Wednesday, April 3, 2013

SBI PO 2013 --EXPECTED --GENERAL AWARENESS, MARKETING, COMPUTER KNOWLEDGE

7:22 AM


General Awareness, Marketing and Computers

1.         Consider the following statements with respect to the Surajkund International Crafts Mela and choose the correct one(s):
A) The 27th edition of the Surajkund International Crafts Mela was organised at Faridabad recently.
B) The 15-day Mela's theme State this year was Karnataka, which has returned as the theme state of the Mela after a gap of 18 years.
C) This is Asia's largest crafts and apparel show.
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
            e) All (A), (B) and (C)
2.         Consider the following statements with respect to issue and management of currency in India and choose the correct statement:
a) The SBI is the sole authority to issue and manage currency in India.
            b) The RBI is the sole authority to issue and manage currency in India.
                 c) The Ministry of Finance is the sole authority to issue and manage currency in India.
            d) The Indian Banks' Association is the sole authority to issue and manage currency in India.
e) None of the above is correct
3.         Consider the following types of accounts opened with banks:
A) Savings Bank Accounts
B) Loan Accounts
C) Current Bank Accounts
D) Fixed Deposit Accounts
Which of the above accounts is/are allowed to be operated by cheques?

            a) Only (A)      b) Only (C)        c) Only (A) and (C)     d) Only (A) and (D)
                  e) All the abovementioned accounts
4.       The growth rate of eight core industries declined to 2.6 per cent in December 2012 from 4.9 per cent in the year- ago period as the data released by the government show. Which of the following is not amongst the eight core sector industries?
          a) Fertilizers                  b) Natural Gas                c) Coal
          d) Electricity                      e) All are core industries
5.       Thirush Kamini Murugesan plays for India in which of the following games?
          a) Cricket      b) Tennis         c) Badminton     d) Wrestling    e) None of these
6.         With regard to fixed deposits and recurring deposits, which of the above statements is /are correct?
            A) Both the deposits are repayable after an agreed period.
            B) Both the deposits are repayable on demand.
            C) Both the deposits are repayable after death of depositors.
            D) Both the deposits are repayable on demand or after an agreed period as per bank’s choice.
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (D)        d) Only (A) and (C)
            e) Only (A) and (D)
7.         ‘Demat Account’s are which of the following types of accounts?
            a) Accounts which are zero-balance       
            b) Accounts which are opened only for the repayment of a loan
            c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic from
            d) Accounts which have the facility to be traded through internet banking.
            e) None of these
8.         The share sale of which of the following PSUs got over subscribed within hours of opening recently and is estimated to fetch a minimum of `3,100 crore for the 10 per cent share auction of the company?
            a) Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited     b) Oil India Ltd
            c) Hindustan Copper Ltd                                     d) Hindustan Aeronautics Limited
            e) None of these
9.         Name the country which recently denied visas to a delegation of jurists of The International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHARI) headed by former Chief Justice of India JS Verma. The delegation had to visit the country on a ten-day fact - finding mission.
            a) Egypt            b) Syria             c) Pakistan        d) Sri Lanka       e) None of these
10.        We often come across the advertisement - ‘Anywhere Banking: Anytime Banking’. Availing services of banks 24 hours all seven days is made possible by which of the following products/facilities?
            A) Automated Teller Machine      B) Internet Banking
            C) Multi-city cheques
            a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)        
            e) All (A), (B) and (C)
11.        Which of the following is the single statement which depicts the financial position of a bank and / or business at a given point of time?
            a) Statement of product details    b) Reconciliation statement
            c) Balance Sheet                       d) Quarterly returns submitted to RBI
            e) None of these
12.        What is the full form of IRR as used in banking / financial sector?
            a) Internal Rate of Return            b) Internal Revaluation Report
            c) Investment Reserve Ratio        e) None of these
13.     Which of the following statements is incorrect about the World Book Fair, organised by the National Book Trust under the aegis of human resource development ministry?
            a) The annual book fair will now be held biennially from this year onwards.
b) The theme of this year's fair is "Indigenous Voices — Mapping India's Folk and Tribal Literature".
c) While 18 countries and three international organisations are participating in the fair, France is the 'Guest of honour country'.
d) The first edition of the fair was organised in 1972.
e) This year's fair was held at Pragati Maidan from Feb 4-10.
14.        Who amongst the following is the author of the books The Immortals of Mehtha and The Secret of the Nagas, which are the first two books of his Shiva trilogy series?
          a) S Hussain Zaidi                 b) Amish Tripathi            c) Ashwini Sanghi     
            d) Ravinder Singh           e) None of these
15.        Examine the following statements with respect to Gwadar Port of Pakistan and choose the correct one(s):
          A) The Pakistan cabinet has approved a proposal to transfer the operational control of the Gwadar Port to the state-run Chinese Overseas Port Holdings Limited.
            B) The Pakistan government had signed an agreement with PSA International of Singapore to operate the port which it terminated under Chinese pressure.
            C) The port build by China is said to be a part of encircling India as China is engaged in building ports in Sri Lanka and Myanmar too,
          a) Only (A)     b) Only (B)                  c) Only (C)        d) Only (A) and (B)   
            e) Only (A) and (C)
16.     Which of the following teams won the inaugural edition of the Hockey India League (NIL) recently?
          a) Mumbai Magicians                        b) Delhi Waveriders        c) Ranchi Rhinos       
            d) Punjab Warriors                     e) None of these
17.     As per the current practice, the maximum part of the Global Foreign Exchange Reserves and Foreign Exchange Transactions take place in only one currency all over the world. Which is that currency?
            a) Yen          b) Euro             c) US Dollar            d) Pound Sterling
            e) None of these
18.        Which of the following statements is/are not correct about the National Population Register (NPR)?
a) It is a project of the home ministry.      b) It is a substitute of Aadhar (UID),
c) It collects identity through three biometrics — photographs, fingerprints and iris impression.
d) All the residents above five years of age have to be enrolled mandatorily.
e) It will be used for identification and providing target groups access to government schemes and social sector benefits.
19.        Thirty Indian software product companies recently came together and formed a new association called Indian Software Product Industry Round Table (iSpirt). Earlier which of the following was the sole association of software companies in India?
a) Society of Indian Software Manufacturers
b) The National Association of Software and Services Companies
c) Manufacturers Association for Information Technology
d) Federation of Indian Software Export Organisations
e) Association of Indian Software Industry
20.        Which of the following terms/names is not associated with banking/finance in India?
a) Automated Clearing House                  b) Provision Coverage Ratio
c) Market Stabilisation Scheme               d) Double fault
e) Credit Default Swaps
21.        The Central and State governments have resolved the contentious issue of Central Sales Tax (CST) compensation with the states agreeing for a lower payment for phasing out the CST. What amount have states agreed to accept as a compensation to make way for GST?
            a) ` 30,000 crore b) ` 32,000 crore c) ` 34,000 crore
            d) ` 36,000 crore e) None of these
22.        A Taiwanese billionaire, Samuel Yin, has announced to establish a new prize with an initial endowment of S103 million, which is being dubbed as Asia's Nobel Prize. Name the prize that will be awarded yearly.
            a) Ron Brown Award                   b) Tang Prize     c) Jake Award   
            d) Deming Prize for Quality         e) None of these
23.        Finance Minister P Chidambarm has said there is need to move towards a technology-driven tax administration and called on all assesses to file tax returns. According to him, what is the number of tax deductees (under TDS) at present?
            a) 7 lakh      b) 12 lakh          c)21 lakh    d) 28 lakh          e) 35 lakh
24.        Who among the following has won the first presidential election decided by direct vote in the Czech Republic recently?
a) Karel Schwarzenberg b) Milos Zeman              c) Vaclav Klaus 
d) Peter Necas                          e) None of these
25.        The market regulator Sebi has appointed a committee under ex-Cabinet secretary KM Chandrashekhar to frame guidelines for
a) Foreign Institutional Investors (fills)       b) Foreign Venture Capital Investors (FVCIs)
c) Qualified Financial/Institutional Investors (Q11s)           
d) All types of foreign investors                       e) None of these
26.        What do you mean by 'making a call'?
            a) Arguing with the customers     b) Explaining details of a product
            c) Negotiating a deal                  d) Calling on a prospective customer
e) None of these
27.        In the context of marketing what is the meaning of 'relationship'?
            a) Relationship between a company and its customers
b) Relationship between shopkeepers and buyers
c) Relationship between salespersons                             d) All the above
e) None of the above
28.     One of the activities given below is not a sales activity. Identify the same.
            a) Making a call        b) After-sales services         c) Presentation  d) Negotiation
            e) None of these
29.        In the context of a bank, effective marketing requires •which of the following?
            a) Market Research        b) Simple Procedures     b) Customised Products
                d) Proper Pricing            e) All the above
30.        Generally, banks deliver their services through their branches. Which of the following is/are the delivery channel(s) other than bank counters?
            a) Automated Teller Machines     b) Internet Banking
            c) Mobile Banking                      d) Phone Banking          e) All the above
31.        What do you mean by innovation in marketing?
a) Spirited motivation                  b) Good communication skills
c) Good negotiation skills           d) Novel methods of selling         e) None of these
32.        Which of the following defines market segmentation?
a) Dividing the sales team into small groups
b) Dividing the marketing process into small steps
c) Dividing the territory into small areas
d) Dividing the target groups into homogeneous groups      e) All the above
33.        Through which of the following processes, motivation for sales persons can be achieved?
a) high rate of conversion                                                b) High level of incentives
c) Continuous training and updation of knowledge d) All the above
e) None of the above
34.        Which of the following is not a function of Retail Banking?
                a) Joint ventures b) Giving home loans      c) Accepting fixed deposits 
            d) Giving personal loans  e) None of these
35.     By which of the following means can a salesperson canvass a prospective customer effectively?
            a) Tie-up with colleges    b) Door-to-door campaigns          c) Contacting via emails
d) All the above              e) None of the above
36.     The______ key and the key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks.
          a) Control, Alt                         b) Function, toggle         c) Delete, Insert         
            d) Caps Lock, Num Lock            e) None of these
37.     For creating a document, you use command at File Menu.
          a) Open         b) Close          c) New              d) Save         
          e) None of the above
38.        Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media?
          a) CD-ROM is an inexpensive way to store a large amount of data and information.
            b) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do.
c) CD-ROMs make less errors than magnetic media.        d) All of these
e) None of these
39.        A_____is the term used when a search engine returns a web page that matches the search criteria.
          a) blog      b) hit                 c) link       d) view             e) success
40.        __________ is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer needs to start up and does not get erased when the power is turned off.
            a) The Network Interface Card (N IC)        b) The CPU       c) RAM
            d) ROM                                                 e) None of these
41.        Multiprogramming systems
          a) are easier to develop than single programming systems.
            b) execute each job faster.          c) execute more jobs in the same time period.
            d) use only one large mainframe computer.          e) None of these
42. The most commonly used Subtotals command is the
______ function, which causes Excel to display a sum each time the control field changes.
            a) ADD   b) SUM            c) TOTAL                d) LIST                        e) None of these
43.     Ctrl, Shift and Alt are called keys.
          a) adjustment    b) function              c) modifier       d) alphanumeric
            e) None of these
44.     A program that converts a high-level language source file into a machine-language file is called a
          a) translator         b) assembler       c) compiler        d) linker
            e) None of these
45.     The smallest unit of information a computer can understand and process is known as a
            a) digit              b) kilobyte         c) bit     d) byte              e) None of the above
46.        Companies use which of the following vendors to provide access to software and services rather than purchasing the applications and maintaining the applications themselves?
            a) Open source vendors              b) Alliances       c) Application service providers
d) All of the above                      e) None of these
47.        Almost three years after it was first promised in the Union Budget of 2010-11, the Reserve Bank of India has allowed all private and public sector companies to apply for bank licenses. Who among the following is the last player to have been issued a licence earlier?
          a) IC ICI Bank      b) HDFC Bank          c) Aditya Birla group 
            d) Yes Bank           e) IndusInd Bank
48.     In the information systems concept, the output function involves
          a) capturing and assembling elements that enter the system to be processed
          b) transformation processes that convert input into output
            c) transferring elements that have been produced by a transformation process to their ultimate destination
          d) monitoring and evaluating feedback to determine whether a system is moving towards the achievement of its goal
            e) None of these
49.     Which of the following statements best describes the batch method of input?
            a) Data is processed as soon as it is input
            b) Data is input at the time it is collected
            c) Data is collected in the form of source documents, placed into groups, and then input to the computer
            d) Source documents are not used                      e) None of these
50.        In regard to computers, which of the following refers to compatibility?
            a) The software doing the right job for the user
            b) Being versatile enough to handle the job
            c) The software being able to run on the computer
            d) Software running with other previously installed software            e) None of these

ANSWERS

1.d        2.b        3.c        4.e        5.a        6.a        7.c        8.b        9.d        10.d

11.c      12.a      13.a      14.b      15.e      16.c      17.c      18.b      19.b      20.d
21.c      22.b      23.d      24.b      25.d      26.d      27.d      28.b      29.e      30.e

31.d      32.d      33.d      34.a      35.d      36.a      37.c      38.a      39.b      40.d

41.c      42.b      43.c      44.C      45.c      46.c      47.d      48.c      49.c      50.d

Written by

We are intends to provide guidance to the banking aspirants and also to ensure them to get the ways to crack Banking exams such as IBPS Common written examination.

6 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

© 2013 Bank Exams. All rights resevered. Modified by TamilTel

Back To Top