Top Ad unit 728 × 90



SBI PO ENGLISH 2042013 1 to 25

 English Language

Directions (1-10): In the following passage there are Blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.

Depending upon how humanity chooses to use it, technology can enhance or (1) any aspect of life. The realm of interpersonal communication generally feels this impact first.

Many times throughout history, humanity has changed its modes of communication as society itself has (2). As people began to spread out geographically, verbal communication turned to writing to make it more (3). Then, people invented ways of carrying both conversation and written communication between their communities to-keep in (4) with one another as travel became simpler. With the advent of the telephone, people began to wonder if picking up the receiver to call one another would eventually (5) out other forms of communication. So far, as families and friends have moved away from one another, the telephone even its cellular form, has allowed humanity to (6) the necessary links among its members.

Naturally, now that computers, instant and text messaging, and other forms o communication have found their way into the world, people not familiar with these technologies wonder what they will do to the human race. Etiquette experts and those raised on writing formal letters often (7) that e-mail and text message lingo will replace the language of pen and paper. This will not (8) and both methods of communication can survive to enhance humans’ enjoyment of one another’s company if the next generation learns how to (9) both. Each form of communication can survive with its own rules as people learn which situations in life (10) for which level of formality and which of the people they spend time with can connect better with which type of language.

1.         (a) depressed    b) finish             c) problem         d) hinder            e) featured

2.         a) evolved          b) destroyed      c) pledged         d) extinguished e) waited

3.         a) expensive      b) subjective      c) easier            d) loud              e) portable

4.         a) lines              b) faith              c) distance        d) touch            e) check

5.         a) pushed          b) cancel           c) shells            d) try                 e) turn

6.         a) maintain        b) teleport          c) cut                d) curb              e) regulation

7.         a) dominate       b) elate             c) worry             d) says                         e) mentioning

8.         a) agree            b) happen          c) occurred        d) exist                         e) possible

9.         a) forms            b) prove             c) accomplish    d) study            e) example

10.        a) take              b) require           c) jump                         d) stands           e) call

Directions (11-15): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

a) When it comes to the number of tigers though, I think it comes to the number of tigers though, I think it is too small a number representing a species.
b) These days, everywhere I go, I see hoarding saying ‘Just 1411 Left’.
c) The three being, the Caspian, Balinese and Javan.
d) Besides the small number, we are steadily losing a few species of these animals as well.
e) Normally, I would groan and grumble on seeing this figure of 1411 on my shopping bills as it sounds too much;
f) At the end of the last century we had lost 3 out of 8 tiger species.

11.        Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E

12.        Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
            a) F                  b) D                  c) C                  d) E                  e) A

13.        Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E

14.        Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
            a) A                  b) B                  c) F                  d) D                  e) E

15.        Which of the following should be the SIXTH (Last) sentence after rearrangement?
            a) E                  b) D                  c) C                  d) B                  e) A

            Directions (16-20): Which of the phrases (1), (2), (3) and (4) given below each sentence should replace the word/phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? if the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (5) as the answer.

16.        Never the one to mince words when it comes speaking his mind, the captain criticised the hectic schedule of his team.
            a) comes to speaking     b) comes and speaks     c) comes to speak
            d) come for speak          e) No correction required

17.        Indians are far more transparent than the Americans.
            a) farther           b) furthermore    c) greater          d) many more   
e) No correction required

18.        He will not be joining the rat race, which starts around this time every years as the board exams draw a close.
            a) draw to close             b) drawing a closure       c) draw to a does
            d) draw a closer             e) No correction required

19.        Light will go out around the world with hundreds of people sets to take part in the Earth Hour climate change campaign.
            a) set to take part          b) set to be part             c) sets for taking part
            d) set for part                 e) No correction required
20.        With nasty viral infections do the rounds in the city, you should give all it takes to protect yourself.
            a) coming rounds           b) roundabout    c) doing the rounds        d) done rounding
            e) No correction required

Directions (21-25): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

21.        Governments do not want to take a decision and resort to soft-pedaling, delay tactics and collusion, hoping that the judiciary will ____ in the relieve them of the ______ of decision - making.
            a) come - enlightenment             b) vouch - trouble           c) barge - pleasure                     d) step-burden                           e) vote-task

22.        The most important factor us the ____ of a wealthy Indian middle class which can now ___ to send their children abroad for education.
            a) emergence - afford      b) advent - focus            c) decline - manage
            d) rise - wish                  e) perception - go

23.        Crores of public money is __ on parks in the city and yet most of them are out of ___ for the public
            a) invested - limits          b) spent - bounds           c) bet-reach       d) put-areas
            e) made-boundaries

24.        Rules are for those who cannot ____ them and not for the rich and influence who can ____ to ignore them.
            a) follow - demand          b) set-opt          c) break - suggest          d) find - ask
            e) challenge - choose

25.        Experts cannot - enough on the benefits of _____ more fruit and vegetables in your daily diet,
            a) pressure - involving     b) strain - adding            c) emphasize - contributing
            d) stress-including          e) state-mixing 


1.d       2.a       3.b       4.d       5.e       6.a       7.c       8.b       9.c       10.b

11.b     12.d     13.a     14.c     15.b     16.c     17.e     18.c     19.a     20.c

21.d     22.a     23.b     24.e     25.d

SBI PO ENGLISH 2042013 1 to 25 Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:47:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.