Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

SBI PO ENGLISH -- 23042013



SBI PO ---English Language


Directions (1-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any)

1.         As you know (a) / by my visiting card (b) / I am now (c) / look much nice (d) / No error (e).

2.         With a fresh coat (a) / of paint (b) / the school can (c) / look much nice (d) / No error (e).

3.         I asked the salesman (a) / If I could exchange (b) / the faulty camera (c) / with another one (d) / No error (e)

4.         It took me (a) / almost a hour (b) / to fill the (c) / application form (d) / No error (e)

5.         She insists (a) / you stay (b) / until her husband (c) / comes home (d) / No error (e)

6.         I don’t understand (a) / how she could (b) / treat him (c) / so bad (d) / No error (e)

7.         At any arrival (a) / in Delhi (b) / I went straight (c) / to the nearest hospital. (d) / No error (e)

8.         It is more better (a) / if one of the parents (b) / stays at home (c) / to look after the children (d) / No error (e)

9.         These reports have (a) / deterred some (b) / women to have (c) / the operation (d) / No error (e)

10.        I answered (a) / the questions (b) / as best as (c) / I could (d) / No error (e)

Directions (11-15): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E, and F in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

            a) It was further revived by a Boston publishing firm, and from that time Mother Goose continued and grew in fame and interest till date.

            b) The first collection of verses under her name was published in London in book form by John Newbery.

            c) These were known long before they were designated as Mother Goose rhymes.

            d) Some rhymes can be traced to popular ballads, folk songs and games, political satire, ancient  proverbs, cries of street vendors, real or legendary events.

            e) About twenty five years later the book was reprinted in the United States in Worecester, Massachusetts.

            f) In fact, until the eighteenth century Mother Goose did not have a name in print in English literature.

11.        Which of the following will be the LAST sentence?

            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E

12.        Which of the following will be the FOURTH sentence?

            a) F                  b) E                  c) D                  d) C                  e) B

13.        Which of the following will be the FIFTH sentence?

            a) F                  b) E                  c) D                  d) C                  e) B

14.        Which of the following will be the FIRST sentence?

            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E

15.        Which of the following will be the SECOND sentence?

            a) A                  b) B                  c) C                  d) D                  e) E

            Directions (16-25): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

            After ten years of (16) inflation. prices have spiked 7.5% in the third week of July. This looks scary-after all, Indians had got used to prices crawling up by 2% in the last two years, and a 10-year average inflation rate of about 5%-but you shouldn’t worry. This burst of inflation is the result of three factors that have come together unexpectedly, are unlikely to (17) for long and are unlikely to (18) up together again (19) rise in global oil prices, a monsoon that arrived late and a spike in global metal prices. North Sea crude has crossed $42 per barrel, driven up by low petroleum (20) and soaring demand in the US as war production heats up. Oil markets are also spooked by the (21) of Russian oil supplies falling on the back of the Yukos-Sibneft probe. There’s little that the government can do to (22) users from soaring oil prices-indeed, it shouldn’t, if it wants to (23) efficiency. Higher transport costs have pushed up rates of vegetables and fruits; farm produce could also get affected by rains that arrived too late for Kharif sowing. China is (24) up steel and other metals from all over the world, and sparking inflation in India.

16.        a) mere             b) moderate       c) retarding        d) vehement       e) dull

17.        a) obstinate       b) constitue       c) persist           d) repeat           e) normalize

18.        a) go                 b) scramble       c) mount           d) yield              e) crop

19.        a) sustained      b) suspicious     c) horrific           d) erratic           e) favourable

20.        a) lists              b) trades           c) services         d) inventories     e) details

21.        a) prospect        b) progress        c) view              d) extent           e) deposit

22.        a) support          b) ignore            c) propel            d) prolong          e) insulate

23.        a) position         b) promote         c) process         d) pass                         e) form

24.        a) hurrying         b) passing         c) pairing           d) gobbling        e) throwing

25.        a) keep             b) make            c) feed              d) grow e) fight

            Directions (26-30): In each of the following questions, a sentence containing an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out correct meaning of the idiomatic expression and mark the number of that meaning as your answer. If you do not find any correct answer, mark ‘5’ i.e., ‘None of these’ as your answer.

26.        He was in high spirit when I met him in the restaurant

            a) in a drunken state      b) in a cheerful mood      c) talking incoherently

            d) deeply engrossed in thoughts              e) None of these

27.        He struck several bad patches before he made good

            a) came across bad sail             b) want through many illnesses

            c) had a bumpy car ride              d) had many professional difficulties

            e) None of these

28.        Truly he is a chip off the old block.

            a) very similar to his father          b) a good actor              c) an honourable man

            d) outdated in his mannerisms    e) None of these

29.        Veera has unknowingly bitten off more that she can Chew.

            a) been very greedy                    b) always been hungry    c) an upset stomach

            d) little regard for others e) None of these

30.        The bare bones of the conversation had been that he hated my guts.

            a) The naked truth                      b) Just bones                 c) The main point

            d) The detailed analysis e) None of these

31.        The _______ playing of loud music has led the angry residents of this vicinity to file a police complaint and move court against the organiser’s lack of _______ for the people’s need for a peaceful neighbourhood.

            a) peaceful, thought        b) abrupt, hope              c) incessant consideration

            d) fashionable, friendliness                                  e) intermittent, interpretation

32.        The _________ of the chronic balance of payments deficit which has _________ the Finance Ministers is very real.

            a) temptation, reviled      b) understanding, menaced         c) impact, underestimated

            d) obligation, blessed     e) dilemma, plagued

33.        Britain for the present, is deeply ______ in economic troubles, and the economic future, heavily __________ looks uncertain.

            a) engrossed, responsive            b) ingrained, skeptical    c) saturate, enveloped

            d) mired, mortgaged                   e) restrained, participative

34.        Our Constitution was based on the belief that the free __________ of ideas, people and cultures is essential to the _______ of a democratic society.

            a) selection, concurrence            b) interchange, preservation       

            c) reversal, upholding                  d) dissemmation, congruence     e) distinction, design

35.        As this country has become more _________ industrial and internationalized, it has like all Western democracies, experienced a necessary increase in the _________ of the executive.

            a) urbanized, role           b) objective, wealth         c) synthesized, efficiency

            d) civilized, convenience                                     e) concretized, vision

            Directions (36-40): In each question, there is a sentence with a part of the sentence printed in bold. Decide whether this bold part is correct and fits in the grammatical and contextual framework of the sentence. If it is to be changed, choose from options (1) to (4) to replace that part. If not, mark (5) as the answer i.e. ‘No change required’.

36.        Except for you and I, every one brought a present to the party.

            a) With the exception of you and I everyone brought

            b) Except for you and I, every one had brought

            c) Except for you and me, every one brought

            d) Exception of you and me, everyone had brought            e) No change required

37.        Had I realized how close I was to failing, I would not have gone to the party.

            a) If I would have realized            b) Had I realize how close

            c) When I realized how close      d) If I realized close        e) No change required

38.        If he was to decide to go to college, I for one, would recommend that he go to Yale University.

            a) If he were to decide to go to college     b) Had he decided to go to college

            c) In the event that he decides to go to college

            d) Supposing he was, to decide to go to college

            e) No change required

39.        Being as I am a realist, I could not accept his statement that super natural beings has caused the disturbance.

            a) That I am a realist      b) Being a realist            c) Being that I am a realist

            d) Realist that I am         e) No change required

40.        Although he is able to make political enemies with this decision, the Prime Minister does not mind doing if for the sake of public welfare.

            a) liable from      b) of a mind to               c) acknowledging his liability to

            d) liable to         e) No change required

            Directions (41-50): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are printed in bold to help you locate them while answering those questions.

            At one time it would have been impossible to imagine the integration of different religious thoughts, ideas and ideals. That is because of the closed society, the lack of any communication or interdependence on other nations. People were happy and content amongst themselves, they did not need any more. The physical distance and cultural barriers prevented any exchange of thought and beliefs. But such is not the case today. Today, the world has become a much smaller place, thanks to the adventures and miracles of science. Foreign nations have become our next - door neighbours. Mingling of population is bringing about an interchange of thought. We are slowly realizing that the world is a single cooperative group. Other religions have become forces with which we have to reckon and we are seeking for ways and means by which we can live together in peace and harmony. We cannot have religious unity and peace so long as we assert that we are in possession of the light and all others are grouping in the darkness. That very assertion is a challenge to a fight. The political ideal of the world is not so much a single empire with a homogeneous, civilization and single communal will a brotherhood of free nations differing profoundly in life and mind, habits and institutions, existing side by side in peace and order, harmony and cooperation and each contributing to the world its own unique and specific best, which is irreducible to the terms of the others.

            The cosmopolitanism of the eighteenth century and the nationalism of the nineteenth are combined in our ideal of a world commonwealth, which allows every branch of the human family to find freedom, security and self-realisation in the larger life of mankind. I see no hope for the religious future of the world, if this ideal is not extended to the religious sphere also. When two or three different systems claim that they contain the revelation of the very core and centre of truth and the acceptance of it is the exclusive pathway to heaven, conflicts are inevitable. In such conflicts one religion will not allow others to steal a march over it and no one can gain ascendancy until the world is reduced to dust and ashes. To obliterate every other religion than one’s is a sort of Bolshevism in religion which we must try to prevent. We can do so only if we accept something like the Indian solution, which seeks the unity of religion not in a common creed but in a common quest. Let us believe in a unity of spirit and not of organisation, a unity which secures ample liberty not only for every individual but for every type of organized life which has proved itself effective.

            For almost all historical forms of life and thought can claim the sanction of experience and so the authority of God. The world would be a much poorer thing if one creed absorbed the rest. God wills a rich harmony and not a colour less uniformity. the comprehensive and synthetic spirit of Indianism had made it a mighty forest with a thousand waving arms each fulfilling its function and all directed by the spirit of God. Each thing in its place and all associated in the divine concert making with their various voices and even dissonance, as Heraclites would say, the most exquisite harmony should be our ideal.

41.        According to the passage, religious unity and peace can be obtained if-

            a) We believe that the world is a single co-operative group

            b) We do not assert that we alone are in possession of the real knowledge

            c) We believe in a unity of spirit and not of organisation

            d) We believe that truth does matter and will prevail           e) None of these

42.        Which of the following, according to the passage, is the Indian solution? Unity of religions in a common-

            a) Belief            b) Organization              c) Creed            d) Search

            e) None of these

43.        According to the author, which of the following is not true?

            a) Acceptance of Indianism is the exclusive pathway to heaven

            b) We should not assert that other religions have no definite pathway or goal

            c) God wants a genuine similarity in thoughts, ideas and values rather than an artificial

            d) People interacting with each other is bringing about a change in their attitude

            e) None of these

44.        According to the passage, the political ideal of the contemporary world is to -

            a) create a single empire with a homogeneous civilization.

            b) foster the unity of all the religions of the world

            c) create a world common wealth preserving religious diversity of all the nations

            d) create brotherhood of free nations who believe in one religion

            e) None of these

45.        According to the passage, the world would be a much poorer thing if-

            a) one religion swallows all other religions           

b) one religion accepts the supremacy of other religions

c) religions adopt toleration as a principle of spiritual life

            d) we do not achieve the ideal of brotherhood of free nations           e) None of these

46.        Which of the following statements is/are stated or implied in the above passage?

            A) People today are happy and content amongst themselves.

            B) There is no freedom and security in the religions sphere in the world today.

            C) Indianism is directed by the spirit of God

            a) Only A & C    b) Only B          c) Only C          d) Only A          e) None of these

47.        Which of the following is most nearly the SAME in meaning as the world “reckon” as used in the passage?

            a) show regard               b) take into consideration            c) confront

            d) agree with                  e) None of these

48.        Which of the following is most OPPOSITE in meaning of the word “profoundly” as used in the passage?

            a) meagerly       b) hardly            c) scarcely        d) marginally      e) empty

49.        According to the passage, what is Bolshevism in the religion?

            a) To ridicule the views sincerely held by others

            b) To accept others religious beliefs and doctrines as authentic as ours

            c) To adhere to rigid dogmatism in religion

            d) To make change in a religion so that it becomes more acceptable

            e) None of these

50.        According to the passage, the conflict of religious in inevitable mainly because each religion

            a) believes that anyone who disagrees with it ought to be silenced

            b) wants to steal a march over others

            c) claims to possess a complete and exclusive understanding of truth

            d) believes that the view held strongly by many need not be a correct view

            e) None of these


ANSWERS


1.e        2.d        3.d        4.b        5.b        6.d        7.e        8.a        9.c        10.c


11.a      12.e      13.b      14.d      15.c      16.b      17.c      18.e      19.c      20.b


21.c      22.e      23.b      24.d      25.b      26.b      27.d      28.a      29.e      30.c


31.c      32.e      33.b      34.b      35.a      36.c      37.e      38.a      39.b      40.e


41.c      42.d      43.b      44.e      45.a      46.b      47.d      48.c      49.a      50.b
AAR042013
SBI PO ENGLISH -- 23042013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:32:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.