail (E) None of these
33. Which of the following refers to the memory in your computer ?
(A) RAM (B) DSL      (C) USB (D) LAN      (E) CPU
34. Information travels between components on the motherboard through—
(A) Flash memory (B) CMOS          (C) Bays (D) Buses  (E) Peripherals
35. One megabyte equals approximately—
(A) 1,000 bits (B) 1,000 bytes         (C) 1 million bytes (D) 1 million bits
(E) 2,000 bytes
36. When you are working on a document on a PC, where is the document temporarily stored?
(A) RAM (B) ROM                 (C) The CPU (D) Flash memory      (E) The CD-ROM
37. How are data organized in a spreadsheet ?
(A) Lines and spaces
(B) Layers and planes
(C) Height and width
(D) Rows and columns
(E) None of these
38. Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is—
(A) A random-access medium
(B) A sequential-access medium
(C) A read-only medium
(D) Fragile and easily damaged
(E) An expensive storage medium
39. The blinking symbol on the computer screen is called the—
(A) Mouse (B) Logo  (C) Hand (D) Palm    (E) Cursor
40. When cutting and pasting, the item cut is temporarily stored in—
(A) ROM (B) Hard drive        (C) Diskette (D) Dashboard            (E) Clipboard
41. PARAM is an example of :
(A) Super computer (B) PC (C) Laptop (D) PDA (E) None of these
42. Who developed the analytical engine'?
(A) Jacquard loom (B) Charles Babbage(C) Shannon (D) IBM  (E) None of these
43. ENIAC stands for :
(A) Electrical Numerical Integrator and Calculator
(B) Electronic Numerical Integrator and Computer
(C) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(D) Electronic Number Integrator and Calculator
(E) None of these
44. First Generation of computer was based on which technology?
(A) Transistor (B) Vacuum Tube      (C) LSI (D) VLSI        (E) None of these
45. Microprocessor was introduced in which generation of computer?
(A) Second Generation (B) Fourth Generation     
(C) Both (A) & (B) (D) Third Generation                 (E) All of the above
46. GUI stands for :
(A) Graphical User Interface
(B) Graph Use Interface
(C) Graphical Universal Interface
(D) All of these (E) None of these
47. The time taken by CPU to retrieve and interpret the instruction to be executed is called as :
(A) Instruction cycle (B) Fetch cycle            (C) Both (A) & (B) (D) All of these
(E) None of these
48. Which of the following is responsible for all types of calculations?
(A) ALU (B) Control Unit       (C) Registers (D) BUS         (E) None of these
49. Internal memory in a CPU is nothing but :
(A) A set of registers (B) A set of ALU        (C) Microprocessor (D) BUS (E) None of these
50. Which of the following is permanent memory?
(A) SRAM (B) DRAM           (C) ROM (D) All of these      (E) None of these



1.B      2.A      3.B      4.C      5.C      6.A      7.C      8.B      9.D      10.D 

11. B   12.A    13.D 14. B 15. B 16. B 17.A  18. A 19. C 20.C 

21.C    22.C    23.D    24.E    25.C    26.A    27.A    28.D    29.B    30.B

31.E    32.C    33.A    34.D    35.C    36.D    37.D    38.B    39.E    40.E

41.A    42.B    43.B    44.B    45.B    46.A    47.A    48.A    49.A    50.C

SBI COMPUTER AWARENESS --- ONE 1242013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 2:40:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.