Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

SBI PO -ADVANCED REASONING - 26042013



Test - I: Reasoning Ability

Directions (1-5): Study the I'd /lowing information carefully and answer the questions given bellow it: There are seven friends - B, S, R, M, G, Y and K, each of them as pries to become something. Each of them likes different colours viz . Blue, Yellow, Green, Violet, Maroon, Black and Red not necessarily in the same order. Each of them wants, become Lawyer, Doctor, Engineer, Actor, Pilot, Army 'Chief and Cricketer not necessarily in the same order. G likes violet colour and wants to become a Doctor. R like yellow colour and wants to become a Cricketer. K does not like black colour and does not want to become an Engineer. The person who likes maroon colour, wants to become an Actor while the person who wants to be Pilot, likes blue colour. B likes red colour but Y does not like green or black colour and he does not want to become an Actor. M wants to became a Lawyer. S does not want to become an Engineer or an Army -Chief.
1.         Who does want to become an Army Chief?
            a) Y                 b) K                 c) B      d) Data inadequate       e) none of these
2.         The person who wants to become a Lawyer likes which colour ?
            a) Red              b) Green           c) Blue             d) Data inadequate
            e) None of these.
3.         Y wants to become a/an:
a) Army Cheif               b) Actor                       c) Engineer       d) Pilot            
e) None of these
4.                     Who does like maroon colour ?
            a) S      b) Y     c) K     d) Data inadequate       e) None of these
5.         Which of the following combinations of preson colour - profession is correct?
           a) M—Blue—Lawyer    b) B—Red—Cricketer c) Y—Blue—Pilot
           d) S—Green—Actor     e) K—Maroon — Actor
Directions (6-10): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from, the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context.
Mark answer (1): if the inference is "definitely true" i.e., it properly follows from the statement of facts given.
Mark answer (2) : if the inference is "probably true" though not "definitely true" in the light of the facts given.
Mark answer (3) : if the data are inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
Mark answer (4) : if the inference is "probably false" though not "definitely false" in the light of the facts given.
Mark answer (5) : if the inference is "definitely false" i.e., it cannot, possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
With the purpose of upliftment of Gonda district in Uttar Pradesh, a new formula was evolved for practical success in several fields, such as, irrigation, animal husbandry, dairy farming, moral uplift and creation of financial resources. Small farms were clustered for irrigation by one diesel pump which could irrigate about 20 acres' of land. Youth were prompted to take loans from the 'banks for purchase of engine pumps to be supplied to the farmers on rent. This formula worked so well that the villages in Gonda district were saturated with irrigation facilities. Cattle rearing was liked with multiple cropping.
Most of the targets fixed for different areas Were achieved, which was an unusual phenomenon. This could be possible only because of right motivation, participation and initiative of the people. Imagination and creativity combined together helped in finding out workable solutions to the problems of the community.
6.         There was no problem and complaint of people residing in entire Gonda district, before the beginning of the Project.
7.         Purchasing of engine pumps by individual farmers, may be beyond their affordable limits.
8.         Earlier farming was not basically one of the professions of people in Gonda 'district.
9.     By using the same formula upliftment of any other district, is possible.
10.       There are very few people who can motivate others in the right direction.
Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the question given below:
An institute XYZ provides scholarship to its employees for higher studies in the United States of America. Following are conditions for awarding scholar- ship to the employees. The candidate must
A) not be more than 30 year of age as on April 1, 2006.
B) have secured more than 70 per cent marks in Post-graduation and 75 per cent marks 'in Graduation.
C) have at least two years work experience in the XYZ institute.
D) be ready to' sign bond of two years with the' company.
E) have got A or A 4- rating for his/her works in the last two years.
However, in case of a candidate who fulfills all other, criteria EXCEPT
a) (ii) above but has secured minimum 60 per cent marks in Graduation and Post- Graduation and he/she has got Ph.D. may be referred to the Director.
b) (v) above but has work experience of three years with rating B +, A or A + may be referred to the Chairman.
c) (vi) above but he/she has to leave the institute and he is ready to pay ` 50,000, may be referred to the President. Based on these criteria and information provided below, decide the course of action in each case. You are not to assume anything. The cases are given to you as on April 1, 2006. If the data provided are not adequate to decide the given course of action, your answer will be "data inadequate',
11.       Deepali Mirza is working in XYZ institute for the last two and half years. Her performance. is good and has secured rating A +. She has secured 70 per cent and 75 per cent marks in Graduation and Pot-Graduation respectively. She is Post Graduate from Mathematics. She is ready to sign the bond of two years: Her. date of birth is 31.03.1997. She has also done Ph.D.
            a) Data inadequate        b) Refer to the Director             c) Refer to the President
d) Refer to the Chairman                                               e) Not to be selected
12.       Ajit D' souza is a Post-Graduate in Physics with 75 per cent marks and passed Graduation with 77 per cent marks. He is working in the institute since 2002 and has always got A ratings on performance. He was 25 year old at the time of joining, the institute. He is keen to seek job in the United States of America.
a) Refer to the Chairman           b) Refer to the President
c) Data inadequate                    d) Not to be selected    e) To be selected.
13.       Rajendra Bhave ,is a post-graduate in Psychology. He had secured 72% marks at post-graduation and 78% marks at graduation. He is working in XYZ institute for more than two years and his performance ratings are A + and A respectively in the last two years. He is not keen to sign the bond but does not mind paying ` 50,000/- if required to leave. His date of birth is 14.8.1976.
a) To be selected          b) Refer to the Chairman           c) Refer to the Director
d) Refer to the President           e) Not to be selected
14.          Harish Chheda has a bright academic career throughout. He has done post-graduation with 65% marks and has submitted Ph.D. thesis. His date of birth is 27.9.1979. He is working for last three years in the XYZ institute and has always got A ratings. on performance. He is ready to pay 50,000 in case if required to leave.
a) To be selected          b) Refer to the President           c) Refer to the Director
d) Data inadequate       e) Not to be selected
15.       28 years old Tarique Anwar is a post-graduate in Chemistry and has registered for Ph. D. He scored 80% and 78% marks at graduation and post-graduation respectively. He is working in the XYZ institute since 2001. His performance ratings in the last three years are B+, A + and A respectively. He is ready to sign two years’ bond with the institute.
            a) To be selected          b) Refer to the President                       c) Refer to the Chairman
            d) Data inadequate       e) Not to be selected
            Directions (16-20): In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is .a step of administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement. you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.
16.       Statements: Many people in the locality have fallen Sick and admitted in the local hospital after consuming sweets served during a community meal.
Courses of action:
A) The police should immediately arrest all the people responsible for making the sweets.
B) The people admitted in the local hospital should immediately be shifted to bigger hospitals.
C) The local food and drug authority should investigate to find out the cause of the sickness and take necessary action.
            a) Only A follows         b) Only A and B follow c) Only C follows
            d) Only BI and C follow           e) All follow
17.       Statement: Large number of students have failed in the recently held SSC final examination due to their poor performance in the English Language paper.
Courses of action:
A) The Government should immediately issue a 'circular to all the schools to appoint competent English Language teacher.
B) The Government should immediately instruct all the schools to send their English Language teacher for refresher courses to be conducted by Government.
C) The Government should instruct the examining body to lower the difficulty level of the  English Language paper in the  future examination.
a) None follows                        b) Only A follows         c) Only C follows
d) Only B and C follow             e) All follow
18.       Statement: Every year during monsoon quite a few people get drowned and die while swimming in the sea on various beaches in the city.
            Courses of action:
A) The civic administration should deploy at least two life guards on each of the beaches during monsoon.
B) The civic administration should make arrangements to caution people from swimming in' the, sea during monsoon.
            C) The civic administration put up prominent sign posts near the treacherous parts of the beaches advising people not to venture into the sea in the areas
a) Only A and B follow b) Only B and C follow c) Only A and C follow
d) All follow                 e) None follows
19.       Statement: Many management institutes in the city have enrolled a large number of students for management courses which are not recognized either by the local university or by the department of technical education.
            Courses of action:
            A) All these management institutes should immediately be derecognized by the university and the department of Technical Education.
            B) All these management institutes should be asked to refund fees to all such students and enroll them only for recognized courses.
            C) All such students should be advised to switch over to the recognized courses in other institutes.
            a) Only A follows         b) Only B follows         c) Only C follows
            d) Only B and C follows           e) None of these
20.       Statement: It is feared by the experts that there may be deficient rainfall in many parts of the country due to weak monsoon.
            Courses of action:
            A) The Government should immediately set up a committee of experts to study the amount of rainfall in various part of the country.
            B) The Government should make arrangements for providing relief supplies to the areas affected due to poor monsoon.
            C) The farmers in the affected areas should be advised to switch over to crops requiring less water during the Kharif season.
            a) Only A follows         b) Only B follows         c) Only C follows
            d) Only A and C follows           e) None of these
            Directions (21-25): In making decision about important questions, it is desirable to be able to distinguish between ‘strong’ arguments and ‘weak’ arguments ‘Strong’ arguments are those which are both important and directly related to the question. ‘Weak’ arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by three arguments numbered A, B and C. You have to decide which of the arguments is a strong argument’ and which of them is a ‘weak argument’.
21.       Should the income generated out of agricultural activities be taxed?
            Arguments:
            A) No, farmers are otherwise suffering from natural calamities and low yield coupled with low procurement price and their income should not be taxed.
            B) Yes, majority of the population is dependent on agriculture and hence their income should be taxed to augment the govt. resources.
            C) Yes, many big farmers earn much more than majority of the service earners and they should be taxed to remove the disparity
            a) All are strong            b) Only B and C are strong       c) Only A is strong       
            d) Only A and B are strong                                           e) None of these
22.       Should all the indirect taxes in India be combined into a single tax on all commodities?
            Arguments:
            A) Yes, this will considerably simplify the tax collection mechanism, and the cost of collecting tax will also reduce.
            B) Yes, the manufactures and traders will be benefited by this which in turn will boost tax collection.
            C) No, no other country has adopted such system.
            a) None is strong          b) Only A and C are strong       c) Only B is strong
            d) Only B and C strong             e) None of these
23.       Should all the students graduating in any discipline desirous of pursuing post graduation of the subject of their choice be allowed to enroll in the post graduate courses?
            Arguments:
            A) Yes, the students are the best judge of their capabilities and there should not be restrictions for joining post graduation courses.
B) No, the students need to study relevant subjects in graduate courses to enroll in post graduate courses and the students must fulfill such conditions.
C) No, there are not enough institutes offering post graduate courses which can accommodate all the graduates desirous of seeking post graduate education of their own choice.
            a) None of strong         b) Only I and II are strong        c) All are strong
d) Only I and III are strong                                           e) All are strong
24.       Should there be complete ban on Indian professionals, seeking jobs elsewhere after getting their education in India?
Arguments
A) Yes, this is the only way to sustain present rate of technological development in India.
         B) No, the Indians settled abroad send huge amount of foreign exchange and this constitute a significant part of foreign exchange reserve.
         C) No, the practical knowledge gained by Indians by working in other countries help. India develop its economy.
            a) None is strong          .           b) Only A and B are strong       c) Only C is strong
            d) Only II and III are strong                  e) All are strong arguments
25.       Should there be only few banks in place of numerous smaller banks in India ?
Arguments :
A) Yes, this will help secure the investor's money as these big banks will be able to withstand intermittent market related shocks.
                B) No, large number of people will lose their job as after the merger many employees will be redundant.
            C) Yes, this will help consolidate the entire banking industry and will lead to healthy competition.
a) None is strong argument       b) Only A and C and strong arguments
c) Only B and C are strong arguments  
d) Only A and B are strong arguments         e) None of these           .
Directions (26-30): In each of the questions below are given three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV You have to take the given statements to -he true even if they seem to be at variance with commonly know facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
26.       Statements :
            a) Some dogs are rats.
            b) All rats are trees.     
c) Some trees are not dogs.
            Conclusions
            A) Some trees are dogs.           B) All dogs are trees.    C) All rats are dogs.
D) All tress are dogs:
            a) None follows                        b) Only A follows                     c) Only A and B follow
            d) Only A and C follow            e) All follow
27.       Statements:
            a) Some boys are rains                         b) All rains are clouds   c) Some clouds are cars
            Conclusions:
            A) Some clouds are boys          B) Some cars are boys             C) Some care are rains
            D) Some rains are boys
            a) None follows                        b) Only D follows         c) Only A follows
            d) Both A and D follows                                               e) All follow
28.       Statements:
            a) All bricks are            flowers                         b) Some houses are flowers
            c) All pens are houses
            Conclusions:
            A) Some houses are bricks       B) Some pens are flowers        
            C) Some flowers are bricks      D) No pen is flower
            a) Only either BI or D and III follow     b) Only either B or D and A follow
            c) Only either A or B and D follow        d) None of follows        e) All follow
29.       Statements:
            a) All lions are ducks    b) No duck is a horse   c) All horses are fruits
            Conclusions:
            A) No lion is horse       B) Some fruits are horse           C) Some ducks are lions
            D) Some lions are horses
            a) All follow      b) Only either A or B and both C and D follow
            c) Only either A or D and both B and C follow
            d) Only either A or D and follow                       e) None of these
30.       Statements:
            a) Some mountains are rivers    b) Some rivers are roads          
            c) Some roads are windows
            Conclusions:
            A) Some windows are roads     B) Some rivers are mountains. 
            C) Some roads are mountains   D) Some windows are rivers
            a) All follow                  b) Only A and B           c) Only A and D follows
            d) Only A and D follows                                               e) None follows
            Directions (31-35): In the following questions the symbols, @, #, © ● and $ are used with the following meanings:
            A @ B means A is not greater than B
            A # B means A is not smaller than B
            A © B means A is neither greater than nor smaller than B.
            A ● B means A is neither gr4eater than nor equal to B.
            A $ B means A is neither smaller than nor equal to B.
            Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two Conclusions I and II given below then is / are definitely true.
            Give answer:
            a) if only conclusion A is true             b) if only conclusions B is true
            c) if either conclusion A or B is true d) if neither conclusion A nor B is true
            e) if both conclusions A and B and true
31.       Statements:
            D @ T, T ● E, E $ N
            Conclusions:
            A) E $ D          B) T $ N
32.       Statements: H ● F, F # G, G © Q
            Conclusions:
            A) Q © F         B) Q ● F
33.       Statements: K ● T, T # F, F # R
            Conclusions:
            A) K $ R          B) F ● K
34.       Statements: M @ R, R $ K, K # A
            Conclusions:
            A) M © A        B) M $ A
35.       Statements: B @ V, V © M, J $ M
            Conclusions:
            A) J $ B           B) J $ V
            Directions (36-40): Read the following information carefully and answer the questions given below:
            A word-number arrangement machine, when given an input as a set of words and numbers, rearranges them following a particular rule and generates stepwise outputs till the rearrangement is complete following that rule. Followings is an illustration of input and step of rearrangement till the last step.
            Input: pour ask 57 dear 39 fight 17 28            
            Step I: ask pour 57 dear 39 fight 17 28
            Step II: ask 57 dear pour 39 fight 17 28
            Step III: ask 57 dear pour 39 fight 17 28
            Step IV: ask 57 dear 39 pour fight 17 28
            Step V: ask 57 dear 39 fight pour 17 28
            Step VI: ask 57 dear 39 fight 28 pour 17
            and Step VI is the last output. As per the rule followed in the above steps find out the answer to each of the following questions:
36.       It step II of an input is “cut 97 38 end for 29 46 down”, which of the following will be the last step?
            a) E                  b) D                 c) F                  d) G                 e) None of these
37.       If the IVth step of an input is “ago 85 elite 79 exile fat 26 41”, which of the following will definitely be the IInd step of the input?
            a) ago 85 79 elite fat 41 26 exile        b) ago 85 exile elite 41 26 fat 79
            c) ago 85 26 exile 41 elite 79 fat        d) Cannot be determined e) None of these
38.       If the 1st step of an input is “car 17 vas tiger 92 87 like 52”, which of the following will be the IVth step?
            a) Car 92 like 87 tiger 5217 vas            b) car 92 like 87 17 vas tiger 52
            c) car 92 like 87 tiger 17 vas 52            d) car 92 like 17 vas tiger 87 52
            e) None of these
39.       Input: zeal for 49 31 high 22 track 12 which of the following will be the IIIrd step?
            a) for 49 high 31 track 22 zeal 12      b) for 49 high 31 zeal 22 track 12
            c) for 49 high zeal 31 22 track 12      d) for 49 high 31 track zeal 22 12
            e) None of these
40.       Input: 19 feat 34 28 dog bag take 43 which of the following steps would be “bag 43 dog 19 feat 34 28 take”?
            a) IInd              b) IVth                      c) Ist                                d) Cannot be determined
            e) None of these
            Directions (41-45): Study the following information carefully and answer the questions given below it:
            a) Six boys, B1, B2, B3, B4, B5, B6 and six girls C1, C2, C3, C4, C5 and C6 are standing in rows in such a way that each girls faces one boy, not necessarily in the same order.
            b) C1, is to the immediate right of the girl who is facing B5, the boy at the extreme right. Only B2 is between B4 and B5, B6 is to the immediate left of B1 and to the immediate right of B3, C3 is facing B1 and is to immediate left of C2, C6 is third to the left of C4.
41.       Which of the following girls is facing B4?
            a) C5                b) C4                c) C3                d) C6                e) None of these
42.       Which of the following pairs of a boy and a girl is at one of the extreme ends?
            a) B1, B5           b) C4, B5          c) C5, B2          d) Data inadequate
            e) None of these
43.       Which of the following boys is to the immediate left of B4?
            a) B1                b) B2    c) B1 or B2    d) Data inadequate           e) None of these
44.       Who is facing C2?
            a) B1                b) B6    c) B4             d) Data inadequate           e) None of these
45.       In a certain code language ‘go for morning walk’ is written as ‘$*?#’, ‘good for health’ is written as ‘גּ?@’ and ‘good to walk fast’ is written as ‘@↑#’, then what is the code for ‘health’ in that language?
            a) גּ                   b) ?                  c) #         d) +                  e) None of these



ANSWERS

1.B      2.E       3.D      4.A      5.C      6.E       7.A      8.E       9.A      10.C

11.B    12.C    13.D    14.D    15.A    16.C    17.B    18.D    19.D    20.B

21.A    22.E     23.D    24.A    25.D    26.B    27.D    28.A    29.E     30.B

31.A    32.C    33.D    34.B    35.E     36.A    37.D    38.C    39.C    40.E

41.D    42.E     43.A    44.B    45.A       




sbi model three

SBI PO -ADVANCED REASONING - 26042013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:23:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.