Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

SBI PO -- GA MKG COMP KNOWLEDGE 26042013



Test -IV: General Awareness
COMPUTER AWARENESS AND MARKETING

1.         Consider the following statements with respect to The Employees State Insurance Corporation (ESIC):
            A) This is the only scheme where there is no upper limit on medical expenditure of the beneficiaries.
            B) It provides unemployment allowance under Rajiv Gandhi Shramik Kalyan Yojana to the workers who go out of employment voluntarily for up to one year.
            C) AK Agarwal is the present Director General of ESIC.
            a) Only (A)       b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)
            e) Only (A) and (C)
2.         Who among the following has become the younger Indian sportsperson to win eight world titles (seven in Billiards and one in Snooker)?
            a) Aditya Mehta           b) Pankaj Advani          c) Manan Chandra
            d) Ashok Shandilya      d) None of these
3.         A gunman named Adam Lanza gunned down 26 people, including 20 children, at the Sandy Hook Elementary School in the American state of
            a) Connecticut              b) California     c) New York    d) Colorado
            e) None of these
4.         Bowing to the protests over the death of an Indian - origin dentist from pregnancy - related complications, which of the following countries is all set to tweak its policy to allow abortion in cases where the mother’s life is in danger?
            a) UK              b) Ireland         c) Scotland       d) Norway       e) None of these
5.         Who among the following has become the first female president of South Korea recently?
            a) Park Geun-hye         b) Moon Jae-in                         c) Lee Myung - bak
            d) Roh Moo-hyun         e) None of these
6.         Consider the following statements with respect to Commonwealth Games:
            A) The event was first held in 1930 and takes place every four years.
            B) Only the teams from the 54 members of the Commonwealth Nations are allowed to participate in the Games.
            C) The 2014 Commonwealth Games, officially the XX Commonwealth Games, will be held in 2014 in Glasgow, Scotland.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only (A)       b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)
            e) Only (A) and (C)
7.         Consider the following statements with respect to Panchayat Yuva Krida Aur Khel Abhiyan (PYKKA) scheme:
            a) It was started with an outlay of `1500 crore over 10 years by the Ministry of Youth Affairs and Sports to create basic sports infrastructure across the country.
            b) The scheme was approved by the Union Cabinet March 10, 2008 and was officially launched on 1 April 2008.
            c) Andhra Pradesh, Maharashtra, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh have been least benefited by the scheme so far.
            Which of the above statements is/are NOT correct?
            a) Only (A)       b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)
            e) All (A), (B) and (C) are correct
8.         Consider the following statements with respect to 118th Constitution (Amendment) Bill:
            a) The Bill seeks special status for six backward districts - Gulbarga, Yadgir, Raichur, Bidar, Koppal and Bellary of Karnataka.
            b) The Bill inserts a new Article 371 - J in the constitution.
            c) The Bill makes provision for a special quota in promotion for the backward classes.
            d) Only a and b                        e) All a, b and c
9.         Who among the following has been crowned Miss Universe 2012?
            a) Olivia Culpo                         b) Janine Tugonon        c) Irene Esser  
            d) Leila Lopes              e) Shilpa Singh
10.       Consider the following awards given by the Government of India:
            A) Arjuna Award         B) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award     
C) Dronacharya Awards
Which of the above is the highest award given in the field of sports?
a) Only (A)                   b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)
e) Only (A) and (C)
11.       Who among the following has been named the ‘2012 Person of the Year’ by the Time magazine?
            a) Tim Cook     b) Malala Yousafzai      c) Barack Obama         d) Fabiola Gianotti
            e) Mark Zuckerberg
12.       Who among the following Indian batswomen held the top spot in ICC Women’s ODI Player Rankings released on December 20?
            a) Amita Sharma           b) Mithali Raj               c) Gouher Sultana
            d) Jhulan Goswami       e) Lisa Sthalekar
13.       Consider the following statements about Netaji Subhas National Institute of Sports (NSNIS):
            A) Founded in 1961, it is world’s largest sports institute located in Patiala.
            B) It was established with the objectives of developing sports in the country on scientific lines and training the coaches in different sports disciplines.
            C) The Institute was renamed as Netaji Subhas National Institute of Sports (NSNIS) on 23rd January, 1973.
            a) Only (A)       b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)
            e) Only (B) and (C)
14.       Leslie Claudius, who died recently, was a renowned player of which of the following games?
            a) Hockey        b) Wrestling      c) Badminton    d) Billiards        e) None of these
15.       Consider the following statements with respect to National Green Tribunal of India:
            A) It is the apex body constituted for deciding cases pertaining to environmental protection and conservation of forests and natural resources.
            B) The tribunal itself is a special fast - track court to handle the expeditious disposal of the cases pertaining to environmental issues.
            C) Justice Swatanter Kumar is the current Chairman of the tribunal.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only (A)       b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)     
            e) All (A), (B) and (C)
16.       Consider the following statements with respect to Salma Dam constructed by India in Afghanistan:
            A) It is a multipurpose project to be constructed on Hari Rud river near Chisht-e-Sharief in the Heart province of Afghanistan.
            B) It will be constructed by the Water and Power Consultancy Service (India) Limited (WAPCOS), within two years at a revised cost of ` 1,457 crore.
            C) The cost of the construction will be borne by United Nations.
            Which of the above statements is /are correct?
            a) Only (A)       b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)
            e) Only (A) and (C)
17.       Who among the following is NOT an awardee of Sahitya Akademi Awards 2012?
            a) Jeet Thayil    b) Subrata Mukhopadhyay       c) K Satchidanandan
            d) Bal Krishan ‘Bhaura’                                                e) All are awardees
18.       The purpose(s) of Public Distribution System (PDS) is/are
            A) To control the open market prices of various goods
            B) To provide competitive prices to the produce of farmers
            C) To provide food grain and other essential goods to people of weaker sections.
            A) Only (A)      b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (C)
            e) All (A), (B) and (C)
19.       Indian companies are allowed to arrange funds from sources abroad through which of the following means?
            A) External Commercial Borrowings     B) Foreign Currency Convertible Bonds
            C) Preference Shares
            a) Only (A)       b) Only (B)       c) Only (C)       d) Only (A) and (B)
            e) All (A), (B) and (C)
20.       India has signed FTAs and CEPAs with various countries. FTA stands for Free Trade Agreement and CEPA stand for
            a) Comprehensive External Partnership Agreement
            b) Comprehensive Economic Partnership Agreement
            c) Common Economic Priority Agreement        
d) Commodity Exchange Priority Accreditation                         e) None of these
21-40: computer awareness

21.       Which is the best definition of a software package?
            a) An add-on for your computer such as additional memory
            b) A set of computer programs used for a certain function such as word processing
            c) A protection you can buy for a computer
            d) The box, manual and licence agreement that accompany commercial software
            e) None of these
22.       Which of the following statements is not true about two-tier client -server database architecture?
            a) SQL statements are processed on the server
            b) SQL statements may be processed on some of the clients
            c) Business logic is mostly processed on clients.
            d) Business logic may be processed on the server.         e) None of these
23.       What characteristic of read-only memory (ROM) makes it useful?
            a) ROM information can be easily updated
            b) ROM provides very large amounts of inexpensive data storage
            c) Data in ROM is nonvolatile, that is, it remains there even without electrical power.
            d) ROM chips are easily swapped between different brands of computer
            e) None of these
24.       Which of the following switching methods provides the greatest frame throughput?
            a) Store-and-forward switching             b) Frame-tag switching             c) Cut-through switching
            d) ISL switching                       e) Store-and-backward switching
25.       ___________ represents raw facts whereas ____is data made meaningful.
            a) Information, reporting           b) Data, information      c) Information, bits
            d) Records, bytes                     e) Bits, bytes
26.       When you save in the ____ the data would remain intact even after turning off computer.
            a) RAM           b) Motherboard                        c) Secondary Storage Device
            d) Primary Storage Device                    e) None of these
27.       SMPT, FTP and DNS are applications of the ________ layer
            a) Data link       b) Network      c) Transport     d) Application
            e) None of these
28.       The trend in computer systems is towards the use of graphical user interfaces (GUIs). In these operating systems, a track ball is described as
            a) a roller ball which moves the cursor  
            b) a pen - shaped device which allows data to be entered through the CRT screen
            c) a figure which resembles a familiar office device
            d) an outdated input device       e) None of these
29.       The Assistant is
            a) an application that allows you to take notes and save them in a file
            b) an animated character that provides help and suggestions
            c) a button on the standard Toolbar that executes the Print command
            d) a collection of frequently misspelled words in a dictionary file
            e) None of these
30.       A CPU contains
            a) a card reader and a printing device    b) an analytical engine and a control unit
            c) a control unit and an arithmetic logic unit       
            d) an arithmetic logic unit and a card reader       e) None of these
31.       Which of the following is true?
            a) Byte is a single digit in a binary number         
b) Bit represents a grouping of digital numbers
c) An eight - digit binary number is called a byte.
d) An eight - digit binary number is called a bit. e) None of these
32.       A MODEM is connected is connected in between a telephone line and a
            a) network        b) computer      c) communication adapter         d) serial port
            e) All of these
33.       Which of the following combination of keys is used to cut the selected text?
            a) Ctrl + X       b) Ctrl + Y       c) Ctrl + Z        d) Ctrl + F        e) Ctrl + P
34.       What is ISL used for?
            a) To allow an Ethernet interface to understand frame tags
            b) To make two Ethernet interfaces appear as one.
            c) To connect an Ethernet switch with a high - speed core switch such as ATM
            d) To allow simultaneous routing and switching              e) None f these
35.       What does storage unit provide?
            a) Place for typing data                         b) Storage for information and instruction
            c) Place for printing information             d) All the above                        e) None of these
36.       How can a user determine what programs are available on a computer?
            a) By checking the hard-disk properties
            b) By viewing the installed programs during the booting process
            c) By checking the operating system for a list of installed programs
            d) By checking the existing files saved on the disk                      e) None of these
37.       Software for organizing storage and retrieval of information is called a(n)
            a) operating system       b) database      c) database program
            d) data warehouse        e) None of these
38.       A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n)
            a) algorithm      b) hardware program    c) software bug                         d) firmware program
            e) None of these
39.       Main memory works in conjunction with
            a) special function cards            b) RAM           c) CPU                        d) Intel
            e) All the above
40.       Device drivers are
            a) the tiny power cords for external storage devices
            b) experts who know how to maximize the performance of devices.
            c) small, special - purpose programs     d) the innermost part of the operating system
            e) the substitutes for operating systems


41.  An economic community that was formed in 1957 was then called the Common Market. Today it represents one of the world’s single largest markets and contains 25 member countries. What is the name of this market today?
a.       Fortress Europe.
b.      European Union.
c.       European Community.
d.      European Economic Community.
e.       Atlantic Free-Trade Area.
42.  Ideally, the buyer can pay in the seller’s _____.
a.       demand
b.      currency
c.       quota
d.      whole-channel-view
e.       goods

43.  Which of the following help(s) to determine the market attractiveness of a country?
a.       Geographic factors.
b.      Income levels of citizens.
c.       Population size.
d.      Political climate.
e.       All of the above.

44.  Possible global markets should be ranked on _____.
a.       market size
b.      market growth
c.       cost of doing business
d.      risk level
e.       any of the above

45.  The simplest way to enter a foreign market is through _____.
a.       joint venturing
b.      direct investment
c.       exporting
d.      joint ownership
e.       contract manufacturing

46.  The company can send _____ salespeople abroad at certain times in order to find business.
a.       energetic
b.      competitive
c.       joint venturing
d.      home-based
e.       homesick

47.  _____ is when a company comes together with a foreign company to produce or market products or services.
a.       Direct exporting
b.      Pre-approach
c.       Joint venturing
d.      Licensing
e.       Indirect Exporting
48.  There are four types of joint ventures. Which is not one of these types?
a.       Licensing.
b.      Contract manufacturing.
c.       Joint ownership.
d.      Outside management.
e.       None of the above.
49.  A tax on an import is known as a(n) _____.
a.       tariff
b.      boycott
c.       quota
d.      embargo
e.       B and D

50.  Truly “global brands” tend to have _____.
a.       standardized marketing mixes
b.      adapted marketing mixes
c.       more success in subsistence economies
d.      straight product extensions
e.       A and D



G.A.  COMPUTER AWARENESS AND MARKETING

1.e       2.b      3.a      4.b      5.a      6.e       7.c      8.d      9.a      10.b

11.c    12.b    13.e     14.a    15.e     16.d    17.e     18.c    19.e     20.b

21.b    22.c    23.e     24.c    25.b    26.c    27.d    28.a    29.b    30.c

31.c    32.b    33.a    34.a    35.b    36.c    37.d    38.a    39.c    40.c

41.B    42.B    43.E     44.E     45.C    46.D    47.C    48.D    49.A    50.E

sbi model three


SBI PO -- GA MKG COMP KNOWLEDGE 26042013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:54:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.