Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

SBI PO -- ENGLISH 2642013



ENGLISH—TEST III

Directions: Q.1-10: Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The debate continues as on the one hand we talk of grand conversion, of making IT a way of life and on the other there exist barriers like illiteracy, .language and poverty, Doesn't IT create a new chasm between a new kind of haves and have-nots? IT itself has the power not only to bridge new divide, but also some traditional ones too. What we need is judicious use of existing technology. But how could these divides be bridged? First, we must make arrangements for community access to computers because everybody can't have one. Then we have to develop more and more vernacular softwares. There has to be' more information in Indian languages on the net. The text-to-speech software should be diversified into many Indian languages. So that illiteracy doesn't become a barrier in the way of using computers. Besides keeping domestic market in mind, we are developing softwares for smaller firms, because India doesn't have too many big companies.
And all this is not far from happening. Many of these things have already started and next couple of years is going to see a grand transformation. Seven or eight years from now, IT will be a very common phenomenon, a part and parcel of the society. Because it's not IT by itself. It's in fact just a medium, a facilitator to use in best possible manner. Experiments have already started all over the country. The farmers in a village are e-connected to the district headquarters. They have all the information about the mandi rates all over the country. A village in Himachal Pradesh is connected to AIIMS to get best of health care and 'e-Seva' in some districts works as a one-stop shop for depositing all your household bills. There are many other experiments and they are bound to increase.
The scope is immense. From improving education and healthcare to making the system more transparent, weeding out corruption and improving overall governance. While working as per the requirement of domestic market, we also need to be conscious about the reputation of Indian IT industry world over. We are working to diversify both marketwise and area-wise. Indian softwares are popular, but we want to establish the Indian Brand as La French wine or Swiss watches.
1. What is the moot point according to the author?
a. IT is dividing or bridging                                b. The existing technology is still lacking                         c. The scope of IT is immense                                d. The reputation of the Indian IT industry                     e. None of these
2. What are the barriers in the way of IT?
a. Poverty and illiteracy             b. The gap between the classes             c. Lack of access to computers d. Language                             e. None of these
3. Who can be denoted as 'we' in the context of the passage?
a. The speaker                         b. The speaker and the public                           c. A software team       d. An administrator                        e. A philanthropist and the villagers
4. What is TRUE in the context of the passage?
a. IT will do little for the have-nots                                b. A revolution is on the horizon                                    c. We need software in regional languages               d. Corruption is the .bane of IT                         e. None of these.
5. What will primarily facilitate the have-nots?
a. Education                 b. Easy access to computers                 c. Vernacular text                                  d. One-stop shops            e. None of these
6. What can substitute 'facilitator'?
a. Promoter                  b. Advantage                c. Bridge          d. Software      e. None of these

Direction: Q. 7- 8: Which of the following Is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage?
7. Chasm
a. Schism          b. Vast             c. Difference                 d. Acrimony                 e. Mindset
8. Judicious
a. Wise             b. Exact            c. Correct                     d. Appropriate              e. Indiscriminatory
Direction: Q. 9-10: Which of the following is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage?
9. Immense
a. Little             b. Vast             c. Broad                       d. Maladroit                 e. Thorough
10. Weeding
a. Rooting out   b. Sowing         c. Harvesting                d. Cropping                  e. Shifting
Directions (Q. 11-12): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A. That too along with recovery and inter-operable storage management set-ups.
B. It really depends on the nature of the business.
C. What will determine if spending on technology is an inextricable part of the investment strategy?
D. And such would be financial, banking and telecommunications sectors.
E. Also, in the wake of WTC disaster, they have become more aware of the need for seamless data.
F. Businesses that rely heavily on technology would be more receptive to allocate technology budgets.
11. After rearrangement, which of the following sentences will come 'SIXTH'?
a. D                  b. E                  c. C                  d. A                 E. B
12. After rearrangement, which of the following sentence will come 'SECOND'?
a. E                  b. C                 c. D                  d. A                 e. B
13. After rearrangement, which of the following sentences will come 'FOURTH'?
a. A                  b. C                 c. D                  d. E                  E. F
14. After rearrangement, which of the following sentences will come 'THIRD'?
a. F                  b. C                 c. D                  d. E                  e. B
15. After rearrangement, which of the following sentences will come 'FIFTH'?
a. B                  b. C                 c. A                  d. F                  e. E
Direction: Q. 16-25: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'e'. (Ignore errors of punctuation, if any.)
16. a. Sadly, this year/ b. the monsoon has/ c. failed, causing famine when the state/ d. is still reeling from the economic crunch/ e. No error
17. a. Whether the fundamentalists like it or not/ b. the demand of human rights groups/ c. to put an end to discriminations/ d. against women is becoming even more shrill/ e. No error
18. a The driver had/ b. sounded the/ c. horn thrice/ d. before she came./ e. No error
19. a. The course of events/ b. took a turn for the worst/ c. when the policy to be implemented/ d. was negated by the House./ e. No error
20. a. We lost twenty precious minutes/ b. having to change a tyre,/ c. otherwise we would have made it/ d. well on time/ e. No error
21. a. He is/ b. a better/ c. statesman than/ d. politician./ e. No error
22. a. Though I had set out/ b. to buy a. new car/ c. I did not as I was interested in a red one/ d. but they had only blue/ e. No error
23. a. When we reached/ b. the station, the/ c. train arrived/ d. before time./ e. No error
24. a. The presiding officer/ b. replied that everything depended/ c. on him receiving/ d. the reply on time./ e. No error
25. a. I met the boy/ b. who was my/ c. friend's brother and/ d. whose name was Sunil./ e. No error
Directions: Q.26-70: Fill up the blanks with a suitable pair of words from the options given below to make a meaningful sentence.
26. Prejudice begins as a/an statement, ending on a ______ that justifies any extreme.
a. simple, proof                         b. odorous, sentiment                c. innocuous, belief                   d. ample, tool   e. exaggerated, mind
22. The growing city upon the ______ of certain animals.
a. touches, dwelling       b. extended, shelters                 c. encroaches, habitats              d. hits, habits    e. grabs, places
28. There is an urgent need to the attitude of people towards steps against smoking.
a. curb, such                 b. rectify, few               c. correct, little              d. reorient, reformative              e. amend, some
29. Besides ______  laws for social causes, the government should also launch social  ______ campaign.
a. Implementing, justices           b. enforcing, activity                  c. judicial, cause           d. having, order            e. framing, awareness
30. The recent spate of riots has proved that biases ______ in childhood are strengthened in ______
a. gathered, school                    b. learned, riots             c. inculcated, adulthood                        d. imbibed, force e. developed, life
31. Those who  ______ the norms of society are criticized.
a. involve          b. change                      c. disagree                    d. transgress                 e. transcend
32. The group was found to be ______ in subversive activities.
a. involved        b. engaged                    c. rebellious                  d. uncharitable              e. employed
33. The prisoner of war ______ was to torture.
a. opposed                   b. supposed      c. expose                      d. subjected                  e. mode
34. The Principal wanted me to improve the ______ of my term paper.
a. rationality                  b. coherence     c. reasoning                  d. quality                      e. penmanship
35. The recent ______ demands ______ and trial under POTA.
a. incident, attention      b. result, culprit             c. resolution, extradition            d. meeting, focus
e. ruling, expatriation

Directions: Q.36-40: Read the following sentences to find out whether there is any grammatical or Idiomatic error in it. The number of that sentence is the answer. If there is no error, the answer is 'e'. (ignore errors of punctuation, if any.)
36.       a. It is not easy to vanquish one's rival.             
            b. This is the same book that I wanted.               
            c. Rice is the stapled diet in most of the Asian countries.
            d. The star turnout is going to overwhelm you.
            e. All are correct
37.       a. The criminal was fortunately put behind the bars.
            b. His plan was rather nebulous.
            c. It was she, he knew.
            d. He was once a professor here.
            e. All are correct
38.       a. This house has a kitchen and two bedrooms.
            b. He not only found a shelter but also a warm welcome.
            c. Neither of these chairs is good.
            d. There are trees on either side of the road.
            e. All are correct
39.       a. The child was advised to take bed rest.
            b. Who has been lying in my bed?
            c. The post was delivered as quick as possible.
            d. She got through the class with the minimum marks.
            e. All are correct,
40.       a. Have you found your watch?
            b. Effectual measures need to be taken.
            c. Leave aside money, I don't even have some food to give you.
            d. The curd tasted sour.
            e. All are correct
Direction: Q. 41-50: In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.
We are also looking (41) improving our agriculture production as this (42) to an overall improvement in socioeconomic (43) of our farmers. We are (44) the practice of (45) of the cropping systems and the (46) of agriculture (47) high-value and low-volume crops and value addition. Being a (48) state, Uttar Pradesh also offers tremendous (49) and investment in agro-processing sector. We have had talks with various multinationals and are in the process of (50) agro parks in the state. .
41. a. at                        b. on                            c. for                            d. into               e. to
42. a. comes                 b. results                       c. leads                         d. culminated    e. takes
43. a. situations             b. conditions                 c. positions                   d. visions          e. formations
44. a. incorporating       b. including                   c. going                                    d. securing        e. sensing
45. a. rotation               b. intensification            c. formulation                d. description    e. solutions
46. a. division               b. addition                    c. diversification                        d. expansion     e. distribution
47. a. in                        b. with                          c. for                            d. towards        e. upon
48. a. agrarian              b. major                       c. populous                   d. surplus          e. multiplication
49. a. potency              b. planning                    c. power                       d. valuation       e. potential
50. a. setting                 b. opening                    c. starting                      d. getting          e. setting up

            ******************************************
           

ENGLISH
1. a       2. e      3. c     4. C   5. b    6.  a   7.  c   8.  a   9.  a   10. b              
 11. d  12.B    13. c   14. a   15. e    16. d* 17. c* 18. e*  19. b* 20. b*            
21. d* 22. d* 23. c* 24. c* 25. e*  26. c   27. c   28. d   29. e    30. c              
31. d   32. a   33. d   34. d   35. c   36. c   37. a   38. b   39. c   40. c              
41. a   42. c   43. b   44. a   45. a   46. c   47. d   48. a   49. e    50. e

16. d* - Replace 'from' by 'under'
17. c*- Replace discriminations' by 'discrimination'
18. e* - No error
19. b* - took a turn for 'worse'
20. b* - in changing a tyre
21. d* - Use 'a' before 'politician'
22. d* - Add 'ones' after ' blue'
23. c* - Put 'had' between 'the train' and 'arrived'
24. c* - Replace 'him' by 'his'
25. e* - No error        
SBI PO -- ENGLISH 2642013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 4:39:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.